Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja o dziwo płytki podłogowe miałem bardzo proste dawno takich nie kładłem ale za to ściany tragedia krzywe jak banany :jawdrop:

@kasia-ako

zwykła fuga nie jest trochę zbyt matowa ? dzisiaj przykładałem z wzornika czarną epoksydową do moich płytek i zaczyna mi się podobać:) ja ma moich ciemnych płytek sporo i jednak musi być ciemna fuga :)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fuga jest matowa, to prawda, więc pewnie epoksydowa będzie lepiej wyglądać, szczególnie przy tak błyszczących płytkach. Mimo wszystko, jestem bardzo zadowolona z efektu a i i fuga jest dość wąska.
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
W poniedziałk zaczynają kłaść mi płytki paradyż taranto grys mat i półpoler w łazience, salonie, kuchni itd. Mam pytanie czy te płyteczki trzeba impregnować pred fugowaniem, jakiej fugi użyć? Myślałam o mapei kolor szary.
W poniedziałk zaczynają kłaść mi płytki paradyż taranto grys mat i półpoler w łazience, salonie, kuchni itd. Mam pytanie czy te płyteczki trzeba impregnować pred fugowaniem, jakiej fugi użyć? Myślałam o mapei kolor szary.

Nie trzeba impregnowac , ja polozylam grafitowa fuge ...

Nie trzeba impregnowac , ja polozylam grafitowa fuge ...
. Dziękuję za szybką odpowiedż. A z jakiej firmy ta fuga. Sprawdzałam wzornik kolorów mapei i nie maja grafitowej- jest czarna lub antracyt. Myślałam o antracycie ale boję się, że na pierwszy rzut oka będzie widoczna fuga zamiast płytek( będzie trochę przyciemna do grysu). No chyba że w rzeczywistości wychodzi jaśniej niż na próbnikach. A jeszcze mam pytanko odnośnie grubości fugi na ścianach i podłogach. Chcialam 1mm.
. Dziękuję za szybką odpowiedż. A z jakiej firmy ta fuga. Sprawdzałam wzornik kolorów mapei i nie maja grafitowej- jest czarna lub antracyt. Myślałam o antracycie ale boję się, że na pierwszy rzut oka będzie widoczna fuga zamiast płytek( będzie trochę przyciemna do grysu). No chyba że w rzeczywistości wychodzi jaśniej niż na próbnikach. A jeszcze mam pytanko odnośnie grubości fugi na ścianach i podłogach. Chcialam 1mm.

DomiB sorrki faktycznie antracytowa z mapei kladlam .... wyglada bardzo ladnie mam grys i grafit i fuge dalam te sama .... u mnie ok. 1,3mm.

DomiB sorrki faktycznie antracytowa z mapei kladlam .... wyglada bardzo ladnie mam grys i grafit i fuge dalam te sama .... u mnie ok. 1,3mm.

Edyta M dziękuję bardzo mi pomogłaś. Pozwoliłam sobie przejrzeć Twój dziennik budowy. Wszystko wygląda pięknie, wykonane z dużą starannością. Dom marzenie:-) Interesuje mnie firma i kolor drzwi wewnętrznych jakie widziałam na zdjeciach- dokładnie takich szukam.

DomiB zapraszam do moich Komentarzy :yes: ..... tam odpowiem na Twoje pytane :D
Edyta M. Masz przepiękną kostkę i ogrodzenie:) . Mam pytanie co to za kostka , bo od dwóch m-cy próbuję wybrać i nie mogę się zdecydować ,a na taką jak Twoja nie natrafiłam.Wstępnie się zdecydowalam na piccola z libeta ,ale nie jestem do niej przekonana.Twoja jest super.
aliz zapraszam do Komentarzy do Mojej Chomiczowki :) tam odpowiem ( nie " zasmiecajmy " watku plytkowego ) :bye:
  • 3 weeks później...

Witam,

Czy ktoś z Was ma może ułożone płytki Masto Bianco Paradyża, ale na ścianie? I czy na ścianie również trudno je utrzymać w czystości jak w przypadku, gdy są one położone na podłodze?

Edytowane przez Kotenieniek

Mam masto bianco w łazience na podłodze i ścinach. Nigdy nie zauważyłam jakiegokolwiek problemu z ich czyszczeniem. Sprawdzają się świetnie, nie są widoczne żadne smugi, zacieki po zaschniętej wodzie. Co więcej są to najmniej wymagające płytki, z jakimi miałam w życiu do czynienia.

Jak już wspominałam wcześniej byłam przerażona opiniami na temat utrzymania czystości tego gresu, przed zakupem zabrałam jedną płytkę ze sklepu i testowałam w domu jej brudzenie/czyszczenie na wszystkie możliwe sposoby (wylewałam kawę, gęsty sok, rysowałam ołówkiem, pisakiem,...). Płytka zaliczyła wszystkie testy. Być może problemy te zależą to od partii.

Mam nadzieję, że i ja nie będę miała problemu z ich czyszczeniem, naczytałam się sporo opinii nt tych płytek i zdania są bardzo podzielone. Ale mam nadzieję, że będą mi dobrze służyć i dobrze się czyścić :)

Malinam, zdradzisz mi jeszcze proszę jaką masz fugę do tych płytek?

Ja do Masto Bianco mam Mapei w kolorze 132 Beż fugę i silikon. Moim zdaniem wygląda bardzo dobrze. Jaśmin jest zdecydowanie za jasny. Zastanawiałam się też nad szarością, bardzo by pasowała, ale ze względu na drewniane szafki zdecydowaliśmy się na beż.

:)

Mam nadzieję, że i ja nie będę miała problemu z ich czyszczeniem, naczytałam się sporo opinii nt tych płytek i zdania są bardzo podzielone. Ale mam nadzieję, że będą mi dobrze służyć i dobrze się czyścić :)

Malinam, zdradzisz mi jeszcze proszę jaką masz fugę do tych płytek?

Ja również mam płytki Masto Bianco na podłodze...w całej kuchni, holu i wiatrołapie...użytkuje je już prawie rok i nie mam z nimi żadnego problemu (a tez obawiałam się trochę bo opinie były różne). Ja średnio raz w tygodniu myję je mopem parowym...a tak to odkurzam najczęściej. W ogóle nie widać żadnych smug. Jak dla mnie rewelacja. Może rzeczywiście to zależy od partii. Ja mam fugę Sopro betonowo-szarą...jest trochę ciemniejsza od płyek ale ja tak akurat chciałam...jasne fugi na podłodze i tak z czasem ciemnieją w miejscach częsciej użtkowanych a ja nie mam zamiaru ich czyścić szczoteczką:-)

Pozdrawiam

Dziękuję :)

Ja również mam płytki Masto Bianco na podłodze...w całej kuchni, holu i wiatrołapie...użytkuje je już prawie rok i nie mam z nimi żadnego problemu (a tez obawiałam się trochę bo opinie były różne). Ja średnio raz w tygodniu myję je mopem parowym...a tak to odkurzam najczęściej. W ogóle nie widać żadnych smug. Jak dla mnie rewelacja. Może rzeczywiście to zależy od partii. Ja mam fugę Sopro betonowo-szarą...jest trochę ciemniejsza od płyek ale ja tak akurat chciałam...jasne fugi na podłodze i tak z czasem ciemnieją w miejscach częsciej użtkowanych a ja nie mam zamiaru ich czyścić szczoteczką:-)

Pozdrawiam