Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To zależy :wink:

Ja mam w kasecie i bez kasety.

Jak uchylam okno w pionie to rolety bez kasety mocno odchylają się i wpada światło bokami, nie ma tego problemu przy zamkniętych oknach lub otwieranych w poziomie.

W kasecie czegoś takiego nie doświadczysz, natomiast zdarza się , ze roleta lekko żle się złoży i te co masz w kasecie , musisz w najgorszym przypadku rozbierać, w najlepszym trochę przy niej pomajsterkować. Natomiast w tych bez kasety jeszcze mi sie to nie zdarzyło.

U mnie światło wpada bokami nawet przy zamkniętych. Okna są w kasetach ale bez prowadnic. Uprzedzano mnie że tak będzie ale względy techniczne nie pozwoliły mi na płaskie prowadnice a tych naklejanych nie chciałam.

Tylko raz w życiu musieliśmy rozebrać taką kasetę - jak dzieciak znajomych prawie wyrwał roletę.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oba rodzaje rolet mają swoje zalety. Te w kasecie rzeczywiście są tak zrobione że materiał jest prowadzony przez prowadnice zatem dobrze dolega do okna , przy odchyleniu go również. Wada: cena- ponad połowa drożej i zakup tylko na zamówienie pod wymiar. Poza tym są na stałe związane z ramą okna/przyklejone/- jak tu dbać o czystość? Tradycyjne np. minirolety można kupić bez zamawiania plus minii uchwyty- roleta zakładana jest na ramę / pół minuty/ zatem nie trzeba kleić ani "psuć" okna. Do mycia okna po prostu ją zdejmuje się. Aby się nie odchylała od okna przy uchyle- należny zastosować 2 magnesy "łapiące" dolna listwę i po problemie. Oczywiście trzeba kupić roletę z listwą stalową nie aluminiową. Co do stopnia zaciemnienia to nie zależy to od rodzaju rolety lecz od rodzaju tkaniny. Trzeba kupić materiał tzw. podgumowany. Gwarantuję egipskie ciemności. Wiem coś bo sam mam taką zawieszaną na ramie okiennej.

• 4 weeks później...
:p Witam! My powiększyliśmy otwory okienne tzn. Osadziliśmy elkę o jeden pustak wyżej. Tym samym nasze pomieszczenia na parterze na gotową będą miały ok 2,7m. Wiem też, że można to zrobić inaczej ... nie osadzać elek tylko szalować otwory okienne przy robieniu stropu wtedy wychodzi, że montując okno z roletą roleta jest w miejscu elki :p Mam nadzieję, że napisałam to dość jasno i wszystko rozumiesz! Powodzenia! :wink:

Roleta zawsze zmniejsza światło okna, chyba, że otwór okienny będzie stosunkowo większy ( wyższy ) niż wymiar ramy okiennej.

Nieprawdą jest że roleta zawsze zmniejszy światło okna , można tego uniknąć montując gotowe elementy, które pełnią funkcje nadproża i magazynu na roletę zewnętrzną.

• 1 month później...
Ono jest dzielone na kwatery? Bo gdyby miało 3 mb szerokości to może byc problem z kasetą. Na cenę ma wpływ rodzaj wybranego przez Ciebie materiału z którego ta roleta ma być. Proponuję żebyś zadzwonił tam gdzie chcesz je kupic i popytał. Ja za swoje podgumowane dałam ok 500 ale tak na metry kwadraciane licząc to mam mniej od Ciebie. Nie pamiętam wymiarów.

Ja opowiedam się za roletami w kasetach + prowadnice. Nie wiem, czy to zalezy od wykonania - ale u mnie ani u rodziców jeszcze nigdy nic złego nie działo się ani z roletami ani innymi cześciami (kaseta, czy prowadnice) choć uzywamy je od kilku lat. Do mnie przemawia, że roleta się nie kurzy i światło mi nie wpada bokami.

praktycznie do wczoraj myślałem że optymalny sposób montażu rolet to skrzynka z dostępem od wewnątrz zlicowana równo z murem tak, żeby warstwa ocieplenia zasłaniała skrzynkę od zewnątrz. dwóch sprzedawców okien sugeruje jednak rolety ze skrzynką zewnętrzną (czyli montowane w ociepleniu a właściwie zamiast niego) argumentując:

1. że są cichsze - dla mnie bez znaczenia

2. że w tych pierwszych jak są rozwinięte to przez szczelinę w skrzynce wieje wiatr do pomieszczenia, więc ocieplenie na skrzynce pierwszego rodzaju tylko pozornie likwiduje mostek cieplny.

otwory okienne mam przygotowane pod pierwszy rodzaj (czyli są wyższe o ~20cm) ale zawsze można je zmniejszyć "belką z KG wypchaną wełną"

które rolety Waszym zdaniem są mniej ciepłostratne??

• 4 months później...

W podpowiedzi mogę Ci polecić gości z firmy Specrol z Wrocławia.

Zakładali okna i rolety w moim domu, właśnie w ten sposób który opisujesz.

Fachowa robota od początku- konsultacje z murarzem na etapie lania wieńca.

Nie pamiętam telefonu, ale powinien być na stronie

http://www.specrol.pl

W budowanym domy chcemy zamontować wraz z oknami rolety zewnętrzne. W wykuszu nie będzie słupków murowanych i już przy wycenie pakietów okiennych zgłoszono mi że będzie problem z puszkami do rolet, bo przy takim układzie nie zmieszczą się koło siebie.

Czy ktoś miał już do czynienia z tym problemem i zna sposób jego rozwiązania? Ostatecznie możemy w wykuszu pomurować dwa słupki, dzięki czemu okna odsuną się od siebie i będzie miejsce na puszki od rolet, ale chciałabym tego uniknąć.

W budowanym domy chcemy zamontować wraz z oknami rolety zewnętrzne. W wykuszu nie będzie słupków murowanych i już przy wycenie pakietów okiennych zgłoszono mi że będzie problem z puszkami do rolet, bo przy takim układzie nie zmieszczą się koło siebie.

Czy ktoś miał już do czynienia z tym problemem i zna sposób jego rozwiązania? Ostatecznie możemy w wykuszu pomurować dwa słupki, dzięki czemu okna odsuną się od siebie i będzie miejsce na puszki od rolet, ale chciałabym tego uniknąć.

Można zastosować rolety natynkowe z puszka przykręcaną do nadproża z zewnątrz. Wtedy się zmieści :) . Ale z drugiej strony przemyśl jeszcze te murowane słupki. Wtedy będzie nieco taniej bo nie potrzeba specjalnych łączników kątowych czy rurowych które tanie nie są a po za tym konstrukcja będzie nieco cieplejsza i sztywniejsza i rolety można zastosować jakiekolwiek. Minusem jest oczywiście mniejsza ilość światła przy opcji murowanej.

....Wtedy będzie nieco taniej bo nie potrzeba specjalnych łączników kątowych czy rurowych które tanie nie są a po za tym konstrukcja będzie nieco cieplejsza i sztywniejsza i rolety można zastosować jakiekolwiek. Minusem jest oczywiście mniejsza ilość światła przy opcji murowanej.
Czy aby na pewno będzie taniej? Jak policzysz cegle, zaprawę, ocieplenie tego murka i robociznę wyjdzie ci o wiele drożej jak łącznik kątowy czy rurowy

Aby uniknąć problemu nakladających się na siebie puszek roletowych można zastosować nadproże roletowe z miejscem na roletę zewnętrzną http://foto3.m.onet.pl/_m/d36431879764fcadc6da92c2d9c73547,6,19,0.jpg Przy zastosowaniu takiego nadproża można uniknąć słupków

Sławas7

Wklejam "Twoje" nadproże w innym ujęciu http://www.zfe-ziegel.com/images/image001.jpg

Autor wątku napisał wyraźnie, że nie będzie żadnych murków tylko łączniki systemowe do okien. Wyjaśnij mi jak ma te rolety zamontować - mając na uwadze licowanie okien do zewnętrznej krawędzi muru ????? :roll:

Moim skromnym zdaniem wklejone nadproże można stosować tylko w przypadku oddzielenia okien murkiem zamiast łączników systemowych.

Chyba, że podokłada przy łącznikach poszerzenia co wyjdzie tak samo jakby postawił murki :roll: