Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szukam arguemntów, które przekonaja mnie do montażu rolet.. nawet na oknie z wielkim przeszkleniem..

za cholerę - mimo najszczerszych chęci - nie znajduje takich argumentów...

argumentów można szukać tak sam jak przy dylemacie kupno domu lub mieszkania ;)tu i tu będzie ciepło i na głowę nie będzie padać ,ale...no właśnie ale :)

dla mnie plusy

-poczucie bezpieczeństwa mimo ,że nie są antywłamaniowe to w jakimś tam stopniu zwiększają bezpieczęństwo

-prywatność po zmroku

-izolacja w gorące dni

-wyciszenie wnętrza domu

-jak ktoś pracuje w nocy to może odsypiać pracę do bólu w dzień

minusy

-dodatkowe koszty

-problem z mostkami termicznymi chociaż mit został już obalony i są to śmieszne straty w skali roku

to chyba na tyle ,ale myślę ,że sam musisz zadecydować czy je chcesz tak samo jak sam wybierałeś kolor dachu :)

Zalet rolet zewnętrznych jest wiele, jeżeli mamy na to odpowiednie fundusze to lepiej je mieć niż nie mieć :-)

Powyżej widzimy że plusów jest więcej niż minusów.

Co do:

"-poczucie bezpieczeństwa mimo ,że nie są antywłamaniowe to w jakimś tam stopniu zwiększają bezpieczęństwo"

Jest to jedna z głównych zalet, Rolety zabezpieczające są produktem "zabezpieczającym" w standardzie ale uzbrajając je w dodatkowe produkty jak np. "wieszaki blokady" w wersji automatycznej czy "rygle automatyczne" w wersji ręcznej zwiększają swoją walory antywłamaniowe, wiadomo jeżeli złodziej będzie chciał to dostanie się nawet do rolety antywłamaniowej w profilu "Safe" ale niewielkimi kosztami możemy mu to utrudnić zdobywając na czasie. A nóż widelec zniechęci się bo zobaczy że ma za dużo rzeczy to obejścia i się zniechęci :yes:

Pozdrawiam

Lemis-blinds

http://www.lemis-blinds.pl

nie wiem jak na innych działa takie nagabywanie przez producenta rolet do ich posiadania ale mnie osobiście taki tekst jeszcze bardziej zniechęca.

Mercedesa też podobno lepiej mieć niż nie mieć, a jednak nie każdy mercedesem jeździ. Zadziwiające - nieprawdaż ?

Jak będę chcial czuć bezpieczenstwo to w oknach zamontuje kraty a nie kawałki cieńkiej blachy ktora podważyć można niezbyt wyrafinowanym śrubokrętem. O poważniejszych urzadzeniach typu młotek siekra czy też łom nie wspominając.

Żaluzje także ochronią przed promieniami słóonecznymi i ich nadmiarem

Prywatność po zmroku zyskuję montując od wewnąrtrz żaluzje lub zasłony...

taniej i bez mostków terminczych.

Czy jest jakiś argument który bez możliwości podważenia przemawia za roletami? Nadal go szukam...

Edytowane przez forscher

My mamy szukać zalet za Ciebie ?

Żaluzje są chyba WEWNĄTRZ pomieszczenia, prawda ?

(Chyba, ze myślisz o fasadowych)

Jesli promienie słońca padają na materiał WEWNĄTRZ POMIESZCZENIA to oddają mu energię i tepmperatura wewnątrz wzrasta.

Mostki termiczne ?

Owszem, ale są rekompensowane, tym że rolety zmniejszają parcie wiatru na szybę, zmniejszają ruch powietrza przy szybie (odbiór ciepła z szyby).

W bezchmurne noce ograniczają straty promieniowania cieplnego w kierunku nieboskłonu.

Jesli chodzi o estetykę - mnie żaluzje odrzucają, podobnie, jak ciężkie zasłony.

Mamy lekkie firany, czy prześwitujące panel-tracki, wiec rolety są naturalnym dodatkiem.

Ale skoro nie chcesz, nie ma przymusu.

Zastanawiam się, po co przeglądasz ten watek, skoro nie chcesz ?

no właśnie kolega forscher chyba nie szuka za tylko argumenty przeciw bo gdzieś tam podświadomie jednak chce tych rolet:D

u mnie mostki termiczne to jakieś 60-70 zł na rok więc to wielkie g...o a nie mostki.I tak jak piszesz fotohobby rekompensują te straty więc jeśli się ma na to gotówkę i chce się rolety to się montuje a nie szuka powodów przeciwko nim:)

A co do młotków i siekier to chyba już Cie fantazja ponosi szczególnie ,że facet rąbiący okno raczej musiał by być psychopata niż włamywaczem i sąsiedzi odrazu wezwali by policję,

My mamy szukać zalet za Ciebie ?

Żaluzje są chyba WEWNĄTRZ pomieszczenia, prawda ?

(Chyba, ze myślisz o fasadowych)

Jesli promienie słońca padają na materiał WEWNĄTRZ POMIESZCZENIA to oddają mu energię i tepmperatura wewnątrz wzrasta.

Mostki termiczne ?

Owszem, ale są rekompensowane, tym że rolety zmniejszają parcie wiatru na szybę, zmniejszają ruch powietrza przy szybie (odbiór ciepła z szyby).

W bezchmurne noce ograniczają straty promieniowania cieplnego w kierunku nieboskłonu.

Jesli chodzi o estetykę - mnie żaluzje odrzucają, podobnie, jak ciężkie zasłony.

Mamy lekkie firany, czy prześwitujące panel-tracki, wiec rolety są naturalnym dodatkiem.

Ale skoro nie chcesz, nie ma przymusu.

Zastanawiam się, po co przeglądasz ten watek, skoro nie chcesz ?

dyskusja z toba powina być krótka i rzeczowa a więc po kolei...

nie. (to odpowiedz na twoje pytanie)

tak - żaluzje o ktorych pisałem są wewnątrz pomieszczenia.

Dzieki za slówa o oddawaniu energii.. coś w tym jest.. Pytanie - czy wentylacja mechaniczna z bypass'em poradzi sobie z namiarem tego ciepła?

odpowiedz na twoje ostatnie pytanie jest w poście numer #2043 i w przedostatnim oraz ostanim zdaniu postu #2049

Pozdrawiam

Ale co ci da wentylacja mechaniczna z bypasem ? Jest upał, na zewnatrz 30C to bedzie nawiwewała 30C przez ten bypas.

Jesli nie masz klimatyzacji, to podstawowym sposobem obrony przed przegrzaniem wnętrz latem jest niedopuszczanie energii słonecznej do pomieszczeń.

Rolety, szeroki okap, drzewo liściaste za oknem, markiza.

Najskuteczniejsze są rolety.

Co do obliczania zysków cieplnych poprzez zastosowanie rolet to dla mnie to "chwyt marketingowy" sprzedawców rolet. Rolety te musiałyby być szczelne, aby pomiędzy roletą a szybą powietrze było nieruchome. Inaczej przy dobrych oknach (3 szybowych) temperatury przed i za roletą będą bardzo zbliżone, więc te zyski w moim mniemaniu nie zrekompensują kosztów poniesionych z tytułu "mostka" przy skrzynce rolet.

Może ktoś z posiadających rolety pokusiłby się o taki pomiar którejś mroźnej nocy?

będą zbliżone to prawda ale pokuś się o obliczenie w sytuacji gdy różnica temperatur będzie n. 0,5 stopnia

Wystarczy byś coś zrozumiał

Jak możesz to przyjmij do wyliczeń wartości z ostatniej mojej oferty

Okna - powierzchnia - 180 mkw

skrzynki do rolet - 29 mb 25 cm skrzynka - powierzchnia - 7,25 mkw

czekam na wyliczenia :)

o żaluzjach wewnętrznych już nie myślę...

teraz na tapecie są powyższe markizy.... i znowu mam wrażenie ze to może być to czego szukałem...

:rolleyes:

To fajnie, szkoda że opuścisz ten wątek, bo ten temat na tytuł

" ROLETY ZEWNĘTRZNE - wątek zbiorczy: firmy, opinie, jakie wybrać? co polecacie? "

o żaluzjach wewnętrznych już nie myślę...

teraz na tapecie są powyższe markizy.... i znowu mam wrażenie ze to może być to czego szukałem...

:rolleyes:

Nie bredź wiesz jaka jest cena automatycznej markizy takiej szerokości i długości aby miała sens ? Nawet jeśli dasz tylko od południa i zachodu to nie będzie to jedna. Chcesz tańsze ? ręcznie zwijane ? Zaczyna padać, mocniej wiać i co biegasz i zwijasz czy idziesz na całość - rozwijasz wiosną - zwijasz jesienią.