Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AMABLE na zdjęciach wyglądają całkiem fajnie ale widziałam ich na żywo. Ja dalej stoję przed dylematem MASTO i zastanawiam się jak to będzie na nieogrzewanej podłodze ( kuchnia otwarta na salon) czy może łączyć je z panelami ale w jakim odcienu dobrać te panele żeby pasowały. Może ktoś ma łączone MASTO z panelem? Albo jakiś pomysł.

Poza Affronem, zwróciły jeszcze moją uwagę AMABLE. Bardzo mało popularne. Może jednak ktoś je ma??? Jakieś opinie? Zdjęcia?

Dajcie znać, proszę.

:-)

Ja mam Masto z panelami. Najbardziej rasowo wyglądała deska barlinecka - kolor sapella, ale ze względu na jej opinię zdecydowaliśmy się na panele. Znalezienie paneli zbliżonych odcieniem do sapelli było niemożliwe. W końcu umęczeni kilkutygodniowym poszukiwaniem zdecydowaliśmy sie na panele Tarkett - dąb miodowy.

Fajnie wygląda też merbau, jeśli lubisz drewno wybarwiane czerwonawo, ale dla mnie trochę zbyt agresywnie to wyglądało.

Poza tym w większości sklepów wypożyczysz próbniki lub kupisz pojedynczego panela i na żywo porównasz z masto.

Odsłoniłam kawałek podłogi, bo wszystko jest ładnie zabezpieczone..

http://img252.imageshack.us/img252/2969/dscf0077u.jpg

http://img862.imageshack.us/img862/5408/dscf0079i.jpg

Edytowane przez Asia**

Zgadzam się z Kakuskiem, naprawdę bardzo ładnie wygląda to połączenie. Mnie osobiście zależy na naturalnym odcieniu dębu, rozważam jeszcze Dąb naturalny lakierowany ( z fotki ) ale obawiam się v-fugi. Fajnie, że wstawiłaś zdjęcia. Czy w przedpokoju również masz położone Masto bianko?

Pozdrowienia.

html.media.jpg

Asia** - bardzo fajnie to u ciebie wygląda, co ciekawe z Masto jest tak że w zależności od światla wygląda zupełnie inaczej. u ciebie jest prawie białe (i na to liczyłam kupując je do łazienki) - u mnie (póki co wersja robocza) przy zawieszonej żarówce halogenowej są beżowe (!!) mam nadzieje ze przy białej świetlówce się rozjaśnią. A na podłodze miały odcień szaro-różowy... może to kwestia też serii? One rzeczywiście wyglądają u ciebie tak jak na zdjęciach?

kakusek tak - to ten - dokłądna nazwa to tarkett woodstock deep honey - Ac4, 8 mm ( czasem podają AC5!). Ciemniejszą odmianą tych paneli jest Tarkett Tobacco Sherwood Oak. Też super wyglądało!

Pod panelami nie mam podłogówki, tylko pod kaflami, a listwy bez problemu znajdziesz w Leroy Merlin, lub podobnym markecie budowlanym.

karola 1 najlepiej wypożyczyć próbnik z jakiegoś sklepu z panelami, nam naturalny dąb za bardzo się zlewał z masto. Uważam, że masto potrzebuje kontrastu- choćby minimalnego.

W korytarzu także mamy bianco- poza wiatrołapem - tam i w dolnym wc - masto grys, czyli szare :)

Niespokojna - tak - rzeczywiście taki mają odcień w świetle dziennym, wieczorem są bardziej beżowe, niż białe.

sawcza póki co nieziemsko się mordowaliśmy żeby zmyć z nich resztki fugi po fugowaniu, one są bardzo chropowate ( co oczywiście wiesz ) i fuga nawłaziła w "chropy" :). Kupiliśmy środek z Sopro do zmycia resztek i na szczęście pomógł, a przed kolejnym fugowaniem pokryliśmy je impregnatem też z Sopro. W każdym razie mąż jest nimi zachwycony, bo mówi, że prawdziwy gres tak ma! Ja jeszcze się nie wypowiadam, bo nie mieszkam..

• 2 weeks później...

W codziennym jeszcze nie wiem, ale już wkrótce będę mogła powiedzieć coś więcej :-). po fugach/kleju/silikonie/ołówku rzeczywiście ciężko domyć, ale ocet pomaga :-) i czyścik kuchenny. myślę że na co dzień będzie ok, to tylko ten początek jest trudny :) no tylko że mma półpoler a nie mat (w sumie dzieki temu wątkowi o targaniu rajstop:D)

Kalipso: płytki wyglądają fanie w łazeince, małej też (mam 4 m). Generalnie mam całość w jasnych plus tylko paski i jest spoko, polecam :)

Czyści się je okropnie. Domywają się jedynie po szopie, bo inne płyny nie radzą sobie z zabrudzeniami np po butach :/ Przez szorstką nawierzchnię drzemy, zdzieramy sobie wszystko, kapcie skarpety, rajstopy, koszmar... Plus jest to taki, że nie widać na nich żadnych smug, kurzu, no i ładnie wyglądają.

Sawcza o tym wspominał i zapamietałam bo tez interesował nnie ten gres.Może tylko jemu trafiła się taka partia dlatego będę wdzięczna za jakiś czas o opinie nt użytkowania bo nadal ich jeszcze całkiwicie nie wykresliłam :-)