Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Taranto w pralni i wiatrołapie. Genialna sprawa, jestem super zadowolona. Dziwię się nawet, że tak mało osób je wybiera, tym bardziej, że jest moda na beton...

Ja mam kupione Taranto pełne spectrum formatów w kolorze grys w półpolerze i w macie, będę kładła za miesiąc, ale mam pytanie jaką masz grubość fugi i jaki kolor?

Fuga z tego co pamiętam 2 mm, Sopro Saphir betonowo-szary. Próbnik idealnie zlewał się z kolorem płytek, ale po położeniu niestety zrobiła się bardzo jasna, prawie biała (widać to na fotkach). Fachowiec od siedmiu boleści nie umył dokładnie podłogi i pyłu nie dało się odczyścić. Bronił się, że to wina fugi, więc testowo kazałam położyć ją na czystej ścianie i kolor wyszedł jak należy.
No źle nie jest, ale nie takie było zamierzenie. Chcę ją przyciemnić, ale ciągle nie mam czasu. Jeśli chodzi o użytkowanie, to przed chwilą zachwalałam je na privie HSB:) U mnie te płytki leżały na bardzo wczesnym etapie wykończeniówki, łazili po nich w buciorach budowlańcy, wylewały się na nie różne płyny i nic im nie dolega. Brudu nie widać, nie chłoną go, kropek po rozlaniu też nie, bo to półpoler. No i nie mają pikseli, naprawdę wyglądają jak wylany i pocięty na płyty beton. Jak dla mnie bomba, podłoga bezobsługowa.

A czy ktoś z was ma Mistero Bianco z Paradyża? Chodzi mi konkretnie o płytkę podłogową. Na stronie producenta jest ona pod łazienką ale może ktoś ma ten gres w holu/kuchni/jadalni?

23149s.jpg

• 2 weeks później...
szukam inspiracji łazienkowych z serią TON Paradyża - kolor bianco. Na stronie firmowej tylko kilka zdjęć niestety :( Ma ktoś z Was może te płytki u siebie?
Ja dokładnie tak samo. W sumie to całkiem zrezygnowałam z półpoleru bo wiele osób jest z takich płytek niezadowolonych z powodu właśnie zachodzenia brudem. Będę zamawiać Lazio Bianco w polerze.
Jeszcze jedno pytanie: czy ktoś ma doświadczenie z II gatunkiem Paradyża? Bardzo kiepskie czy da się z tego coś zrobić?

ja mam II gatunek paradyża i jest różnie błędy jakie mają to np.: kropka farby lub błąd we wzorze - mam wzór piaskowca i na jednej jest on bardziej widoczny, na innych np ryska - te poszły pod szafki, na kupione 7 sztuk opakowań - właśnie pod szafy, z wadą był kilka sztuk płytek, jeśli możesz sprawdź w sklepie jakie są wady i jak ich dużo, poza tymi drobnymi wadami nie było innych, glazurnik nie widział różnicy w kładzeniu jednych czy drugich i gdyby nie to że powiedzieliśmy mu że te pod szafki to II gatunek to by nie zauważył ......

Taranto mam w lazience, fachowiec nie dawno zakonczyl prace. Brakuje tylko jeszcze blatu i szafki. Mnie osobiscie plytki sie bardzo podobaja. Porobie kilka fotek i postaram sie je jak najszybciej umiescic na forum.
Dzięki. Kupujecie kafle te 60x60 czy mniejsze? Nie ukrywam, że kasy coraz mniej i wybór albo I gat. mniejszy format albo większe kafle w II gat. Z poleru musiałam zrezygnować ze względu na coraz gorzej poruszającego sie ojca, więc przy najmniej tu przyoszczędziłam ;)
Dzięki. Kupujecie kafle te 60x60 czy mniejsze? Nie ukrywam, że kasy coraz mniej i wybór albo I gat. mniejszy format albo większe kafle w II gat. Z poleru musiałam zrezygnować ze względu na coraz gorzej poruszającego sie ojca, więc przy najmniej tu przyoszczędziłam ;)

ja mam duże 60x60 ale tylko w kuchni w łazience i wiatrołapie mam 25 x45 na ścianach a na podłodze 30x30 pozostałe podłogi to panele ....

Byłam zdecydowana na masto bianko połpoler ale po przeczytaniu forumowych opini jestem załamna.Czy jest jakaś alternatywa do masto? Co polecacie w półpolerze?

my mamy masto bianco pół poler w miejscach gdzie najbardziej się syfi, wiatrołap cześć komunikacyjna i kuchnia, jak to na budowie, w koło domu gruz piach kurz, mieszamy od 2 tygodni i jakoś nie widzę żeby ciężko było je utrzymać w czystości, do tego fuga mapei jaśmin, i pięknie to wygląda, nie zamienilibyśmy na inne...

polecam kupić 2-3 płytki i przetestować..

Dzięki. Kupujecie kafle te 60x60 czy mniejsze? Nie ukrywam, że kasy coraz mniej i wybór albo I gat. mniejszy format albo większe kafle w II gat.

Zdecydowanie wybrałabym 60x60cm w II gatunku. Format płytek bardziej się rzuca w oczy niż słabo widoczne wady II gatunku.