Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No dobra. Zabiore glos.

Czy ta firma powiedziała Ci jak bedzie.zamontowane okno ?

Odpowiedziala jak ocieplone cofniete 5 cm wzgledem lica sciany ?

Rozwiazanie czesto proponowane klientom na ich zgube.

Chcesz na sile schowac skrzynke ? Pogodz sie ze zwiekszeniem grubosci ocieplenia

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wazny a moglbys jasniej?

W nadprozu daje uskok 5cm daje styrodur na to mocuje kasete i daje na to jeszcze styropian z elewacji oczywiscie nie 18-20 tylko ile wyjdzie 2-5cm

Jest ok???

Na rysunku jaki zamiesciles okno jest cofniete do srodka wzgledem lica muru a jesli tak ma byc to kiepsko. Gdyz to miejsce bedzie slabo ocieplone i biorac pod uwage wszystkie okna to wartosc strat bedzie juz znaczaca.

Kiedys mialem klienta ktory tak chcial cofnac okno wzgledem muru by skrzynki sie zmiescily w 15 cm ocieplenia. Rozwiazalem to w ten sposob ze po bokach dodalem poszerzenia

Powiem wiecej.

Polaczenia okna i prowadnic jest przy tradycyjnym momtazu dos kiepskie termicznie i warto z zalozenia dodawac po szerokosci okna poszerzenia. Chocby 20-30 mm. Wtedy prowadnica jest montowana na oknie a ocieplenie zakrywa polaczenie calosci z murem i poszerzenie.

Jak zaobserwowalem w Niemczech dosc czesto stosowane rozwiązanie

• 1 month później...

Witam

Próbowałem przejrzeć wątek, ale niestety spory się zrobił i mogłem przegapić…

Mam rolety Krispola, większość ze zwijaczem, dwie z silnikami.

Nie zwróciłem uwagi przy kupnie, dopiero teraz zauważyłem że nie mają żadnej blokady otwarcia- można podejść, podważyć i podnieść. Rodzice X lat temu mieli takie małe zasuwkiblokujące na końcu rolety, myślałem że to standard ;-(

Dzwoniłem do producenta, da się to przerobić, ale poprzez wymianę elementów, pewnie dolnej listwy rolety.

Może jest jakiś prostszy sposób, np. dokręcenie od środka małej zasuwki ?

Miał ktoś podobny problem?

Zdaję sobie sprawę że taka mini zasuwka nie zablokuje działań gościa z łomem i determinacją, ale mnie osobiście poprawi humor ;-)

Pozdrawiam

Jarek

• 1 month później...

Witam serdecznie

Próbowałam przejrzeć wątek, jednak okazała się zbyt obszerny... Jeśli więc odp na moje pytanie tu już padła, to PROSZĘ o odesłanie do konkretnej strony :)

A stoję przed wyborem rolet zew na okna do budynku ze ścianami 1-owarstwowymi (bez docieplenia styro, czy wełną...). W tej chwili mieszkam w domu budowanym w tej samej technologii, a rolety zew są montowane "podtynkowo", czyli skrzynka z roletą jest na zew (kosztem nadproża) PO kilku latach użytkowania nie zauważyłam problemów z ubytkami ciepła... Jedynym minusem tego typu montażu jest bardzo wąski parapet wew :(

Dlatego teraz zastanawiam się nad roletami "nadstawnymi". Technicznie montaż wygląda na łatwiejszy, parapety szersze, ogólnie "no problem"... Moje wahanie wynika wyłącznie z obawy przed mostkami termicznymi. Mimo, że producent zastosował ocieplenie puszki z roletą wew, to niewiele tego styropianu tam wchodzi.

(Przy tego typu rolecie będę mogła zastosować ok. 12cm styro, lub wełny na puszkę i nadproże - po zew str ściany)

Pytanie: Ze względu na powstawanie mostków termicznych/ ubytków ciepła, radzicie roletę zew PODTYNKOWĄ, czy NADSTAWNĄ???

Pozdrawiam :)

Ocieplenie na skrzynce jest zbedne bo jej środku panuje identyczna temperatura jak na zewnatrz zwlaszczagdy roleta jest opuszczona.

Nie brales pod uwage rolety elewacyjnej montowanej na sciane ?

Tak byłoby najcieplej

:)

Nie wiedziałam, że jest aż tak źle... Mówisz, że temp w puszce dorównuje temp panującej na zew... No, szkoda bardzo...

Jak już wspomniałam, o roletach "elewacyjnych", czyli takich montowanych po str zew nadproży, już oczywiście myślałam. Właśnie takich rolet jestem obecnie użytkownikiem i pod względem ubytków ciepła nie mam na co narzekać :)

Jednak pod względem estetycznym/ wizualnym wolałabym te nadstawne ("wąskie parapety wew" i skomplikowany montaż ze względu na to, że ściana jest jednowarstwowa)

Nie wiem jedynie, (a właściwie nie wiedziałam zanim odpowiedziano, ) jak to jest właśnie z tymi ubytkami ciepła....

Bardzo dobre i bardzo cieple rozwiazanie

Niestety sporo osobztego rezygnuje z powodu kosztu ale to najlepszy wybor.

Pamietaj tylko by poszerzenia na gorze okna byly ze wzmocnieniem. Nie tnij bezsensownie kosztow bo bedzie problem z oknami

:) Jeszcze raz dzięki za radę :) Okazuje się, że koszt wcale nie tak wielki... Wychodzę z podobnego, co ty założenia i wciąż uważam, że się opłaca :)

Nie wiem tylko o jakich wzmocnieniach dla poszerzeń na górze okien mówisz? Dochodzi tam jeszcze coś, czego nie przedstawiono na okazanym rysunku? Jeśli tak, to bardzo proszę o odpowiednią wskazówkę :)

Tak, na środkowym rysunku brakuje wzmocnień w poszerzeniu (są wyraźnie zaznaczone w profilach okna). Może ta firma nie widzi takiej potrzeby, ale większość uznanych producentów wymaga, by w poszerzeniach była stal. Okno bez tego może się wypaczać.
ooo... Dzięki... A można prosić o jakieś namiary na firmę/stronę www/ link z odp rys, gdzie mogłabym zasięgnąć więcej info o tych wzmocnieniach? ...Tak na wszelki wypadek :)
Pewnie się powtórzę, ale wątek ma ponad 100 stron. Od zeszłego roku interesuje się ofertą Fakro (markizy). Proszę o opinię jakiegoś znawcę, a najlepiej posiadacza.

Ja należę do tych osób. Jestem bardzo zadowolony z funkcjonowania markiz. Mam je na oknach najbardziej narażonych na działanie światła/słońca. Jeśli masz jakieś techniczne pytania, na forum jest osoba z Fakro, która odpowiada na pytania. O markizach jest osobny wątek chyba.

• 1 month później...

witam,

odnośnie tego montowania rolet na poszerzeniach - w takim razie koniecznym jest cofnięcie okna podczas montażu wgłąb budynku? Czy to prawidłowo?

Możesz mi ktoś napisać od czego zależy obecność tego plastikowego noska na pancerzu rolety?

Chodzi o ten element widoczny na poniższym zdjęciu i zaznaczony w czerwonym prostokącie.

rolety.jpg

Ogranicznik otwarcia. "Dzięki" niemu nie zwiniesz całej rolety do środka skrzynki (wtedy mogłaby się zablokować).