Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geberit Duofix do wc stojącej?

Czarna_Inez

Recommended Posts

Kochani, mam bardzo małą toaletkę, a chciałabym w niej mieć łade wc... Niestety, rura odpływowa jest umiejscowiona około 13-15 cm od ściany, co dyskwalifikuje toaletę podwieszaną na stelażu... Sprawdziliśmy na wszytskie mozliwe sposoby, nie da rady! Ale wypatrzyłam taką oto wc stojącą i się zastanawiam, czy można by ją podłączyć do duofixa, który by w tym momwncie służył jedynie za spłóczkę... Co Wy na to? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, ponieważ mam już taki element i można go zamontować na sucho, a takie specjalne spłuczki podtynkowe jak kombix chyba nalezy instalować na mokro....

:D

TDF1_823806_v_GLOBA.jpg

TDS1_823806_s_GLOBA.jpg

TDT1_823806_d_GLOBA.jpg

Edytowane przez Czarna_Inez

Te 13-15cm mierzysz od ściany dokąd? Do osi rury, czy do jej brzegu (którego)? Stelażem możesz zabudować ze 20cm spokojnie, więc może jednak się da?

Jeśli nie - twój sposób jest ok, najwyżej trzeba będzie pokombinować z ustaleniem wypływu ze spłuczki na odpowiednim poziomie.

J.

Witam, dzięki Jarku za odp! To jest 13-15cm do górnej krawędzi rury, do bocznej jakieś 25 cm, więc tu nie mam obaw. Własnie nie widziałam, czy można cały element podtynkowy zastosować jako spłuczkę tylko. Zamówię ten kibelek, i pokombinujemy z wpływem ze spłuczki, jesli się nie uda, pozostanie mi tylko taka sama rura z prezyciskiem - bez spłuczki, ponieważ normalna spłuczka również się nie mieści w konstelacji z miską wc....

Załączam zdjęcia przed remontem, smutno tam było!

A! mój pomysł jest taki, aby stelaż nie zakrywał rury w ogóle, aby był zamontowany między rurą a ścianą, ponieważ wc w 100% kryje rurę, a im jest bliżej ściany, tym mniej miejsca cała instalacja zajmie... a o to chodzi w tej toaletce! ;)

IMG_7145.II..jpg

IMG_7146.II..jpg

Edytowane przez Czarna_Inez

O ile dobrze kojarzę rozkład tego kąta, osobiście bym to inaczej rozplanował. Tam, w miejscu obecnego kibla wstawił normalny, kompletny stelaż, odstawiając go od ściany na całą szerokość tego winkla obok, jak gdyby przedłużając tą ściankę po prawo.

A umywalkę w tym momencie asymetryczną albo narożną, w przeciwległy, pozostały kąt wstawić.

J.

Wierz mi, że i tak kombinowaliśmy... Ale wtedy kolanka są prawie na korytarzu, jesli się siedzi na toalecie ;) A na tym, ze stojący kibelek może załkowicie pomieścić w sobie szerokość rurę, ugram jakieś centymetry, każdy się liczy w tym prztpadku. Z wszelkich kombinacji taka jest najlepsza.

Teraz muszę zobaczyć, jak to bedzie wyglądało z tą rurą odpływową ze spłuczki... Jutro dokładnie oblookam ten stelaż, który mamy :)

Dzięki! :)