Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no i z pytaniem

panowie od zakładania schodów poplamili mi moje płytki czymś co wygląda teraz jak nieumyte rozlane plamy czym ja to moge doczyścić zeby nie zniszczyc poleru

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Byłem dzisiaj w leroy Merlin, i wpadła mi w oko akresia grys polerowany. Ale do czego zmierzam... gres ten w rozmiarze 45X45 zdecydowanie różni się od tego w rozmiarze 60X60. Mniejszy rozmiarowo jest przynajmniej o ton ciemniejszy. Poza tym ma zupełnie inny układ/ nie wiem jak to nazwać/ mazów, rozmazań...Na tym rozmiarowo większym, jest jakby wiecej tych rozmazań. Chciałbym kupić płytki przez internet, i diabli wiedzą czy otrzymam to co mi się akurat podoba? Na zdrowy rozum, akresja grys, bez względu na wymiar płytek, powinna być w identycznym odcieniu i z takim samym układem rozmazań. A tu tymczasem takie cuda. Czy ktoś wie o co chodzi z tym odcieniem???
ta sama partia materiału gwarantuje ten sam odcień - niestety różny rozmiar płytek... no nie ma opcji na tą samą partię. nie wiedziałam o tym na etapie zamawiania i różnica jest widoczna, ale ku mojemu zaskoczeniu, nie wygląda to źle i co więcej, pasuje do mojej koncepcji urządzenia tego wnętrza
że ta sama partia to wiem. Ale obie rozmiarówki różnią się miądzy sobą tak bardzo odcieniem i rozmazaniami, jakby były zupełnie z innej serii, a nie z tej samej. Myslę że spokojnie mogłyby nosić 2 różne nazwy...
Ja mam w wiatrołapie (ciemny szary), w holu kuchni i garderobie ( jasny beż) w polerze i nic nie impregnowałam. Płytki spisują się świetnie i za nic nie zamieniłabym ich na inne

No więc i ja dzisiaj stałam się włascicielka arkesii z paradyża. Na razie mam na budowie grafit polerowany a za jakiś czas dojedzie brown polerowany.

Przyznam się że od dawna podczytywałam ten wątek i cały czas biłam się z myślami czy brać te płytki czy może zrezygnowac mając na uwadze problemy i ciagłe sprzątanie o którym niektórzy pisali. Ale to była miłość od pierwszego spojrzenia i nic mi nie potrafiło z głowy tych płytek wybić :)

Zobaczymy jak będzie w uzytkowniu, moj glazurnik mówi żeby je zaimpregnowała to wtedy nie będę miał zadnego problemu z plamami i ja zaimpregnuję płytki

Pozdrawiam.

Monika

A ja teraz z zapytaniem ... przewertowałam ten wątek aby odszukać jakimi środkami impregnowaliście ten gres. Ale nic nie znalazłam o środkach do usuwania wosku. Moj majster jak się dowiedział że gres polerowany zamówiłam to kazał mi kupić : preparat do usuwania wosku z gresu i preparat do impregnacji. Moze się orientujecie czy płytki arkesii są woskowane i czy trzeba przed impregnacją usunąc z nich ten wosk. Wiem że niektóre polery tak mają, nasza arkesia też taką powłoke ma ???
A ja teraz z zapytaniem ... przewertowałam ten wątek aby odszukać jakimi środkami impregnowaliście ten gres. Ale nic nie znalazłam o środkach do usuwania wosku. Moj majster jak się dowiedział że gres polerowany zamówiłam to kazał mi kupić : preparat do usuwania wosku z gresu i preparat do impregnacji. Moze się orientujecie czy płytki arkesii są woskowane i czy trzeba przed impregnacją usunąc z nich ten wosk. Wiem że niektóre polery tak mają, nasza arkesia też taką powłoke ma ???

po ułozeniu umyj ciepła wodą, wytrzyj i zaimpregnuj.

wojgoc dziękuję za odpowiedź.

A moj piękny grafit dzisiaj na budowie oglądałam. Wyglada wspaniale, zamiawiałam go przez sklep internetowy bo było dużo taniej niż w lokalnej hurtowni.

http://lh4.ggpht.com/_C835JRDlGNo/TNXHE2Tr2rI/AAAAAAAACIk/FSJccOl5OeA/Budowa_1391.JPG

wojgoc dziękuję za odpowiedź.

A moj piękny grafit dzisiaj na budowie oglądałam. Wyglada wspaniale, zamiawiałam go przez sklep internetowy bo było dużo taniej niż w lokalnej hurtowni.

http://lh4.ggpht.com/_C835JRDlGNo/TNXHE2Tr2rI/AAAAAAAACIk/FSJccOl5OeA/Budowa_1391.JPG

a taniej to co to znaczy?

ja swego czasu porównywalem z cena w Castoramie i nie wychodziło mi znaczniej taniej - poler 79zł/m2

wojgoc ja kupowałam w sklepie http://www.goldgres.pl. Zamówienie było na mojej budowie po trzech dniach od zaksiegowania kasy. Dobry kontakt ze sklepem a cena też mnie bardzo zadowalała. Za grafit poler 60x60 zapłaciłam 71,60zł/m2 gdzie w Olsztynie w hurtowaniach budowlanych maksymalna obniżka to zejście do ceny 100zł/m2. Przesyłkę miałam gratis bo zamówienie było powyżej 2tys.

Te 79zł/m2 w Castoramie to niezła cena niestety w Olsztynie brak Castormy :)

Pozdrawiam

Monika

Mnie ta seria zainteresowała na stronie Paradyża, jednak po zobaczeniu na żywo zauroczenie minęło kompletnie.

Mi się podobały do czasu jak zobaczyłem, że czarna płytka jest tak naprawdę brązowa z czarnym prążkiem i wygląda wg mnie słabo :(

Przez krótki moment byłem na etapie Paradyż Piumetta/Piume, a w końcu stanęło na Ceramstic Alchemia (dekory, czarna płytka podstawowa, płytka podłogowa) i białe płytki Glossy White z Amadeoceramica.

A co do Secret/Edeno - osobiście biała płytka podoba mi się bardzo, ale niestety "czarna" tak jak napisałem została zdyskwalifikowana.

Z czarno-białych klimatów fajne wg mnie i dość rozsądne cenowo (nie licząc mozaiki za ok. 1000/m2) jest Impronta Bianco Nero.

Zdjęć niestety nie mam, ponieważ łazienka dopiero będzie się robić. Nawet projekt jest na razie w postaci bazgrołów ołówkiem, ale jak już będę miał coś do pokazania to oczywiście podeślę.