Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie zamiast domu

Recommended Posts

Szkocik, masz rację. Miałam kiedyś pralko - suszarkę Aristona. Prać prała, ale suszenie... pogniecione i niedosuszone ubrania były.

A moglbyście "zwizualizować" mi lazienkę z jakąś kabiną - dużą (tylko poglądowo?) bardzo proszę...

Edytowane przez channel8

• Odpowiedzi 755
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja niestety nie mam doświadczeń z suszarką. Mamy kupioną okazyjnie (pralko-suszarkę LG), ale stoi od dwóch lat w korytarzu, bo nie mam obecnie miejsca :(. Czeka na nowy domek.

W Twoim przypadku Aniu jest podobnie - nie bardzo masz gdzie ją umiejscowić, więc i tak będziesz musiała pójść na kompromis. Zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze i bardziej potrzebne - wanna czy suszarka?

Wrzucam takie na szybko wizualizacje.

http://desmond.imageshack.us/Himg39/scaled.php?server=39&filename=71138056.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg152/scaled.php?server=152&filename=64620103.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg441/scaled.php?server=441&filename=18782428.jpg&res=landing

Hej, sprzęty rozmieściłabym dokładnie tak jak Ewa, czyli słupek pralka suszarka obok prysznica. Prysznic wychodzi ok. 110xcm, możesz zrobić głęboki na 100cm, jeśli chcesz mieć bardziej komfortowy. Pralkę i suszarkę można zabudować w słupku z drzwiami lustrzanymi a na drzwiach od wewnątrz zamontować jakieś koszyki na lekkie rzeczy, np. gąbki, ścierki, miotłę :)

Łazienka wygląda...przestronnie! O kurka felek - mam zgryza! Może jeszcze bidet by się zmieścił? Trudny wybór: plusy - wygodna łazienka, fajne możliwości aranżacji, sporo miejsca do przechowywania utensyliów łazienkowych, obie z córą spokojnie korzystamy w tym samym czasie, minus-brak wanny.

Wersja wannowa - plus - jest wanna (mata do masażu), minusy - ciasno, gorsze możliwości aranżacyjne, utrudnione korzystanie we dwie w tym samym czasie. A fachman pogania z decyzjami i zakupami bo nie zdąży na czas...

Mąż podjął decyzję (dzięki Bogu ;-) ) będzie wanna asymetryczna. Stwierdził że zdrowie ważniejsze. Dziewczyny dzieki za cierpliwość. Tak więc z lewej strony (nad kibelkiem lub za ) wanna asymetryczna, z prawej ładna zabudowa prali i suszarki. Ścianka oddzielająca zbudowę będzie z regipsów, i założone drzwi z matowego szkła. Naprzeciw kibelka umywalka (umywalki), przesuwamy drzwi, tak aby wszedł blat co najmniej 40 cm (jak zmniejszę drzwi do 70 cm to wejdzie 50 cm).

Dziewczyny czy drzwi do łazienki 70 cm to tragedia?

Potwierdzam, że 70 to nie tragedia :). Mam teraz i nie widzę absolutnie problemu :).

Jeśli dobrze odczytałam Twój opis, to planujesz mniej więcej tak (zabudowę z mlecznym szkłem trzeba sobie wyobrazić :)).

http://desmond.imageshack.us/Himg98/scaled.php?server=98&filename=channel8.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg59/scaled.php?server=59&filename=chann.jpg&res=landing

A może jednak lepiej układ proponowany wcześniej przez Aantenkę i Szocik?

http://desmond.imageshack.us/Himg846/scaled.php?server=846&filename=cccbf.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg585/scaled.php?server=585&filename=chaaaaa.jpg&res=landing

Edytowane przez julianna16

Ja proponowałam wcześniej układ z wanną po lewej a słupek po prawej, bo wydawało mi się, że będze lepsza droga komunikacyjna.

Natomaist przy takiej wannie jak wstawiła Ewa, to na wizualkach lepiej pasuje mi jakoś ten słupek z lewej (jako tło do WC) a wanna z prawej. Wychodzi zgrabniej. (Pytanie co z kaloryferem)

Drzwi do łazienki 70cm mogą być. Tylko uważaj z rozmiarem szafki pod umywalkę, wymierz dokładnie ile potrzebujesz na geberit i na kibelek, żebyś miała wystarczająco miejsca do przechodzenia. Pamiętaj, ze między umywalkami a kibelkiem będizesz przechodzić z praniem. No i podczas porannej toalety też warto mieć maksimum miejsca. A w takim newralgicznym punkcie nawet 5cm może zrobić różnicę.

Edytowane przez Aantenka

Ewciu, dziękuję katalog dzisiaj doszedł :-) Już go ogladam. Faktycznie wanna z prawj strony jakos lepiej pasuje, można chyba ładnie z blatem na umywalki połączyć.

(poprawiłam strony było lewej a jest prawej)- no żesz przecie mówię że ze stronami mam problemy!

Edytowane przez channel8

Cieszę się Aniu, że dotarł. Starałam się by był dobrze zabezpieczony, więc mam nadzieję, że jest w stanie godnym oglądania :).

Ja się już pogubiłam jak patrzycie lewa - prawa, bo ja od wejścia :). Najważniejsze by Wam Aniu pasowało :).

I jak Twój Maturzysta?

Kurcze bo ja ze stronami mam problemy (nawt mieszkanie w klatce musi być na prawo jak do klatki wchodzisz ;-) ) Jestem wyjatkowo jednostronna.

A mój maturzysta - pisemny polski - mówi że "jakoś" wyniki 29.06!!!! dopiero!! polski - ustny 20 pkt/20 pkt - 100% ;-), dzisiaj angielski ustny - 16/30 - jakieś 53% (ujdzie), jutro matma, pojutrze - matma rozszerzona, w czwartek pisemny angielski w piatek WOS i fizyka - istny maraton!! damy radę!

Dzisiaj odebraliśmy oficjalnie klucze. No i zaczynamy maraton. Cała kuchnia z agd zamówiona - o kosztach aż się boję mysleć...ale będzie piękna - to ulubione miejsce w moim mieszkanku. Miałam prosić Was o pomoc, bo zupełnie zapomniałam o oświetleniu tego blatu pod oknem. Co można fajnego tam wymyśleć - jak oświetlić, abym miała jasno - toż to blat roboczy. Teraz światło mam za plecami. Stół w pokoju będzie stał taj jak na wizualkach Aantenki we wcześniejszych postach (nawet już światlo jest tak poprowadzone) czyli pomiędzy kuchnią a balkonem. Mam nadzieję że nie zamotałam.

Deski piękne - ale cały czas biję się z myslami, bo dzisiaj mój pies nabrudził kilkakrotnie (czymś się zatruła biedaczka i górą i dołem z niej leci) i jak to wytrzyma deska???? Macie może jakies doświadczenia w tej materii?

Teraz łazienka ( mąż mnie pogania!!!!) zamówiłam kibelek - o taki:

http://img209.imageshack.us/img209/5555/kibelek.jpg

Uploaded with ImageShack.us

koło - seria quattro

jeżeli wanna ma być obła (ło matko!!!!) to umywalki też powinny byc jajowate a ja chciałam kwadratowe!!

No i łazi za mna ta cegła w łazience.....może przekonam małża i sam mi polozy skoro fachman sie wypiął.

Edytowane przez channel8

Super Aniu :). Gratuluję wyników tych, które już są znane i trzymam kciuki za te, które jeszcze przed Wami :).

No i SĄ JUŻ klucze :). Pięknie, pięknie (a dopiero co ściany Ci przestawiali ;)).

Ja niestety nie pomogę, ani w kwestii podłogi drewnianej, bo nie mam doświadczeń, ani w kwestii oświetlenia, bo jeszcze nie zdążyłam się tym tematem zająć. Nie wiem jaki planujesz sufit, ale można pomyśleć o czymś w zabudowie k-g, albo lampkach wiszących. Nie wiem jakby wyglądał jeden kinkiet, to chyba zależy od jego stylu. Mógłby być jednocześnie ozdobą, ale powinien nawiązywać do reszty.

A wanna jakie ma wymiary?

http://img585.imageshack.us/img585/5018/wymairywanny.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Fajnie wkopmponowałaby się we wnękę z zabudowa pralki i suszarki, opinie na "ceneo" ma bardzo dobre, cena - znośna, i te najwęższe miejsce przy nogach ma 47 cm - mniej więcej tyle i blat na umywalkę. Wyszlaby równa, ładna aczkolwiek niesymetryczna ;-) zabudowa.

Edytowane przez channel8

Channel8 - gratuluję odbioru kluczy do mieszkania :D Teraz wszystko będziesz mogła sobie nawet "przymierzać", tzn. jakie Ci się sprzęty zmieszczą.

Co do podłogi - trójwarstwowa + piesek to jakoś kiepsko mi się widzi, chyba że jakiejś naprawdę dobrej jakości, np. Khars. Ja mam u siebie jesion finishparkiet i jest cudownie piękny, ale dość wrażliwy na zarysowania i wgniecenia. Przy psie i podłogówce chyba wolałabym jednak płytki na maksymalnie dużej powierzchni a tylko w pokojach coś innego. Niestety, najtrwalsza drewniana podłoga to parkiet lakierowany z litej deski i wtedy to można mieć IMO nawet zoo w mieszkaniu.

Wanna - fajna optycznie, pytanie czy zmieści Ci śie w niej Twoja mata?

Dziewczyny, jaką umywalkę do kibelka i wanny powyżej powinnam wybrać - owalną czy prostokątną? mam zgryza a czas nagli, oj nagli ( i mąż nad uchem!) Kibelek już przyszedł - jest śliczy :-)

No i postanowione łazienka ma być biało- biała z szrym i ew. drewnem. Matko - jak to polączyć - poproszę o rady, płytki myślałam o serii z Paradyża Armonies/Armoni białe gładkie i ten pasek ozdobny z kwiatkami, i... nie wiem co i jak, wcale nie musi byc do sufitu tam gdzie nie ma wody może być farba.

Dziewczyny pomóżcie, plizz... Dzisiaj mąż będzie montował "geberita" no i pyta się mnie czy nad kibelkiem ma ciągnąć stelaż do sufitu (na jakieś szafki i półki do przechowywania), czy zakończyć na wysokości ok. 120 cm od ziemi (tyle potrzeba aby obudować geberita). Do przechowywania będzie na pewno szafka z pralką i suszarką (ale z racji wysokości 170 cm od ziemi) schowam tam utensylia do prania i sprzatania. Ale gdzie umieścić zapas papieru, szampotny, wałki :-) itp, itd... czy zabudować górę nad kibelkiem czy postawić jakąś dodatkową szafkę, na pewno coś zmieści się na półce pod umywalką, tyle że ja lubię mieć co nieco pochowane, drażnią mnie wystawki...