Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie zamiast domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 755
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz co, skoro przewertowałas neta to pewnie nie pomoe, ale nie wiem czy wiesz (bo ja wczoraj dopiero sie tego doczytałam) - firmy można mieszać :) Możesz miec pod tynkiem hansgrohe, skoro tej firmie ufasz, a na zewnątrz cos tańszego, ale mimo to niezłego. Grohe ponoc do hanshrohe pasi. A Grohe też ma fajne deszczownice

Ta widziałam na zywo:

http://projects.grohe.com/icms/mod_img/4/d/4d7a24b0509c6bd9bd0c414e90c4f5bb.jpg - mnie się podobała

Edytowane przez szocik

Szkociku kochany, ja obecnie mam ferro - takie "byle jakie" i działa! Jeśli o mnie chodzi to może być i grohe i kludi, tylko tres-ie niezbyt dobre opinie czytałam. Jak cos masz fajnego to zapodaj, bardzo ładnie poproszę.

A Ty gdzie byś umieściła w mojej łazience te nieszczęsne baterie?

Chciałam umieścić na tej zbudowanej ściance parawan szklany który dodatkowo zabezpieczyłby łazienkę przed zalaniem ze strony prysznica.Parawan musiałby wyginać sie na wszystkie strony a docelowo byłby złożony na dobudowanej ściance po stronie wanny. Chyba że nie będzie to konieczne...

Na umiejscowienie deszczownicy i baterii spory wplyw bedzie tez miał kształt wanny - ja jej na zywo nie widziałam, wiec ciezko mi ja sobie wyobrazic.

Deszczownica az sie prosi na sciance na wprost drzwi, reszta baterii bedzie musiała być blisko.

Z drugiej strony kształt wanny pewnie sugeruje zeby głowe trzymać własnie przy tej samej sciance - czy się myle? Bedziesz więc sobie lezeć i patrzeć.... w deszczownice :D Albo czytac gazetę, a tu woda z deszczownicy.... :D

Ech... ide spać, bo głupoty wypisuje :p

Z cenami channel8 ja już więcej nie pomogę. Dużo zalezy od wybranych przez Ciebie rozwiązań technicznych.

Natomiast z rozstawieniem baterii za bardzo kombinować nie ma jak :D

Deszczownica powinna być w najszerszym miejscu wanny. Razem z nią słuchawka prysznicowa. Albo z boku albo wprost wejścia. W tym układzie potencjalnego kapania z deszczownicy, jak będizesz brać kąpiel, nie unikniesz. Odpływ ląduje pod drugiej stronie wanny. Baterię wannową można by zamontować na środku wanny jeśli jest technicznie taka możliwość.

Pytanie jest też trochę o funkcjonalność, tzn. takie rozmieszczenie sprzętów, żeby się o nie jak najmniej obijać. A może można odrobinę odsunąć wannę od ściany i zrobić półeczkę np. 5 cm wokół wanny. Wtedy jest dodatkowa przestrzeń na wystawanie baterii ze ściany a nie powinna zakłócić korzystania z nich.

A tutaj jeszcze jedno rozwiązanie z łazienki naszego forumowicza - tylko u Ciebie Channel8 może włąśnie z boku wanny a nie u wezgłowia?

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/DSC_2520.jpg

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?115022-m%C3%B3j-dom-ju%C5%BC-do-ko%C5%84ca/page11

Edytowane przez Aantenka

Dzięki Aantenko! Poddałaś mi myśl, już sprawdziłam w mieszkanku no i z bateriami sprawa ma się następująco: Kupuję dwa ibox-y podtynkowe - jeden montuję nad wezgłowiem i z niego wyprowadzę deszczownicę i prysznic. Drugi ibox zamontuję na tej długiej ścianie tak gdzieś 2/3 długości wanny - łatwo będzie napełnić wannę wodą i podłączę do niego syfon odpływowo - przelewowy z napełnianiem wanny. Rezygnuję z baterii termostatycznych i jak na razie z deszczownicy (ale instalację wyprowadzę i zaślepię takim ładnym chromowym korkiem a i w przypływie gotówki dokonam stosownego zakupu :-) ) Wszystkie elementy powinny kosztować ok. 2 tyś. - to zdecydowanie mniej niż wczoraj ;-)

No i teraz mój kolejny problem (im bliżej przeprowadzki tym ich więcej - są odwrotnie proporcjonalne do czasu jako pozostał do końca czerwca), muszę dobrać gres do desek! Ciężko jest coś dobrać - jasny gres - wygląda mdławo, ciemny kontrastowy o tak:

http://img706.imageshack.us/img706/3655/podlogar.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Co myślicie o takim połączeniu. Gres jest grafitowy i jednolity.

Szkociku miałabym prośbę. Dzisiaj rozmawiałam o cenach płytek łazienkowych - niestety nic mi pani nie opuści bo to nowość. No więc ze względu na cenę zrezygnowałam tej kolekcji i wybrałam inną z Paradyża - o połowę tańszą. To Piumetta/ Piume białe, szare i czarne (violet dla mnie niekoniecznie )

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/piumetta-piume

Gdybyś miała odrobinę czasu (wiem, ze to bardzo czasochłonne) i zrobiła mi wizualkę z tą kolekcją byłabym wdzięczna i to bardzo.

Edytowane przez channel8

Szkociku kochany, nie za bardzo... na pewno przewaga bieli, płytki od podłogi do sufitu, piękna jest ta płytka dekorowana cała biała w takie wzorki - kwiatuszki, dekor taki pałeczkowy tez fajny - szkoda ich nie wykorzystać, ale się nie upieram. Jakbym jednak kupiła ten gres na podłogę, pasowałby on do tych płytek? Bo mogłabym dać gres w tedy w kuchni, przedpokoju i łazience.

Ale nie upieram się, może być trochę za ciężki w stosunku do piumetty. Mogą być elementy czarne i szare. Dopiero dzisiaj ja zobaczyłam i przyznam że bardzo mi się spodobała. Czy u Ciebie w wątku ktoś o nich czasem nie wspominał?

U mnie w watku chyba nie wiele było na temat piumetty.

Mnie niestety z tej serii podoba sie wyłacznie płytka bazowa: czarna i biała. A jak czegoś nie lubie to mi sie koncepcja nie klei i tyle. Za to moge pełnic funkcje wykonawczą - mow jak układać.

Co do wersji czarno białej - podeslij mi swoj adres mailowy to ci coś wyśle na skrzynke :) Bedzie to jeszcze inna koncepcja - może ci się spodoba (jest to realizacja z prywatnego mieszkania, wiec nie wrzuce jej na forum)

Co do tej powyżej to gdybym ja robiła dla siebie to nie dałabym tak grubego czarnego paska na dole bo on styl robi taki jak to mowi moj mąz - pałacowy. Ja bym zrobiła wyłacznie paski, tej samej szerokości nad wanną i na kibelku. Dodatkowo dołożyłabym czarna szafke wiszącą z białym blatem i konieczne lustro w czarnej oprawie. Jutro mogę ci to zwizualizowac.

Edytowane przez szocik