grajesia 09.03.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam. Proszę Was o radę.Wybudowaliśmy dom, do którego wprowadziliśmy się w lipcu 2010. Zatankowaliśmy wtedy 1600l. Dom ma 230 m. Pod koniec września zaczęliśmy grzać, bo mamy problem z wilgocią. Rozszczelaniamy okna rano i wieczorem. Dom jest ocieplony. Jednak paliwa zabrakło już w styczniu. Dokładnie 27. Zatankowaliśmy 1000l. Teraz mamy 9 marca a słyszę już w zbiorniku, że paliwo zaczyna sie przelwać, czyli pewnie będzie trzeba tankować. Znowu!!!!!Drodzy użytkownicy czy u Was też wszystko idzie w takim tempie? Dodam, ze mamy założone głowice termostatyczne i regulator Auron. Wodę grzejemy rano i wieczorem. Ze względu na małe dzieci grzejemy cały czas. W ciagu dnia mamy ustawioną temp 19,5 a w nocy 18,5. Jest ciepło tylko to zużycie paliwa mnie przeraża. Zwłaszcza, ze 1000l prawie poszło mi w niewiele ponad miesiac!Jeszcze jedna prośba o radę. Wskaźnik oleju ta skala pokazuje, że zostało 20% a oleju już niestety brak. Mamy założoną rurkę, która ma długość w zbiorniku 2 m. Prawdopodobnie nie sięga ona do końca zbiornika. Pan w sklepie powiedział, ze tak musi być, żeby żadne brudy sie nie dostawały do pieca, ale 20%? Nadmienię, ze zbiornik mamy robiony na zamówienie. Pojemność 1600l, szerokość ok 150 cm i wysokość 220 cm.Dziękuję za wszystkie Wasze wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.03.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Rurka nie może sięgać do dna zasobnika. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 09.03.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Pomyślmy. 1000l oleju na 40dni (4 dni stycznia, 28 lutego, 8 dni marca). Średnie zużycie dzienne wynosi 1000/40= 25litrów. Daje to nam ok. 250kW energii dla c.o. i c.w.u. dziennie. Jeśli odejmiemy trochę na c.w.u. i podzielimy resztę przez metry to nam wyjdzie zapotrzebowanie na cele grzewcze ok. 100w/m2. Dom jest nowy i potrzebuje dużo energii, dodatkowo w Twoim rejonie temp. musiały ostro być poniżej zera. Spalanie chyba realne, ewentualnie ciut za duże. W przyszłym roku powinno być dużo lepiej. Myślę, że zużycie będzie niższe o jakieś 30% w Twoim przypadku. Jeśli się mylę to zaraz mnie ktoś sprostuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grajesia 09.03.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź, podbudowującą. Faktycznie przez co najmniej tydzień w nocy mrozy były po -25 stopni. Mieszkam w północno-wschodniej Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 09.03.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Wiem, patrzyłem na mapę A czy możesz podać zapotrzebowanie budynku na energię? Powinno być w projekcie budynku i w świadectwie energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grajesia 09.03.2011 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 W świadectwie jest tak zapisane:Zapotrzebowanie na energię pierwotną budynek oceniany136,5 kwh/m rokbudynek wg WT2008b162,9 kwh/m rokZapotrzebowanie na energię końcową EKBudynek ocniany 119,0 kwh/m rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 09.03.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Nic się nie stresuj.Dom musi wyschnąć, a to pożera mnóstwo paliwa.Przykładowo podam, że przez pierwszą zimę spaliłem 5 tony eko, w drugą 4, a teraz może 3-3,5T zejdzie.Głowa do góry, takie prawa natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 10.03.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Kolega się denerwuje bo olej stoi 3,6 pln za litr, więc nie ma się co dziwić, jak pojawia się wir w portfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 10.03.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 wyłącz cyrkulację ciepłej wody, jeśli taką masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grajesia 10.03.2011 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Cyrkulacja jest jedynie ustawiona w godzinach rannych i wieczornych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 10.03.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 porównując zużycie oleju do wyników świadectwa to jest w miarę dobrze. Ale nie ma co się martwić. Kolejna zima na pewno będzie potrzebować o wiele mniej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grajesia 10.03.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Dzięki za pokrzepiające odpowiedzi. Mam nadzieję, że macie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) ja bym się jednak zaczął martwić, jeśli wyliczenie na 163kWh/m2 okaże się to właściwe to na ten metraż zapotrzebowanie na energię wyniesie 37500kWh/rok, aby to zapewnić dostępnym nośnikiem to potrzeba 4020l oleju, przy cenie 3,50zł, sprawności kotła 0,93, koszt przekroczy 14tys zł rocznie. Jest to jeden z droższych nośników energii, dlatego w tym przypadku szukałbym tańszego nośnika. Najprawdopodobniej wpiął bym do układu małą pc pw 7 lub 12 kW, dostępne są w cenie 5 -7,9 tys zł (omawiane ostatnio na FM), jak również wykorzystałbym pc w tanich klimatyzatorach - są to jeszcze nie doceniane źródła energii, ale one w przejściowych okresach potrafią pracować przy wysokim nawet ponad 4 cop, oczywiście skraplacze tych pc montowałbym na południowej nasłonecznionej stronie (służyłyby głównie do celów grzewczych). Już tłumaczę dlaczego - przy wcześniej założonych wartościach olej dostarcza energię za 0,3751zł/kWh, natomiast w/w pc i klimatyzator przy cenie 0,4zł/kWh prądu (taka cena jest możliwa przy taryfie G12) dostarczałyby energię w cenie 0,105zł/kWh - taka dodatkowa inwestycja zwraca się po jednym sezonie grzewczym - i jeszcze trochę zostanie. Ja bym tak planował, ale jak zwykle decyzja należy do inwestora. Zapraszam do sprawdzenia kosztów po wprowadzeniu swoich danych do mojego kalkulatorahttps://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0 Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru kbab. Edytowane 10 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts