pepe666 09.03.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Według projektu w 31 metrowym salonie mam dwa grzejniki płytowe (PURMO): jeden 900x900, drugi 900x500. Zapotrzebowanie w pomieszczeniu to 2105 W. Zastanawiamy się nad zamianą tych dwóch grzejników na jeden dekoracyjny (Komex Kalina 2200 W). I tu pojawia się pytanie czy ma znaczenie ilość grzejników jeśli chodzi o warunki ogrzewania tego pomieszczenia, czy ma znaczenie jedno lub dwa źródła ciepła? Muszę zaznaczyć, że w pomieszczeniu na jednej ze ścian jest kominek z DGP a salon jest otwarty na kuchnie o powierzchni ok. 9 metrów z ogrzewaniem podłogowym. Z góry dziękuję za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 09.03.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witaj, Ja mam salon 27,5m2, również z kominkiem i otwarty na kuchnię. Zamontowałem 2 grzejniki PURMO o wym. 500x900 (949W) i 900x600 (1226W). Grzejniki są ustawione na dwóch przyległych ścianach - uważam, że to optymalne rozwiazanie jeśli chodzi o obieg ciepła - z jednym grzejnikiem, choćby o podobnej mocy będzie ciężko "dotrzeć" z ciepłem na drugi koniec pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 09.03.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Kolego jak będziesz dobierał grzejniki to zwróć uwagę aby były takich samych wymiarów. Ładniej to wygląda. Staram się sytuować grzejniki symetrycznie pod oknami, np. dwa okna i wtedy dwa grzejniki, nawet jeśli jeden by wystarczył. Zawsze możesz dać dwa mniejsze dekoracyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 10.03.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Kolego jak będziesz dobierał grzejniki to zwróć uwagę aby były takich samych wymiarów. Ładniej to wygląda. Staram się sytuować grzejniki symetrycznie pod oknami, np. dwa okna i wtedy dwa grzejniki, nawet jeśli jeden by wystarczył. Zawsze możesz dać dwa mniejsze dekoracyjne. Nie każdy ma w salonie mozliwośc zabudowy grzejników pod oknem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 10.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Oczywista oczywistość ile domów tyle przypadków. Można próbować z jednym grzejnikiem, albo ułożyć więcej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe666 10.03.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 dzięki za odpowiedzi pod oknem odpada - tarasowe 2400x4000 będą dwa - prawdopodobnie Tubus Instalprojektu. po przekątnych pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 A dlaczego nie chcecie wszędzie podłogówki? Dobrze się zastanówcie nim będzie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 11.03.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Witam. Przy doborze grzejnikow nalezy sugerowac sie temperaturą czynnika grzewczego......jest to najwazniejsze. Ile razy było tak, ze projektant dobral grzejniki do parametrów kotła atmosferycznego a był kondensat. Jezeli bedziemy mieli wszystko zrobione jak najlepiej (chodzi mi głownie o samą instalacje), zaś grzejniki żle dobrane to kociol bedzie pracował bardzo czesto a co za tym idzie...? Pobór gazu. Lepiej, jest nieco przewymiarowac grzejnik niz dac za mały. Druga sprawa to parametry grzejników dekoracyjnych tj Pan napisał 2200 W to jest to zdecydowanie zawyzona moc jak prawie u wszystkich producentów, chyba, ze przy parametrach 80 stopni. Pozdrawiam Tomasz Sulejhttp://www.cieplydom.szczecin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 17.03.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 A dlaczego nie chcecie wszędzie podłogówki? Dobrze się zastanówcie nim będzie za późno. A dlaczego w ogóle podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 A dlaczego w ogóle podłogówka? Bo większość moich znajomych jak i ludzi z forum robiąc tylko w części podłogówkę docenili jej zalety i dzisiaj dali by po całości. No ale na to już niestety jest za późno:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 17.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 mam SSO i dopiero w tym roku zaczynam z instalacjami. Podłogówka dobra rzecz, najlepiej jak na podłodze jest kamień/ceramika, a ja chcę np w salonie jak i w sypialniach mieć naturalne drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 mam SSO i dopiero w tym roku zaczynam z instalacjami. Podłogówka dobra rzecz, najlepiej jak na podłodze jest kamień/ceramika, a ja chcę np w salonie jak i w sypialniach mieć naturalne drewno Możesz je mieć. Na tym forum jest wielu co tak mają i sprawdza się to bardzo dobrze. Ja np. na dole mam kafle ale na poddaszu wykładziny i to dość grube i wszystko hula aż miło. Zajrzyj na zdjęcia z linku pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 18.03.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 no tak, ale drewno trochę inaczej pracuje niż wykładzina.Będę miał piec na paliwo stałe. Czy to nie szkodzi, jeżeli w całym domu zrobiłbym podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts