start2222 09.05.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Naprawdę dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.05.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Naprawde chcemy pomoc ale za malo informacji.Poza tym nie wiadomo jak chcesz sterowac roletami a to takze ma wplyw na przekroje przewodow.Ogolnie dobrze myslisz ale pewnosc bedziesz mial jak z elektrykiem wszystko co zwiazane z zasilaniem i sterowaniem roletami uzgodnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 09.05.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Podziękowałem tylko. A napisałem jak chce sterować roletami - na korytarzu z jednego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.05.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 ale możliwości takiego sterowania jest wiele tak samo rozprowadzenie kabli może być rózne - canralne ze skrzynki, od rolety do rolety itd a to wszystko ma wpływ na przekroje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 12.05.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Dzień dobry.Pytałem na forum eksperckim ale nie dostałem odpowiedzi. Dlatego umieszczam pytanie tutaj. Mam zamontowane rolety ARZ Z-Wave z FAKRO. Przespałem temat na etapie montażu bo byłem przekonany że można nimi sterować każdym pilotem, więc chciałem je docelowo przypisać do pozostałych rolet w domu. Teraz dowiaduje się że nie ma takiej opcji. Mam pilot Inela PIL-99PMT. Czy jest możliwość sterowania nim roletami FAKRO? Dostałem odpowiedź od eksperta więc nie było pytania. Edytowane 12 Maja 2016 przez reksgildo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 15.05.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Szukam, szukam i jakoś nie mogę znaleźć informacji, a jeszcze lepiej zdjęć, jak najlepiej zaplanować połączenie przewodów z napędów rolet zewnętrznych z wewnętrzną instalacją elektryczną. Na chwilę obecną mam pociągnięte przewody YDYP 4x1,5 mm2 w okolice nadproży (sterowanie z centralnego punktu za pomocą np. Satela). Niedługo będę chciał zamówić rolety.1) Czy przewód 4x1,5 z instalacji wypuścić na zewnątrz budynku i tam wykonać połączenie z przewodem wychodzącym z napędu rolety ? Minus jest taki, że przewód YDYP raczej nie jest przystosowany do prowadzenia na zewnątrz budynku.2) Czy też może lepiej zrobić dodatkową puszkę od wewnątrz w okolicach nadproża i z tyłu puszki wywiercić na zewnątrz otwór przez który będzie poprowadzony przewód z silnika rolety (w jakimś peszlu, pod styropianem z elewacji) ? W ogóle jak wygląda wymiana np. uszkodzonego napędu (np. Somfy) ? Czy przewód wychodzący z napędu jest z nim na stałe połączony, czy też jest on przykręcony do jakieś listwy/kostki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.05.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Opcja nr.2Przy wymianie odcina sie przewod przy samym silniku i laczy z nowym bo wykonawcy nie mysla. Przewod jest w tynku do puszkk.Idealne wykonanie to od skrzynki kabel w peszlu do puszki. Wtedy ewentualna wymiana silnika to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 15.05.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 U mnie w skrzynce jest po prostu kostka. Nie muszę tworzyć żadnych puszek na ścianie, prowadzić przewodów w peszlach itp. Otwieram skrzynkę, rozkręcam kostkę i mogę wyjąć silnik. Po co inaczej kombinować? A kabel ze skrzynki idzie od razu do środka do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.05.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Nie montuje sie zadnych kostek w skrzynce z powodu wilgoci jaka tam sie pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.05.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie montuje sie zadnych kostek w skrzynce z powodu wilgoci jaka tam sie pojawia. A kebel do silnika jest podłączony hermetycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.05.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Tak.Widzisz, póki nie bylo różnicowek nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 17.05.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Ok, w takim razie będzie puszka od wewnątrz z peszlem na zewnątrz. A gdzie najlepiej umiejscowić puszkę ? Obok nadproża, nad nadprożem ? W jakiej odległości od otworu okiennego/skrzynki z roletą ? Czy nie trzeba będzie podkuwać nadproża, żeby wprowadzić peszel do skrzynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.05.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 wszystko zależy z której strony wyprowadzony zostanie przewód ze skrzynki. Skrzynki nie są nawiercane więc pełna dowolność. najlepiej kabel wyprowadzić z boku wtedy peszel do niej dociśniesz i nie będzie kolejnego błędu - peszel peszlem ale co z tego jak do skrzynki nie dotyka i przy wykonaniu ocieplenia jeszcze przewód klejem złapany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paavello 18.05.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Buduję dom z Porothermu 30 + 15 styropianu, jestem na etapie nadproży. Problem polega na tym że planuję okna z roletami, firma która je montuje doradziła mi odsunięcie nadproża o co najmniej 5 cm, tak aby zmieścić roletę zewnętrzną. Naszkicowałem coś takiego i chciałbym wiedzieć czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 17.06.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Szybkie pytanie - dostałem dobrą ofertę na rolety z Portosa, dobry producent czy raczej trzymać się z daleka i szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 17.06.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Szybkie pytanie - dostałem dobrą ofertę na rolety z Portosa, dobry producent czy raczej trzymać się z daleka i szukać dalej? http://forum.gp24.pl/rolety-firmy-portos-czy-warto-t70463/ http://oknaopinie.pl/rolety-portos-opinie-t295.html Edytowane 17 Czerwca 2016 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas224422 19.06.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Od tygodnia mam zamontowane rolety zewnetrzne firmy Anvis. Do tej pory byłem zadowolony. Ale przy wczorajszej wichurze wyszła irytujaca wada. Mianowicie wiało a co najgorsze gwizdało z otworu którym idzie lina na zewnątrz. Otwór jest dużo większy jak grubość linki. Ja u siebie nie widze tam żadnej uszczelki. Czy to normalne zachowanie czy powinna tam być jakaś uszczelka http://images77.fotosik.pl/689/0f6d1604834b4a9fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.06.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Tak ma byc. Tam jest tylko szczotka a ona wiatru nie zatrzyma. Ciesz sie ze nie gwizdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.06.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Kolejna wada napędu ręcznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas224422 19.06.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Ja tam własnie szczotki nie zauważyłem a co do gwizdania. To przy ostatnim załamaniu pogody gwizdało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts