Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile grzejników w salonie?

pepe666

Recommended Posts

Według projektu w 31 metrowym salonie mam dwa grzejniki płytowe (PURMO): jeden 900x900, drugi 900x500. Zapotrzebowanie w pomieszczeniu to 2105 W.

Zastanawiamy się nad zamianą tych dwóch grzejników na jeden dekoracyjny (Komex Kalina 2200 W). I tu pojawia się pytanie czy ma znaczenie ilość grzejników jeśli chodzi o warunki ogrzewania tego pomieszczenia, czy ma znaczenie jedno lub dwa źródła ciepła? Muszę zaznaczyć, że w pomieszczeniu na jednej ze ścian jest kominek z DGP a salon jest otwarty na kuchnie o powierzchni ok. 9 metrów z ogrzewaniem podłogowym.

Z góry dziękuję za poradę :)

Witaj,

Ja mam salon 27,5m2, również z kominkiem i otwarty na kuchnię. Zamontowałem 2 grzejniki PURMO o wym. 500x900 (949W) i 900x600 (1226W). Grzejniki są ustawione na dwóch przyległych ścianach - uważam, że to optymalne rozwiazanie jeśli chodzi o obieg ciepła - z jednym grzejnikiem, choćby o podobnej mocy będzie ciężko "dotrzeć" z ciepłem na drugi koniec pokoju...

Kolego jak będziesz dobierał grzejniki to zwróć uwagę aby były takich samych wymiarów. Ładniej to wygląda. Staram się sytuować grzejniki symetrycznie pod oknami, np. dwa okna i wtedy dwa grzejniki, nawet jeśli jeden by wystarczył.

Zawsze możesz dać dwa mniejsze dekoracyjne.

Nie każdy ma w salonie mozliwośc zabudowy grzejników pod oknem.....

Witam.

Przy doborze grzejnikow nalezy sugerowac sie temperaturą czynnika grzewczego......jest to najwazniejsze. Ile razy było tak, ze projektant dobral grzejniki do parametrów kotła atmosferycznego a był kondensat. Jezeli bedziemy mieli wszystko zrobione jak najlepiej (chodzi mi głownie o samą instalacje), zaś grzejniki żle dobrane to kociol bedzie pracował bardzo czesto a co za tym idzie...? Pobór gazu. Lepiej, jest nieco przewymiarowac grzejnik niz dac za mały. Druga sprawa to parametry grzejników dekoracyjnych tj Pan napisał 2200 W to jest to zdecydowanie zawyzona moc jak prawie u wszystkich producentów, chyba, ze przy parametrach 80 stopni.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

http://www.cieplydom.szczecin.pl

mam SSO i dopiero w tym roku zaczynam z instalacjami.

Podłogówka dobra rzecz, najlepiej jak na podłodze jest kamień/ceramika, a ja chcę np w salonie jak i w sypialniach mieć naturalne drewno

Możesz je mieć. Na tym forum jest wielu co tak mają i sprawdza się to bardzo dobrze. Ja np. na dole mam kafle ale na poddaszu wykładziny i to dość grube i wszystko hula aż miło. Zajrzyj na zdjęcia z linku pod spodem.