Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wie może ktoś jakie silniki do rolet, jakiej produkcji, ma PORTOS? Chodzi mi o ich silniki, producenta, oklejone ich nalepkami. Pytam ponieważ duży i jeden z lepszych producentów okien wycenił mi rolety z ich silnikami ale ostrzegł że są to chińskie silniki i dał rok gwarancji. A inny producent z ich roletami dał gwarancję 5 lat. Na moją prośbę drugi producent, a właściwie sprzedawca dzwonił do PORTOSA i tam zapewnili że są polskie, na pewno nie chińskie, ale nie chcieli podać producenta.

Asia

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam racje, a dlaczego to znajdziesz powyżej. Roleta Integro razem z konkretnymi rysunkami wygrywa całą tą debatę. Tym bardziej jeżeli między puszkę, a nadproże zamiast 4 cm styropianu dam 4 cm Neopora.

Krótko Mówiąc REWELACJA. Później wstawię dokładny rysunek jak to zrobić.

A co byś powiedział na zastosowanie poszerzenia okna od góry, do poszerzenia mocujesz Intergo a od wewnątrz dajesz 10-15cm styropianu? A jak jeszcze chcesz to neopor między poszerzenie a puszkę rolety.

Nie da rady już poszerzać.

- Ściana jest jednowarstwowa i ma 44 cm

- puszka rolety ma min 18 cm

- wypadałoby aby okno było w miarę możliwości w centralnej części muru

Dodatkowo jeśli poszerzę okno od góry to od osi okna odsunie się roleta i prowadnice nie będą mogły być przykręcone do ramy okna. Z racji, że uwielbiam kwiatki to zależy mi na parapecie wewnętrznym.

U mnie rama ma 88 mm tak więc połowę wsunę pod nadproże aby przymocować między innymi okno, a nad drugą połową dam Neopor. Być może można inaczej jakoś zamocować okno od góry- to jednak wyjdzie w praktyce za jakieś 7 tygodni.

W tym temacie dzięki wszelkim zamieszczonym wyżej uwagom mam już wszystko dopracowane.

Pozostaje jedynie co dać po zewnętrznej stronie rolety- jednak to już rozmyślania na inne wieczory.

....Dodatkowo jeśli poszerzę okno od góry to od osi okna odsunie się roleta i prowadnice nie będą mogły być przykręcone do ramy okna. Z racji, że uwielbiam kwiatki to zależy mi na parapecie wewnętrznym....

chyba nie zrozumialas idei. Poszerzenie dodane od gory nie wystaje poza lico oscieżnicy, jest w jej linni wiec kto ci powiedział ze prowadnice nie beda przylegac do okna? Kwiatki to jedno a spozycjonowanie okna top drugie i w twoim wypadku os okna powinna byc dokladnie w osi muru czyli na 22 cm

Jako ze okno od srodka bedzie dosc dziwnie wygladac z oscieznica o powiekszonej grubosci o poszerzenie, od wewnatrz wypelnia sie ta przestrzen, tj. od nadproza do krawedzi oscieznicy styropianem, pozniej minimum jedna warstwa siatki i lecimy z tynkiem po calosci pomieszczenia, nikt nawet sie nie domysli ze cos takiego masz zrobione.

Tego się nie da racjonalnie zobaczyć co opisujesz- tym bardziej, że nie widzę najmniejszego celu aby poszerzać górną ramę ma ona już 88mm Jeśli damy styro na betonowe nadproże, to automatycznie przesuwamy punkt rosy itd itd. Tak więc podsumowując tego typu działanie mija się z jakąkolwiek sztuka budowlaną.

Hmmm. . . Przepraszam że tak mało komunikatywnym jestem :( Postaram się inaczej. Masz otwór o wysokości np. 170 cm. Dla zakładanej wysokości okna powinna być skrzynka np 14 cm. Wykonujesz okno o 14 cm niższe. Powstaje ci od góry 14 cm dziura która właśnie wypełnia poszerzenie. Nie zmieniasz grubości ramiaka-bo chyba tak zrozumiałes. Zmieniasz jego wysokość. Powstaje ci od góry taki 14 cm kloc ościeza które od wewnątrz zakrywasz właśnie styropianem. W tym samym miejscu ale po wewnętrznej stronie umieszczasz skrzynkę rolety. Czy teraz to widzisz?

Powstaje ci od góry 14 cm dziura która właśnie wypełnia poszerzenie. Nie zmieniasz grubości ramiaka-bo chyba tak zrozumiałes. Zmieniasz jego wysokość. Powstaje ci od góry taki 14 cm kloc ościeza które od wewnątrz zakrywasz właśnie styropianem. W tym samym miejscu ale po wewnętrznej stronie umieszczasz skrzynkę rolety. Czy teraz to widzisz?

Tzn, że rama ma tam wysokość 14 cm + normalna wysokość ramy jakieś 8cm. Daje to razem 22 cm wysokości górnej ramy okiennej.

Po zewnętrznej stronie ramy jest puszka rolety, a po wewnętrznej stronie jest klocek styropianu.

Nad tym wynalazkiem znajduje się dopiero nadproże właściwe- takie jak przy zwykłym oknie.

Jak dla mnie to taki wynalazek jest totalnym bezużytecznym wynalazkiem- on nic korzystnego nie wnosi po za dodatkowym dochodem producenta okien, a dokładniej producenta profili. Dodatkowo będzie problem i wydziwianie z kotwami aby właściwie zamontować okno od góry.

Jeśli źle rozumiem to schematyczny rysunek.

Podałem ci jedną z możliwości wykonania tego miejsca kiedy chcemy mieć rolete całkowicie odseparowana od wnętrza z prawidłowo zamontowanym oknem kiedy z racji wielości skrzynki nie możesz między nią a nadprożem dać docieplenia bądź masz ścianę jednowarstwowa a nie chcesz się bawić w wykonywanie podcinanego i ocieplanego nadproza. I nie chodzi tu o jakieś naciąganie klienta na ekstra wydatki by producent miał większe zyski-ta interpretacja z lekka mnie zaskoczyłeś. Pytasz się co i jak zrobić można to po prostu przeczytaj ze zrozumieniem i albo takie rozwiązanie wykorzystasz albo nie a nie pieprz... głupoty o jakiś zyskach producenta

Narysowałem to o czym mówi jareko (jeśli coś pokręciłem to proszę o uwagi).

http://img31.imageshack.us/img31/9552/roletajednow.jpg

Mała uwaga do PliP: myślę, że Twoje uwagi o "dodatkowych dochodach" w kontekście porad jareko były co najmniej niesmaczne. Jareko jest b. dobrym fachowcem w tematach "okiennych" i skoro poświęca swój czas żeby Ci pomóc to doceń to!

dzięki Krzyk, siedziałem w korku na Modlińskiej osiągając zawrotną średnią prędkość 2,9 km/h i powiem szczerze z lekka mnie szlag trafił jak przeczytałem słowa PliP.

Tak na marginesie tego rysunku (dzięki Krzyk-u za wizualizację tego co tak trudno było zrozumieć) - jest to najlepsze i tak naprawdę jedyne rozwiązanie by roleta nie stanowiła jakiegokolwiek problemu i nie osłabiała termiki tego miejsca i pozwalała na idealne zamontowanie okna.

A teraz z innej beczki pod wpływem wypowiedzi PliP

Inwestorzy kochani, decydujecie się wydać dożą dodatkowa kasę na rolety, tak naprawdę dobrze pomyślane, dobrze dobrane do Waszych domów to dodatkowy koszt porównywalny z kosztem jaki ponosicie przy zakupie samych okien. Wiec nie chrzańcie nam tutaj o jakimkolwiek naciąganiu Was na zwiększone koszty montażu czy dodatkowe elementy.

Roleta albo ma spełniać swe zadanie albo ma być ozdobnikiem lub zaszpanowaniem przed sąsiadami ze Wy je macie zaś oni nie.

Myślenie nie boli :lol: na każdym etapie inwestycji a jeśli nie masz kasy to nie pisz takich rzeczy, nie ośmieszaj sie i najlepiej zrezygnuj z rolet

...myślę, że Twoje uwagi o "dodatkowych dochodach" w kontekście porad jareko były co najmniej niesmaczne. Jareko jest b. dobrym fachowcem w tematach "okiennych" i skoro poświęca swój czas żeby Ci pomóc to doceń to!
to wszystko z nudów Wysoki Sądzie :lol:

A tak na poważnie - szlag mnie i jak sądzę nie tylko mnie trafia jak takie rzeczy się tu wypisuje.

Jareko ... skoro poświęca swój czas żeby Ci pomóc to doceń to!

Mój problem został 20 lutego rozwiązany przez Sławas7

Pisałem już wtedy jak wygląda moje nadproże a Jareko stara się wprowadzić swoje udoskonalenia, które ni jak nie pasują do rzeczywistości.

Moje nadproże jest skonstruowane typowo pod integro i tego już nie zmienię. W związku z tym pojawiły się takie, a nie inne wnioski, które oczywiście podtrzymuję.

Pytanie do Jareko.

Prosze, o informację, czy ten system rolet to rolety intergo. Producent ma inne nazewnictwo, a pytając w salonach o nazwę intergo nie zawsze wiedzą co to.

http://www.mirola.pl/schematy/UPK/upk_20_-_02.pdf

albo

http://www.ap.com.pl/index.php?pokaz=akcesoria_rolety#rolety_upk

czy te rolety UPK to intergo?

Mam nadzieję, że nie naruszyłam tu jakieś reklamy podając nazwę producenta

Pozdrawiam i dziekuję

Musze podrukowac te obrazki i dokładnie się przyjrzeć :D

Czyli pytać w salonach o intergo - bo tak sie one nazywają. Nie wiem dlaczego w trzech salonach, w których pytałam nie wiedzieli o czym mówię; czy tak rzadko się je stosuje, czy jest jakaś niewielka liczba producentów takich rolet.