Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Forumowicze kochani! :bye:

Dopiero zaczynam swoją przygodę z remontami, jestem przed wypłytkowywaniem mieszkania, wiem że te pytania pojawiały się milion razy, ale tych stron tutaj jest...całe mnóstwo.

Chodzi mi o FUGI. A konkretnie fugi do (polecanych i niepolecanych przez was :rolleyes: )

1. ARKESIA GRAFIT poler (korytarz)

2. MASTO BIANCO pół pol. (łazienka - podłoga i ściany)

3. MASTO GRYS pół pol (kuchnia)

:confused:

jakich fug używaliście? oczywiście chciałabym uniknąć efektu szachownicy.

• 2 weeks później...

Mam pytanko o płytki na wejście/schody ...czy ktos ma coś fajnego z Paradyża u siebie ??

Znalazłam takie KLINKIER BAZALTO

http://www.paradyz.com/system/cms/catalog/elements/imgs/000/007/777/medium/bazalto_grafit_b_struktura_plytka_300x300-min.jpg?1397730748

i zastanawiam sie czy da sie po tym chodzić w zimie ?? a może coś jeszcze macie fajnego

Dzięki ivy17 wyręczyłaś mnie. Super będą pasować do mojego dachu. Dam je na taras.

Po niczym oprócz gumy nie da się chodzić jak jest ślisko. Nie wiem w którym wątku, ale panie polecały coś jak wycieraczki gumowe z okrągłych elementów.

Łączy się je i układa na schodach i przy wejściu.

• 2 weeks później...

Szanowni forumowicze,

jestem w trakcie remontu i wymiany między innymi płytek. Szukałem opinii o płytkach Masto i tak trafiłem na ten temat.

Zastanawiają mnie skrajne opinie o tych płytkach. Natomiast przyszło mi do głowy czy czasem jakość nie jest związana z tym gdzie

się kupuje płytki. Na poprzedniej stronie ktoś napisał że dokupywane płytki w markecie miały inną grubość. I faktycznie na stronie producenta

płytki mają grubość 10 mm, a szukając ceny w internecie znalazłem w jednym z e-sklepów płytki Masto o grubości 8 mm.

Może produkt na markety różni się nie tylko grubością ale i wierzchnią warstwą wykończenia i z tym wiążą się problemy również

z utrzymaniem czystości. Tak sobie gdybam bo wczoraj płytki zostały zamówione i wtedy się okaże :)

pozdrawiam Michał

• 3 weeks później...

dzien dobry.

kilka postow wyzej ktos wspomnial o plytkach vivida bianco. Podziele się swoim doświadczeniem. Otoż plytki nie są w czystej bieli. ich odcien to jak dla mnie odcien tynku gipsowego kładzionego na mokro. mam w łazience biały sufit i 40 cm ściany (nie plytkowałam do sufitu) wyraźnie odcina sie odcieniem. Mnie to nie bardzo przeszkadzalo, dopiero kiedy pomalowałam całe mieszkanie na biało to okazało się że łazienka wcale nie jest taka biała:)

Można powiedzieć że jest to ciepły odcień bieli, bardzo ciepły, jak dla mnie to jest to off white.

• 2 weeks później...
Ja podzielę się opinią na temat płytek Arkesia beige Paradyż. Przed ułożeniem tych płytek czytałam wiele opini złych i dobrych. Wahałam się czy układać u siebie czy nie. W końcu jednak podjełam decyzję o zakupie. W tym momencie są ułożone w kuchni i korytarzu, nie są impregnowane. Jestem bardzo zadowolona. Płytki pięknie się prezentują, nie wiem skąd takie opinie na forum, że sie brudzą i tak dalej. U mnie prace wykończeniowe trwają, płytki niczym nie zabezpieczone ( były na początku przykryte kartonami, ale panowie robotnicy tak chodzili, że zdarli te kartony i teraz już nie przykrywam), wszystko znoszą bardzo łądnie, piasek, gruz drobny. Kurz jest troche widoczny, ale przy takich pracach to noramlne. Wystraczy że zmiotę i lśnią ładnie. Ja kupowałam te płytki w sklepie z płytkami. W tymże sklepie pan sprzedawca mówił nam, że jest różnica między płytkami w sklepach, a marketach. Takie opinie słyszałam już kilkakrotnie. Jeżeli komuś pomogę, bo sama szukałam informacji o fudze do tej płytki, to ja dałam fugę mapei beż 132. Jest to kolor który pasuje do tej płytki idealnie. Tworzy z płytkami jedną powierzchnię, a na takim efekcie mi zależało.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jeżeli chodzi o fugi do arkesii beige to tak jak wspomniałam dałam mapei beż nr 132. Jest to kolor idealnie taki sam jak płytka. W tej chwili są prowadzone prace wykończeniowe i mam wszędzie ogromne ilości kurzu. Zbiera się również na płytkach i fugach, ale zmiotę tylko miotłą i są takie jak były. Jak będę mieć wolną chwilę to zrobię zdjęcia. Bo sama szukałam wszędzie tej płytki z beżową fugą i nie znalazłam. Były w necie zdjęcia tylko z fugą jaśminową, a ja miałam obawy do tej jaśniejszej fugi. Jestem zadowolona z efektu.

Czy ma ktoś płytki Arkesia Beige w macie ?

Byłabym wdzięczna za zdjęcie bo wszędzie na ekspozycjach jest poler a wydaje mi się, że matowe już tak pięknie nie będą wyglądać...

Szukam płytek w macie 45x45 w chłodnym odcieniu beżu bez dużej ilości maziaków ale jest z tym duży problem...

Wpadła mi w oko jeszcze kolekcja P-Floral Stone 2 Tubądzin ale jest to kolekcja łazienkowa i nie wiem czy nadaje się do wiatrołapu. Poza tym mają na obrzeżach cieniutkie białe paseczki i jak to ułożyć z fugą 1m...

Może coś mi doradzicie będą bardzo wdzięczna !

Też się zastanawiam jak wygląda Arkesia BEIGE mat. Spodobała mi się ta płytka (imituje trochę piaskowiec i ma delikatne mazaje). Poler wykluczyłam już, apo prześledzeniu wpisów na forum zastanawiam się nawet nad matem. Czy ładnie wygląda i czy faktycznie tak źle się sprząta? A może ma ktoś u siebie Arkesię BIANCO mat? Ten kolor też wchodzi w grę.

Szukam ogólnie gresu do (wiatrołap+korytarz+kuchnia), która będzie w miarę naturalnie wyglądać, w ciepłym odcieniu (np. piasek) i którą wystarczy posprzątać raz w tygodniu (lubię porządek, ale pedantką nie jestem... :p

Umyjesz pierwszy raz, zaraz potem następny, potem trzeci (może się uda i nie będzie smug), a potem nam napisz czy nadal są świetne.

Mam tego 70m2, to chyba nie był najlepszy pomysł.

Hm myłam już kilkakrotnie zwykłym płaskim mopem viledy i co jak co, ale smug nie zauważyłam żadnych. Myłam i z dodatkiem płynu i potem samą wodą. Jedynie kurz mi siada więc teraz nie myję tylko zamiatam i czekam jak się skończą wszystkie prace wykończeniowe:)

Dodam , że nie mam dużej powierzchni tylko kuchnia i korytarz.

Edytowane przez Marzenka11