Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie zamiast domu

Recommended Posts

hej :)

przeoczyłam moment, kiedy się wreszcie zameldowałaś... :rolleyes:

kinkiety świetne, plafon też piękny...

a lustro wybrałaś?

nie pamiętam jakie w końcu miało być, ale Ikea ma wciąż to wielkie białe w świetnej cenie....

wrzuć jakieś aktualne zdjęcia....

i pochwal się co tam jeszcze kombinujesz...

wakacje są fajne, nie? :wiggle:

• Odpowiedzi 755
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O Catti - wakacje to najlepsze co jest po dłuuugich 10 miesiącach (chociaż uwielbiam swoja pracę, ale w tym roku kończyłam staż na "mianowanego". Jestem nauczycielem sprzed "reformy 1999" nie byłam czynna zawodowo i nie zaliczono mi starego mianowania :( )

Kinkiety już są - pięęęęekne :wiggle: lustro też przyjechało (dzisiaj :wiggle:) duże w białej ramie - jak szanowny małżonek wstanie (ma nocne zmiany i śpi) poproszę o przymiarkę i wrzucę fotki. I te zrobione 2 miesiące temu z mojego salonu.....

ja już na szczęście wszystkie stopnie zaliczyłam dawno temu.... :rolleyes:

gratuluję mianowania :)

to teraz rok przerwy i od nowa, co?

Kinkiety już są - pięęęęekne :wiggle: lustro też przyjechało (dzisiaj :wiggle:) duże w białej ramie - jak szanowny małżonek wstanie (ma nocne zmiany i śpi) poproszę o przymiarkę i wrzucę fotki. I te zrobione 2 miesiące temu z mojego salonu.....

już się cieszę na zdjęcia... :wiggle:

Tak więc lustro wraz z kinkietami zawisło w przedpokoju - nawet kinkiety mąż podłączył :p W czasie wakacji przedpokój będzie wymalowany na kolor szary - taki w miarę jasny (jeszcze koloru nie wybrałam), no i czekam na plafon który dojedzie ok połowy sierpnia.

Proszę nie patrzeć na brudne ściany :)

20140716_171343.jpg

postaram się poobracać te zdjęcia, ale cos marnie mi idzie.

20140716_171415.jpg

20140716_171439.jpg

20140716_171438.jpg

Edytowane przez channel8

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=270471&d=1405528399

ale pięknie!!! :o

na razie się jeszcze wszystko zlewa, ale z szarością będzie bosko!

szarość tak ładnie wydobywa biel... :wiggle:

a masz jakieś szanse na pomalowanie drzwi wejściowych czy muszą takie zostać?

Drzwi baaardzo mnie denerwują :mad: na pewno takie nie pozostaną - muszą być białe (najlepiej dopasowane do wewnętrznych). Będę chciała je zmienić - nie wiem czy da się pomalować - jest na to jakiś sposób? To są najtańsze drzwi na rynku (spółdzielnia nie chciała się zgodzić na dwukolorowe) bo i tak w planach była zmiana.

Może zanim fundusze zbiorę okleić je? Masz na to sposób?

Drzwi baaardzo mnie denerwują :mad:

Może zanim fundusze zbiorę okleić je? Masz na to sposób?

mam :wiggle:

a właściwie ma Interiors ;)

przypomniałam sobie, że kiedyś u Wioletty na blogu była mowa o drzwiach...:rolleyes:

udało mi się odszukać ten post :)

http://www.interiorspl.com/strona-gwna/6-sposobow-na-odnowienie-wygldu-drzwi-w-bloku.html

pisze, żeby nie oklejać!! :rolleyes::rolleyes:

ale podaje inne rozwiązania.... może ci się uda przemalować, albo dokleić listewki?

O dzięki!!!! Chyba przemaluję, wprawdzie strona po angielsku, ale obrazki bardzo wymowne :p Na nowe drzwi obecnie nie za bardzo mnie stać....a wszak mam wakacje.

Chciałabym położyć jeszcze listwy przypodłogowe, zrobić sufit, i pomalować, w kuchni czekają lampy i płytki do zrobienia (już zakupione w grudniu!!! :roll:) no i skończyć pokój córy - kolejne malowanie - niebieski JUŻ się znudził, zakup biurka - chyba MALM z IKEA i jakiegoś krzesła/fotela

Finito - na nic więcej nie starczy.

Sypialnia - może w przyszłym roku, a salon - jak Bóg da :rolleyes: koszt mebli mnie przeraża !

Obiecane zdjęcia salonu (choć tak naprawdę to tylko "stołowy" :p)

Proszę nie patrzeć na bałagan - kartony dzisiaj znikną, trzymałam w razie "w" są od lustra i kinkietów. Wszystko działa mogą iść precz :lol2:

20140717_112136.jpg

20140717_112159.jpg

20140717_112417.jpg

20140717_112433.jpg

Tu gdzie teraz stoi stół będzie stała kanapa, a tam gdzie kanapa - stół (lampa jest dobrze powieszona), tu gdzie szafa i biurko męża stanie zabudowa coś a'la biblioteczka ze stolikiem pośrodku (mąż MUSI mieć komputer stacjonarny) w kolorze białym i w stylu moich mebli kuchennych. Kanapa ma być szara (jasno - szara), stolik rtv w stylu szaf w przedpokoju - kolor biały?, czarny?, szklany? i największy mój problem - stół - ma być w kwadracie 120x120 z możliwością rozłożenia (może być okrągły, rozważam wszystkie opcje) - nie wiem jaki będzie pasował....

może wkleję inspiracje....

Edytowane przez channel8

no nareszcie zdjęcia!

u mnie też nie salon, a stołowy... gabaryty mamy podobne :D

fajna ta ceglana ściana :)

aż się prosi biały stół....

jakie meble chcesz wymieniać? wszystkie?

a może je pomalować na biało, a wymienić tylko kanapę?

albo na razie kupić jednolity, jasny pokrowiec.... zmierz ją i zerknij na bonprix (kiedyś mieli) albo na dekorię...

O dzięki!!!! Chyba przemaluję, wprawdzie strona po angielsku, ale obrazki bardzo wymowne :p Na nowe drzwi obecnie nie za bardzo mnie stać....a wszak mam wakacje.

na zachętę jeszcze coś :wiggle:

po polsku :D

http://lostintimepl.blogspot.com/2014/02/diy-malowanie-drzwi.html

dasz radę!!

będę trzymać kciuki :yes::yes:

Fajne, już przeczytałam.

Jak już wrzucam (mąż śpi po nocce i mam trochę czasu :rolleyes:) to także skan moich "projektów". Mam nadzieję że czytelnie:

Zabudowa na ścianie tej co stoi szafa i biurko:

projekt biblioteczki.jpg

ściana gdzie teraz stoi kanapa:

stół i ścianka balkonowa.jpg

No i rtv na tej ścianie co teraz:

rtv.jpg

sofa miałaby być w stylu Chesterfield - ale MUSI być rozkładana i mieć nie więcej niż 182 cm długości - znaleźć coś takiego to normalnie chardcore:

sofa chesterfield.jpg

Dokładnie tak :D kanapa będzie przy ceglanej ściance - ten "gzyms" z lampkami jest nie tylko do oświetlenia ścianki jak też do czytania książek. Obecna wersalka jest sporo za długa - jakieś 40 cm i wchodzi w światło kuchni lub przedpokoju. Ma ze 20 lat i jest zdecydowanie "do wymiany"

Stół tam gdzie teraz kanapa - czyli pod lampą. Obecne miejsce zostało "wymuszone" długością wersalki.

Wszystkie meble do wymiany - dlatego przeraża mnie KOSZT zrobienia pokoju. Niestety po 2 przeprowadzkach moje meble ledwie stoją :sad: drzwi od szafy są zerwane - mąż jakoś naprawił, ale często wypadają (ubytki w płycie mimo uzupełniania), okleina z krzeseł odpada - jak znajdę sposób na "przerobienie" krzeseł to może zostaną.

nie wiem czy dostaniesz Chesterfielda na 180, w dodatku rozkładanego :confused:

pewnie będziesz musiała zrobić na zamówienie :rolleyes:

albo kupić coś innego, wygodnego...

no a meble na zamówienie to faktycznie spory wydatek...:sick:

wiem po moim przedpokoju...

ale z drugiej strony... raz, a dobrze ;)

a tu taka ścianka jak twoja, ale z telewizorem

http://s2.domideco.pl/a/a4/a409b7512f3a02fb852bfa29b33295b9_1024.jpg

a która jest szersza?

ta ceglana czy ta na której teraz wisi TV?

Edytowane przez Catti

ale ładne zdjęcie :)

Moja ceglana ścianka to obłożony komin w którym ukryte są rury, wentylacja, od kuchni jest szafka a w niej zabudowany piec gazowy. Cała ścianka ma jakieś 182 cm, zaś obecna ściana "telewizyjna" ma jakieś 220 cm.

Wiem, że lepiej by było aby zamienić miejscami kanapę z telewizorem (jak się wprowadziliśmy tak właśnie było), ale....wszystkie podłączenia do kablówki, internetu, odpowiednia ilość gniazdek są na tej dłuższej ścianie, a ja.....jestem uzależniona od "informacji", po powrocie z pracy jak gotuję to oglądam programy informacyjne :p

rozumiem :)

jak ci tak wygodnie i się już przyzwyczaiłaś to tak będzie najlepiej... w końcu to Wam ma być dobrze w tej przestrzeni... :yes:

tylko z drugiej strony jak wstawisz kanapę o szerokości 180 cm to się na niej wygodnie nie wyłożysz, ani nie zdrzemniesz, bo ci nogi za oparciem będą zwisać :D

• 2 weeks później...

Catti - ja jestem z metra cięta - nie mam nawet 160 cm :D więc się zmieszczę, a tak naprawdę zawsze leżę z nogami do góry na oparciu (wtedy nie boli mnie kręgosłup) więc i fotel - jedyna mi pasi :yes:

Zauważyłam, że czy kanapa jest 2 czy 3 osobowa to podczas wizyt znajomych i tak siadają na niej 2 osoby. Tak się łatwiej rozmawia. Myślę, że powinnam rozejrzeć się za jakimiś pufami?, niewielkimi fotelami?, tak byśmy mogli w miarę wygodnie pogadać, jakoś trudno przy stole uprawiać ploteczki z psiapsiółką :)

Znacie może coś fajnego, niewielkiego pasującego?

Catti - ja jestem z metra cięta - nie mam nawet 160 cm :D

to tak jak ja :rotfl:

teraz rozumiem, że kanapa ma być dla ciebie :D :yes:

Myślę, że powinnam rozejrzeć się za jakimiś pufami?, niewielkimi fotelami?, tak byśmy mogli w miarę wygodnie pogadać,

Znacie może coś fajnego, niewielkiego pasującego?

ja mam w domu z czasów kiedy Młoda miała u siebie plotkarski kącik dla psiapsiółek 3 takie fotele z Ikei

http://www.ikea.com/PIAimages/55027_PE160029_S3.JPG

tylko w czarnej skórze.... są bardzo zgrabne, dlatego nie martwię się dodatkowym miejscem u mnie, bo będzie i podnóżek/puf i te trzy w razie draki, które stoją teraz porozstawiane po domu :cool: , a można je swobodnie przenosić, bo nie są ciężkie, a zadziwiająco wygodne jak na takie małe coś :yes:

zresztą za miesiąc Ikea wpadnie z nowościami to może będzie coś zgrabnego... ;)

• 3 weeks później...

Aniu,

Wstyd mi okrutnie, że tak dawno u Ciebie nie byłam :(. Poproś raz jeszcze o to by przenieśli Cię do Galerii. Ostatnio pojawiła się tam Anitka ze swoim wątkiem, więc można :).

Cieszę się, że zdecydowałaś się na kinkiety z MG. Pięknie to razem wygląda.

TUTAJ masz DIY na samoprzeróbkę drzwi :).

Z takich

http://1.bp.blogspot.com/-OnJKektT_Mo/Tso64iWwG-I/AAAAAAAAI_8/NYi_Uvz39b4/s1600/d1.jpg

Na takie :)

http://1.bp.blogspot.com/-LSkSJ2v-8fQ/TspPNJFBAxI/AAAAAAAAJBE/JB5LPcaNTR0/s1600/d9.jpg

A jak poszukiwania kanapy? Znalazłaś?