maqsz 08.03.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Nie znalazlem takiego tematu, wiec zapytam tu: czy orientujecie sie, jakie wklady sa wyraznie dopuszczone przez producenta do pracy w obudowach akumulacyjnych? Generalnie nastawialem sie na Tarnave (sam juz nie wiem, czy przez "w" czy przez "v" - chodzi o te od kominkow Retro, Prestige itp.). Dlaczego? Sa zrobione z jednego kawalka zeliwa i bardzo masywne - waza ponad 200 kilo. Poza tym od kilku lat mam wklad tej firmy u rodzicow w domu i sprawuje sie bardzo dobrze. No i ceny sa dosc atrakcyjne - ok. 4 tysiecy za wklad o mocy maks. 18 kW. Pojechalem dzisiaj do pewnego sklepu w Krakowie i sprzedawca naskoczyl na mnie, ze nie ma czegos takiego jak wklady do obudow akumulacyjnych, ze Tarnava wymaga nawiewu i wywiewu z obudowy o powierzchni 400 cm2. Inaczej sie przegrzeje i nastapi koniec swiata. Wklad peknie, reklamacje nie bedzie uznana.W kominkach akumulacyjnych kratki oczywiscie sa, ale niekoniecznie o az tak duzej powierzchni no i nie caly czas otwarte. W zwiazku z tym pytam jak na wstepie - jaki wybrac wklad, jesli nie Tarnave? A moze z tym przegrzewaniem sprzedawca przesadzil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.03.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam! Maqsz, nie dam Ci pewnie odpowiedzi jakiej oczekujesz, ale najlepsze będzie tutaj palenisko ceramiczne. Im będzie wokół niego goręcej, tym lepiej będzie pracować i jego żywotność będzie wyższa. Z żelastwem jest odwrotnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 08.03.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) Kurcze, wiem Niestety ceramiczne paleniska powalaja cenowo... Nawet, jak kos sie szarpnie na samodzielne wymurowanie takiego, to jest to droga impreza, a ja bym sie nie odwazyl. Moim zdaniem do tego trzeba zduna z prawdziwego zdarzenia. Z drugiej strony jest na tym forum pewna liczba tematow i osob, ktore buduja lub planuja budowac kominek z klasycznym wkladem metalowym i masa akumulacyjna (wiec sila rzeczy ze zmniejszonym przewietrzaniem obudowy). Jak do tej pory tylko jedna z nich podala, jaki ma wklad (Spartherm Bravo). Licze glownie na opinie tych osob i praktykow budujacych kominki. Edytowane 8 Marca 2011 przez maqsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam też szukam czegoś takiego Przygladałam się temu TUTAJ cena zawiera sterownik automatyki spalania (żebym to jeszcze wiedziała , co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Acha, zapomnialam Na forum jest wątek Pita, wykorzystał wkład zuzi do akumulacji. Zarzuć może okiem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130116-kominek-kumulacyjny-projekt-i-budowa-) Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 08.03.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) To sa wlasnie ceny, ktore nazywam zabojczymi - niestety. Sterownik automatyki spalania to zapewne urzadzenie, ktore mierzy temperature w zadanym miejscu kominka i odpowiednio dozuje doplyw powietrza, sterujac przepustnica. Acha, zapomnialam Na forum jest wątek Pita, wykorzystał wkład zuzi Pod latarnia najciemniej, dziekuje Edytowane 8 Marca 2011 przez maqsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 To sa wlasnie ceny, ktore nazywam zabojczymi - niestety. Sterownik automatyki spalania to zapewne urzadzenie, ktore mierzy temperature w zadanym miejscu kominka i odpowiednio dozuje doplyw powietrza, sterujac przepustnica. Maqsz propozycja jedyna w swoim rodzaju .Za cenę Tarnawy (brrrrr....) , zbudujemy Ci z Wojtkiem palenisko ceramiczne . Z porządnymi drzwiami ( "piecyk") ,elektronioką Tatarka, Z porządnego szamotu (nie podejrzanego betonu). Będzie to koszt materiałów , robocizny - przećwiczymy za darmo . Twój wkład w rozwój nauki zyska uznanie ludzkości i FM .........itd ,itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Mnie tez, mnie też :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Moge nawet podawać cegłę, żeby było szybciej ))))))))))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 A teraz serio. Pisałeś, że cena tej tarnavy to 4 tysiące. ten sterownik tatarka to koszt 1800 zeta. Gdyby go odjąć od ceny, to wychodzi na to samo . A żywotność chyba dłuższa, tego ceramicznego, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.03.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Moge nawet podawać cegłę, żeby było szybciej ))))))))))))))))))))) Ty najpierw chałupę zbuduj !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Cicho Projekt się musi uleżeć w urzędach moja chałupka stanie w 3 miesiące ważne, że komin w projekcie jest w kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.03.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Cytuje klasyka "wybór ogrzewania powinien nastapić przed budową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 08.03.2011 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 A teraz serio. Pisałeś, że cena tej tarnavy to 4 tysiące. ten sterownik tatarka to koszt 1800 zeta. Gdyby go odjąć od ceny, to wychodzi na to samo . Zadzwonie tam jutro i sprawdze, czy jest taka opcja. Z zywotnoscia jest dziwna sprawa - czesc palenisk ma np. 2,3 albo 5 lat gwarancji, a Tarnava ma 10. Maqsz propozycja jedyna w swoim rodzaju .Za cenę Tarnawy (brrrrr....) , zbudujemy Ci z Wojtkiem palenisko ceramiczne Nie porywasz sie aby z motyka na slonce, eniu? Bo ja z Krakowa jestem... Spora wycieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 09.03.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 maqsz : Takim wkładem o który pytasz do zabudowy w kominku akumulacyjnym jest Romotop Dynamic , wszystkie wkłady z serii kv 025 są opracowane do HYPOKAUSTM . Zostały opracowane na życzenie firm z Cechu Zdunów Republiki Czeskiej , tam jest coś takiego jak cech i szkoła zduńska , wkłady te są stosowane od 6 lat w zabudowach bez wentylacji a o takie przecież pytasz. Na rynku jest wiele dobrych wkładów kominkowych ale tylko nieliczne można zastosować do takich zabudów , Dynamic kv025 posiada 7 lat gwarancji przy zastosowaniu w zabudowie AKUMULACYJNEJ . Takie wkłady oraz adresy dystrybutorów możesz zobaczyć na stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.03.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 "Zadzwonie tam jutro i sprawdze, czy jest taka opcja. Z zywotnoscia jest dziwna sprawa - czesc palenisk ma np. 2,3 albo 5 lat gwarancji, a Tarnava ma 10." Maqsz, odniosę się do Tarnawy , bo o palenisku ceramicznym , to muszę najpierw z Wojtkiem pogadać (on jest bliziutko Ciebie ) Tarnawa wyskoczyła z tak długą gwarancją bo czymś trzeba klienta zbajerować ,jeśli się chce na rynku zamieszać. Normalne firmy nie muszą szafować wydłużoną gwarancją ( a potem za wszelka cenę unikać odpowiedzialności) . 3 - 5 lat gwarancji w zupełności wystarcza , bo wiedzę o palenisku , uzyskasz w tym właśnie czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.03.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Wojtku to przeprowadzasz się do Krakowa. Nic nie mówiłeś.To super, będziemy prawie sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 09.03.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 "Zadzwonie tam jutro i sprawdze, czy jest taka opcja. Z zywotnoscia jest dziwna sprawa - czesc palenisk ma np. 2,3 albo 5 lat gwarancji, a Tarnava ma 10." Maqsz, odniosę się do Tarnawy , bo o palenisku ceramicznym , to muszę najpierw z Wojtkiem pogadać (on jest bliziutko Ciebie ) Tarnawa wyskoczyła z tak długą gwarancją bo czymś trzeba klienta zbajerować ,jeśli się chce na rynku zamieszać. Normalne firmy nie muszą szafować wydłużoną gwarancją ( a potem za wszelka cenę unikać odpowiedzialności) . 3 - 5 lat gwarancji w zupełności wystarcza , bo wiedzę o palenisku , uzyskasz w tym właśnie czasie. Moja tarnawa trzasnęła po roku palenia. panowie przyjechali po kilku dniach, wynieśli starą, wnieśli nową. Ładnie przeprosili, coś oczywiście wspomnieli, że to jedyny przypadek i takie tam Ale też się przyłączam do pytania, czy tarnawa da radę, bo już takową mam i chcę zabudować na "ciepło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.03.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Moja tarnawa trzasnęła po roku palenia. panowie przyjechali po kilku dniach, wynieśli starą, wnieśli nową. Ładnie przeprosili, coś oczywiście wspomnieli, że to jedyny przypadek i takie tam Ale też się przyłączam do pytania, czy tarnawa da radę, bo już takową mam i chcę zabudować na "ciepło". W Twoim wypadku jedynym uzasadnieniem pakowania żeliwa tej konstrukcji do "ciepłej "obudowy ,jest fakt jej posiadania. Nie wiem czy gdybym był na Twoim miejscu podjąłbym ryzyko dość podejrzanego eksperymentu( wkład trzeba przystosować ). Pamiętajmy ,że maksymalne temperatury do jakich takie wkłady wyprodukowano , są dolnymi zakresami uruchamiania procesu spalania w palenisku ceramicznym .Tak prawdę powiedziawszy, do prawdziwej kumulacji to ani Brawo się nie nadaje ,ani Varia,Mini ani Koboki ,Blanzeki , a tym bardziej żeliwniaki typu Tarnawa , Zuzia czy Gall . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 09.03.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Producent Tarnawy zdaje sie robi tez do tych kominkow wkladki szamotowe, co chyba dosc mocno podnosi temperature w palenisku, nie? Edytowane 9 Marca 2011 przez maqsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts