Bogusław_58 13.03.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ale wy mowicie o dwoch roznych rzeczach - Boguslaw o zakumulowaniu wystarczajacej ilosci energii, a Zdun o odbiorniku, ktory wychlodzi spaliny tak, ze zakloci ciag i wklad bedzie dostawal "cofki". Przynajmniej ja tak ten wywod zrozumialem Typowy wklad kominkowy ma deklarowana maks. temperature spalin 400-500 stopni (czytam z materialow producentow). Zwykly kanal szamotowy odbiera *podobno* ok. 60-80 stopni na metr biezacy. Jesli przelaczymy szybrem komin z krotkiego obiegu rozpalowego na dlugi obieg grzewczy, zanim temp. spalin osiagnie odpowiednia wartosc (czyli zeby temp. z paleniska - (liczba mb odbiornika * wspolczynnik odbioru w st. C) > min. temperatura "zachowania ciagu"), to nie-hermetyczny wklad moze kopcic - tak na chlopski rozum. Chyba... To wymadrzalem sie ja, Jarząbek. W momencie rozpalania temperatura spalin jest niewiele większa od temperatury w pomieszczeniu. Krótki obieg pozwala tym spalinom powoli. unosić się kominem do góry. Zaraz potem spaliny stają się coraz cieplejsze i osiągają parę set stopni.Powstaje ciąg kominowy ,który działa jak pompa ssąca. Jeżeli zamkniemy obieg krótki ,to siła unoszenia spalin kominem zassie te z dużego obiegu i spaliny powędrują przez odbiornik.Jeżeli zimna masa odbiornika będzie z początku zbyt wychładzać spaliny, to do komina trafią zbyt zimne i komin straci właściwości "pompy" i palenisko zacznie dymić.Dlatego szyber krótkiego obiegu należy przymykać stopniowo, w miarę jak rośnie temperatura spalin wychodząca z odbiornika. Teoretycznie temperatura spalin zapewniająca dobry ciąg kominowy powinna na wejściu do komina mieć 150*C. Jeżeli na początku palenia po wyjściu z odbiornika ma ona 50*C, to krótkim obiegiem trzeba wpuścić pewnie z 250*C i wtedy średnia będzie 150*C.Po jakimś czasie temperatura wychodząca z odbiornika wzrośnie i krótki obieg można jeszcze przymknąć lub zmknąć załkowicie.Dlatego nazwałem to Temperaturą Dodaną a ten szyber, szybrem TD. System grzewczy ,który buduję w swoim domu o nazwie C-system nie będzie niczym innym jak wielokrotnie "przewymiarowaną masą" do możliwości paleniska.Będzie funkcjonować tylko dzięki wykorzystaniu szybra TD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.03.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Przy sztuczkach z szybrem TD i odbiornikami znaczenie ma budowa tych odbiorników.Chodzi konkretnie o opór jaki mogą stawiać dla przejścia spalin.Im większy opór tym trzeba wywołać większy ciąg kominowy, a ten możemy uzyskać tylko przez zwiększenie temperatury w kominie (ewentualnie wyciąg) co wiąże się z tym,że mniej ciepła pozostanie w domu bo część wyleci kominem. Najmniejszy opór mają odbiorniki opadowe, których nikt chyba nie buduje po za mną. Jak to mówą : "nie mój staw i nie moje rybki". Na ten temat już pisałem wielokrotnie i po mału mi się już nudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Przy sztuczkach z szybrem TD i odbiornikami znaczenie ma budowa tych odbiorników.Chodzi konkretnie o opór jaki mogą stawiać dla przejścia spalin.Im większy opór tym trzeba wywołać większy ciąg kominowy, a ten możemy uzyskać tylko przez zwiększenie temperatury w kominie (ewentualnie wyciąg) co wiąże się z tym,że mniej ciepła pozostanie w domu bo część wyleci kominem. Najmniejszy opór mają odbiorniki opadowe, których nikt chyba nie buduje po za mną. Jak to mówą : "nie mój staw i nie moje rybki". Na ten temat już pisałem wielokrotnie i po mału mi się już nudzi. Bogusław , budujesz czy chcesz budować , albo inaczej- używasz czy chcesz używać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.03.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Eniu co Ty pierwszy raz dziś na forum? Bogusław konkretnie wsparł swoim doświadczeniem mój nowy projekt wymiennika, który aktulnie jest wdrażany do sprzedaży. Oczywiście nie działo się to tutaj na forum publicznym, bo tak to działa zawsze.Pozdrawiam Edytowane 13 Marca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Eniu co Ty pierwszy raz dziś na forum? Bogusław konkretnie wsparł swoim doświadczeniem mój nowy projekt wymiennika, który aktulnie jest wdrażany do sprzedaży. Oczywiście nie działo się to tutaj na forum publicznym, bo tak to działa zawsze. Pozdrawiam Nie pytam o Twój wymiennik , tylko o kanały opadowe Bogusława... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.03.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 No to przepraszam.Ale nie wiem, czy autor tego tematu będzie z tej nie związanej z jego tematem dysputy zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 13.03.2011 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Bedzie. Kanaly opadowe to ciekawa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.03.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jeżeli interesują Cię opisy, schematy kanałów opadowych, będziesz musiał pofatygować się do tematu "ogrzewanie ceramiczne" tam Bogusław szeroko to opisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam. Najmniejszy opór mają odbiorniki opadowe, których nikt chyba nie buduje po za mnąBudowali, budują i będą budować ... Są z reguły skromni, ochoczy do pomocy i skorzy do opowieści, których słuchać można godzinami całymi, jeżeli jest się zainteresowanym tematem. Gdy poznają się na człowieku, to nie ma problemu by przez kilka dni z rzędu pokazali swą pracę. Dziwią się że jeszcze człowiek chce się im za to odwdzięczyć. A to koniaczkiem dobrym, to znowuż bombonierą dla żony. Miałem przyjemność ... nie tylko ja ... Kilkudziesięciu (kilkuset nawet - może ...), jeszcze jest ... Tylko własne ego trzeba w kieszeń schować jak się ich szuka. Wtedy znaleźć ich można Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam. Budowali, budują i będą budować ... Są z reguły skromni, ochoczy do pomocy i skorzy do opowieści, których słuchać można godzinami całymi, jeżeli jest się zainteresowanym tematem. Gdy poznają się na człowieku, to nie ma problemu by przez kilka dni z rzędu pokazali swą pracę. Dziwią się że jeszcze człowiek chce się im za to odwdzięczyć. A to koniaczkiem dobrym, to znowuż bombonierą dla żony. Miałem przyjemność ... nie tylko ja ... Kilkudziesięciu (kilkuset nawet - może ...), jeszcze jest ... Tylko własne ego trzeba w kieszeń schować jak się ich szuka. Wtedy znaleźć ich można Pozdrawiam. Ale Cię ten Pan Sommerhuber nastroił - pozytywnie mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.03.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam. Budowali, budują i będą budować ... Są z reguły skromni, ochoczy do pomocy i skorzy do opowieści, których słuchać można godzinami całymi, jeżeli jest się zainteresowanym tematem. Gdy poznają się na człowieku, to nie ma problemu by przez kilka dni z rzędu pokazali swą pracę. Dziwią się że jeszcze człowiek chce się im za to odwdzięczyć. A to koniaczkiem dobrym, to znowuż bombonierą dla żony. Miałem przyjemność ... nie tylko ja ... Kilkudziesięciu (kilkuset nawet - może ...), jeszcze jest ... Tylko własne ego trzeba w kieszeń schować jak się ich szuka. Wtedy znaleźć ich można Pozdrawiam. Jak inni gdzieś tam budują, to dobrze , a jak zaprojektowałem taki odbiornik dla Pita, to zrobiłeś aferę ze źle.Fajny facet z Ciebie Forest ...na czekoladki nie liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam.Co zrobiłeś ? ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 14.03.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam ! Oj, działo tu się ,działo ! Lubię jak rozbieracie zagadnienie na czynniki pierwsze , masę informacji przenika do zainteresowanych. Niezła afera z tą uszczelką ,a miało to być zaletą tego wkładu.Palę w nim trzecią zimę ,drzwiczki są super szczelne. Kiedyś , latem mąż napchał do środka pociętą tekturę z opakowań,tak ją mądrze ułożył /na płask, zamiast pionowo/ podpalił i zamkną drzwiczki. Wewnątrz kłębowisko dymu ,drzwiczki trzymały szczelnie,ale dym wydostawał się przy pokrętłach dopływu powietrza i oczywiście kanałem doprowadzającym powietrze z zewnątrz . Taką "cofkę " przeżyliśmy razi oby tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.03.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Kiedyś , latem mąż napchał do środka pociętą tekturę z opakowań,tak ją mądrze ułożył /na płask, zamiast pionowo/ podpalił i zamkną drzwiczki. Wewnątrz kłębowisko dymu ,drzwiczki trzymały szczelnie,ale dym wydostawał się przy pokrętłach dopływu powietrza i oczywiście kanałem doprowadzającym powietrze z zewnątrz . Taką "cofkę " przeżyliśmy raz i oby tylko . Wyziębiony komin tłoczy powietrze do domu,ponieważ zimniejsze powietrze "naturalnym ruchem" opada pionowym kanałem na dół.Rozpalenie na zimnym kominie nie jest łatwe.Najlepiej więc rozpalic na początek czymś co nie da dymu, a stworzy sporą temperaturę.Sprawę być może załatwiłaby grzałka elektryczna umieszczona w kominie,włączana przed rozpaleniem dla zmiany cyrkulacji.Nadawałby się do tego wkład metalowy owinięty taką grzałką.Pomysłu takiego nie realizowałem ,ponieważ mam komin ceglany o dużej bezwładności termicznej i jest on lekko podgrzany przez cały rok co nie powoduje dymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 14.03.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 W momencie rozpalania temperatura spalin jest niewiele większa od temperatury w pomieszczeniu. Krótki obieg pozwala tym spalinom powoli. unosić się kominem do góry. Zaraz potem spaliny stają się coraz cieplejsze i osiągają parę set stopni.Powstaje ciąg kominowy ,który działa jak pompa ssąca. Jeżeli zamkniemy obieg krótki ,to siła unoszenia spalin kominem zassie te z dużego obiegu i spaliny powędrują przez odbiornik.Jeżeli zimna masa odbiornika będzie z początku zbyt wychładzać spaliny, to do komina trafią zbyt zimne i komin straci właściwości "pompy" i palenisko zacznie dymić.Dlatego szyber krótkiego obiegu należy przymykać stopniowo, w miarę jak rośnie temperatura spalin wychodząca z odbiornika. Teoretycznie temperatura spalin zapewniająca dobry ciąg kominowy powinna na wejściu do komina mieć 150*C. Jeżeli na początku palenia po wyjściu z odbiornika ma ona 50*C, to krótkim obiegiem trzeba wpuścić pewnie z 250*C i wtedy średnia będzie 150*C.Po jakimś czasie temperatura wychodząca z odbiornika wzrośnie i krótki obieg można jeszcze przymknąć lub zmknąć załkowicie.Dlatego nazwałem to Temperaturą Dodaną a ten szyber, szybrem TD. No i to może się sprawdzić w moim przypadku. Wiem, że preferujesz kanały opadowe ,ale takie mają o ile się nie mylę podłączenie do komina u dołu kanału,a u mnie komin zbudowany, z wkładem stalowym ,rozbebeszać już bym nie chciała . Kołacze mi się po głowie pewna myśl dotycząca tegoż podłączenia ,nie wiem tylko czy realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 14.03.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Ja myślę ,że mąż skutecznie tą tekturą upchaną pod sam deflektor zablokował odpływ spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.03.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Wiem, że preferujesz kanały opadowe ,ale takie mają o ile się nie mylę podłączenie do komina u dołu kanału,a u mnie komin zbudowany, z wkładem stalowym ,rozbebeszać już bym nie chciała . "Preferuję" podłączenie urządzenia grzewczego równocześnie z góry i z dołu.Jeżeli odbiornik jest zbudowany z kanału opadowego i wzniosłego,to wzniosły liczy się już jako komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna111 14.03.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Pozostaję przy budowie kanału opadowo wzniosłego z cegły kwasówki ,zaczynam robić szkice robocze, aby móc przedstawićdo korekty. Najważniejsze to muszę jeszcze nauczyć się wklejania zdjęć.Dziękuję za pomoc ,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.03.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 W opadowo wzniosłym najlepiej jest zastosować dwa szybry: pierwszy po między kanałami i drugi przed kominem. W opadowym wystarczy tylko jeden: przed kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.03.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 W opadowo wzniosłym najlepiej jest zastosować dwa szybry: pierwszy po między kanałami i drugi przed kominem. W opadowym wystarczy tylko jeden: przed kominem. Bogusław , z tymi szybrami przed kominem to aby na pewno ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts