Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

pytanie do znawców tematyki. Silnik Somfy RS 100 Hybrid Io - czy warto dopłacać do tego napędu (ok. 100zł brutto/szt).

Sprzedawca / montażysta proponuje mi te napędy (do rolet podtynkowych) z uwagi na możliwość sterowania za pomocą pilota i klawisza. Choć tak naprawdę nie wiem jak by to miało wyglądać w praktyce..

A ta dopłata to względem czego?

Na pewno warto mieć możliwość sterowana zarówno przyciskami ściennymi jak i pilotem. Bo znając prawa Murphy'ego pilot jest zawsze w innym pomieszczeniu niż ty :)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
Mam rolety Krispola właśnie z tymi silnikami. Rzeczywiście jest to polski Mobilus, ale nie znam konkretnego modelu. Póki co rolety ze sterowaniem radiowym (pilot Cosmo HTC z różnymi opcjami ustawień) sprawują się bez zarzutu. Co ciekawe, wybrałem Krispola z uwagi na to, że była to najtańsza oferta jaką udało mi się znaleźć, o kilkadziesiąt procent tańsza od rolet lokalnych producentów na chińskich silnikach ... Takiego rozrzutu cen jak na roletach nie miałem na żadnym innym etapie budowy domu :) Dodatkowo biorąc pod uwagę to, że Krispol to w sumie uznana marka z dobrym serwisem, wybór był dla mnie prosty.

• 1 month później...

Bardzo Was proszę o ocenę.....Rolety zewnetrzne miałby by być montowane na elewację - rolety firmy Building Plastics sztuk 4

wym - 120 x 145 , 120 x 175 , 200 x 215 , 150 x 175. Sterowane elekrtycznie na włacznik wyłacznik.

Dostałam taką ofertę z silnikami...SILNIK YODA silnik standard 4100 zł, silnik z detekcją 4800zł

SILNIK SIMU silnik standard 4500 zł silnik z detekcją 5260 zł

SILNIK SOMFY silnik standard 4700 zł silnikz detekcją 5500 zł

do tego jeszcze trzeba doliczyć ( jesli silnik z detekcja) wieszaki blokujące do kazdej rolety koszt 220 zł...

Rolety mają być w bloku zamontowane...pomózcie mi z tymi silnikami - i czy ten koszt jest ok? Znajomi montowali za mniejsze pieniądze, ale rozumiem że ceny teraz tak szybko się zmieniaja? Montaż Szczecin

Przestańcie klientom doradzać przez pryzmat ceny bo nie tędy droga

Chcecie żeby za rok za dwa lub po jednej zimie napisał że znalazł się ktoś na forum który polecił im badziewie bo tańsze i mial do Was pretensje ?

Chcesz mieć rolety bezawaryjne przez lata to tylko silnik z detekcja a tak naprawdę z wyłącznikiem przeciazeniowym i wieszaki z blokada.

Jareko,

a cenowo ta wycena jest ok?

dzisiaj mam zamiar do fachowca podjechac - bo fakt silniki somfy ok-ale jakie? mam różne okna to mysle ze z powodu różnej wagi rolet to i silniki różne? wolałabym miec wszystko na papierze zanim cokolwiek podpisze, lub zaliczke wpłące..

aha czy silniki sa w komplecie z wieszakami? czy rzeczywiscie to trzeba dodatkowo kupić? ( wieszaki) bo cena 220 zł od sztuki:(

Jeśli coś się sprawdza od 10 lat to chyba nie takie badziewie.Ja nikomu nie mówię co ma założyć tylko daje wybór żę można mieć o połowę taniej. Nawet z silnikami lepszymi będzie o wiele taniej. Nie zawsze drożej to znaczy lepiej. Np pewna firma proponowała mi 8 okien za 33 tys (powinieneś znać tą firmę :) )gdzie większość za praktycznie te same parametry chciała max 20

220 zl za 1 wieszak z blokada ?

Tu lekko przesadził albo nastąpiło nieporozumienie

Silniki dobiera się do ciężaru pancerza I cena minimalnie się różni między nimi

Mam zapytanie czy silniki somfy RTS mogą pracować na miękkich wieszakach?

Mam zapytanie czy silniki somfy RTS mogą pracować na miękkich wieszakach?

Może. Ale w praktyce traci się funkcję wykrywania przeszkód przy zamykaniu a także zabezpieczenie przed podważeniem więc nie tędy droga.

Cena 220zł za sztywne wieszaki to chyba za komplet do całego zlecenia. A przynajmniej tyle powinno to kosztować.

Może. Ale w praktyce traci się funkcję wykrywania przeszkód przy zamykaniu a także zabezpieczenie przed podważeniem więc nie tędy droga.

Cena 220zł za sztywne wieszaki to chyba za komplet do całego zlecenia. A przynajmniej tyle powinno to kosztować.

No własnie do 4 okien 880 zł za te wieszaki.