Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiżarka czy pralnia ?  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Spiżarka czy pralnia ?

• spiżarka
      7
    • pralnia
      5

Recommended Posts

Nie wdawając się w szczegóły proszę o poradę :D

Mam pomieszczenie w domu,nieduże - ok 3m (obok kuchni), które mogę zaadoptować zarówno na spiżarkę lub pralnię i sama nie wiem co jest bardziej przydatniejsze...

I spiżarka by się przydała i pralnia. Co poradzicie ,co jest bardziej potrzebne ?

Edytowane przez IZA30

Pralkę wstawisz wszędzie i nie potrzeba jej 3m2;), pranie ręczne najlepiej robi się w wannie, poza tym do pralni trzeba zrobić doprowadzenie i odprowadzenie wody więc jestem zdecydowanie za spiżarką! sama mam taką niedużą, 80 cm głębokości, 2,80 szerokości, wstawiłam po 2 połączone ze sobą regały 35x75cm z prawej i lewej strony wejścia i jest super. Słoiki, przetwory, blachy, deska do prasowania:D, garnki, napoje, mało używane sprzęty kuchenne tam wsadzam i dzięki temu kuchnia nie jest zagracona szafkami:yes:

Pralkę wstawisz wszędzie i nie potrzeba jej 3m2;), pranie ręczne najlepiej robi się w wannie, poza tym do pralni trzeba zrobić doprowadzenie i odprowadzenie wody więc jestem zdecydowanie za spiżarką! sama mam taką niedużą, 80 cm głębokości, 2,80 szerokości, wstawiłam po 2 połączone ze sobą regały 35x75cm z prawej i lewej strony wejścia i jest super. Słoiki, przetwory, blachy, deska do prasowania:D, garnki, napoje, mało używane sprzęty kuchenne tam wsadzam i dzięki temu kuchnia nie jest zagracona szafkami:yes:

Dzięki i czekam daleeej na podpowiedzi;)

zdecydowanie bym wolała spiżarkę

bo jest bardzo przy kuchni przydatna a pralnia osobna to dla mnie takie troche na siłe jest-owszem miejsce do suszenia ubrań jak najbardziej jest potrzebne (ale może to być pom gosp albo strych) a miejsce na pralkę to po co???

wg mnie niewygodne to - ja zawsze brudne ubrania zostawiam w łazience, i wole mieć pralkę w łazience a nie nosić brudy przez cały dom z łazienki do specjalnego pomieszczenia, masakra jakaś to jest

zdecydowanie bym wolała spiżarkę

bo jest bardzo przy kuchni przydatna a pralnia osobna to dla mnie takie troche na siłe jest-owszem miejsce do suszenia ubrań jak najbardziej jest potrzebne (ale może to być pom gosp albo strych) a miejsce na pralkę to po co???

wg mnie niewygodne to - ja zawsze brudne ubrania zostawiam w łazience, i wole mieć pralkę w łazience a nie nosić brudy przez cały dom z łazienki do specjalnego pomieszczenia, masakra jakaś to jest

Dzięki,bardzo trafne uwagi :)

Iza, chodzi Ci o garderobę tak?? Pomieszczenie 10 w projekcie?

Ja osobiście nie zrobiłabym tam ani pralni ani typowej spiżarni. Pralkę wstawiłabym do łazienki ogólnej, ładnie ją jakoś zabudowując, widziałam kilka fajnych inspiracji jak to zrobić. W tym pomieszczeniu i tak nie będzie miejsca żeby suszyć pranie a pralka może stać w łazience jak napisała mada

A jeżeli chodzi o spiżarnię - taka typowa podręczna spiżarnia kuchenna też z tego nie wyjdzie, musisz wejśc do części sypialnej domu, obejść ścianę dookoła.

Ja zrobiłabym tak (nie wiem jakie sa wymiary scian w tym pomieszczeniu ale widać że 2 szafy wejdą):

Zrobiłabym tam w jednej szafie spiżarnię na rzeczy łatwe do przechowania: zgrzewkę z wodą, kartony z sokami, zapas puszek itd - ewentualnie większe jakieś naczynia czy blachy kuchenne

Druga szafa to np zaplecze gospodarcze gdzieś musisz trzymać odkurzacz, mopa, miotłę itd

Albo druga szafa wielka zabudowana do sufitu na rzeczy sezonowe (kurtki itd)

Coś takiego, żeby można było połączyć spożywkę ale zapakowaną tak, że nie przejdzie żadnymi zapachami z małym zapleczem gospodarczym domu.

Mada27 Projekt Izy to M32 z Muratora, dobrze mówię Iza tak?

ps. Iza prywata - na jakim etapie jesteście?

Iza, chodzi Ci o garderobę tak?? Pomieszczenie 10 w projekcie?

Ja osobiście nie zrobiłabym tam ani pralni ani typowej spiżarni. Pralkę wstawiłabym do łazienki ogólnej, ładnie ją jakoś zabudowując, widziałam kilka fajnych inspiracji jak to zrobić. W tym pomieszczeniu i tak nie będzie miejsca żeby suszyć pranie a pralka może stać w łazience jak napisała mada

A jeżeli chodzi o spiżarnię - taka typowa podręczna spiżarnia kuchenna też z tego nie wyjdzie, musisz wejśc do części sypialnej domu, obejść ścianę dookoła.

Ja zrobiłabym tak (nie wiem jakie sa wymiary scian w tym pomieszczeniu ale widać że 2 szafy wejdą):

Zrobiłabym tam w jednej szafie spiżarnię na rzeczy łatwe do przechowania: zgrzewkę z wodą, kartony z sokami, zapas puszek itd - ewentualnie większe jakieś naczynia czy blachy kuchenne

Druga szafa to np zaplecze gospodarcze gdzieś musisz trzymać odkurzacz, mopa, miotłę itd

Albo druga szafa wielka zabudowana do sufitu na rzeczy sezonowe (kurtki itd)

Coś takiego, żeby można było połączyć spożywkę ale zapakowaną tak, że nie przejdzie żadnymi zapachami z małym zapleczem gospodarczym domu.

Mada27 Projekt Izy to M32 z Muratora, dobrze mówię Iza tak?

ps. Iza prywata - na jakim etapie jesteście?

Tak,tak M32 z Muratora - na moim super wymazianym rzucie narysowałam:) Chodzi o tą łazienkę obok kuchni-w pierwowzorze jest za toaletą pralnia-ale ja myślę nad tym żeby ja podzielić,przenieść meble w kuchni na drugą stronę i zrobić właśnie spiżarkę z wejściem z kuchni.Garderobę zostawiam w spokoju-muszę ja mieć;) Co myślicie-robić,czy zostawić jak jest??

rzutki równinka.jpg

rzuuty oryg..jpg

Dobrze planujesz:rolleyes: ta mała łazienka to taka bardziej gościowa, nie musi być duża, wy będziecie się myć ( i przebierać!) w tej drugiej, w której pralka się zmieści. Stolik w kuchni też nie musi być duży, skoro jadalnia jest obok a osobiście mam jedną uwagę - zlew pod oknem -99,9% projektów tak ma a to ani ładne ( widok z salonu) ani potrzebne w dobie zmywarek ani praktyczne - żeby umyć okno trzeba wejść do zlewu:o, wyższa bateria uniemożliwia otwarcie okna:o więcej czasu niż przy zlewie spędza się na szykowaniu posiłków a wtedy przyjemnie jest popatrzeć przez okno i widniej w jesienno-zimowe poranki

Iza policz dokładnie jakie może mieć wymiary to pomieszczenie przy kuchni i co faktycznie tam Ci się zmieści (weź pod uwagę że na ścianie z oknem jedynie niska zabudowa). Spiżarnia fajna rzecz, sama o takową walczyłam i mam chociaż też maleńką i tez z oknem:/

A może lepiej w łazience zrobić drzwi przesuwane i tam umieścić pralkę?

Spróbuj ściągnąć jakiś program do projektowania łazienek (ja mam jeden z Paradyża i drugi jakiś Moja Łazienka, obydwa prościutkie a można mieć jakieś wyobrażenie jak wygląda pomieszczenie po wstawieniu sanitariatów i mebli) i zobacz jak będzie wygladała duża łazienka z pralką czy wszytsko da sie pogodzić.

pozdrawiam:)

ps. a nie myśleliście o tym, żeby drzwi wejściowe przesunąć bardziej w prawo, drzwi do salonu równiez i ścianę granicząca z kuchnią zabudować fajną dużą pojemną szafą??:)

Albo np szafa 2/3 długosci sciany a reszta to podręczny wieszak na kurtki plus ława do przycupnięcia przy zakładaniu butów?

Edytowane przez Lukarna

Dobrze planujesz:rolleyes: ta mała łazienka to taka bardziej gościowa, nie musi być duża, wy będziecie się myć ( i przebierać!) w tej drugiej, w której pralka się zmieści. Stolik w kuchni też nie musi być duży, skoro jadalnia jest obok a osobiście mam jedną uwagę - zlew pod oknem -99,9% projektów tak ma a to ani ładne ( widok z salonu) ani potrzebne w dobie zmywarek ani praktyczne - żeby umyć okno trzeba wejść do zlewu:o, wyższa bateria uniemożliwia otwarcie okna:o więcej czasu niż przy zlewie spędza się na szykowaniu posiłków a wtedy przyjemnie jest popatrzeć przez okno i widniej w jesienno-zimowe poranki

Tak z tym zlewem się zgadzam,myślałam trochę o narożnym ,albo w ogóle z boku.No tak jest "narysowane"na rzucie,ale zmienię to:)Jeden forumowicz z naszego wątku o M32 zrobił własnie tak jak to wyrysowałam,pisze,że wc zrobił się dosyć mały-ale wystarczający.Poproszę go o wymiary spiżarki:)

Iza policz dokładnie jakie może mieć wymiary to pomieszczenie przy kuchni i co faktycznie tam Ci się zmieści (weź pod uwagę że na ścianie z oknem jedynie niska zabudowa). Spiżarnia fajna rzecz, sama o takową walczyłam i mam chociaż też maleńką i tez z oknem:/

A może lepiej w łazience zrobić drzwi przesuwane i tam umieścić pralkę?

Spróbuj ściągnąć jakiś program do projektowania łazienek (ja mam jeden z Paradyża i drugi jakiś Moja Łazienka, obydwa prościutkie a można mieć jakieś wyobrażenie jak wygląda pomieszczenie po wstawieniu sanitariatów i mebli) i zobacz jak będzie wygladała duża łazienka z pralką czy wszytsko da sie pogodzić.

pozdrawiam:)

ps. a nie myśleliście o tym, żeby drzwi wejściowe przesunąć bardziej w prawo, drzwi do salonu równiez i ścianę granicząca z kuchnią zabudować fajną dużą pojemną szafą??:)

Albo np szafa 2/3 długosci sciany a reszta to podręczny wieszak na kurtki plus ława do przycupnięcia przy zakładaniu butów?

Cały czas się zastanawiam(jeżeli już zdecyduję się na tą spiżarkę,czy czasem nie zrezygnować z okna w niej albo zrobić małe-powiedzmy 60x60.Muszę rzeczywiście ściągnąć jakichś program do projektowania,bo jaki tako wyobraźni przestrzennej nie mam;)

DZIĘKI ZA WSZYSTKIE RADY I LICZĘ NA WIĘCEJ:)

Właśnie czytam Twój dzinnik i widzę,że masz właśnie take małe okienko w spiżarce.Czy jest wystarczające na wielkość?

Ps.Piękny domek-śliczna elewacja:D

A nie da się ożenić tych dwóch pomysłów?

My mamy takie 2 w 1, bo niestety klasycznej spiżarni przy kuchni brak, kuchnia malutka, a gdzieś te zapasy - choć też nie ma ich zbyt wiele - trzymać trzeba.

Mamy takie jedno pomieszczenie z pralką, wieszadłem na pranie, a do tego szafki na "różne różności" spożywcze, duży blat roboczy i zlew w którym można prać.

PS Żarcie od chemii oddzielone, więc nie dosypuję sobie przypadkowo do herbaty proszku do prania zamiast cukru ;)

Ja też zagłosowałam na spiżarnię, tym bardziej, że pomieszczenie jest przy kuchni. To idealne miejsce na spożywkę, a nie na brudną bieliznę.

No masz masz rację :)

przy kuchni ? - tylko spiżarkę :)

mam i polecam ogromnie

pralkę mam we wnęce w łazience - też mi odpowiada

Zazdroszczę tej wnęki;)

• 2 weeks później...

Przy takim układzie spiżarka. Okno w spiżarce możesz zmniejszyć i wstawić je bardziej od góry, wtedy wykorzystasz miejsce pod spodem.

Pralnia w tym miejscu nic by ci nie dała, bo pewniw masz na myśli bardziej suszarnię. A to za małe pomieszczenie. Możesz ostatecznie wstawić tam pralkę i suszyć gdzie indziej. Wtedy masz 2w1. Ale trzeba zrobić przyłącze i odpływ wody./nie powinno być z tym problemu, bo łazienka obok.