Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę wdzięczna za podzielenie się wynikami eksperymentu ;)

nie udało mi sie kupić HG, był jakis mega drogi impregnant z Ceramsticka wiec olałam go...

więc tak - wysmarowałam niezaimpregnowaną płytkę orzechową fugą z Atlasa-podobno najbardziej brudzącą-po 2 godzinach zmyłam wodą i został minimalny ślad tzn jest troszeczke inny odcień płytki

jutro kupie jeszcze jakies środki do czyszczenia gresu i pojeżdze za jakims impregnantem...i zrobie kolejne testy

aha płytkarz który kłądzie mi płytki w piwnicy polecił mi fugi Mira...jakos tak

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sawcza , zazdroszczę Ci Masto półpoleru. jak je zobaczyłam w sklepie , byłam już po zakupie Alabastrino z tubądzina (matowe). Nasze zapowiadają się łatwe w utrzymaniu w czystości, bo wszystko łatwo poschodziło. Natomiast są krzywe (choć I gat.), kafelkarz musi położyć drugą warstwę fugi , aby wyrównać krzywizny.

Jestem ciekawa, jak Wasze gresy, czy są proste.

Aleksandryta, wątek który mi podałaś dotyczy Arkesii z Opoczna. Ja mam Paradyża ;)

sawcza, u nas właśnie ołówek i marker nie wyczyściły się w ogóle z płytki. Po kawie i winie plamy widoczne jak taki cień...Spróbowaliśmy pomazać markerem zwykłą płytkę ścienną, która została nam z łazienki. Marker zszedł bez najmniejszego problemu a przecież to tylko płytki ścienne!!

queen, no właśnie o ten inny odcień płytki w miejscu splamienia mi chodzi...Jak to później wywabić?

Mam jeszcze wielką nadzieję że jak przyjedzie przedstawiciel to doradzi nam jakieś ichniejsze środki do impregnacji gresu i do czyszczenia. Miał dojechać najpóźniej dziś...to sie okaże...

Aleksandryta, wątek który mi podałaś dotyczy Arkesii z Opoczna. Ja mam Paradyża ;)

sawcza, u nas właśnie ołówek i marker nie wyczyściły się w ogóle z płytki. Po kawie i winie plamy widoczne jak taki cień...Spróbowaliśmy pomazać markerem zwykłą płytkę ścienną, która została nam z łazienki. Marker zszedł bez najmniejszego problemu a przecież to tylko płytki ścienne!!

queen, no właśnie o ten inny odcień płytki w miejscu splamienia mi chodzi...Jak to później wywabić?

Mam jeszcze wielką nadzieję że jak przyjedzie przedstawiciel to doradzi nam jakieś ichniejsze środki do impregnacji gresu i do czyszczenia. Miał dojechać najpóźniej dziś...to sie okaże...

Arkesia jest tylko jedna : z Paradyża

No i dupa, że się tak wyrażę...

Przedstawiciel dojedzie do nas do...piątku! Sssuuuper :(

Wiecie co mi jeszcze do głowy przyszło? Spróbuję zaimpregnować płytkę drugi raz...może płytka nie wchłonęła dostatecznie dużo impregnatu by zamknąć pory i dlatego plamy nadal są widoczne? Co mi szkodzi?

Witajcie.! a u mnie fliziarz właśnie szczęśliwie skończył kłaść na ścianach Secret Edeno.. tzn. szczęśliwie-nieszczęśliwie.. Na moje uwagi o rąbkach i uszczerbkach na płytkach które musiał docinać lub fazować, odpowiadał, że płytki są bardzo miękkie i nie ma wpływu na to, jaki będzie efekt działania maszyny, co oznacza że wszelkie ukruszenia wierzchniej powloki - bądź to boków dekoru, który byl docinany do 45 cm słupka.. - nie są jego winą.. Stąd chciałabym się Was podpytać o doświadczenia, czy te Secrety są na prawdę takie ciężkie w obróbce?..czy jest to po prostu wytłumaczenie przytępionych narzędzi, jak się niestety spodziewam..:( pozdrawiam!

Witajcie!

Udało mi się wczoraj usunąć mazaki z ołówka i markera. Czym? Cilit Bang kamień i brud...wzięłam troszkę tego na wacik i mocno wtarłam w płytkę -- zeszło bez najmniejszego problemu. Bałam się czy w miejscu potraktowania płytki Cilitem, powierzchnia nie zmatowieje, ale nic takiego nie zaobserwowałam. Przemyłam jeszcze płytkę ciepłą woda i lśni jak lśniła.

Pozostałe płamy? No cóż -- jeśli zetrzemy je w miare szybko z płytki to nie ma problemu. Natomiast jeśli potrzymamy plame na podłodze dłużej powstaje przebarwienie. Zrobiłam wczoraj próbę z herbatą na impregnowanej płytce -- jeśli plamę starłam od razu jest ok, a gdy herbata pobyła sobie na płytce 20 min zostawiła plamę...

Podjęliśmy decyzję -- jutro układamy płytki!

Witajcie.! a u mnie fliziarz właśnie szczęśliwie skończył kłaść na ścianach Secret Edeno.. tzn. szczęśliwie-nieszczęśliwie.. Na moje uwagi o rąbkach i uszczerbkach na płytkach które musiał docinać lub fazować, odpowiadał, że płytki są bardzo miękkie i nie ma wpływu na to, jaki będzie efekt działania maszyny, co oznacza że wszelkie ukruszenia wierzchniej powloki - bądź to boków dekoru, który byl docinany do 45 cm słupka.. - nie są jego winą.. Stąd chciałabym się Was podpytać o doświadczenia, czy te Secrety są na prawdę takie ciężkie w obróbce?..czy jest to po prostu wytłumaczenie przytępionych narzędzi, jak się niestety spodziewam..:( pozdrawiam!

Lykke u nas było takie samo tłumaczenie, że płytki są miękkie ...itd. Płytki niestety poprawiał...

Edytowane przez Synthia