Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo czytałam na temat poleru. Jestem użytkownikiem Arkesi od pól roku z hakiem. I takie moje spostrzeżenia. Nigdy w życiu nie polecę nikomu Arkesi w satynie! To jest jakiś koszmar. U trzymanie w czystości kilku meterów wykańcza mnie psychicznie i fizycznie.

Jeżeli chodzi o poler , wyłożony cały salon i kuchnia ( ok 80 m2) , to jestem szczerze zaskoczona. Ok, w zimie jest troche więcej mycia przy dziecku, 4 psach i 2 kotach, zrozumiałe ale latem przecieram raz na tydzień prawie sychym mopem i nic nie widać. Okna są na przestrzał, więc dużo światła, bałam się, że będzie widać każdą smugęa tu miłe zaskoczenie.

Poler ok, satynka precz!

Edytowane przez agatek751
ach te literówki

Właśnie skończyłem układanie Affronów grafitowych ok. 50 mkw w jednej powierzchni.

Moje spostrzezenia - niestety płytki nie są idealne (choć kalibrowane i I-szy gatunek), zarówno ich płaskość jak również wymiary po obwodzie.

Układałem z fugą 1 mm (na podługówce) więc zabawy trochę było.

Zdarzały się również płytki z wewnętrzną wadą - mianowicie wygląda na to że wierzchnia powierzchnia nie pokryta zotała całkowicie tym grafitem i po polerce zostały małe przeswity z warstwy pod spodem, ale chyba ja to zobaczyłem bo układąłem te płytki, byc może na powierzchniach tego nikt by nie zauważył.

Niestety dostałem płytki z 2 partii produkcyjnych no i w innych kolorach, co niestety w jednym miejscu widać.

Ogólnie wyglada przepieknie, ale pewnie jak jeszcze dojdzie fuga i cokoły i wypucuje się wszystko to bedzie jeszcze lepiej.

Dla niewtajemniczonych - takie płytki przed ułożeniem powinny być smarowane klejem z tyłu - jeżeli płytkarz tego nie robi to znaczy że idzie na łatwizne i "trzaska" metry.

Zazwyczaj smaruje się podłoże klejem pacą z zębami a na to układa się płytki.

W przypadku płytek podłogowych wieloformatowych powinno się dodatkowo smarować płytkę z podspodu na płasko (tak jakbyśmy smarowali kromkę chleba).

Wtedy mamy pewność że płytka przylega wiekszą powierzchnią do podłogi a tym samym eliminujemy tzw. puste przestrzenie.

Oczywiście zużywa się nieznacznie wiecej kleju i pochłania ten zabieg wiecej czasu ale warto.

Warto jest dobrze dosisnać płytkę - np. stanąć na niej kolanami, rękami, nogami - wtedy mamy pewność że jeszcze większa powierzchnia zetknie się z klejem.

Zazwyczaj smaruje się podłoże klejem pacą z zębami a na to układa się płytki.

W przypadku płytek podłogowych wieloformatowych powinno się dodatkowo smarować płytkę z podspodu na płasko (tak jakbyśmy smarowali kromkę chleba).

Wtedy mamy pewność że płytka przylega wiekszą powierzchnią do podłogi a tym samym eliminujemy tzw. puste przestrzenie.

Oczywiście zużywa się nieznacznie wiecej kleju i pochłania ten zabieg wiecej czasu ale warto.

Warto jest dobrze dosisnać płytkę - np. stanąć na niej kolanami, rękami, nogami - wtedy mamy pewność że jeszcze większa powierzchnia zetknie się z klejem.

mój tatuś tak robi, mój mężuś też i moi glazurnicy też ;)

smarują jak kromkę chleba.. ;)

a nasz kafelkarz też narzekał, że sa krzywe - wymagało to od niego dodatkowej pracy, żeby je dobrać ale sie jakoś udało. Do tego mamy płytki w 2 rozmiarach i faktycznie też jak ktoś tu pisał róznią się odcieniem - na szczęście łączenie jest schowane pod szafka RTV a z odległości nie widać różnicy;

płytki nie były niczym impregnowane a użytkujemy je od prawie 2 lat ;)

Dodam, że mamy beige pół-mat

Obejrzałam filmik i jestem w szoku... Tak szybko i tak ładnie urządziliście domek po babci.

Sawno!

Te kamyki tak leżą luzem? Kabelki od oświetlenia pod kamykami? Super jest ta ścianka z kwiatami taka podświetlona! Chciałam zrobić coś takiego obok wanny, ale trzeba byłoby często myć te kamyki... Nie kurzy się tam między nimi?

Jakie masz płytki w kuchni? Podobne do moich i chciałabym sprawdzić... Pozdrawiam.

co do kamyków to pod spodem zrobiony jest schodek w dół i tam tez są położone płytki nie ma żadnych kabli jedynie otwory na halogeny i wszystko uszczelnione, kamyki leż a luzem a co do kurzu to tak jak wszędzie na pewno tez się zbiera ale kamyki są dość jasne i zbytnio się w oczy nie rzuca podobnie mam w salonie ( nie widac tego na zdjeciach bo jeszcze nie mam kamyczków )

co do kuchni zapytam sie żony o firmę i dam znać

http://img828.imageshack.us/img828/1705/dscf1040n.th.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/1378/dscf1082j.th.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/327/dscf1052q.th.jpg