Schüco 09.04.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Kto z was ma w doku FIBARO sterujące miedzy innymi ROLETAMI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 16.04.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Której firmy rolety najlepiej wybrać:1.KRISPOL2. DK-PROF3.MIROLA4.PORTOS pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 20.04.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Ja w kwestii montażu rolet. Założyłem osobny temat, nie widząc że tu jest ładny zbiorczy. Poglądowo załączam zdjęcia okna salonu, do tego dojdzie taras, okno w kuchni i 3 okna pokojowe. Zastanawiam się w jakim systemie rolety założyć. Okno salonowe ma 166 cm wysokości i 270 długości, w projekcie miało 150 cm wysokości ale poprosiłem murarza żeby mi o te 15 cm podwyższył. Byłem już zdeterminowany na montaż rolet w systemie nadstawnym, ale trochę zasięgnąłem informacji u tynkarzy i z doświadczenia mówili mi że w czasie serwisu przy tak zamontowanych roletach lubi odchodzić tynk. Z fachowcem od moich okien, drzwi i rolet tez gadałem i tez proponował podtynkowe. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.04.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 U mnie otwory z planowanymi roletami powiększone zostały o około 20 cm, czekam jeszcze na ostateczne określenie wielkości skrzynki na rolety. Jak otrzymam tą informację, to będę wiedział jak gruba będzie izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 20.04.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 @PaRaRobisz w tym systemie nadstawnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.04.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 @PaRa Robisz w tym systemie nadstawnym? Taki mam zamiar, nadproża mam już zrobione więc ciężko będzie zrobić inaczej Ja rolety robię tylko dla wysokich otworów ( wysokość 220 cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 20.04.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 dA sie zrobic inaczej, też mam nadproża jak widac zrobione, tez chciałem profil i skrzynkę pod nadproże, ale tynkarz i facet od okiem proponują na zewnątrz (elewację) skrzynke i bedzie to dokładnie przykryte, podobno nic nie bedzie widac a od strony serwisowej łatwiejszy dostęp, no i zyskuje to 20 cm okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.04.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) dA sie zrobic inaczej, też mam nadproża jak widac zrobione, tez chciałem profil i skrzynkę pod nadproże, ale tynkarz i facet od okiem proponują na zewnątrz (elewację) skrzynke i bedzie to dokładnie przykryte, podobno nic nie bedzie widac a od strony serwisowej łatwiejszy dostęp, no i zyskuje to 20 cm okna Ja chcę zrobić tak jak kolega fotohobby z tego dziennika, na stronie 21 od postu #387 masz zdjęcia i opis. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2 Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 03.05.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Witam serdecznie, Buduję dom z Porotherm 38 P+W + 20cm ocieplenia. W miejscach gdzie można stosuje prefabrykowane nadproza Porotherm. Do wszystkich okien w domu chcialbym miec takze rolety. Przez ostatnie kilka dni zastanawiam sie nad sposobem ich montazu oraz ociepleniem. W większosci przypadkow sytuacja jest nastepujaca (akurat obrazek pokazuje najgorszy przypadek, gdzie skrzynka bedzie miala 18cm. Czyli: - w nadprozu 10 cm ocieplenia - na skrzynke rolety zajde pewnie 2 cm ociepleniem + tynk. Czy wedlug was to wystarczy, czy moze stosowac podkladki dystansowe zeby upchnac troche wiecej ocieplenia pomiedzy skrzynke na nadproze? Jest jeszcze drugi przypadek: w dwoch miejscach mam okna narozne i tam nadproza sa zelbetowe. W jednym oknie ma ono szerokosc 30 cm (czyli bedzie miejsca na 8cm ocieplenia pomiedzy roleta i nadprozem + 3,5cm z zewnatrz, bo skrzynka rolety bedzie miala 16.5 cm). W drugim oknie nadproze bedzie mialo 35cm, zatem tutaj juz jest dosyc malo miejsca... Bede wdzieczny za opinie czy wedlug was to wystarczajace grubosci ocieplen? Jesli nie to jak powinnienem zrobic to lepiej w swoim przypadku? Edytowane 3 Maja 2016 przez idas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.05.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Witam serdecznie, Buduję dom z Porotherm 38 P+W + 20cm ocieplenia. W miejscach gdzie można stosuje prefabrykowane nadproza Porotherm. Do wszystkich okien w domu chcialbym miec takze rolety. Przez ostatnie kilka dni zastanawiam sie nad sposobem ich montazu oraz ociepleniem. W większosci przypadkow sytuacja jest nastepujaca (akurat obrazek pokazuje najgorszy przypadek, gdzie skrzynka bedzie miala 18cm. [ATTACH=CONFIG]354751[/ATTACH] Czyli: - w nadprozu 10 cm ocieplenia - na skrzynke rolety zajde pewnie 2 cm ociepleniem + tynk. Czy wedlug was to wystarczy, czy moze stosowac podkladki dystansowe zeby upchnac troche wiecej ocieplenia pomiedzy skrzynke na nadproze? Jest jeszcze drugi przypadek: w dwoch miejscach mam okna narozne i tam nadproza sa zelbetowe. W jednym oknie ma ono szerokosc 30 cm (czyli bedzie miejsca na 8cm ocieplenia pomiedzy roleta i nadprozem + 3,5cm z zewnatrz, bo skrzynka rolety bedzie miala 16.5 cm). W drugim oknie nadproze bedzie mialo 35cm, zatem tutaj juz jest dosyc malo miejsca... Bede wdzieczny za opinie czy wedlug was to wystarczajace grubosci ocieplen? Jesli nie to jak powinnienem zrobic to lepiej w swoim przypadku? Też miałem taki dylemat jak Ty. Rozwiązałem go nie montując rolet w ogóle. Jestem bardzo zadowolony. Za pieniądze, które miały być na rolety zamontowałem klimatyzację typu split i jeszcze zostało mi na kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 05.05.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Też miałem taki dylemat jak Ty. Rozwiązałem go nie montując rolet w ogóle. Jestem bardzo zadowolony. Za pieniądze, które miały być na rolety zamontowałem klimatyzację typu split i jeszcze zostało mi na kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam. Przyznam szczerze ze dla mnie rolety sa brane pod uwagę jako przesłona słoneczna oraz osłona w trakcie burz, gradu itp. Mam duże przeszklenia w domu (elewacja południowa i zachodnia). Mam lekkie obawy związane z rezygnacja z rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Przyznam szczerze ze dla mnie rolety sa brane pod uwagę jako przesłona słoneczna oraz osłona w trakcie burz, gradu itp. Mam duże przeszklenia w domu (elewacja południowa i zachodnia). Mam lekkie obawy związane z rezygnacja z rolet. Jest w tym trochę racji ale popatrzmy z drugiej strony: ile razy spotkałeś się ze zniszczeniem okien przez burzę lub grad? Chyba, że burza przewróci drzewo a te rozwali okno. Dzisiejsze okna mają naprawdę mocne pakiety szybowe. Jednak decyzja należy do Ciebie, ja przedstawiłem tylko mój punkt widzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 05.05.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Bardzo dziękuje za przedstawiona opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 06.05.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Co wedlug was jest lepsze jesli chodzi o likwidacje mostka termicznego vs. optymalizacja kosztow inwestycji:a. Dac 8cm styropianu pomiedzy rolete a nadproze.b. Dac 8cm styroduru pomiedzy rolete a nadproze.c. Okno z poszerzeniem do ktorego zamontowana jest roleta + od wew. ocieplenie tego poszerzenia (np. 30cm - czyli grubosc muru).? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.05.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Pod.wzgledem strat : C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.05.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 C, długo, długo nic, później A i B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.05.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Właśnie zamówiłem okna pod opcję C, poszerzenie nie jest to tania opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.05.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 I jaka czuje satysfakcje ze jako pierwszy na tym forum ukazalem zdjecia z takiego montazu wiele lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 09.05.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Czy dobrze robię instalacje pd rolety ?Od rozdzielni elektrycznej przewodem 3*2,5 do miejsca gdzie będzie sterowanie roletami (np.korytarz) a stamtąd do każdej rolety przewodem 4*1,5 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.05.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Może wystarczy może nie nie wiadomo ile rolek nie wiadomo jakiej mocy silników użyjesz wróżkami nie jesteśmyPomijam fakt od czego masz elektryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts