Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi Zewnetrzne KRISPOL

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Zastanawiam sie nad zakupem drzwi zewnetrznych z Krispolu. Czy ktos z Was mial do czynienia z drzwiami od Krispola?

Dostalem cene 8 tys za drzwi i troche mnie to zbilo z nog ale domyslam sie ze takie ceny w dniach dzisiejszych sa normalne...

Czy sa to drzwi przedewszystkim funkcjonalne, cieple, latwe i letkie w otwieraniu oraz czy maja jakiekolwiek walory bezpieczenstwa.

Pozdrawiam

L

krispol robi na aluminium.napewno dadzą ci ciepły profil.charakteryzuja się dużym wyborem wypełnień.jest różna gama okuć czyli masz wybór ile zamków itd itp a co do lekkiego otwierania ,jak bedziesz miał dobrze wstawione i wyregulowane to musi tak być. ale cena 8tys t musiałeś zaszaleć z kolorem albo czymś jeszcze

• 2 months później...
  • 9 months później...

Witam,

Mam już zamontowane (montaż 24.02.2012) drzwi zewnętrzne Krispol z naświetleniem bocznym, kolor dwustronny orzech, zamek 3 pkt. pochwyt 120 cm, zapłaciłem za nie 8 tyś zł. Szczerze mówiąc drzwi dobrze wykonane, otwierają sie naprawdę lekko, ale kulka zamontowana w zamku nie spełnia swojej roli jest zbyt słaba, przy przeciągu drzwi się same otwierają.

Z tego co pamiętam to w okolicy rolki nie ma śruby, a jeśli takowa by była napewno zainteresowala by mnie i już ten temat bym rozwiązał. Poz tym jest jeszcze jedno co zauważyłem rama drzwi w miejscu zamka jest zabudowana i przy zamykaniu rolka uderza o rame zamiast swobodnie i bez oporów wskakiwać w zamek. To miejsce powinno być wybrane na ok 3-4mm, aby kulka nie popsuła ramy. Wniosek jest jeden - choroby wieku dziecięcego, Krispol od niedawna przecież robi stolarkę okienną i drzwiową.

Wypada mi się tylko z tym zgodzić:)

Tak na prawdę nie ma idealnego rozwiązania. Zrobienie "blachy" na ościeżnicy takiej, by "łapała" rolkę spowoduje mało estetyczny efekt w postaci wystającego żelastwa..

• 1 year później...
  • 2 years później...

Od ponad roku mam zamontowane stalowe drzwi z Krispola. Dzisiaj w trakcie przeglądu i regulacji drzwi okazało się że ościeżnica jest wygięta.

Uniemożliwia to dokładne spasowanie skrzydła. Możecie mi podpowiedzieć co może być przyczyną jej wygięcia? Drzwi montowane na kotwach.

Krispol.jpg

Krispol.jpg

Edytowane przez Tomaszs131

Na zdjęciu wygląda jakby była krzywo osadzona a nie wygięta. Jeśli coś takowego się stało to jedyne wytłumaczenie jest takie:

-albo montowali Ci już uszkodzoną ościeżnicę

-albo budynek tak mocno usiadł, że zgniotło Ci ościeżnicę :)

-albo źle dali rozpórki i pianka wypchnęła tak mocno ościeżnicę (choć to opcja raczej mało prawdopodobna jeśli montowali to normalni ludzie)

-albo miałeś próbę włamania ... ale to raczej byś zauważył :).

Problem został już rozwiązany. Fachowiec tak nie umiejętnie przyłożył poziomice (dociskał ja tylko w górnej jej części), że szpara musiała się pojawić.

Przyłożyłem swoja oraz zapożyczoną 2 metrową łatę i sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Martwiła mnie szpara skrzydła z ościeżnicą w górnej części drzwi, ale po regulacji różnica między strona przy zawiasach a tą po przeciwległej stronie zamyka się w milimetrze.

Czyli problem rozwiązany. 1mm to nie jest problem. Skrzydło nawet może się wypaczyć w pionie 2mm na 1m długości, co średnio daje 4mm na całym skrzydle. Nie będę przynudzał jak się to bada (bo nie chodzi o przykładanie murłaty) - najważniejsze, że mieścisz się w normach i normach zdrowego rozsądku.