eniu 16.03.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Napisałeś Bogusławie "W moim piecu też nie ma szybra," Łatwo szafować cudzym życiem i zdrowiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.03.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Szyber TD jednak jest.Noszę się z zamiarem umieszczenia szybra w przewodzie kominowym, by odcinać całość ,jednak jest to u mnie trudne technicznie do zrobienia.Ta trudność polega na tym ,że kanał kominowy nie ma przekroju okrągłego ani kwadratowego ale mocno podłużny ,ponieważ został zrobiony z dwóch kanałów sąsiednich, po usunięciu przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Chciałem jeszcze zwrócić uwagę, że w pokazywanym wielokrotnie w "ogrzewaniu" tzw. "piecu Kuzniecowa" budowanym chyba w Kanadzie, też jest szyner odcinający. Chyba nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.03.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Chciałem jeszcze zwrócić uwagę, że w pokazywanym wielokrotnie w "ogrzewaniu" tzw. "piecu Kuzniecowa" budowanym chyba w Kanadzie, też jest szyner odcinający. Chyba nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa... "Chyba" mnie przekonałeś . Sprawę szyberków uważam za zamkniętą . Chyba nie będę już na ten temat polemizował no i od dzisiaj będę projektował wszystko z szyberkami odcinającymi drogę spalinom do komina ....chyba.... Mogę cię polecać , jakby się ktoś chciał dopytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.03.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Brak szybra jak i jego zastosowanie wnosi wady i zalety do urzytkowania urządzenia grzewczego. Jeśli masa odbiornika spalin jest w granicy 500 kg chyba nie warto go montować. Pradopodobnie nie warto go również zakładać, gdy komin ma małą wagę, gdyż szybko się wychładza i nie powinien " wyciągać" dużo ciepła.Co innego jak zgromadzonego ciepła jest dużo, bo palenisko i odbiornik mają dużą masę. Sprawę trzeba ocenić do kazdego typu urządzenia oddzielnie.Za propozycję "polecenia" dziękuję, na razie jestem zajęty ale za kilka lat jak "dożyję", to może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Witam ! Nareszcie dotarła do mnie pomoc komputerowa i mogę zamieścić plany przebudowy mojego kominka. Zacznę od planu mojego domku .Ta czerwona plama to miejsce usytuowania kominka Edytowane 16 Marca 2011 przez Krystyna111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 To jest szkic rzutu poziomego zaplanowanej realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Mój kominek umiejscowiony jest we wnęce pod schodami zabiegowymi,z założenia jest kominkiem dwustronnym. Zdjęcie przedstawia front kominka od strony salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Kobieta zmienną jest, zrezygnowałam z odbiornika opadowo- wzniosłego na rzecz opadowego. Chcę go wykonać i podłączyć według takiego schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Tak będzie wyglądała druga strona kominka od strony przedpokoju,ta ciemna plama to otwór w obudowie szamotowej którą postanowiłam wymurować z prostki szamotowej na 6.4 cm boku Edytowane 16 Marca 2011 przez Krystyna111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Zamierzam z płytki szamotowej o wymiarze 230 x114 x 32 lub 230 x114 x 40. wykonać" płytę - drzwi " o wymiarach 60cm x 210cm o przekroju jak niżej od wewnętrznej strony wyglądała by jak przykrywka do imbryka. Chodzi o to aby w pozycji pionowej była stabilna i idealnie wpasowywała się w otwór. Płyta będzie miała zamontowane kratki z żaluzjami ,niezbędne przy konwekcyjnym działaniu.Gdy w palenisku zagaśnie, zamknięte żaluzje nie wypuszczą ciepła z obudowy . Kratki będą automatycznie rewizjami , umożliwi to kontrolę wyczystki kanału spalinowego oraz kontrolę przyłącza górnego. Ta ruchoma część obudowy to bezproblemowe dotarcie do wnętrza. Edytowane 16 Marca 2011 przez Krystyna111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ze szkicu poziomego Krystyna wynika, że ustawienie kasety i odbiornika wymusza zrobienie innego podłączenia. Rurę z kasety należy dać bezpośrednio do komina i od tej rury puścić wejście do odbiornika.Szyber za wyjściem do odbiornika przed kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Witam. Krystyna - źle. Prawy kanał będzie o wiele zimniejszy. Popraw się Szyberek to sprawa omówiona już. O drzwiczkach kiedyś napiszę ... może w gazecie - bo to ciekawy temat i na dłuższą wypowiedź. Nota bene poruszany jest on w jednej "świeżej" pracy magisterskiej ze zduństwa (to ci heca ... nie? Jest to zaledwie druga taka praca wciągu ostatnich kilkudziesięciu lat ...). Będzie pewnie także "liźniety" w pierwszym w naszym kraju doktoracie ze zduństwa (a konkretnie z pieców komorowo-opadowych), którego przewód właśnie się w tej chwili toczy (jeszcze większa heca ). Fajny temat się wykroił jeżeli chodzi o problem szczelności pieców. I o tym warto szerzej nieco ... 1. Dawniej - piec co 5-6 lat uszczelniano, a co kilkanaście/kilkadziesiąt lat po prostu "przestawiano", czyli rozbierano do wysokości paleniska i budowano na nowo. 2. Jeżeli dawniej piec był stawiany ze szczeliną powietrzną oraz w czasach obecnych (w epoce "zduństwa nowoczesnego") i nagminnego stosowania klejów zduńskich łączących trwale oblicówkę pieca - przestawianie pieca jest (i było) zbędne. Nie traci on szczelności i użytkuje się go aż do jego "śmierci", którą z reguły jest kolejny remont generalny domu i wymiana pieca na nowy lub jego gruntowna przebudowa (bo się zmienił właściciel domu, bo moda, design i trendy są inne, bo już się nie opłaca "robić" przy nim oraz szereg innych powodów). To niestety wg mnie jest wadą pieców współczesnych. Ale ogólnie trend "wiecznych domów" jest w zaniku na całym świecie i tego się nie zmieni - trwałość obecnie wznoszonych budowli jest liczona na 30 - 60 lat, czyli na jednego właściciela tak naprawdę. Pozdrawiam. PS. Ach ... wrócę jednak do szybra ... W USA i Rosji wszelkiej maści "kontraflowły" i "dublebele" nie mają szczelnych okuć piecowych. A szybry (te drugie - zamykające drogę do komina z reguły mają zamknięcie w 4/5 pola przekroju). Zobaczcie jak w naszych marketach budowlanych i wszelkiej maści hurtowniach kominkowych, są sprzedawane szybry - 3/4 - 4/5 zamknięcia przekroju. Inaczej już dawno producenci i sprzedawcy "w pierdlu by siedzieli". Edytowane 16 Marca 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) To co przedstawiłam do oceny i korekty nie jest moim pomysłem . Ja tylko to co znalazłam na tym forum, zebrałam w jedną całość pasującą do mojego przedsięwzięcia. To forum to kopalnia wiedzy z zakresu zduństwa i budowy tych wymarzonych przez nas ciepłych kominków. Proszę szanowne grono o korektę i dalsze wskazówki bo niejedno mogłam błędnie zinterpretować. Pozdrawiam ciepło z przed zimnego jeszcze kominka. Edytowane 17 Marca 2011 przez Krystyna111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ze szkicu poziomego Krystyna wynika, że ustawienie kasety i odbiornika wymusza zrobienie innego podłączenia. Rurę z kasety należy dać bezpośrednio do komina i od tej rury puścić wejście do odbiornika.Szyber za wyjściem do odbiornika przed kominem. Mógłbyś zamieścić szkic, na moim rysunku nie zrobiłam jeszcze podłączenia dolnego , najchętniej bym go wymurowała i w nim zrobiła wyczystkę. Czy to realny pomysł zobaczę dopiero po rozebraniu obecnej obudowy. Jeśli to będzie niemożliwe pozostanie mi łączenie kolanem nastawnym z wyczystką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Forest ! Sprawą obudowy rozbieranej zamieścił w temacie Bogusława pewien forumowicz. Przedstawił kominek granitowo marmurowy do demontażu . Gdy zobaczyłam na zdjęciu jak Eniu klei płytę szamotową z mniejszych, od razu wiedziałam, że otwierana obudowa szamotowa jest możliwa. Problemem był tylko montaż ,przykręcanie- czym? Kiedyś zajmowałam się zawodowo projektowaniem ceramiki stołowej i myślę, że to je to Edytowane 16 Marca 2011 przez Krystyna111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.03.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Gdyby było w jednym ciągu: kaseta,odbiornik,komin to podczas rozpalania spaliny mają prostą drogę i nie bedzie zagrożenia, że będzie dymić przy rozpalaniu lub podkładaniu. Na zamieszczonym rysunku jest pokazane,że droga spalin będzie po skosie, co osłabi siłę ciągu kominowego.Należy więc rurę z kasety puścić do komina najkrótszą drogą, a od niej wyjście do odbiornika.Można jeszcze zrobic inaczej. Na kasetę nałożyć "skrzynkę", z której wyjdą dwie rury: jedna do odbiornika a druga do komina + szyber. Edytowane 16 Marca 2011 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 16.03.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Gdyby było w jednym ciągu: kaseta,odbiornik,komin to podczas rozpalania spaliny mają prostą drogę i nie bedzie zagrożenia, że będzie dymić przy rozpalaniu lub podkładaniu. Na zamieszczonym rysunku jest pokazane,że droga spalin będzie po skosie, co osłabi siłę ciągu kominowego.Należy więc rurę z kasety puścić do komina najkrótszą drogą, a od niej wyjście do odbiornika.Można jeszcze zrobic inaczej. Na kasetę nałożyć "skrzynkę", z której wyjdą dwie rury: jedna do odbiornika a druga do komina + szyber. Gdzie taką skrzynkę zdobyć i jak ona wygląda - jurto pojadę do Michałowic może u Panka coś znajdę. Powiedz co z tymi kanałami nie tak dlaczego prawy miałby być słabszy. Czy taki kanał może być pojedyńczy jeśli tak to który jest wydajniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.03.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Skrzynkę można wykonać ze zwykłej blachy i ją wyłożyć w środku ceramiką.Tak były robione kiedyś piece "Żar".Można też wykonać ją z blachy i wyłożyć płytą żeliwną z blatów kuchennych.Tych możliwośi jest kilka.Co do nagrzewania się jednego kanału bardziej, to póki nie widzę ostatecznego rysunku, to nie mogę nic powiedzieć. Jstnieje taka możliwość nierównego nagrzewania, jeśli spaliny mają "znacząco " inną drogę przepływu nimi, ale to można obejść przez razplanowanie nierównych kanałów.Kanał, którym będzie dalej spalinom do komina musi być szerszy, by miał większą siłę ciągu.Jak będzie ostateczny rysunek ,to możemy rozmawiać.Puszczanie spalin jednym kanałem nie jest najlepszym rozwiązaniem ,ponieważ najcieplejsze spaliny będą przebiegać środkiem i dlatego najlepiej rozbijać je na kilka kanałów.Najpraktyczniej zbudować jest kanały o wymiarach wewnętrznych 12 cm x 20 cm, ponieważ dobrze się je buduje z cegieł,dobrze odbierają ciepło i nie zapychają się szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.03.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 ... Puszczanie spalin jednym kanałem nie jest najlepszym rozwiązaniem ,ponieważ najcieplejsze spaliny będą przebiegać środkiem i dlatego najlepiej rozbijać je na kilka kanałów... Chyba, że ten kanał będzie na tyle przestronny, że powstanie komora, w której spaliny będą mogły się swobodnie uwarstwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts