Sławas7 24.09.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 jak sam powiedziałeś nie jestem matematykiem tylko humanistą.....i nie mam zamiaru bawić się w obliczenia o ile wzrosną....z pewnością wzrosną....nawet gdyby o 1%....będzie to wzrost....po tej dyskusji zastanawiam sie, czy był sens zmieniać styropian na neopor w izolacji nadproża roletowego....według Ciebie to pomijalne....tylko kilka miejsc po przecinku....a jednak uważam , że był sens zrobić , aby zamiast 0,37 było 0,31....proszę abyś pamiętał , że nigdy nie jest tak dobrze , aby nie mogłoby być lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 24.09.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Podtrzymuję swoje zdanie, że bardzo często wyolbrzymia się tu wpływ jakiegoś elementu budowli, gadając o mostach, wielkich stratach, ogromnych kosztach, gdy okaże się, że są to wartości pomijalne lub nic nie znaczące. I są tu osoby, które zamiast podjąć się merytorycznej polemiki uderzają w durne tony - o dennych nauczycielach, braku rozumu itp chamsie odzywki tuszujące ...swoja niewiedzę czy nachalny marketing. Bo dziwnym trafem takie zachowania cechuja tych,, którzy tu handlują pod płaszczykiem doradzania nam co i jak wykonać I tak naprawdę, zamiast nam pomagać w podjęciu decyzji co do odpowiednich rozwiązań, wprowadzają tylko niepokój i straszą niepotrzebnie. Potrzeba nam prawdziwych doradców a nie nachalnych sprzedawców wciskających za każdym razem swój produkt, bo o ile dobrze pamiętam zajmujesz się nadprożami do rolet Panie Sławas, i może dlatego tak trudno ci przyznać mi rację, że w globalnym bilansie cieplnym ułamek procenta wszystkich strat będą stanowiły zabezpieczone przed przemarzaniem nadproża w roletach na nich montowanych jesteś przewrażliwiony.....czy pisałem owielkich stratach....o mostach.....ogromnych kosztach ? i nigdy nie było moim zamiarem kogokolwiek straszyć.....wyraźnie napisałem....kto bogatemu zabroni mieć mostki termiczne? i nie postrzegam siebie jako nachalnego sprzedawcę próbującego coś komuś wcisnąć....powiem tylko że zamówienia na ten rok są już zamknięte a najlepszą reklamą nie jest forum muratora tylko to że zadowolony klient poleca następnemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 24.09.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 tak, nie zapomnij przy okazji za każdym razem plasteliną zatkać dziurkę od klucza bo to ileś tam litrów zbędnej wymiany powietrza Powoli tworzy się tu paranoja i paranoidalne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 24.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 niestety....nie ja to wymyśliłem....nadchodzą czasy, że nie bedziesz mógł się budować tak jak chcesz.....tylko tak jak musisz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 24.09.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 mylisz się, nadchodzą czasy stawiające bardziej rygorystyczne wymagania co do strat ciepła CAŁEGO domu i w dalszym ciągu będą miejsca, gdzie nie mając możliwości innego wykonania danego szczegółu wykona się go tak, by było poprawnie i nie będzie to miało realnego wpływu na ogólne koszty ogrzewania. Jak w omawiany przypadku nie przygotowanych nadproży pod montaz na nich roletWmawianie ludziom takich rzeczy jakie tu starasz się forsować jest przekłamaniem i manipulacją - taką samą jak Sunrise udowadnianie o startach przez montaż w warstwie ocieplenia na kotwach stalowych - już inni udowodnili mu że za ogrzewanie płaca mniej niż straty jaki taki montaż, przez niego wyliczony, generuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 O ile wzrosną moje wydatki na ogrzewanie w warunkach opisanych w poprzednim poście i sprecyzujmy że nadproża mają współczynnik nie 0,25, (bo to tylko beton i 2 cm styropianu) tylko 1,0 (tak na czuja) Oszacowanie tych różnic nie jest tak skomplikowane. Wystarczy wyliczyć różnicę w stratach energii na powierzchni 3,16m2 po zmianie U przegrody z 0,25 na 1,0W/m2K. Przy założeniu średniorocznej różnicy temperatur około 13K* dostajemy (jeżeli gdzieś się nie pomyliłem) straty na poziomie 270kWh. Przy ogrzewaniu czystym prądem w taryfie całodobowej to jakieś 150zł w skali roku. Przy gazie ziemnym jakieś 80zł. *za Wikipedią: "Średnia roczna temperatura powietrza w Polsce wynosi 7-9 °C" (http://pl.wikipedia.org/wiki/Geografia_Polski) *teperatura wewnątrz domu przyjęta 21 °C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 24.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 dziękuje bwojtku, wolałem by wyliczył to ktos inny, bo znów mógłbym się pomylić i byłoby że żongluję danymiDla mnie wartość realnie pomijalna zwłaszcza, że gdy zacznie się korzystać z rolet to jakieś tam zyski się pojawią i wyliczona wartość będzie mniejszaJeszcze raz Ci dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 po zmianie U przegrody z 0,25 na 1,0W/m2K. no to jak wzrosło ... U .. tzw współczynnik przenikania ciepła jed ... W/m^2*K... to nastąpiło pogorszenie http://www.mostkicieplne.pl/typowe-przyklady.html można się ciut dowiedzieć więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 24.09.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 kolego z arabskim (?) nickiem, mi chodziło tylko o jedno. Są sytuacje gdzie nie wolno się wygłupiać i wpadać w paranoję. Wczujmy się w rolę inwestora, ja na szczęście mam jeszcze wybór bo jak się uda ruszam dopiero na wiosnę Nie pomyślałem i już już mam SSO zachciało mi się rolet i co wtedy? Odsuwam skrzynkę, pod nią tyle ile się da styropianu i dla mnie ważniejszy jest fakt posiadania rolet niż straty, straty, które jak widać są niewielkie w bilansie strat całej chałupy a tu nagle znajduje się ktoś, kto udowadnia mi, że jestem samobójcą ba!!! idiota bo generuję STRATY !!!! Niewyobrażalne straty - czy to nie jest śmieszne ? Zwłaszcza że te 8 dych to ja będę płacił a nie on i będę miał rolety tak jak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.09.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 kolego z arabskim (?) nickiem to hebrajski nick oznacza rydwan W pozostałych sprawach całkowicie Cię popieram kolego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 są niewielkie w bilansie strat całej chałupy a tu nagle znajduje się ktoś, kto udowadnia mi, że jestem samobójcą ba!!! idiota bo generuję STRATY !!!! Niewyobrażalne straty - czy to nie jest śmieszne ? Zwłaszcza że te 8 dych to ja będę płacił a nie on i będę miał rolety tak jak chcę Ale ja paniał doskonale to paniał wiem że to strata mała. Jednak wat do wata a będzie ciepła chata o co chodzi w tym bigosie ... a no to żeby dobrze wszystko zaprojektować puki czas I od wiedzy tego co skleca ten projekt ... (moje pobożne) życzenie ... Zobacz tylko jak skomplikowanym urządzeniem się posługujesz ... tj komputerem ... właśnie w nim kryje się tona wiedzy ... dzięki temu schodzi z taśmy jak świeże bułeczki I podobnie z domem ... trzeba zastosować wiedzę ... aby przyoszczędzić kosztów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 24.09.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ale ja paniał doskonale to paniał wiem że to strata mała. Jednak wat do wata a będzie ciepła chata I podobnie z domem ... trzeba zastosować wiedzę ... aby przyoszczędzić kosztów ... ja to paniał......niestety....innym jest trudno zrozumieć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 25.09.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 i po co ta kolejna złośliwość ? Inny też poniał bo idiotą nie jest ale w sytuacji, gdy nadproża nieprzygotowane, nie wciskałbym ludziom kitu, że mostki straszne będą mieć i wydatki na ogrzewanie puszczą ich z torbami, a tak manipulujesz kolego. Właśnie dlatego że swój rozum mam oburza mnie tak nachalne wciskanie mi kitu. Na dodatek w sposób niezbyt uprzejmy, co daje Tobie niezbyt pochlebne świadectwo.Udało mi się jedno, udowodnić, że nie są to powalające koszty ogrzewania w skali sezonu grzewczego i jeśli nie przemyślę rolet na etapie budowania to nie tragedia, można z tego wybrnąć i mieć rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 https://www.google.pl/search?q=therm+6,3&espvd=210&es_sm=93&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=_yZDUtowqMjgBLefgMAC#es_sm=93&hl=pl&q=therm+6.3&spell=1&tbm=isch&um=1 To jest kwestia przemyślenia. Są to małe straty dla domów z lat ...80 ... Jak pisałem te problemy należy jeszcze w projekcie wyrugować. Masz cement, kruszywo, wodę, pręty zbrojeniowe ... to od ciebie zależy co z tego będzie. Czy pręty będą rozmieszczone tam gdzie następuje rozciąganie betonu, lub czasem je trzeba dać w strefę ściskaną ... Możesz ... robić beton .... wlewasz wody wedle uznania ... dosypujesz cementu ... potem dosypujesz ... kruszywa ... i piasku ... a jak się za gęste zrobi ..to lejesz znowu wodę ... czyli prosty sposób ... aby te składniki zmarnować ... Tak można by było więcej przypadków przytoczyć ... stąd ... wiedza ... będzie grała pierwsze skrzypce ... w tym czy będzie dobrze ... i tanio ... czy drogo i choo ... Niech by ten mostek termiczny ... miał wartość 0,5 Wm/K co przy różnicy 40 st .. czyli -20 do +20 ... da.. 20 wat ... straty ... mało nie mało ... jak zbierze się takich linii w domu z 50 m ... to już jest 1kW... Tu odpuszczę tam odpuszczę ... i efekty są... Tylko ktoś kto projektuje świadomie może przyoszczędzić zbytecznych kosztów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 25.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 kolego Rydwanie - mówimy o konkretnej sytuacji. Ktoś ma stan SSO i nie myślał o roletach na etapie murowania ale odwidziało mu się i chce mieć rolety, bez zmniejszania wysokości okien i innych kłopotów, jedyne wyjście to roleta zewnętrzna ale by nie wchodziła w okno ma być na nadprożu. Z różnych powodów nie może zwiększyć grubości ocieplenia by pod skrzynkę dać więcej niz 2-3 cm Jejku, tak łopatologicznie przypominać problem sprzed kilku stron?W tych całych dywagacjach dodatkowych strat nie uwzględniamy zysków z zastosowania rolet (ponoć jakieś oszczędności w ogrzewaniu dają) i bawiąc się w liczenie może okazać się, że nie dopłacimy ani złotówki po zastosowaniu rolet i zabezpieczeniu nadproża tylko 20 mm styropianu by w tym miejscu ściana nam nie przemarzała i nie pojawił sie na niej lód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 25.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Widzę, że dyskusja nt mostków rozgorzała:) nie zagłębiając się w nią, chciałem zapytać czy może ktoś ma doświadczenie na jaki klei przykleić do nadproży płyty PUR pokryte folią aluminiową? Nie mam za dużo miejsca (szczególnie nad oknami balkonowymi) i chciałbym, żeby nie musiał kłaść grubej warstwy kleju. Nie wiem czy jakiś klej pistoletowy zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 sorrki ... mnie wystarcza ... że mam swojego pupilka ... pana TB... w temacie ...domach energooszczędnych ...Powinno się wyzerować ... wpływ mniejszej izolacji ... przez skrzynkę na roletę ... do jej stanu kiedy opuszczona ...zatrzyma te parę wat... choć ma zatrzymać złodzieja.W moim regionie jak by nie cyganie ... chata może być 99% czasu otwarta .. i tak nikt nie przyjdzie ... gorzej z warszawką itp .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 25.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 ...czy jakiś klej pistoletowy zda egzamin?ku mojemu zaskoczeniu klej w pianie do styropianu klei wiele materiałó i czyni to z dobrym skutkiem A mostki.... niech sobie będą, cóż warta jest chałupa bez mostków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) choć ma zatrzymać złodzieja. Klasyczna roleta aluminiowa? Chyba żartujesz... A dla pogodzenia stron - dajcie pod skrzynkę rolety aerożel 3cm i będzie po temacie. Edytowane 25 Września 2013 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 25.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) a co to takiego ? zaraz biegnę do wujka googla...poczytałem i teraz pytanie - ile toto może kosztować ? Edytowane 25 Września 2013 przez domowy cieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts