Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie też glazurnicy narzekali na mozaikę, ale oni to wogle… „fachowcy” … załamka….:bash: Ale prawdą jest, że mozaika fabrycznie jest krzywo przyklejona do papieru. A folię należy ściągnąć przed położeniem mozaiki, taka jest adnotacja od producenta. U mnie mozaika już jest założona i pomimo narzekań glazurników fajnie im to wyszło – zobaczę jak to będzie wyglądało z fugą.

Dziękuję bardzo za doradzenie fugi do niebieskich płytek, już długo jej poszukuje. Dzisiaj sprawdzę w sklepie tą którą polecasz :)

Mój mąż nie narzekał na mozaikę. odrywał folię i kładł. Większość i tak przyklejał osobno, ale mówił, że chcąc idealnie położyć mozaikę i tak trzeba pieścić każdy kwadracik osobno. U mnie już część fugi na próbę położona- idealnie pasuje. Myślę, że za 2 tyg będzie koniec zamieszania z łazienką i zrobię ładne fotki. Teraz jest kupa kurzu, więc nie ma czym się chwalić;)

:p:pWitam u mnie też będą te płytki, tylko, że znacznioe mniej dekorów niz u ciebie marmichkon. U Ciebie na tym projekcie jest ich ogromnie dużo aż się w głowie kręci. :sick:Myślę, że dekor nie służy do tego aby wyłożyć nim całą ścianę a tylko zaakcentować co tam sobie chcesz. Myślę, że jak zmniejszysz ilość dekorów to już będzie lepiej.

Jak będę miała sposobność to załączę zdjęcia projektu mojej łazienki. Ale dopiero wieczorkiem

O fajnie, że wątek znowu wypłynął :) Mam nadzieję, że zobaczę nowe łazienki w tych płytkach, sama też je planuję w swojej łazience, tylko od wizualizacji do realizacji minęło trochę czasu i trochę zmieniła mi się koncepcja :) Płytki niezmiennie mi się podobają. Ale wciąż nie mogę się zdecydować na kolor podłogi.

Powiedzcie proszę czy ta cała jasna łazienka nie jest aby za mdła? A jeśli bym się zdecydowała na brązową podłogę to co jeszcze obłożyć ciemnymi płytkami? Czy na komin też dawać dekor?

http://img262.imageshack.us/img262/8598/lazienkajasna1.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/5783/lazienkaciemna1.jpg

Najbardziej to bym chciała coś pośredniego między tymi kolorami, dlatego jestem ciekawa co postanowiłaś seven?

Potrzebuje też porady w sprawie docinania płytek, ponieważ na dole zostaje mi pasek szerokości ok. 8 cm, przypuszczam,że może to źle wyglądać. Do kogo by się tu uśmiechnąć na forum z takim pytaniem, bo boję się, że majster przyjdzie i powie: zrobimy tak żeby było dobrze, tylko dla kogo dobrze ? :D

mi się chyba podoba z ciemną podłogą bardziej tyle że wówczas biała szafka zdecydowanie nie.

z drugiej strony - ta "mdła" wersja ma swój urok...

jeśli masz dobrego kafelkarza, to zaufaj.

majster mój zaufania nie nadużył, powiedziałam mu, że ma się "tak starać jakby u siebie robił" (odburknał mi na to gwarą lokalną "łoooo matko, jakby se stara na ruki gapiła?" :D i nieco pobladł, ale się pilnował hyhy)

Twój majster wymiata :D My mieliśmy dobrego, ale coś nas za długo zwleka, pewnie będziemy innego szukać i dlatego chciałam być troszkę przygotowana. :D

Jeśli nie biała szafka to jaką masz na myśli? Za tą jasną wersją przemawia też nieimponujący metraż łazienki.

hehe no kafelkarze to rzeczywiście obok elektryków ekipa, o której nie powiem złego słowa.

ale wracając do szafki - pewnie szafki w kolorze ecru byś nie dopadła, a zatem musiała by być ciemna. to już z kolei wprowadza dużo ciemnych elementów do tej łazienki. może jakieś jasne naturalne drewno... hm... sama nie wiem

Witam obiecałam wklekić projekt. Tyle tylko, że mój nie jest takki ładny, robiony własnoręcznie w bardzo prostym w programie pro 100. Ale mam nadzieję że coś uda się zobaczyć. Tam gdzie dwa poprzeczne decory będzie lustro i blat drewniany przez całą długość łazienki, a raczej łazieneczki ma 2 na 2,4, dlatego jasna. Zresztą ja lubię jasny....zdaję mi się, ę może dlatego że późno dość......więc już nic nie piszę tylko daję projekt....o ile to projektem nazwać można.

[ATTACH=CONFIG]32411[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32412[/ATTACH]

wybralabym albo dekor poziomo albo pionowo ale konsekwentnie. u ciebie jeden tak, drugi siak.

a możeby ścianę vis-a-vis lustra zrobić ciemną i "odbić" na niej wzór z jasnej ściany? wydłuży to optycznie twoją lazienkę, ale w momencie gdy ona jest niemal kwadratowa, nie powinno to psuć efektu

jaksieb] masz cudną łazienkę, ale wywaliło niektóre Twoje fotki. Chciałabym zapytać o obudowe wanny - pisałaś, że są to płytki cięte na paski. Kurcze, u mnie półokrągły blat miał być tak obudowany, ale 'fachowcy' stwierdzili, że się nie da i że trzeba kupić mozaikę. Napisz proszę jak to wygląda u Ciebie? Czy faktycznie był jakiś problem, żeby te płytki położyć półokrągło?

Ja nie bardzo chcę mozaikę... :(

Edytowane przez nemi

nemi nie żartuj, że się nie da, bo ja też chcę mieć wannę narożną obudowaną paskami pionowymi.

Tak nawet polecił majster, tylko, że u mnie te płytki miałyby wysokośc 50 cm i trochę jeszcze cm brakuje do wysokości wanny. Czy wtedy uklada się paski na przekładkę (czego chciałabym uniknąć) czy zrobić na dole wanny kilkucentymetrowy uskok na wsunięcie stopy na całej długości wanny?

Płytki niezmiennie mi się podobają. Ale wciąż nie mogę się zdecydować na kolor podłogi.

Najbardziej to bym chciała coś pośredniego między tymi kolorami, dlatego jestem ciekawa co postanowiłaś seven?

:lol2: mam nową podłogę :lol2: spędziłam wczoraj dwie godziny w sklepie z płytkami, bo nie mogłam się zdecydować. Brałam pod uwagę dwie płytki

Otylia http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/otylia-dessous

Alan http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/carioca/carioca_brown

Otylia na podłodze ma delikatne malusieńkie romby, ale styl płytek jest elegancki.

Alan natomiast jest trochę szarobury ;) ale ma te same poziome prążki co seria delicat touch. Mężowi wogóle się Otylia nie podobała więc zdałam się na niego i wzięliśmy Alana (nie byłam do końca zdecydowana) W mieszkaniu ułożyliśmy obok siebie delicata i alana na podłogę i idealnie do siebie te płytki pasują :D Alan jest wersją pośrednią dla tych dla których jasny beż delicata jest za jasny na podłogę, a brąz delicata jest za ciemny. :) Ten kolor fajnie się komponuje z tymi najciemniejszymi kwiatami na dekorze beżowym :)

Jestem strasznie zadowolona że właśnie te kupiliśmy, bo poprzednia zupełnie nie pasowała :)

alan brown..jpg

17377..jpg

Edytowane przez seven...

CASUAL

IMHO ta jasna - taka czysciutka i taka bym sie czula wychodzac z lazienki, ALE zmniejszylabym ilosc dekorow nad wanna np. do jednego paska w rogu, sama rozwazalam te plytki i te dekory ladnie sie lacza pionowo natomiast dwa piony obok siebie wychodza troszke od czapy. Ja wole jak cos pasuje a te to troszku na sile... jest w paradyzu podobna seria (nazwy nie pamietam) i tam sa dekory w seriach po dwa piony i to wtedy jest git

To moje delicate touch kładzione 1,5 roku temu - (juz je chyba gdzieś pokazywałam). Nie wiem co mnie podkusiło dać ciemna fuge na podłoge:-x nie zna ktoś łatwego sposobu jak zmienić na jasną?

http://img246.imageshack.us/img246/2186/p1070648.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img168.imageshack.us/img168/8965/p1070644z.jpg

http://img186.imageshack.us/img186/4868/p1070640.jpg

http://img168.imageshack.us/img168/5316/p1070629.jpg

nemi nie żartuj, że się nie da, bo ja też chcę mieć wannę narożną obudowaną paskami pionowymi.

Tak nawet polecił majster, tylko, że u mnie te płytki miałyby wysokośc 50 cm i trochę jeszcze cm brakuje do wysokości wanny. Czy wtedy uklada się paski na przekładkę (czego chciałabym uniknąć) czy zrobić na dole wanny kilkucentymetrowy uskok na wsunięcie stopy na całej długości wanny?

U mnie pod wanną jest uskok - wymyśliłam sobie tam podświetlenie taśmą LED - może u Was też się tak da. :)

Podpytuję jaksie o te paski, bo mi strasznie pasują do blatu, a 'fachmani' nic tylko mozaika i mozaika. Nie wiem, czy im się nie chce tych pasków docinać, czy o co chodzi, ale złości mnie to strasznie. Panowie twierdzą, że z pasków nie da się uzyskać idealnego kształku półkola... :(

To moje delicate touch kładzione 1,5 roku temu - (juz je chyba gdzieś pokazywałam). Nie wiem co mnie podkusiło dać ciemna fuge na podłoge:-x nie zna ktoś łatwego sposobu jak zmienić na jasną?

można wyskrobać fugę (czytałam o tym, musisz poszukać w necie informacji) i położyć wierzchnią wartwę w innym kolorze:) Nie wiem tylko czy jest sens, bo jednak jasna fuga Ci sie zabrudzi i będzie podobnie....

Ładna łązienka, ale kompletnie nie pasuje mi ta pomarańczowa szafka. Jest moim zdaniem innej bajki, na pewno nie z ,,delikatnej" :eek:

INKA 14

daj zbliżenie dekorów nad geberitem.. czy tam sie cos nie omskło?

Omskło sie specjalnie :). Ponieważ nie dało sie zrobic (wyśrodkować) jednego pionu dekoru bo żywcem pasowały dwie całe płytki i w prysznicu i nad geberitem (a chciałam tam dekory). A jak już ktos wyżej pisał (o teraz widze że to Ty pisałas :D)ze jeden pion dekorów tworzy jakis tam panel - obrazek, a dwa to juz troche dziwnie

sama rozwazalam te plytki i te dekory ladnie sie lacza pionowo natomiast dwa piony obok siebie wychodza troszke od czapy
Te dwa piony tak jak to pokazują na aranżacji z paradyża mi trochę nie pasowały i odwróciłam jeden o 180 stopni i z całości wyszedł jakiś tam "panel" obrazek (nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam :-?)

tu łazienka jeszcze nie za fugowana

P1060255..jpgP1060250..jpg

Edytowane przez Inka 14