Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wklad kominkowy do obudowy akumulacyjnej

maqsz

Recommended Posts

Dla takich klientów opracowano wkłady Romotop Dymnamic seria kv 025 . Jest to kominek z dużym widokiem ognia a może grzać jak piec tylko promieniowaniem . W przypadku problemów dziecka astmatyka unikniesz unoszenia się kurzu :)oraz cyrkulacji suchego powietrza, dodatkowo grzanie przez promieniowanie jest źródłem jonizacji o ładunkach ujemnych czyli leczniczych dla chorych na schorzenia dróg oddechowych oraz wielu innych . Na naszej stronie znajdziesz takie realizacje jak : Mińsk , Janki , łonie , KH 31, KH 34 , Mk1 , Mk 6 oraz pozostałe MK w wersjach niewentylowanych .

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

;-) Nic nie mam przeciwko kopiowaniu dobrych pomysłów o ile wychodzą taniej. Zresztą kształtki cebudu są kosmicznie drogi i nic usprawiedliwia tej ceny poza tym, że są (byli?) jedynym producentem czegoś takiego fajnego. Może Panowie zdunowie tu jest kierunek ubicia interesu? Przecież koszt wykonania czegoś takiego dla fabryki szamotu to pewnie ze 100zł. Nawet jeżeli jest to chronione patentem to można wymyślić coś podobnego. Jak "zestaw do samodzielnego montażu" czyli kształtki i klej + instrukcja będzie kosztował poniżej 5 stów to kupuję ;-) ;-) ;-)

Problem z odbiornikiem Bitter jest taki, że Ty się na tym nie znasz i cała reszta chętnych też nie ma pojęcia jak powinien być skonstruowany. Co z tego, że narysuję odbiornik,który będzie lepszy jak każdy zainteresowany chce "taki jak ..." No więc skoro zainteresowany chce odbiornik "taki jak...", to trzeba mu go narysować i sprzedać. Nie ma wyjścia...

Co do ceny, to nie dyskutuję z tym ile kosztuje "taki jak..." ale z dobrym wyrobem ciężko się wyrobić w cenie 1 zł za 1kg bez kleju ,robocizny i instrukcji.

Problem z odbiornikiem Bitter jest taki, że Ty się na tym nie znasz i cała reszta chętnych też nie ma pojęcia jak powinien być skonstruowany. Co z tego, że narysuję odbiornik,który będzie lepszy jak każdy zainteresowany chce "taki jak ..." No więc skoro zainteresowany chce odbiornik "taki jak...", to trzeba mu go narysować i sprzedać. Nie ma wyjścia...

Co do ceny, to nie dyskutuję z tym ile kosztuje "taki jak..." ale z dobrym wyrobem ciężko się wyrobić w cenie 1 zł za 1kg bez kleju ,robocizny i instrukcji.

Patrzmy realnie. Nawet popularne, zwykle cegly szamotowe, bez kleju i instrukcji kosztuja wiecej;-)

Tak właśnie Ja-14 sobie liczę biorąc pod uwagę cenę 1 kg zwykłej cegły szamotowej. Można oczywiście wpasć na pomyśł i poszukać cegły "magazynowej" z przed wielu lat na Allegro i jej użyć. Zysk będzie jeśli dostaniemy materiął z wyższej półki ,który normalnie kosztuje do 3 zł za 1 kg a kupimy go w cenienie 0.5-1 zł za 1 kg.

Jeżeli kształtka Cebudu kosztowałaby w produkcji 100zł ,to cena ostateczna

byłaby wyższa niż ta za którą Cebud ją sprzedaje. Cebud to nie firma

"garażowa",która do kosztów produkcji "dorzuci" 20% i siusia w nogawki

z radości . Sama organizacja sprzedaży ,budowa sieci - kosztuje więcej.

A badania ? Szkolenia ? Marże dilerskie ?

Zresztą , jaki problem ? Stara szopa , dwie betoniarki , szwagier i heja...:D

Skoro to takie drogie ,rynek z chęcią przyjmie produkt o połowę

tańszy . Forest od razu wykupi połowę produkcji :D

Gegły, która jest wibrowana, prasowana i wypalana nie przeskoczy się wyrobem,który jest tylko wibrowany, lub wibrowany i wypalony. Cegła kumuluje najlepiej i z racji małych gabarytów ,z których klei się duży jest najpewniejsza.Można więc zrobić odlewy "zimne" do gotowego montarzu i je wypełniać od środka dobrą cegłą.

Bitter,

możesz wkleić linka do tego schematu "impeta" ?

Ja znalazłem schematy Cebudu na stronie "KOMINKA",

możemy porównać .

link ze schematem

http://www.kominek.org.pl/technologie/artykul/zobacz/kominek-akumulacyjny-im-ciezszy-tym-lepszy.html

link z wykresem

http://www.kominek.org.pl/technologie/artykul/zobacz/rewolucja-w-kominkach-kominek-akumulacyjny-iii-generacji.html

...trochę tego chyba za dużo mi się powklejało, ale skoro w temacie ...niech jest :)

O czy dyskusja?

O ksztach, cenach sprzedaży... a przecież póki co to sparawa poszczególnej firmy. Filozofów do analizowania cen jest zazwyczaj wielu, ale analizują ceny kogoś tam, a swojej ceny (wynagrodzenia) za pracę nie analizują publicznie a nawet chca aby była jak największa, czym więcej i wiecej zarobią to lepiej.

Przecież ewidentnie klienci wymuszają patologię i łamanie prawa, zatrudniając przykładowo wykonawcę z szarej strefy, aby tylko taniej. Z reguły nie chcą zafakturowania usługi wykonawczej, wymuszając poniekąd na firmie jakieś kombinactwa i lawirowanie na pograniczu prawa.

Przecież logiczne, że normalna firma i tak musi wykazać zafakturowany przychód, bo przecież nie może wykazywać samych kosztów działalności.

Dopóki to się nie zmieni, nie ma mowy o zdrowych, niepatologicznych zasadach wykonawstwa w budowlance.

Eniu ciągle wspomina o partyzantce i patologiach w Polsce w budowlance. Nie wspomina dlaczego tak się dzieje i kto ponosi za to odpowiedzialność.

Witam.

:wink: Nic nie mam przeciwko kopiowaniu dobrych pomysłów o ile wychodzą taniej. Zresztą kształtki cebudu są kosmicznie drogi i nic usprawiedliwia tej ceny poza tym, że są (byli?) jedynym producentem czegoś takiego fajnego. Może Panowie zdunowie tu jest kierunek ubicia interesu? Przecież koszt wykonania czegoś takiego dla fabryki szamotu to pewnie ze 100zł. Nawet jeżeli jest to chronione patentem to można wymyślić coś podobnego. Jak "zestaw do samodzielnego montażu" czyli kształtki i klej + instrukcja będzie kosztował poniżej 5 stów to kupuję :wink: :wink: :wink:
Cebud produkuje najtańsze kształtki na rynku.

Piecyk Enia miał być tani - okazało się dla wielu że nie jest możliwe żeby kosztował na poziomie "żeliwniaków z marketu".

Chyba najwyższy czas skończyć z uszczęśliwianiem na siłę wszystkich chętnych do posiadania czegoś takiego.

Każdy może złożyć sobie sam taki kanał z cegły szamotowej. Wychodzi 8 sztuk na jedną kształtkę. Niczyjej pomocy do tego nie trzeba.

Piotr robił kiedyś takie. Ja też zacząłem. I skończyłem jak sobie policzyłem za ile muszę sprzedać te 8 cegieł żeby w ogóle na tym zarobić.

Dalej nie ma sensu pisać w podobnych wątkach ... zaczyna mnie to męczyć. Przepraszam.

Muszę miesięcznie wypracować ponad 25 tysięcy zysku żeby utrzymać firmę. Jeżeli zarobię mniej - to będę miał wypłatę mniejszą niż moi pracownicy ...

O czym my tu w ogóle gadamy? To bez sensu.

Idę popracować.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Niesmialo przypominam, ze to ja zalozylem ten watek, a jego tytul brzmi "Wklad kominkowy do obudowy akumulacyjnej" :rolleyes: A mnie sie robic chce.

Problem konfliktu miedzy klientem, ktory hce dobrze i tanio, a wykonawca, ktory chce zarobic, dotyczy absolutnie wszystkich branz. Ja tez prowadze dzialalnosc uslugowa i doskonale to rozumiem. Niestety czasami trzeba isc na kompromisy, rowniez - swiadomie - w zakresie jakosci. NIe ma co oczekiwac, ze inwestor/zamawiajacy bedzie jako priorytet bral chec uszczesliwienia wykonawcy :)

Edytowane przez maqsz

Jeżeli kształtka Cebudu kosztowałaby w produkcji 100zł ,to cena ostateczna

byłaby wyższa niż ta za którą Cebud ją sprzedaje. Cebud to nie firma

"garażowa",która do kosztów produkcji "dorzuci" 20% i siusia w nogawki

z radości . Sama organizacja sprzedaży ,budowa sieci - kosztuje więcej.

A badania ? Szkolenia ? Marże dilerskie ?

Zresztą , jaki problem ? Stara szopa , dwie betoniarki , szwagier i heja...:D

Skoro to takie drogie ,rynek z chęcią przyjmie produkt o połowę

tańszy . Forest od razu wykupi połowę produkcji :D

a ja wezmę tę drugą... może znajdzie się chętny do produkcji. Warunek: towar musi być dopuszczony do handlu, czyli posiadać wszystkie niezbędne aprobaty i badania.

Witam.

Cebud produkuje najtańsze kształtki na rynku. [...] Wychodzi 8 sztuk na jedną kształtkę...

Jedna cegła szamotowa kosztuje 3 zł. 8 cegieł kosztuje 24 zł. Według Ciebie kształtka Cebudu kosztuje 24 zł? Bo jak tak to cały system mieści się w moich 500zł o których wspominałem a z tego co mi wiadomo to ustrojstwo kosztuje ponad 5 tys czyli 10 razy więcej. Wiem, że są ludzie, którzy zapłacą za system cebudu 5 tys zł. I tak powinno być, ktoś ma pomysł, drugi kasę i obaj są szczęśliwi. Niestety żyjemy w kraju gdzie nauczyciele poloniści sami tynkują ściany, dyrektorzy kładą kafelki, a lekarze wylewają posadzki. Dlaczego? Bo nasze zarobki są do kitu a wielu marzy o domu i oszczędnościach. Wydanie 5 tysiaków na system, który mógłby kosztować 1/3 tego uważam, za bezzasadne. A problem tego że boje się zrobić go sam, jest nie w moich chęciach tylko w braku wiedzy p r a k t y c z n e j.

Zresztą tutaj raczej nie ma wielu fascynatów zakupów takich zabawek a raczej właśnie ludzie, którzy chcą zaoszczędzić.

Niniejszym przepraszam za zaśmiecanie wątku.