bohusz 31.03.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Polak...A Wy Forest i Ja14 jak liczycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 31.03.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ja licze tak jak podpowiada rozsadek. Jak material jest na liscie towarow od ktorych zwracaja vat to kupuje sam. Jak go na liscie nie ma (np stal zbrojeniowa) to wole kupic z montazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.03.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Do założenia CECHU namawiam od dawna , ostatnio rozmawialiśmy o tym z członkami OSKP , mam jednak obawy że eniu ole... nasze propozycje . W kwestii kolegi "enia" to mamy zamiar GO odwiedzić w Rogoźnie lub u Piotra . Znam zdunów z Rogoźna :yes:chętnie poznam jeszcze jednego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.03.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam. Zwrot się otrzyma, tyle że dopiero za rok i tylko do określonej wysokości. Kwota zwrotu jest ... hm ... wystarczająca ale chyba tylko dla "fiskusa" Narodowością człowiek jest obdarzony ze wszystkimi jej przywarami, tudzież dobrymi cechami. Wykraczamy chyba poza ramy wątku ... szkoda by było żeby w tę stronę zeszła dyskusja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.03.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam.My tu o Polakach ... a w międzyczasie ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 31.03.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Witam ! W "warszawce" pięknie świeci słonko ,zapowiada się miły dzień,czego wszystkim życzę. Jak zwykle przybywam po kolejne rady. 1. Czy murując odbiornik spalin można cegłę ustawiać na sztorc tak aby pionowa fuga była fugą długą 230mm , czy raczej korzystniejsza jest 114mm ? 2. Czy jeśli zwieńczeniem tego odbiornika będzie odlew z betonu ciężkiego akumulacyjnego to należy zastosować izolację, jeśli tak ,to jaką i w którym miejscu ? 3. Mój odbiornik będzie stał za wkładem, zalecana odległość od ściany 10 cm, ale w tym przypadku to ściana GORĄCA czy powinnam w tym miejscu ścianę odbiornika zaizolować ? 4.Wnętrze kominka ogranicza ściana kominowa , po przeciwnej stronie ścianka nośna , obydwie muszę zaizolować płytą silka, walczę o każdy centymetr stąd moje pytanie -jaką grubość płyty zastosować ,mając na uwadze TE CENTYMETRY ? Do zaizolowania jest jeszcze betonowy strop typu "Teriva" ,czy płyta gr. 5 cm , czy ze względu na wysokie temperatury w tym miejscu grubsza ? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki. Edytowane 31 Marca 2011 przez Krystyna111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Czy nie rozsądniej byłoby podawać kalkulacje netto.Nie bardzo czytelne wydają mi się określenia "jak Pankupi u mnie ,to pół wkładu masz pan za darmo".To traktowanie klientów jak potencjalnych półgłówków,którzy do ośmiu zliczyć nie umieją. Praktyka odliczeńpodatku VAT znana jest w Polsce od lat i nie ma chybanikogo ,kto by nie chciał z tego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 31.03.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Do założenia CECHU namawiam od dawna , ostatnio rozmawialiśmy o tym z członkami OSKP , mam jednak obawy że eniu ole... nasze propozycje . W kwestii kolegi "enia" to mamy zamiar GO odwiedzić w Rogoźnie lub u Piotra . Znam zdunów z Rogoźna :yes:chętnie poznam jeszcze jednego Czy z tym CECHEM ,to taka sama podpucha jak ze słynną książką ? W książce imiona własne też małą literą będziesz pisać ? Daj znać z wyprzedzeniem kiedy będziesz w Rogoźnie , cobym rozmówki czeskie sobie zdążył kupić Edytowane 31 Marca 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.03.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 "eniu" to pseudonim artystyczny i właśnie tak jest pisany eniu:yes: nie Eniu przez samego twórcę tej postaci . Zwróć uwagę że Piotr zawsze piszę z wielkiego P . Co do książki podręcznika jest gotowy ale prawa autorskie musimy odkupić od ich MEN , prace w tym temacie idą wolno do przodu . Autorzy pisali podręcznik na potrzeby SZKOŁY ZDUŃSKIEJ w Republice Czeskiej , jest to oficjalnie zatwierdzony podręcznik do szkoły :welcome:nie zaś wolnorynkowe wydawnictwo o budowaniu kominków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 A propos VAT-u materiałowego (23%) i usługowego (8%) - przy kominku, który kosztuje w całości np. 15-20 tys. netto (całość materiałów z wykonaniem) I tu jest pies pogrzebany. Wkład kupię za 4 tysiaki z groszem, rury dymowe do 1 tys i pół tony szamotu 500zł. Razem z zaprawami 6 tys brutto Reszta to moje zdolne ręce, które jeden kominek już (z płaszczem) zamontowały i obudowały (niestety obudową zimną ale śliczną). Tak więc w mojej kalkulacji 2800 netto na kanały akumulujące ciepło to wyrzucenie kasy w błoto . Oczywiście nie neguję Twojej ceny. Jeżeli robisz coś dla kogoś i z tego żyjesz nie będziesz robił za grosze. Ja zaoszczędzę, będę miał satysfakcję (albo nie jak się rozpadnie ) i za te brakujące 14 tysięcy kupię sobie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.03.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 i za te brakujące 14 tysięcy kupię sobie okna Z montażem, czy bez? Zastanawiałeś się nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.03.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Do założenia CECHU namawiam od dawna , ostatnio rozmawialiśmy o tym z członkami OSKP , mam jednak obawy że eniu ole... nasze propozycje . W kwestii kolegi "enia" to mamy zamiar GO odwiedzić w Rogoźnie lub u Piotra . Znam zdunów z Rogoźna :yes:chętnie poznam jeszcze jednego A to teraz nie ma Cechu Rzemiosł Różnych? Zdunowie mają osobne cechy, nie chcą z innymi rzemieślnikami się zadawać? Dawniej to w każdym mieście sobie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 31.03.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Jak zaizolujesz ten odbiornik Krystyna, to jak bedzie oddawał ciepło ?Można po między ścianą a odbiornikiem dać izolację ale między odbiornikiem a plecami kasety można, jeśli jest miejsce, dać "ekran" z cegieł szamotowych by nagrzewaly się dodatkowo.Fuga pionowa 230 mm jest możliwa ale tylko w warstwie wewnetrznej i do połowy odbiornika,gdzie temperatury będą niskie.Strop jak najbardziej trzeba oddzielić od działania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.04.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Strop jak najbardziej trzeba oddzielić od działania temperatury. Ano właśnie, jak oddzielacie strop jeżeli ciepła zabudowa kominka jest po sam sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 01.04.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Jak zaizolujesz ten odbiornik Krystyna, to jak bedzie oddawał ciepło ? Można po między ścianą a odbiornikiem dać izolację ale między odbiornikiem a plecami kasety można, jeśli jest miejsce, dać "ekran" z cegieł szamotowych by nagrzewaly się dodatkowo. Fuga pionowa 230 mm jest możliwa ale tylko w warstwie wewnetrznej i do połowy odbiornika,gdzie temperatury będą niskie. Strop jak najbardziej trzeba oddzielić od działania temperatury. Witam ! Wszystko jasne , ten ekran z cegieł szamotowych to dobry pomysł. Wygląda na to ,że wszystkie zebrane wiadomości powinny mi wystarczyć. Jeśli pozwolicie , to w czerwcu pokażę co i jak udało mi się wykonać . Dziękuję Tobie i Wszystkim innym ,którzy udzielali mi rad i przestróg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts