Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mayadaski drewniana rama którą widać na fotce jest przytwierdzona do szafy wykonanej z płyty mdf, fronty przymocowane są zawiasami do szafy- wyślę Ci kilka zdjęć środka. Jeśli chodzi o kolor drewna to zdjęcia nie oddają go w pełni. Kolor ma ciepłą barwę (coś jak teak), nie chciałam ciemnych mebli bo przy tak jasnych płytkach byłby za duży kontrast.

Dziekuje Ci bardzo! Bede bardzo wdzieczna za zdjecia! Moge poczekac az bedzie Ci pasowac.:D nic na zaraz i teraz:D

Maja

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z poślizgiem, ale zamieszczam zestawienie 4 płytek:

1. Amadeoceramica Glossy White

2. Ceramstic Alchemia - dekor biały

3. Ceramstic Alchemia - dekor czarny

4. Ceramstic Alchemia - czarna płytka podstawowa

http://dom.perfectmakeup.pl/plytki_th.jpg

Zdjęcie w oryginalnym rozmiarze, gdzie lepiej widać szczegóły dostępne jest tutaj - prawie 4 mega :(

Mamy w kuchni ARKESIA GRAFIT w polerze.

Zgodnie z zleceniami postanowiliśmy zabezpieczyć płytki przed plamami.

Kupiliśmy w znanym hipermarkecie budowlanym środek SANN PROFI Ochrona płytek polerowanych.

Przed zastosowaniem na podłodze wykonaliśmy dwa testy na płytce.

Do badania wykorzystaliśmy: czerwone wino, mleko, ketchup, musztardę, olej, sok z cytryny, sos sojowy, kawę.

I. Na płytce niezabezpieczonej.

Na płytce po godzinym kontakcie z w/w produktami i zmyciu wodą z delikatnym detergentem pozostały widoczne "pod światło" plamy.

II. Zgodnie z instrukcją środkiem SANN PROFI Ochrona płytek polerowanych położyliśmy 2 warstwy i pozostawilśmy do wyschnięcia na 24h. Na płytkach powstała tłusta powłoka "w kolorach tęczy" (jak po benzynie czy nafcie). Jednak po wypolerowaniu płytka wyglądała jak nowa.

Jednocześnie zabezpieczyliśmy fugi na ścianie SANNPROFI Ochrona fug.

Następnie powtórzyliśmy eksperyment na płytce. Pełni nadziei i wiary w opis produktu "Najskuteczniejsza ochrona gresów polerowanych i niepolerowanych oraz wszelkich nieglazurowanych płytek ceramicznych" oczekiwaliśmy na wyniki.

Wynik zaskoczył nas. W tym przypadku, już bez wpatrywania się pod światło, próbki pozostawiły wyraźne plamy.

TRAGEDIA!!!!! Pieniądze wyrzucone w błoto !!!

Mogę tylko przypuszczać, że akcja ze środkiem SANNPROFI Ochrona fug - też była nic nie warta. Nie zmierzam już tego umyślnie sprawdzać na ścianie. Wyjdzie w praniu.

Nadal jestem za impregnacją, ale przestrzegam przed powyższymi środkami.

Spróbuję czegoś innego.

Ja wybrałem antracyt z Mapei do affronów grafitowych półpoler. Jedynie ciemna fuga na podłogę, jasna po jakimś czasie użytkowania zmieni się w szarą a później w czarną.

Co do równości płytek, to niestety chyba przy dużych rozmiarach tak już jest, radzę nie wnikać dokładnie i patrzeć na całość a nie na szczegóły - to chyba jedyne wyjście w takiej sytuacji.

Szczęśliwi użytkownicy gresów.

Wykonaliśmy kolejny test na Arkesia, tym razem ze środkiem HG OCHRONA PRZED PLAMAMI.

Co pisze producent?

"Gwarantuje skuteczną ochronę przed zaplamieniem spowodowanym przez płyny takie jak np.: wino, olej, cola itp. Środek doskonale zabezpiecza nawet porowate powierzchnie. Zalecany jest do stosowania zwłaszcza w często uczęszczanych pomieszczeniach takich jak: korytarze, kuchnie, łazienki itp."

A co okazuje się w praniu?

W dobrej wierze kupujemy ten specyfik. Nanosimy na płytki zgodnie z zaleceniami producenta i myślimy: Kamień z serca teraz nasze gres jest zabezpieczony. Sprzedawca zarobił, a my uspokoiliśmy sumienie.

Okazuje się, że to kolejny nieskuteczny środek. Jedyna zaleta to brak negatywnych skutków. Na ochronę przed plamami - nie liczcie!!!

Po teście myjemy środkiem HG CZYSTY GRES. Plamy zostają, ale nie pozostawia smug.

Podsumowując wydaliśmy 150zł na w/w preparaty i wyrzuciliśmy pieniądze w błoto.

Lepiej kupić coś dziecku za te pieniądze i ostrożnie obchodzić się z naszym gresem.

Jak przetesujecie nowe środki będziemy wdzięczni za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

My zakończyliśmy eksperymenty.

własnie dzwoniłam do fabryki aby upewnić się czy płytki należy impregnować . Otóż nie , niestety nic nie mozna zrobic zeby uchronic je przed zabrudzeniami . Jak bedziecie użytkować to sami stwierdzicie ze nie byl to dobry wybór . Brud wchłania się błyskawicznie . Drobne krople odrazu widac . Z mopem jak nic dziennie trzeba biegac jesli chce się miec naprawde czysta podłogę . Rozczarowana jestem tą kolekcją , bo kosztowala dosc sporo a efekt sredni , praktycznosc bardzo niska

własnie dzwoniłam do fabryki aby upewnić się czy płytki należy impregnować . Otóż nie , niestety nic nie mozna zrobic zeby uchronic je przed zabrudzeniami . Jak bedziecie użytkować to sami stwierdzicie ze nie byl to dobry wybór . Brud wchłania się błyskawicznie . Drobne krople odrazu widac . Z mopem jak nic dziennie trzeba biegac jesli chce się miec naprawde czysta podłogę . Rozczarowana jestem tą kolekcją , bo kosztowala dosc sporo a efekt sredni , praktycznosc bardzo niska

A jakikolor posiadasz i czy jest tomat czy pół poler?