Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie podobnie jak u troja. Płytki 60X60 i fuga 1,5 mm. Jeszcze "się układa", ale będzie w kuchni, korytarzu i wiatrołapie grys poler. W kuchni i na korytarzu z dodatkiem grafit satyna 30X60, który będzie też na ścianie w kuchni. A w ogóle widziałam grafit poler 60X60 położony w kuchni i w korytarzu w mieszkaniu (niewielkim) i wygląda fantastycznie. Tylko ja się bałam, że zbyt ciemny (teraz troszeczkę żałuję).

nie boicie się, że 1,5 mm to zbyt mało na podłogówkę ?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie boicie się, że 1,5 mm to zbyt mało na podłogówkę ?

U nas cały dom wykańcza brat który zawodowo zajmuje się wykończeniówką i to on decyduje o większości takich własnie szczegółów. Mam nadzieję że dokonal słusznego wyboru :wink:

pozdrawiam

masz już za sobą sezon grzewczy ? Muszę dzisiaj podjąć decyzję jaką dać fugę - chciałbym jak najwęższą, te 1,5 mm byłoby fajnie jeden z moich płytkarzy mówi, że też tak układał, w sklepie doradzają mi min. 2,5 mm, jeden z doradców forum pisze, że min. na podłogówce to 3mm, a w informacjach jednego z producentów fug podają, że przy płytce 45x45 powinno być 5mm+1mm w przypadku podłogówki :-?

masz już za sobą sezon grzewczy ? Muszę dzisiaj podjąć decyzję jaką dać fugę - chciałbym jak najwęższą, te 1,5 mm byłoby fajnie jeden z moich płytkarzy mówi, że też tak układał, w sklepie doradzają mi min. 2,5 mm, jeden z doradców forum pisze, że min. na podłogówce to 3mm, a w informacjach jednego z producentów fug podają, że przy płytce 45x45 powinno być 5mm+1mm w przypadku podłogówki :-?

Sezon grzewczy dopiero przed nami, więc zobaczymy.

Nie wiem jakby taka podłoga wyglądała z fugą 6mm, ale skoro chcesz spać spokojnie to może takie rozwiązanie bedzie najlepsze :wink:

pozdrawiamy

Sezon grzewczy dopiero przed nami, więc zobaczymy.

Nie wiem jakby taka podłoga wyglądała z fugą 6mm, ale skoro chcesz spać spokojnie to może takie rozwiązanie bedzie najlepsze :wink:

pozdrawiamy

6 mm nie będzie zostawiłem na budowie 2,5mm, ale kusi mnie 2mm majster zaczyna jutro o 6.00 rano, więc może jeszcze je podmienię :D

apinka ładne wnętrze się szykuje, ciekawy jestem jak to będzie wyglądało z listwami zamiast cokołów, u nas dziś pojawiły się cokoły :D

pozdrawiam

masz zdjęcie z cokołami - u mnie też będą cokoły i jeszcze pytanko - czy te "podcięcia" tynku pod cokoły są konieczne ?

Znalazłem kilka zdjeć z cokołami, tu na zdjeciach ściana nie jest jeszcze wykończona.

http://img34.imageshack.us/img34/9549/dsc05382d.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/379/dsc05383n.jpg

http://img34.imageshack.us/img34/8775/dsc05385w.jpg

Wkuwanie cokołów nie jest konieczne, ale płytka ma 1cm + klej 0,2cm grubości a więc cokoł będzie troche odstawać od ściany i jakoś to trzeba wykończyć - pomalować?? dać listwę??.

Według mie najlepiej wyglada wkuty cokół.

pozdrawiam

Znalazłem kilka zdjeć z cokołami, tu na zdjeciach ściana nie jest jeszcze wykończona.

Wkuwanie cokołów nie jest konieczne, ale płytka ma 1cm + klej 0,2cm grubości a więc cokoł będzie troche odstawać od ściany i jakoś to trzeba wykończyć - pomalować?? dać listwę??.

Według mie najlepiej wyglada wkuty cokół.

pozdrawiam

dzięki za fotki, to są oryginalne cokoły czy cięte z płytki ? Fajnie to u Ciebie wyszło. Co do fug patrzę na Twoje zdjęcia i mam wrażenie, że taka 1,5 mm fuga mimo wszystko jest dość mocno widoczna

Cokoły są cięte z płytek.

Na tyc zdjęciach płytki nie są jeszcze zafugowane i dlatego ta przerwa 1,5 mm jest taka widoczna.

Niestety nie mamy zdjeć z podłoga po fugowaniu bo zaraz po zafugowaniu podłogi zostały przykryte i tak jest do dzisiaj.

ja mam oryginalne cokoły - są fabrycznie zakończone na ćwierćwałek, więc ich wpuszczanie w ścianę byłoby bez sensu. Co do szerokości fug to zachowałem się asekuracyjnie i będą fugi 2,5 mm pierwsze metry już położone :D

podłaczam sie pod pytanie o impregnację - kupiłam 2 butelki HG i moi fachowcy uparli sie na impregnowanie po fugowaniu - zreszta juz po ptakach bo wiekszosc płytek juz zafugowana...

Ja też kupiłam HG i już jestem po impregnowaniu. Robiłam to przed fugami.

Mam satynę i poler. Przed impregnowaniem robilam testy różnych produktów zostawionych na kilka godzin i po niektórych zostawały lekkie ślady, w związku z tym zdecydowałam się na impregnację.

Witajcie,

miedzy innymi dzięki temu wątkowi (Waszym zdjęciom - wielkie dzięki dla wszystkich), zmieniliśmy decyzję o płytkach w holu i kuchni i bierzemy Arkesie. Małe pytanko do wszystkich: jaki kolor ściany dobieracie/dobralibyście do Arkesi Beidge w polerze, przy jasnych fugach i wiedzac, że są w holu(właściwie brak dostępu światła słonecznego).Pomocy! :roll:

NOBILES jesień pieczarkowa, ja mam do tego jeszcze planowany na jedną ścianę orzech ale u mnie jest duże okno.

podłaczam sie pod pytanie o impregnację - kupiłam 2 butelki HG i moi fachowcy uparli sie na impregnowanie po fugowaniu - zreszta juz po ptakach bo wiekszosc płytek juz zafugowana...

Ja też kupiłam HG i już jestem po impregnowaniu. Robiłam to przed fugami.

Mam satynę i poler. Przed impregnowaniem robilam testy różnych produktów zostawionych na kilka godzin i po niektórych zostawały lekkie ślady, w związku z tym zdecydowałam się na impregnację.

Ja się zastanawiam, a czy po impregnacji nie zmieniła się płytka wizualnie?. Bo raczej jak coś się wyleje to się ściera praktycznie od razu, na pewno bym nie trzymała kałuży kawy czy wina kilka godzin na podłodze :o

Mam poradę natury technicznej, wszelkie cięcia, wycięcia w Arkesii proponuję robić na mokro, bo mojemu glazurnikowi popękała płytka już położona na ścianie a przedtem nic nie było widać że pęka. Podczas cięcia diaksem polewać wodą z butelki.