Placeks 15.09.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Placeks - zdecydowałem się na Selta, rolety zip 120 z tkaniną Serge 600. Refleksole mam tam gdzie, nie chcę odcinać się całkowicie od świata i nie potrzebuję całkowitej ciemności. Mam nadzieję że efekt ochrony przed słońcem i rozproszenia światła osiągnę, ale jak mówiłem na razie to tylko teoria. Czy w pokojach dzieci nie lepsze rolety, które pomogą w letnie wieczory zrobić "noc"? Czy odcięcie częściowe można też osiągnąć przez "niedociągnięcie rolety" ? PS. Jak pierwsze wrażenia - masz już jakąś opinię nt. refleksoli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 22.10.2018 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Panie i Panowie, co powiecie n/t napędu do rolet podtynkowych "Oximo io" oraz "Ilmo2" ? Chodzi mi głównie o trwałość tych urządzeń, awaryjność, stosunek ceny do jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 02.12.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Rolety ukryte w ścianie nazywają się podtynkowe tak? Takie rolety trzeba przewidzieć w projekcie ? A czy oznacza to, że w stanie developerskim już trzeba je kupić ? Czy są takie systemy rolet, które mają puszki, i rolety wstawilibyśmy np za pół roku ? To samo z silnikami / pilotami, weszłyby za kolejne pół roku.. Bo całość dla domu 180m2 w stanie developerskim, podniosłoby koszt tego stanu pewnie dość sporo - ze 40tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 02.12.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zależy ile okien, ale raczej <20tyś. Lepiej je przewidzieć w projekcie, bo inaczej nie zmieścisz styropianu między nadproże a puszkę rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 02.12.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Panie i Panowie, co powiecie n/t napędu do rolet podtynkowych "Oximo io" oraz "Ilmo2" ? Chodzi mi głównie o trwałość tych urządzeń, awaryjność, stosunek ceny do jakości. Ja mam somfiego silniki w domu rolety 11 sztuk i dwie bramy! Od 2/3lat bezawaryjne. Sa w technologi IO HOme Control! Polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 15.02.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Szanowni Ekipa od elewacji obudziła się ze snu zimowego i już chcą wchodzić, niestety moje rolety dopiero w zaówieniu.Oni mówią że rolety można zamontować po styropianach i nie będzie problemu bo po prostu zostawią miejsca wolne i potem uzupełniąCzy faktycznie nie przejmować się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 15.02.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 A będą za niedługo? Jak grzecznie poczekają to tak rób. U mnie było podobnie ale brakowało tylko 2 rolet, obrobili je na samym końcu. Zostawić tak wszystkie okna, nie do końca sobie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 15.02.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Na razie odłozyłem na kilkanaście dni.Kier Bud też odradził mi poźniejsze obrabianie tym bardziej że większośc elewacji ma okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.03.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jak to jest z tymi mostkami termicznymi? Bo z tego co widzę chyba każdy typ rolet je ma, może poza natynkowymi. W niektórych ludzie skarzą się że wieje (nadprożowe??) Nadprożowa System Kolos L - taki jak u mnie zaproponował projektant. Mostek występuje w najcieńszej strefie izolacji rolety, ale nie powinno podwiewać: Nadprożowa innej firmy. Tu wg nie będzie wiało. Cienka jest też izolacja wewnątrz: Zintegrowana. Czy to jest ten sam system jak nadprożowa? Podtynkowa. Czy tutaj jest izolacja nad ościeżnicą zaznaczone strzałką? Wymaga to pewnie cofnięcia nadproża do środka? Chyba najlepsze rozwiązanie, ale ocieplenie musi być min 15mm żeby zakryło skrzynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 13.03.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Podtynkowa jest najlepszym rozwiązaniem. Ocieplenie zależy od wielkosci skrzynki i cofnięcia nadproża.Zintegrowane rolety, montowane nad ramą okna były nie raz odradzane, uniemożliwiają prawidłowe zamontowanie okna od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.03.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 No ok, ale jeśli mam rolety w drzwiach tarasowych to grubość ocieplenia zależy od grubości skrzynki, a skrzynki tarasowe z uwagi na dłuższe rolety są chyba grubsze? U mnie w projekcie jest styropian 12 mm, ale chyba zrobię 15 mm. Nie wiem czy uda mi się znaleźć takie rolety tarasowe żeby skrzynkę zakryła izolacja. Czy cofnięcie nadproża spowoduje że wyjdzie mi ono do wnętrza budynku i w tym miejscu będę miał grubszą ścianę (taki wystający cybuch nad oknem?) I czy taki montaż nie jest bardziej skomplikowany, pracochłonny i wymaga dokładności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 A może dyskutujmy w jednym wątku?W 15 cm nie zmisciszNadproże cofa się by żyć ocieplenie miedzy je a skrzynkęCofanie okna w mur pogarsza radykalnie termike montażu okna choć to można ominąć Pytanie - czy z kimkolwiek kto.ma ci montować okna i rolety rozmawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 14.03.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Nie rozmawialem bo ekipa, która mi buduje nie zajmuję się ani tym ani ociepleniem a do czasu powstania murów muszę się zdecydować na typ rolet żeby wiedzieć jak zamontować nadproże. Pisałem do producenta Colos L, oni zajmują się montażem ale oni mi raczej nie powiedzą że ich system ma mostki bo nie będą sobie w stopę strzelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 14.03.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Mówcie by oddzielić/odizolować skrzynkę rolety od nadproża ale przeciez niektóre rolety mają izolację w środku więc są juz jakby odizolowane. Z kolei przy tym montażu okno dość głęboko cofa się do wnętrza domu co niby też jest niepożądane.Nie rozumiem też dlaczego głębsze cofnięcia okna do wnętrza zwiększa mostki. Czy tu chodzi o większą powierzchnię nieizolowanych ościeży? Czy ich się w ogóle nie ociepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 14.03.2019 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 A co w przypadku ciepłego montażu okna, gdzie wtedy umieści roletę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2019 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) A co rozumiesz pod pojęciem "ciepły montaz"?Poza tym w innym wątku w ktorym piszesz (zupelnie bez sensu zamiast kontynuwac temat w jednym wybranym) opisałem typy rolet Ocieplenie występuje tylko w roletach RKS oraz nadstawnych i tak naprawdę guzik daje Edytowane 14 Marca 2019 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 14.03.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ciepły montaż czyli wysunięcie okna przed mur i ocieplanie ścian razem z ościeżnicami okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2019 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ciepły montaż to montaż szczelny natomiast to o czym piszesz to montaż w warstwie ocieplenia Wszystko zależy od grubości tego ocieplenia - przeważnie przy takim montażu wynosi ona ponad 25 cm i wtedy skrzynki od rolety zewnętrznej nie schowasz ale gdy masz już 30cm i wysuniecieokna poza lico o 9 cm (np. Standard przy MOWO) to juz ja zajmujeszHmmm...weź poszukaj jakiegoś kumatego sprzedawcy on powinien Ci pomóc w rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.03.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 No ok pytanie tylko jakiego producenta wybrać. Rozumiem że większość podtynkowych będzie miała podobnej grubości skrzynki? Raczej zdecyduje się na ciepły montaż niż w warstwie ocieplenia, a jak rolety będą wystawać to najwyżej zrobię ozdobne pogrubienia wokół okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2019 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Wszystko zależy czy będziesz uparty czy nieCzasem jak jest wielkość skrzynki na granicy to by nie dac jej większej dają wieszaki blaszane co przy sterowaniu silnikiem i jakiejkolwiek automatyce jest nieporozumieniem Wybrałbym:Somfy ILMO czyli z końcówkami przeciazeniowymi a nie mechanicznymi Wieszaki z blokadąI taki zestaw zawsze oferuje - pod każdym względem sprawdzony przez lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts