zorby 09.03.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam , przymierzam się do wykostkowania podjazdu wybór padł chyba na LIBET lub semmelrock jeszce dokładnie nie wiem, zastanawia mnie tylko jedno z tego co widze ich kostki są barwione tylko z góry ( kiedyś widywałem całe kolorowe kostki na całej grubości) teraz tylko powierzchnia , jak myslicie jak wyglada trwałość takiego rozwiązania? nie bdzie to tak ze za powiedzmy 10 lat poprzeciera się to i z pod czerwonych kostek wyjdzie szary beton?? Z pozdrowieniamiRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 12.03.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Wszystkie kostki tak sie szybko nie scieraja, marne szanse abys doczekal kiedy sie zedrze, no chyba ze warunki beda takie ze cos bedzie jezdzilo i tarlo to nie ma mocnych na kostke, zman duzego producenta ktory ma nie tylko wierzchnia warstwe barwiona i nie jest to jakas stodolowa produkcja, kostka z atestami, jesliktos chcialby inf to na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 12.03.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Kostki betonowe zwykle tracą swój pierwotny kolor. Ale w sumie to dobrze, bo potem nie są tak żarówiaste jak na początku:)Granit jest 4x twardszy od kostki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 17.03.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Granit jest 4x twardszy od kostki betonowej - i ładnie się starzeje. Beton im starszy tym brzydszy. Jest jeszcze bruk klinkierowy, może nie aż tak trwały jak granit, ale za to gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.03.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Nasza kostka ma dopiero 3 lata ale wygląda dokładnie tak, jak po ułożeniu. Kolor nie "bije po oczach" bo jest stonowany (libet piaskowy). Kamień naturalny jest najszlachetniejszym materiałem, ale niestety nie do każdego rodzaju architektury i nie do każdego krajobrazu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) i nie do każdej kieszeni, szczególnie jak się pod Strzegomiem nie mieszka Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.03.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 U nas w mieście jakieś 8 lat temu miasto przy pewnej drodze którą często przemierzam porobiło chodniki z kostki barwionej tylko u góry, po 3 latach barwy już nie było widać widoczna tylko była po deszczu, w tamtym roku chodniki ponownie zostały zmienione na nowa kostkę bo ta 8 letnia już była w opłakanym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.03.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 U nas w mieście jakieś 8 lat temu miasto przy pewnej drodze którą często przemierzam porobiło chodniki z kostki barwionej tylko u góry, po 3 latach barwy już nie było widać widoczna tylko była po deszczu, w tamtym roku chodniki ponownie zostały zmienione na nowa kostkę bo ta 8 letnia już była w opłakanym stanie.I tu mamy podsumowanie tematu watku: kostka brukowa betonowa trwałość Kupujecie badziewie (bo trochę taniej), a potem płaczecie że kolor wyblakł, jak i czym ją zaimpregnować, jak ją umyć, zamiast zrobić raz a dobrze z bruku granitowego lub klinkierowego. W Łodzi jest cała ulica wyłożona cegłą klinkierową i od kiedy pamiętam (czyli od 30 lat) taka była, a tak na moje oko to jest jeszcze cegła przedwojenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.03.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jak kogoś stać to pewnie wyłoży granitem czy klinkierem, kostka to jest jakaś alternatywa. Zamiast kłaść beznadzieje płytki chodnikowe ludzie kładą kostkę. Przy domach kostka się tak nie zużywa jak w miejscach w których jest intensywnie użytkowana. Dodam że u nas teraz miasto ulice boczne wykłada kostka zamiast asfaltem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Cegła klinkierowa (lub bruk granitowy) z ułożeniem, podzielona przez lata użytkowania wychodzi taniej niż betonowa.Ale do takiego wniosku dochodzi się dopiero po 10 latach użytkowania kostki betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.03.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) panfotograf - z pewnością masz rację. Niestety kostka idzie często w ostatnim etapie budowy, kiedy wszystko wydaje się potwornie drogie, bo kosztorysy inwestorskie z reguły uwzględniają koszt zagospodarowania otoczenia domu jakąś wesoło niską kwotą Edytowane 18 Marca 2011 przez Mymyk_KSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.03.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Tys prowda!Ja jestem zwolennikiem - zrobić raz i przez 30 lat nie poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 18.03.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jedni nie mają nawet na najtańszą kostkę a drudzy po 2 latach mówią: betonowy bruk na przemiał, teraz kładziemy granit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 19.03.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Nasza kostka ma dopiero 3 lata ale wygląda dokładnie tak, jak po ułożeniu. Kolor nie "bije po oczach" bo jest stonowany (libet piaskowy). Mymyk, jaki rodzaj kostki wybraliście? My właśnie czekamy na projekt, który robi dla nas projektantka wspólpracująca z Libet i główną kostka ma być Via Castello - kasztanowe i pastello, plus uzupełnienia gdzie trzeba z drobnej kostki, np. Romano. Podoba nam się ta jasna kostka, ale trochę się boimy, czy podjazd w takim kolorze nie będzie po jakimś czasie paskudny, znowu robić wszystko z ciemnej, kasztanowej, to trochę "ciężko". Ciekawa jestem projektu, co nam projektantka zaproponuje, ale chętnie poznam opinie osób użytkujących tę kostkę. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 10.10.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Kwestia jeszcze tego, czy po np. 10 latach użytkowania takiej jasnej kostki brukowej nawet przy używaniu tego universalu, o którym wspominasz nie będzie jakiś dużych śladów "zużycia" tejże kostki. Chodzi mi o to, że różnie może być z wytrzymałością tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 18.10.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 No tak, jeśli producent jest renomowany to i jakość produktu powinna być dobra, ale z tym to bywa różnie niestety. Pozbruk z tego co mi się wydaję większość produktów pokrywa tymi powłokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts