Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie zamiast domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 755
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Channel, pisałam to już chybau Basi,ale jeśli mogę coś doradzić z cegłą zmierzcie sobie najpierw ile rzadkow Wam wejdzie i co ile układać (czyli jaka fuge), żeby Wam potem jakaś nieszczęśliwa polowka nie została, jak nam :) potem rozbieralismy kilka rzędów i rozrzedzalismy albo ściskalismy już nie pamiętam ;)

MoorelkoMyślę, że tak zrobimy! Dzięki za radę! Ja muszę obłożyć cały "komin", a ze względu na zabudowę z k-g rury gazowej po jednej częśći komina, halogeniów od stroty pokoju, wentylacji od strony kuchni - muszę zgrać wysokość wysztkich tych miejsc i nadrabiać fugą... Oj mamy stracha :-)

Cegiełka "kładzie się" rękami męża. Idzie to jak po grudzie, sama nawet nie wiem dlaczego. Na razie na ścianie jest sześć rządów, no troche mało..., trochę kolor mnie przeraża - mam nadzieję, ze jak będzie cała i zafugowana to będzie lepiej, teraz przy moim swietle ma kolor RÓŻOWAWO - ŚLIWKOWY! Przy szarej podłodze wyglada rewelacyjnie, przy jesionie - nie bardzo :-( Może to efekt też tego ze w pokoju mam wszystko brązowe (stare meble) i to w odcieniu starej wiśni oraz kanapę w kolorze dębu - totalny kipisz brązów.....

Z dobrych informacji - wczoraj moje mieszkanko otrzymalo listwy przypodłogowe - wyszły świetnie ;-) W wolnej chwili wrzucę zdjęcia.

Dzisiaj, przy większej ilości "pasków" ścianka prezentuje się następująco:

Zdjęcia są zrobione od strony kuchni:

http://imageshack.us/a/img39/636/o19d.jpg

http://imageshack.us/a/img809/2564/2f6m.jpg

W tle załapała się nowa szafa w przedpokoju - siostra poprzedniej ;-) (na wcześniejszych zdjeciach stały tam kartony)

http://imageshack.us/a/img834/8020/8scj.jpg

• 2 weeks później...

Ale numer z tymi kolorami :(. Szkoda, że ta sydney okazała się brązowa.

Masz już fugi? Pokaż Aniu jak wyszło ostatecznie :). Tak sobie myślę, że jak Ci się znudzi to sobie pomalujesz na grafitowo, a potem na biało, a potem na... jaki będziesz chciała :D.

Co z usterkami? Naprawią?

Ewciu, Moorelko bardzo dziękuję za odwiedziny. Usterki mają naprawić, ale... aby zrobić nową gładź na ścianie w kuchni muszę zdjąć szafki wiszące. One mają jakies takie dziwne mocowania noi firma która je składała zdejmie mi je i powiesi, wypoziomuje ale odpłatnie i to nie mało :-( a spółdzielnia nie chce zwrócić mi kosztów :-( Ścianki wyszły nawet fajnie. Teraz fugujemy - idzie to jak przysłowiowa krew z nosa! Postaram się dzisiaj pstryknąć jakieś zdjęcie.

channelko - czy mogłabyś pokazać szafę w przedpokoju w całej okazałości? Bardzo ładnie proszę :)

Edytuję, bo już znalazłam zdjęcia - nie wiem jak ja mogłam je wcześniej przeoczyć bo dziennik staram się podczytywać na bieżąco w miarę "wolnego" czasu:) Pytanie w takim razie jeśli nie masz nic przeciwko: Jakie są jej wymiary i ile Cię kosztowała. Zastanawiam się cały czas czy lakier czy mdf bo cena lakieru powala z nóg, więc zdecydowałam, że będzie tylko w kuchni i łazienkach (tam gdzie mokro) a w wiatrołapie przyoszczędzę i zrobię z mdf ale szczerze - nie wiem czy to dobry pomysł. Podobno mdf mało trwały jest... Doradźcie coś proszę.

P.S. I jeszcze - pewnie nie pamiętasz ale doradzałaś mi kiedyś w sprawie piekarnika parowego no i mam go :) Mój własny :D Co prawda nie używany jeszcze bo kuchnia będzie dopiero za miesiąc ale już go sobie głaskać mogę :D

Edytowane przez Sylwia_LBN

Channel nadrobiłam kawałeczek u Ciebie i widzę, ze wybrałaś tą samą cegiełkę co i ja :) Położona na ścianie mi się bardzo podoba :wiggle: Szczególnie w zestawieniu z szarością. Ja zamawiałam z dwóch różnych partii. Cześć teraz a część ze dwa lata temu i obie partie bardzo różnią się kolorystycznie. Ta stara ma właśnie takie śliwkowe odcienie na niektórych cegiełkach a ta nowa jest zupełnie ruda. Wymieszaliśmy je razem i z efektu jestem zadowolona :) U Ciebie też będzie ślicznie :yes:

Sylwiamoja szafa jest duża- 200cm długa no i 250cm wysoka, oraz 60 cm głęboka. Drzwiczki mają "cichy domyk", szuflady są na pełnym wysuwie, zamykane na dotyk. Szafki górne (tzw. pawlacze)- też zamykane na docisk. Wykonawca był polecany na forum, bardzo sympatyczny i terminowy. Cała szafa kosztowała 6 tyś. z montażem. Lakier jest piękny, ale... trzeba uważać bo jest "delikatny" tzn. ja wykle trzaskam rurą od odkurzacza, wiec tylko przy tej czynności zalecam ostrożność. Świetnie się go myje - psik psik do luster sprawę załatwia ;-) Troszkę mniejszą mam szafę u dzieci w pokoju - jak skończę malować ściany, zamieszczę zdjęcia. Mam szafki lakierowane w łazience już od roku - jestem bardzo zadowolona.

Cieszę się, że mogłam pomóc w sprawie piekarnika ;-) niech się świetnie sprawuje i smacznie gotuje. Ja po roku nadal jestem swoim zachwycona, robię w nim coraz więcej potraw, mam nadzieję że i Ty będziesz też tak bardzo zadowolona. A tak w ogóle, bardzo dziękuję, że zaglądasz :-)

TwoOfUs bardzo, bardzo dziękuję za wizytę ;-) Że mamy taką samą cegiełkę zorientowałam się gdy w googlach wpisałam "alt maas i styl glamour" i w grafice pokazały się Twoje wizualki - przypomniałam sobie, że już te zdjęcia widziałam....przepraszam że niechcący zgapiłam, ale Twoje wizki były kiedyś moją inspiracją - pomieszanie różnych stylów z naciskiem na ich elegancję. Twój wątek uświadomił mi że można połączyć elementy różnych stylów w jedną całość, tak że bardzo, bardzo Ci dziękuję. Nie ukrywam, że Twoja cegiełka podoba mi się bardziej niż moja :-) Czy swoją cegiełkę impregnowaliście przed fugowaniem?

Channel napisałam u siebie ale odpiszę i tutaj :) Ja jeszcze nie impregnowałam cegiełki ale chyba wolałabym to zrobić przed fugowaniem. Wydaje mi się, że będzie łatwiej, bo nie będę musiała uważać żeby nie pomazać fugi ;) Mój brat impregnował po fugowaniu i miejscami fuga zabrudziła się pyłem z cegły :(

Chociaż i tak pewnie trzeba być ostrożnym żeby nie mazać przestrzeni pomiędzy cegiełkami bo może fuga nie będzie się trzymała.

Edytowane przez TwoOfUs

Jak mi miło, że zagladcie - dziękuję!

Słonko jak na razie to fugi sa tylko w dolnych rzędach... mąż z uporem twierdzi że on "sam!" i nie pozwala mi wziąć fachmana, no i trwa to i trwa...może na Boże Narodzenie zdąży ;-)

Dzisiaj za to pomalowałam córce pokój, jedna ściana niebieska (taki kaszubski ten niebieski), pozostałe szare. Wybrałam farby firmy KABE, ale cos mi je skopali - przy malowaniu rozcierałam odrobinki barwnika - widać źle je wymieszali :-( Zresztą jutro jeszcze druga warstwa no i "się obaczy".

O jak miło że zaglądacie!!! ;-)

Dzisiaj mąż zrobił kilka zdjęć ścianki ceglanej od strony pokoju - już wieksza część posiada fugi ;-) Mąż jakby lekkiego przyspieszenia dostał ;-)

oto one:

http://imageshack.us/a/img841/7320/eypt.jpg

http://imageshack.us/a/img59/3026/rvy8.jpg

http://imageshack.us/a/img42/6162/69cd.jpg

Co do "kaszubskiej ścianki", mąż ją jutro ofoci - jego aparat w tel robi lepsze zdjęcia niż nasz domowy aparat - ten to strasznie przekłamuje kolory.

Ale niestety malowanie skopałam :-( Córa chciała tę jedną scianę w innym kolorze - nie wiedziałam jak zrobić aby "łaczenie" w narozniku ładnie wyszło. No więc okleiłam jedną scinę przy narozniku taśmą i pomalowałam "kolorem" - 2 razy. Ale aby nie tracic czasu pomalowałam pozostałe ściany zostawiajac ten pasek - jak zdjełam tasmę chciałam domalować brakujący fragment i wyszła kiszka - widoczny jest efekt zamalowywania paska. Chyba będę musiała lekko zeszlifować łaczenie papierem ściernym, zagruntowac i pomalować scianę jeszcze raz (dobrze że zostało mi jeszcze farby...eh..a szkoła juz się zaczęła i czasu mam zdecydowanie mniej)

Słonko a jaki masz nr szarości - ja k-11740 - no i takie niebieski placuszki mi wychodzą (jak wyschło sa prawie niewidoczne)

Słonko, Ewciu no, pozwalam się mężowi wykazać...nawet chwalę go że ma ochotę i że się stara, ale ten kurz i remont mnie dobija - a jeszcze czekaja nas poprawki gładzi, juz się boję....