Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rolety zewnętrzne firmy Anwis są dość znane i mają dobrą opinią.

http://www.anwis.home.pl/web/index.php5/aktualnosci

A zna ktoś może rolety Portos.

http://www.portos-rolety.pl/

Jak te rolety wypadają w porównaniu do Anwis.

Jak kiedyś pytałem jedno z wykonawców o Portos to bardzo mocno się skrzywił

i powiedział że 2x zamontował i więcej nie chce tego robić.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
No faktycznie ciekawostka - sam pewnie bym się na tym nie zastanowił....

Zatem jak to zrobić?

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co zrobić aby prawidłowo zamontować okna z roletami w systemie nadstawnym. Pewnie niewiele? ale może ktoś zna jakiś sposób?

Na forum zaglądają producenci , dystrybutorzy takich systemów i z pewnością udzielą odpowiedzi

ci którzy zwracali sie do mnie z tym problemem wiedzą ze.....niestety NIE MOZNA

To jest WADA Be Clewera - maksymalna szerokość ktora gwarantuje poprawna prace okna nie przekracza 180 cm, do danie systemowego usztywnienia jakie w Be Clewerze istnieje realnie nie powoduje poprawy. Okna jednoskrzydłowe zachowują sie przy tej rolecie poprawnie ale tu 180 szerokości to granica jaka osiągają systemy profili okiennych, zaś okno dwuskrzydłowe w slabszych profilach juz przy 180 sa "wiotkie" stad u mnie nie ma szansy zamówić Be Clewera o większej szerokości

Tak naprawdę jednoskrzydlowki powinny byc do maks 180 cm zas dwuskrzydlowe do mak 150cm

I jest to praktyczna obserwacja - gdyz teoretycznie można zrobić szersze a jako ze sa take wymiary w tabelach to dealerzy je stosuja. Niestety okno wtedy narażone jest, z racji braku odpowiedniego jego usztywnienia, na większe obciążenie i tym samym w większości skróconą trwałość. Kotwienie skrzynki realnie nic nie zmienia - skrzynka sama w sobie nie jest konstrukcja na tyle sztywna by gwarantować prawidłowe zamontowanie okna na gorze

Zapewne okna aluminiowe, z racji swej sztywności, podane szerokości by zwiększyły - nie wiem, nie miałem takiego zamówienia a nawet gdybym mial nie wiem czy odważyłbym sie eksperymentować na kliencie

W takiej sytuacji proponuje klientom którzy chcą rolety nadstawne powiązanie dwu systemowa - tam gdzie można - BeClewer a przy szerszych Intergro

Witam,

szkoda ze nie poczytałem o roletach szybciej. Teraz już są okna z roletami nadstawnymi zamontowane. Okna maja szerokość 150cm i taką samą wysokość (razem ze skrzynką).

Rewizja jest od środka; może niezbyt eleganckie rozwiązanie, ale dzięki temu skrzynkę będzie można przykryć styropianem od zewnątrz.

Okna mocowane są na dyble (to mi akruat nie przeszkadza). Okna PCV, dwu skrzydłowe ze sztwynym słupkiem. Mam także okno balkonowe 170 cm (100+70cm) z ruchomym słupkiem, ale tu będzie roleta wieszana na elewacji. Czy wymiary okien pozwolą mi na wmiarę spokojny sen, bez strachu, że trzeba niedługo będzie okna wymieniać?

• 3 weeks później...
Zapłacić więcej i kupić w kasetach. Łatwiej utrzymać w czystości. Jeśli chodzi o prowadnice to zależy od tego czy rolety mają zaciemniać czy nie. Ja ze względów technicznych mam zaciemniające bez prowadnic i żałuję bo mi świeci bokami - światło się odbija od białej gumy pod spodem a następnie od ram. Wygląda to tak jakby rolety nie dochodziły do ram. Oczywiście jakby ktoś miał ciemną gumę i ciemne ramy to problem byłby znacznie mniejszy. Kolor gumy zależy od koloru rolet - moje są jasne.

To zależy :wink:

Ja mam w kasecie i bez kasety.

Jak uchylam okno w pionie to rolety bez kasety mocno odchylają się i wpada światło bokami, nie ma tego problemu przy zamkniętych oknach lub otwieranych w poziomie.

W kasecie czegoś takiego nie doświadczysz, natomiast zdarza się , ze roleta lekko żle się złoży i te co masz w kasecie , musisz w najgorszym przypadku rozbierać, w najlepszym trochę przy niej pomajsterkować. Natomiast w tych bez kasety jeszcze mi sie to nie zdarzyło.