Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozumiem, że chcesz mieć wszystko podane na tacy, nie chce Ci się samemu sprawdzić, przejrzeć kilka dzienników budów i zobaczyć jak robią inni, przeczytać kilka tematów na temat montażu okien. Są też filmiki na YT o montażu. Nie przygotowałeś się i masz problemy z montażem rolet, bo masz nadproża standardowe, wyciągni wnioski.

Co ci da to wysuniecie o 10 mm ? Jaki montaż poleca producent okien ?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Da mi to ,że odizoluje skrzynki od nadproża i tylko po to chcę je wysunąć,nie interesują mnie tu jakieś eksperymenty z wysuwaniem okien bo będzie taniej itp .

No dobrze to proszę mi powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu? okna 82 mm szerokości trzy szybowe będą przymocowane do solbet 24 600.

Naprawdę nie jestem z ludzi którzy chcą na siłę coś udowodnić.Chce tylko jakoś pogodzić te rolety z oknami ,żeby było dobrze.

Przecież wystarczyło pomyśleć na etapie wznoszenia budynku co się chce osiągnąć. Ja u siebie włożyłem w nadproża po 4 cm styroduru i sprawa załatwiona (15 minut roboty). Jak ktoś nie przewidział tego to może warto pomyśleć po prostu o roletach z puszkami montowanymi na zewnątrz a nie w styropianie. Unika się wtedy problemu mostków/przemarzania itp.

ale ja nie pomyślałem na etapie budowy więc po co te komentarze??pytam się jakie jest rozwiązanie a nie czy pomyślałem w odpowiednim momencie,naprawdę takie komentarze to zostawcie dla siebie a nie robi się śmietnik na tym forum i później przychodzi kolejna osoba widzi wątek ponad 100 stron czyta pierwsze 20 i ma dość bo dalej nic nie wie oprócz tego ,że nie pomyślał na etapie budowy:) a biorąc kredyt na dom pomyślałeś ,że za 10 lat nie będziesz miał kasy na ratę? naprawdę darujmy sobie takich wpisów...

Witam wszystkich,

Chciałem zapytać czy warto dopłacać do silników z detekcją przeszkód bo różnica w cenie jest dość znaczna, jakie są zalety i wady takich napędów

Wykonawca ma do wybory napędy firmy Inel lub Aluprof, oba z detekcją przeszkód lub bez, która z tych dwóch firm byłaby lepsza według was.

Rolety mają być na przycisk. profil pa39 z Aluprof moc silnika 156 W.

No dobrze to proszę mi powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu?

W tym momencie masz mniej opcji :

- skrzynka od rolet montowana do okna ( najtaniej, najlepiej w twojej sytuacji, minus dla niektórych to widoczna skrzynka )

- rezygnacja z rolet

- zamiast rolet, żaluzje zewnętrzne, okiennice lub coś podobnego

I ostatnia opcja to właśnie to o czym myślisz, jeśli chcesz ukryć skrzynkę, grubość izolacji minus grubość skrzynki i wiesz ile możesz dać izolacji, im więcej tym lepiej i o jak najlepszych parametrach.

Pamiętaj o klapie do konserwacji mechanizmu w skrzynce !

Wybór należy do Ciebie.

Witam Serdecznie, obserwuję forum i widzę ,ze są tu Panowie zorientowani w tym temacie więc bardzo bym chciał prosić o pomoc.

Chciał bym policzyć ile ciepła w skali roku ucieknie mi przez betonowe nadproża jeśli powierzchnia nadproży wynosi łacznie 2.2 m2 ,a ile ucieknie jeśli ocieplę to 5 mm i 10 mm matą aerożelową o lambdzie 0.014.

Temp w domu to 22 stopnie.

Bardzo proszę o pomoc:confused:

Witam Serdecznie, obserwuję forum i widzę ,ze są tu Panowie zorientowani w tym temacie więc bardzo bym chciał prosić o pomoc.

Chciał bym policzyć ile ciepła w skali roku ucieknie mi przez betonowe nadproża jeśli powierzchnia nadproży wynosi łacznie 2.2 m2 ,a ile ucieknie jeśli ocieplę to 5 mm i 10 mm matą aerożelową o lambdzie 0.014.

Temp w domu to 22 stopnie.

Bardzo proszę o pomoc:confused:

pytanie dla fizyków matematyków i inzynierów budownictwa...

podziwiam, że doszedłeś do wnioasku iz ktos tu na foum będzie w w stanie ci to policzyć.,.

Mi osobiście wystarczy stwierdzenie - poprzez zaamontowanie rolet ucieka z domu jakiekolwiek ciepło - to wystarczy by zrezygnować z tego "zaproszenia dla złodziei"

Pozdrav

No i po co te kombinacje z aerozolem, skoro mozna na etapie projektu zwiekszyć wysokość okien o 20cm, zastosować najd oknami poszerzenia systemowe, do nich przykręcić skrzynki rolet, a od środka do poszerzeń przykleić te 10,12 cm styropianu, tak, aby zlicować się ze ścianą.

Otynkować i zapomnieć.

No i po co te kombinacje z aerozolem, skoro mozna na etapie projektu zwiekszyć wysokość okien o 20cm, zastosować najd oknami poszerzenia systemowe, do nich przykręcić skrzynki rolet, a od środka do poszerzeń przykleić te 10,12 cm styropianu, tak, aby zlicować się ze ścianą.

Otynkować i zapomnieć.

No no no moje patenty jak widzę robią furorę.

A na serio

Wiesz dlaczego tak nie robią bo drożej.

Bo trzeba pomyśleć na samym początku zdecydować.

Faktem jest że to jest najlepszy pod każdym względem montaż rolet

Patent jest super i przy pobieżnym badaniu (pirometrem) nie wykazuje mostków.

Szczerze mówiąc, to współczuje tym, którzy na forum zarejestrowali się w trakcie zaawansowanej budowy, bo dopiero wówczas dowiedzieli sie o babolach, których juz w tym domu nie usuną.

To juz lepiej byłoby sie nie rejestrować i dokończyć budowę w nieświadomości.

Otynkować i zapomnieć.

A jakie słabe strony ma rozwiązanie : 10 - 12 cm EPS 031 pomiędzy nadprożem i skrzynką od rolet ?

Nie mam jeszcze ścian, a jak ogadałem okna i rozmawiałem o montażu to w salonach polecano mi izolację pomiędzy nadprożem a skrzynką bo taniej.

Chcę mieć jednak dobrze, i niekoniecznie najtaniej.

A jakie słabe strony ma rozwiązanie : 10 - 12 cm EPS 031 pomiędzy nadprożem i skrzynką od rolet ?

Nie mam jeszcze ścian, a jak ogadałem okna i rozmawiałem o montażu to w salonach polecano mi izolację pomiędzy nadprożem a skrzynką bo taniej.

Chcę mieć jednak dobrze, i niekoniecznie najtaniej.

Skąd się wzięło wolnego miejsca na 10-12 cm pomiędzy nadprożem a skrzynką od rolet?