Sławas7 29.02.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Jeśli lubisz chińszczyzne i chcesz zaoszczędzić parę groszy kup Portosa, jeśli nie chcesz mieć problemow w eksploatacji rolet - szukaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 29.02.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Roleta TPS zwijana jest do kasety z pianki poliuretanowej lub twardego styropianu, całkowicie zakryta wewnątrz z rewizją za oknem Na dziesiatym pietrze fajnie bedzie ktos robic rewizje z zewnatrz , powodzenia nie mowiac o montazu , musza byc w idealnym pion/poziom jesli maja sie nie blokowac w prowadnicach , oczywiscie z czasem , zakonczenia musza byc solidne bo znam kogos komu udalo sie polamac takie plastikowe koncowki i zwinal do srodka - ciezko bylo ja wyjac / rozwinac . I w zadnym wypadku pilotem elektrycznie - tylko recznie bo sie pognie / powygina w druga strone . Glosne sa , mnie osobiscie denerwuje ale moze zalezy od producenta . Ochrona antywlamaniowa znikoma . To o plastikowych . Jak cos wiecej o drewnianych albo z rewizjia od wewnatrz , lub zwijanych recznie to tez moge , pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 29.02.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 DziękiBędę montował na parterze,Czy te wady dotyczące konieczności idealnego montażu dotyczą tylko tego typu?A co sądzisz o RKS ?Pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 29.02.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Czy te wady dotyczące konieczności idealnego montażu dotyczą tylko tego typu? kazdego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.03.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 tez posiadam takie rolety i jak narazie spisuja siew dobrze i jestem zadowolony. z ciekawosci spytam w jaki sposob zabudowałes je od wewnatrz? Rolety portosa są ok. Nie wiem w jakim celu ktoś sieje wokół nich ferment. Produkowane są w Kaliszu, a nie w Chinach. Od wewnątrz zlicowane są ze ścianą i normalnie obłożone tynkiem, a rewizja jest od spodu, dlatego też nie widać, że coś jest w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 01.03.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 tez posiadam takie rolety i jak narazie spisuja siew dobrze i jestem zadowolony. z ciekawosci spytam w jaki sposob zabudowałes je od wewnatrz? Rolety portosa są ok. Nie wiem w jakim celu ktoś sieje wokół nich ferment. Produkowane są w Kaliszu, a nie w Chinach. Od wewnątrz zlicowane są ze ścianą i normalnie obłożone tynkiem, a rewizja jest od spodu, dlatego też nie widać, że coś jest w ścianie. dałes sam tynk na skrzynke? nie peka ci? bo ja dałem na skrzynke cienki regips a potem calosc zakrył jeszcze tynk gipsowy zeby zlicowac z cała sciana i troche mi peka na 2 roletach na połaczeniu regipsa i sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.03.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Jeżeli pytasz o takie szczgóly, to jest podobnie jak u ciebie. Jest tam jeszcze siatka. Jak na razie nic nie pęka. Kiedy robiłeś tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 01.03.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Jeżeli pytasz o takie szczgóly, to jest podobnie jak u ciebie. Jest tam jeszcze siatka. Jak na razie nic nie pęka. Kiedy robiłeś tynki? tynki były robione jesienia i bardzo wolno schły bo dopiero po 2mc zacząłem grzac. nie sa to duze pekniecia bo trzeba sie mocno przygladac ale sa i pewnie jeszcze troche sie powieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 03.06.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Instatlator rolet zewnetrznych zaproponowal mi dwa reczne sposoby opuszczania i podnoszenia rolet,na oknach na tasme a na dzwiach tarasowych ze wzgledu na ciezar na korbke.Prosze o informacje na temat tych dwoch mechanizmow,czy mechanizm tasmowy jest trwaly,czy moze lepiej bedzie zamonotowac wszedzie korbke?Z gory dziekuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.06.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 widziałaś to na oczy? Jak wyglądają te mechanizmy? jak zobaczysz to zastanowisz sie nad opcja by wszędzie dać silniki lub przynajmniej do balkonów Jesli jeszcze sprzedawca powie Ci ze korba musisz sie nakręcić z 20-30 obrotów by podnieść roletę to....zastosujesz silnik Przy pewnych wielkościach rolet nie stosuje sie taśm - nikt by takiej rolety nie uniósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.06.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 jak zobaczysz to zastanowisz sie nad opcja by wszędzie dać silniki a jak zobaczysz cene za silniki / osprzet to wrocisz do korbek, albo zrezygnujesz z rolet smutne to .... ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.06.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A mnie właśnie zniechęcono do stosowania rolet zewnętrznych. Jak to ma służyć tylko jako ochrona przed słońcem to wolę zainwestować w materiałowe rolety wewnętrzne, wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 03.06.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A mnie właśnie zniechęcono do stosowania rolet zewnętrznych. Jak to ma służyć tylko jako ochrona przed słońcem to wolę zainwestować w materiałowe rolety wewnętrzne, wyjdzie taniej A dlaczego zniechęcono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.06.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Chciałem aby pełniły również rolę dodatkowego zabezpieczenia antywłamaniowego. Przedstawiciel producenta poinformował, że on coprawda bardzo chętnie mi je sprzeda i zamontuje. Ale żebym się zbytnio nie rozczarował ich skutecznością przed złodziejem. Cienka blacha i elastyczne wypełnienie to żadna przeszkoda nawet dla najmniejszego łomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.06.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Chciałem aby pełniły również rolę dodatkowego zabezpieczenia antywłamaniowego. Przedstawiciel producenta poinformował, że on coprawda bardzo chętnie mi je sprzeda i zamontuje. Ale żebym się zbytnio nie rozczarował ich skutecznością przed złodziejem. Cienka blacha i elastyczne wypełnienie to żadna przeszkoda nawet dla najmniejszego łomu Cała prawda. Taśmy mają szerokość ok. 1,5 cm albo więcej. Takiej śrdnicy co najmniej są otwory-przelotki dom-->zewnątrz. Niezły luft kilka takich dziur to pół tony węgla dodatkowo na sezon, lub czym tam zamierzasz grzać. Jak zdecydujesz się na korby, to raz ( góra 3x ) w roku sprawdzisz czy to działa. Daruj sobie. W mniej używanych małych oknach mam sznurki ( małe przelotki, zewnętrzen izolowane skrzynki ), ale wyprowadzone przewody i zrobione kontakty. Również przewód do centralnego sterowania, chociaż można też bezprzewodowo. Ekh drogie te silniki. Wszystkie pozostałe okna duże i częściej używane mają zainstalowane silniki. Jeśli brak kaski, daruj sobie rolety i załóż jakieś wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.06.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Jeśli brak kaski, daruj sobie rolety i załóż jakieś wewnętrzne. Tak też zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.06.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Nie oznacza powyższa wypowiedź, że neguję zasadność stosowania rolet.mają swoje zalety. Należy jednak świadomie rozważyć za i przeciw. W domu, który zbudowałem, założyłbym je ponownie.W tym, który planuję nie będzie rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 04.06.2008 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Śmiechu warte te uwagi co do uciążliwości rolet na taśmę czy korbkę. Mamy takie właśnie w domu (na taśmę - nawet wielkie balkonowe) i nikomu nie przeszkadza - używamy w miarę potrzeb. A używamy od co najmniej 7 lat.Jakoś nie czuć, żeby przejścia taśmy przez mury miały jakikolwiek efekt mostka cieplnego.W czasie silnych wiatrów, mrozów, upałów - są niezastąpione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.06.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Śmiechu warte te uwagi co do uciążliwości rolet na taśmę czy korbkę. .....na taśmę można sie przyzwyczaić ale podnieść roletę do balkonu - sadzać po doradzeniu takiego rozwiazania przez sprzedawce korby - dość dużego gabarytu, gdzie roleta swoje wazy - to zaczyna być problem. Facet jeszcze przy takiej rolecie taśmą ja podniesie, kobieta już może (nie musi) mieć kłopoty zas dziecko na pewno sobie nie poradzi trzeba na spokojnie rozważyć za i przecie rolety to - ochrona antywłamaniowa - ZADNA !! - ochrona przed słońcem - owszem - ochrona przed wiatrem - polemizowałbym zwłaszcza przy dużych powierzchniach rolety, jakże często hałasują pod podmuchem silnego wiatru - ochrona przed utrata ciepła - tez bym po polemizował zwłaszcza w świetle dostępnych szyb o k=0,7 czy mniejszym jak i nagminnym jeszcze stosowaniem wentylacji grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 04.06.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 No nie wygląda to zachęcająco. Ochrona przeciwwłamaniowa - prawie żadna. Chroni przed słońcem (tzn. pozwala na nieznaczne obniżenie temp. w budynku w upały) za cenę zrobienia z mieszkania ciemnej nory. Chyba nie tędy droga. Proponowałbym raczej klimatyzator. Za cenę ok. 5000 zł można mieć klimatyzację multi split, która pozwoli cieszyć się chłodem w upalne dni nie rezygnując z światła słonecznego. Wychodzi na to, że te rolety to tylko bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts