Claudii 18.01.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 otwór w oknie musi być większy (wyższy) o 30cm na roletę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Be Clewer musi byc montowany wraz z oknami - nie da rady zrobić tego oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 18.01.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam! Mam pytanie-mam już nadproża gotowe zamontowane RKS:bash: otwór w środku około 20,5cm wysokości na 20,5 szerokości i jaka firma zrobi mi taką roletę,aby w ten otwór się zmieściła po nawinięciu biorąc pod uwagę ,że okno mam 360cm wysokie na 280cm szerokie.Bo zdaje mi się ,że jeszcze takiej firmy nie ma na rynku!Proszę o sugestie i wszelakie rozwiązania. Pomocy. Biorąc pod uwagę wysokość okna myslę że nie obejdzie się bez podziału rolety na dwie części ,pod warunkiem , że jest tam stały słupek na ktorym mozna zamontować prowadnicę dwustronną...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.01.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Nie odpuszczaj tak łatwo Integro.Możesz zastosować za radą Jareko poszerzenia na obwodzie.Jeśli ściana konstrukcyjna z BK lub Silikatu zapytaj konstruktora czy jest możliwe podcięcie jej z zewnątrz o 8cm ( tak wychodzi z rysunku), żeby z licować ramiak z murem.To podcięcie wypełnisz później dodatkowym styropianem, a całość przysłonisz glifem nachodzącym na ramiak. Przy grubości muru 30cm powinno się to udać. IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biro 18.01.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 czy takie rozwiązanie wystarczy czy należałoby tez zebrać po 8 cm muru po prawej i lewej stronie okna od zewnątrz ??bo nie ukrywam ze robi się to coraz bardziej skomplikowane. http://images39.fotosik.pl/536/7b57f7949bf3fff3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.01.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Hm, jakby Ci to powiedź. Obwód okna to cztery boki. Robiąc to raz a porządnie unikniesz niespodzianek na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biro 18.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 dziękuje wszystkim za cenne uwagi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 18.01.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 biro......nie dziękuj.....podziękujesz jak sprawdzi sie w uzytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coop 20.01.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Biorąc pod uwagę wysokość okna myslę że nie obejdzie się bez podziału rolety na dwie części ,pod warunkiem , że jest tam stały słupek na ktorym mozna zamontować prowadnicę dwustronną...... Witam! O.K. A mógłby mi Pan wytłumaczyć jak w ten 20,5cm otwór nawet jeśli były by dwie rolety nawinie się na wysokość prawie 3,5metra rolety?Bo wszędzie mi mówią ,że trzeba minimum 28cm.Sam już nie wiem - czy ktoś wymyślił extra cienkie czy co?Proszę o pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.01.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jesli mówili o 28 cm wolnej przestrzeni potrzebnej do zwinięcia rolety to pewnie mieli na myśli roletę jednoczęsciową.....ale kto się zdecyduje na taki montaż,gdy powierzchnia przekracza 10 m2,......są dostepne tzw. mini pancerze i przy zastosowaniu podziału nie będzie problemu ze zwinięciem rolety nawet do wysokości 3,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coop 20.01.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dzięki Sławas7!Jeszcze jedno:)skoro ja mam 20,5cm wolnej przestrzeni i nawet jeśli taką roletę podzieli się na dwie części to dalej będzie 20,5cm na każdą roletę wolnej przestrzeni.I jeśli np: pióro ma 37mm szerokości i 8mm grubości to prostym rachunkiem nie ma prawa się tam zmieścić.Chyba że jest na rynku coś o czym nie wiem.Proszę o odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.01.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jesli mówili o 28 cm wolnej przestrzeni potrzebnej do zwinięcia rolety to pewnie mieli na myśli roletę jednoczęsciową.....ale kto się zdecyduje na taki montaż,gdy powierzchnia przekracza 10 m2,......są dostepne tzw. mini pancerze i przy zastosowaniu podziału nie będzie problemu ze zwinięciem rolety nawet do wysokości 3,5 metra Przecież nawet jak podzielisz roletę na 2 cześć to tylko na szerokości, a nie długości pozostanie ciągle 3.5m do zwinięcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.01.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 i te 3,5 metra nie może być wykonane w najcieńszym pancerzu bo pod własnym ciężarem będzie następowało samoistne urywanie się lameli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.01.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 I jeśli np: pióro ma 37mm szerokości i 8mm grubości to prostym rachunkiem nie ma prawa się tam zmieścić.. ma prawo i zmieści się.........może przedstawię obrazowo ,a jeśli ktoś nie wierzy?...mozna to sobie rozrysować przy 20,5 cm zmieści się nam 9 warstw nawoju rolety 1 warstwa=16 cm 2- 24cm 3- 32 cm 4- 36 cm 5- 40 cm 6- 48 cm 7- 52 cm 8- 56 cm 9- 64 cm = 368 cm zmieści się?????? przepraszam że tak łopatologicznie wytłumaczylem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.01.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jarku nie jest to aż tak wielki ciężar......1m2 takiej rolety waży około 3,5 kg a więc przy zastosowaniu podziału jedna część będzie ważyła około 17 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coop 20.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Danke Sławas7!Za to łopatologiczne wytłumaczenie-właśnie o coś takiego mi chodziło-Dlaczego i w jaki sposób się to tam zmieści?Coś w tym jest ,oby się sprawdziło w praktyce.Dzięki i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 08.02.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Narysowałem to o czym piszecie od początku (tylko zamiast poszerzenia u góry - betonowe nadproże L-19, a zamiast poszerzeń bocznych - wcięcie w murze (siporex).Pytanie - jak najlepiej posadowić tą L-kę? Tak jak jest, czy coś poobracać...?Zaznaczę, że taką skrzynkę (165) mam tylko nad drzwiami balkonowymi. Nad oknami jest 145mm i tam się mieści spokojnie 4cm styroduru bez cofania okna (a cofając nadproże).http://img546.imageshack.us/img546/6008/bbbl.jpg http://img695.imageshack.us/img695/9813/aaaosv.jpg Edytowane 8 Lutego 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirra 08.02.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja tez mam jedno pytanie.Planuje przeszklenie 6m na 2,20 lub 2,30 wysokosci z podzialem na 4 czesci (4x1,5m) 2 boczne fixy, 2 srodkowe rozsuwane na boki i teraz myslalam o takiej rolecie 2 srodkowe okna rozsuwane na boki czyli 2x1,5 jedna roleta 3 metrowa i dwa fixy po rolecie 1,5 m czy bedzie to dobre rozwiazanie i czy wogole jest to do zrobienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roinim 08.02.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Rozmnożę pytania Mój problem rozbija się o nietypowy w warunkach polskich budynek - szkielet drewniany. Jest tego 15 cm drewna wypełniane wełną plus z zewnątrz jakieś 5-10cm dodatkowej izolacji. Jak według was powinny być montowane rolety żeby sobie nie zrobić na złość? Z mojego punktu widzenia roleta lepiej wygląda wsadzone w otwór okienny, ale nie wiem na ile skrzynki są izolowane? ma to jakiekolwiek racjonalne uzasadnienie? Rozwiązanie z montażem na ścianie mniej mi się podoba, bo skrzynka będzie wystawać z ocieplenia i straszyć. Jednak jeżeli jest silne uzasadnienie tego rozwiązania w bilansie energetycznym, to nie mam zamiaru robić na złość swojej kieszeni. Czekam na wasze uwagi. R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.02.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 zrobić roletę elewacyjnadobrać kolor do elewacjii zapomnieć o kłopotach mając po prostu roletę z jej walorami użytkowymia nie skupiać się na silę by skrzynkę schowaćpomyśleć jak ją zgrać z elewacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts