PaRa 27.01.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Rozumiem, że chcesz mieć wszystko podane na tacy, nie chce Ci się samemu sprawdzić, przejrzeć kilka dzienników budów i zobaczyć jak robią inni, przeczytać kilka tematów na temat montażu okien. Są też filmiki na YT o montażu. Nie przygotowałeś się i masz problemy z montażem rolet, bo masz nadproża standardowe, wyciągni wnioski. Co ci da to wysuniecie o 10 mm ? Jaki montaż poleca producent okien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Da mi to ,że odizoluje skrzynki od nadproża i tylko po to chcę je wysunąć,nie interesują mnie tu jakieś eksperymenty z wysuwaniem okien bo będzie taniej itp .No dobrze to proszę mi powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu? okna 82 mm szerokości trzy szybowe będą przymocowane do solbet 24 600.Naprawdę nie jestem z ludzi którzy chcą na siłę coś udowodnić.Chce tylko jakoś pogodzić te rolety z oknami ,żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 27.01.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 no i miedzy innymi dlatego - by uniknąc probkemów takich jak powyżej - o roletach zapomniałem szybciej niz o nich pomyslałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.01.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Przecież wystarczyło pomyśleć na etapie wznoszenia budynku co się chce osiągnąć. Ja u siebie włożyłem w nadproża po 4 cm styroduru i sprawa załatwiona (15 minut roboty). Jak ktoś nie przewidział tego to może warto pomyśleć po prostu o roletach z puszkami montowanymi na zewnątrz a nie w styropianie. Unika się wtedy problemu mostków/przemarzania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 ale ja nie pomyślałem na etapie budowy więc po co te komentarze??pytam się jakie jest rozwiązanie a nie czy pomyślałem w odpowiednim momencie,naprawdę takie komentarze to zostawcie dla siebie a nie robi się śmietnik na tym forum i później przychodzi kolejna osoba widzi wątek ponad 100 stron czyta pierwsze 20 i ma dość bo dalej nic nie wie oprócz tego ,że nie pomyślał na etapie budowy:) a biorąc kredyt na dom pomyślałeś ,że za 10 lat nie będziesz miał kasy na ratę? naprawdę darujmy sobie takich wpisów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Himiro 27.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Witam wszystkich, Chciałem zapytać czy warto dopłacać do silników z detekcją przeszkód bo różnica w cenie jest dość znaczna, jakie są zalety i wady takich napędówWykonawca ma do wybory napędy firmy Inel lub Aluprof, oba z detekcją przeszkód lub bez, która z tych dwóch firm byłaby lepsza według was.Rolety mają być na przycisk. profil pa39 z Aluprof moc silnika 156 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Z detekcja sa lepsze i nie ma co tu pisac wypracowania dlaczego. Stac cie to sie nie zastanawiaj tylko bierz z detekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.01.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 No dobrze to proszę mi powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu? W tym momencie masz mniej opcji : - skrzynka od rolet montowana do okna ( najtaniej, najlepiej w twojej sytuacji, minus dla niektórych to widoczna skrzynka ) - rezygnacja z rolet - zamiast rolet, żaluzje zewnętrzne, okiennice lub coś podobnego I ostatnia opcja to właśnie to o czym myślisz, jeśli chcesz ukryć skrzynkę, grubość izolacji minus grubość skrzynki i wiesz ile możesz dać izolacji, im więcej tym lepiej i o jak najlepszych parametrach. Pamiętaj o klapie do konserwacji mechanizmu w skrzynce ! Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Rezygnacja z rolet odpada są już zamówione i zapłacone, no właśnie ale jak dam więcej to okno też musi wyjśc więcej a cały bałagan bierze się z tego wysunięcia okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian PE 31.01.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam Serdecznie, obserwuję forum i widzę ,ze są tu Panowie zorientowani w tym temacie więc bardzo bym chciał prosić o pomoc.Chciał bym policzyć ile ciepła w skali roku ucieknie mi przez betonowe nadproża jeśli powierzchnia nadproży wynosi łacznie 2.2 m2 ,a ile ucieknie jeśli ocieplę to 5 mm i 10 mm matą aerożelową o lambdzie 0.014.Temp w domu to 22 stopnie. Bardzo proszę o pomoc:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 31.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam Serdecznie, obserwuję forum i widzę ,ze są tu Panowie zorientowani w tym temacie więc bardzo bym chciał prosić o pomoc. Chciał bym policzyć ile ciepła w skali roku ucieknie mi przez betonowe nadproża jeśli powierzchnia nadproży wynosi łacznie 2.2 m2 ,a ile ucieknie jeśli ocieplę to 5 mm i 10 mm matą aerożelową o lambdzie 0.014. Temp w domu to 22 stopnie. Bardzo proszę o pomoc:confused: pytanie dla fizyków matematyków i inzynierów budownictwa... podziwiam, że doszedłeś do wnioasku iz ktos tu na foum będzie w w stanie ci to policzyć.,. Mi osobiście wystarczy stwierdzenie - poprzez zaamontowanie rolet ucieka z domu jakiekolwiek ciepło - to wystarczy by zrezygnować z tego "zaproszenia dla złodziei" Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian PE 31.01.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie no myślę ,że ktoś kto zna ten wzór i podstawi te wartości to obliczy to w pare sekund.Ja nie znam więc proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 No i po co te kombinacje z aerozolem, skoro mozna na etapie projektu zwiekszyć wysokość okien o 20cm, zastosować najd oknami poszerzenia systemowe, do nich przykręcić skrzynki rolet, a od środka do poszerzeń przykleić te 10,12 cm styropianu, tak, aby zlicować się ze ścianą.Otynkować i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 No i po co te kombinacje z aerozolem, skoro mozna na etapie projektu zwiekszyć wysokość okien o 20cm, zastosować najd oknami poszerzenia systemowe, do nich przykręcić skrzynki rolet, a od środka do poszerzeń przykleić te 10,12 cm styropianu, tak, aby zlicować się ze ścianą. Otynkować i zapomnieć. No no no moje patenty jak widzę robią furorę. A na serio Wiesz dlaczego tak nie robią bo drożej. Bo trzeba pomyśleć na samym początku zdecydować. Faktem jest że to jest najlepszy pod każdym względem montaż rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Patent jest super i przy pobieżnym badaniu (pirometrem) nie wykazuje mostków. Szczerze mówiąc, to współczuje tym, którzy na forum zarejestrowali się w trakcie zaawansowanej budowy, bo dopiero wówczas dowiedzieli sie o babolach, których juz w tym domu nie usuną.To juz lepiej byłoby sie nie rejestrować i dokończyć budowę w nieświadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian PE 01.02.2016 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 no wlasnie nie mam juz mozliwosci cofniecie nadproza,moge tylko zrezygnowac z rolet a tego zona bardzo nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 No to tu nie ma co liczyć, trzeba zaizolować jak tylko w tym przypadku sie da i pogodzić się, źe te kilkanaście/kilkadziesiąt złotych na sezon ucieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 z tym juz sie pogodzilem ,tylko czy te 10 mm nie zaszkodzi hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 No i po co te kombinacje z aerozolem, skoro mozna na etapie projektu zwiekszyć wysokość okien o 20cm, zastosować najd oknami poszerzenia systemowe, do nich przykręcić skrzynki rolet, a od środka do poszerzeń przykleić te 10,12 cm styropianu, tak, aby zlicować się ze ścianą. Otynkować i zapomnieć. A jakie słabe strony ma rozwiązanie : 10 - 12 cm EPS 031 pomiędzy nadprożem i skrzynką od rolet ? Nie mam jeszcze ścian, a jak ogadałem okna i rozmawiałem o montażu to w salonach polecano mi izolację pomiędzy nadprożem a skrzynką bo taniej. Chcę mieć jednak dobrze, i niekoniecznie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 02.02.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 A jakie słabe strony ma rozwiązanie : 10 - 12 cm EPS 031 pomiędzy nadprożem i skrzynką od rolet ? Nie mam jeszcze ścian, a jak ogadałem okna i rozmawiałem o montażu to w salonach polecano mi izolację pomiędzy nadprożem a skrzynką bo taniej. Chcę mieć jednak dobrze, i niekoniecznie najtaniej. Skąd się wzięło wolnego miejsca na 10-12 cm pomiędzy nadprożem a skrzynką od rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts