Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Mam pytanie-mam już nadproża gotowe zamontowane RKS:bash: otwór w środku około 20,5cm wysokości na 20,5 szerokości i jaka firma zrobi mi taką roletę,aby w ten otwór się zmieściła po nawinięciu :( biorąc pod uwagę ,że okno mam 360cm wysokie na 280cm szerokie.Bo zdaje mi się ,że jeszcze takiej firmy nie ma na rynku!Proszę o sugestie i wszelakie rozwiązania. Pomocy.:eek:

Biorąc pod uwagę wysokość okna myslę że nie obejdzie się bez podziału rolety na dwie części ,pod warunkiem , że jest tam stały słupek na ktorym mozna zamontować prowadnicę dwustronną......

Nie odpuszczaj tak łatwo Integro.

Możesz zastosować za radą Jareko poszerzenia na obwodzie.

Jeśli ściana konstrukcyjna z BK lub Silikatu zapytaj konstruktora czy jest możliwe podcięcie jej z zewnątrz o 8cm ( tak wychodzi z rysunku), żeby z licować ramiak z murem.

To podcięcie wypełnisz później dodatkowym styropianem, a całość przysłonisz glifem nachodzącym na ramiak. Przy grubości muru 30cm powinno się to udać. IMHO

czy takie rozwiązanie wystarczy czy należałoby tez zebrać po 8 cm muru po prawej i lewej stronie okna od zewnątrz ??

bo nie ukrywam ze robi się to coraz bardziej skomplikowane.

http://images39.fotosik.pl/536/7b57f7949bf3fff3med.jpg

Hm, jakby Ci to powiedź. Obwód okna to cztery boki. ;)

Robiąc to raz a porządnie unikniesz niespodzianek na przyszłość.

Biorąc pod uwagę wysokość okna myslę że nie obejdzie się bez podziału rolety na dwie części ,pod warunkiem , że jest tam stały słupek na ktorym mozna zamontować prowadnicę dwustronną......

Witam!

O.K. A mógłby mi Pan wytłumaczyć jak w ten 20,5cm otwór nawet jeśli były by dwie rolety nawinie się na wysokość prawie 3,5metra rolety?Bo wszędzie mi mówią ,że trzeba minimum 28cm.Sam już nie wiem - czy ktoś wymyślił extra cienkie czy co?Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Jesli mówili o 28 cm wolnej przestrzeni potrzebnej do zwinięcia rolety to pewnie mieli na myśli roletę jednoczęsciową.....ale kto się zdecyduje na taki montaż,gdy powierzchnia przekracza 10 m2,......są dostepne tzw. mini pancerze i przy zastosowaniu podziału nie będzie problemu ze zwinięciem rolety nawet do wysokości 3,5 metra

Dzięki Sławas7!

Jeszcze jedno:)skoro ja mam 20,5cm wolnej przestrzeni i nawet jeśli taką roletę podzieli się na dwie części to dalej będzie 20,5cm na każdą roletę wolnej przestrzeni.

I jeśli np: pióro ma 37mm szerokości i 8mm grubości to prostym rachunkiem nie ma prawa się tam zmieścić.Chyba że jest na rynku coś o czym nie wiem.Proszę o odp.

Jesli mówili o 28 cm wolnej przestrzeni potrzebnej do zwinięcia rolety to pewnie mieli na myśli roletę jednoczęsciową.....ale kto się zdecyduje na taki montaż,gdy powierzchnia przekracza 10 m2,......są dostepne tzw. mini pancerze i przy zastosowaniu podziału nie będzie problemu ze zwinięciem rolety nawet do wysokości 3,5 metra

Przecież nawet jak podzielisz roletę na 2 cześć to tylko na szerokości, a nie długości pozostanie ciągle 3.5m do zwinięcia!

I jeśli np: pióro ma 37mm szerokości i 8mm grubości to prostym rachunkiem nie ma prawa się tam zmieścić..

ma prawo i zmieści się.........może przedstawię obrazowo ,a jeśli ktoś nie wierzy?...mozna to sobie rozrysować

przy 20,5 cm zmieści się nam 9 warstw nawoju rolety

1 warstwa=16 cm

2- 24cm

3- 32 cm

4- 36 cm

5- 40 cm

6- 48 cm

7- 52 cm

8- 56 cm

9- 64 cm

= 368 cm

zmieści się?????? przepraszam że tak łopatologicznie wytłumaczylem

pozdrawiam

Jarku nie jest to aż tak wielki ciężar......1m2 takiej rolety waży około 3,5 kg a więc przy zastosowaniu podziału jedna część będzie ważyła około 17 kg

Danke Sławas7!

Za to łopatologiczne wytłumaczenie-właśnie o coś takiego mi chodziło-Dlaczego i w jaki sposób się to tam zmieści?Coś w tym jest ,oby się sprawdziło w praktyce.Dzięki i Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Narysowałem to o czym piszecie od początku (tylko zamiast poszerzenia u góry - betonowe nadproże L-19, a zamiast poszerzeń bocznych - wcięcie w murze (siporex).

Pytanie - jak najlepiej posadowić tą L-kę? Tak jak jest, czy coś poobracać...?

Zaznaczę, że taką skrzynkę (165) mam tylko nad drzwiami balkonowymi. Nad oknami jest 145mm i tam się mieści spokojnie 4cm styroduru bez cofania okna (a cofając nadproże).

http://img546.imageshack.us/img546/6008/bbbl.jpg

http://img695.imageshack.us/img695/9813/aaaosv.jpg

Edytowane przez swistak81
Ja tez mam jedno pytanie.Planuje przeszklenie 6m na 2,20 lub 2,30 wysokosci z podzialem na 4 czesci (4x1,5m) 2 boczne fixy, 2 srodkowe rozsuwane na boki i teraz myslalam o takiej rolecie 2 srodkowe okna rozsuwane na boki czyli 2x1,5 jedna roleta 3 metrowa i dwa fixy po rolecie 1,5 m czy bedzie to dobre rozwiazanie i czy wogole jest to do zrobienia?

Rozmnożę pytania ;)

Mój problem rozbija się o nietypowy w warunkach polskich budynek - szkielet drewniany. Jest tego 15 cm drewna wypełniane wełną plus z zewnątrz jakieś 5-10cm dodatkowej izolacji.

Jak według was powinny być montowane rolety żeby sobie nie zrobić na złość?

Z mojego punktu widzenia roleta lepiej wygląda wsadzone w otwór okienny, ale nie wiem na ile skrzynki są izolowane? ma to jakiekolwiek racjonalne uzasadnienie?

Rozwiązanie z montażem na ścianie mniej mi się podoba, bo skrzynka będzie wystawać z ocieplenia i straszyć. Jednak jeżeli jest silne uzasadnienie tego rozwiązania w bilansie energetycznym, to nie mam zamiaru robić na złość swojej kieszeni.

Czekam na wasze uwagi.

R.

zrobić roletę elewacyjna

dobrać kolor do elewacji

i zapomnieć o kłopotach mając po prostu roletę z jej walorami użytkowymi

a nie skupiać się na silę by skrzynkę schować

pomyśleć jak ją zgrać z elewacją