Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Mam pytanie-mam już nadproża gotowe zamontowane RKS:bash: otwór w środku około 20,5cm wysokości na 20,5 szerokości i jaka firma zrobi mi taką roletę,aby w ten otwór się zmieściła po nawinięciu :( biorąc pod uwagę ,że okno mam 360cm wysokie na 280cm szerokie.Bo zdaje mi się ,że jeszcze takiej firmy nie ma na rynku!Proszę o sugestie i wszelakie rozwiązania. Pomocy.:eek:

Biorąc pod uwagę wysokość okna myslę że nie obejdzie się bez podziału rolety na dwie części ,pod warunkiem , że jest tam stały słupek na ktorym mozna zamontować prowadnicę dwustronną......

Nie odpuszczaj tak łatwo Integro.

Możesz zastosować za radą Jareko poszerzenia na obwodzie.

Jeśli ściana konstrukcyjna z BK lub Silikatu zapytaj konstruktora czy jest możliwe podcięcie jej z zewnątrz o 8cm ( tak wychodzi z rysunku), żeby z licować ramiak z murem.

To podcięcie wypełnisz później dodatkowym styropianem, a całość przysłonisz glifem nachodzącym na ramiak. Przy grubości muru 30cm powinno się to udać. IMHO

Biorąc pod uwagę wysokość okna myslę że nie obejdzie się bez podziału rolety na dwie części ,pod warunkiem , że jest tam stały słupek na ktorym mozna zamontować prowadnicę dwustronną......

Witam!

O.K. A mógłby mi Pan wytłumaczyć jak w ten 20,5cm otwór nawet jeśli były by dwie rolety nawinie się na wysokość prawie 3,5metra rolety?Bo wszędzie mi mówią ,że trzeba minimum 28cm.Sam już nie wiem - czy ktoś wymyślił extra cienkie czy co?Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Jesli mówili o 28 cm wolnej przestrzeni potrzebnej do zwinięcia rolety to pewnie mieli na myśli roletę jednoczęsciową.....ale kto się zdecyduje na taki montaż,gdy powierzchnia przekracza 10 m2,......są dostepne tzw. mini pancerze i przy zastosowaniu podziału nie będzie problemu ze zwinięciem rolety nawet do wysokości 3,5 metra

Dzięki Sławas7!

Jeszcze jedno:)skoro ja mam 20,5cm wolnej przestrzeni i nawet jeśli taką roletę podzieli się na dwie części to dalej będzie 20,5cm na każdą roletę wolnej przestrzeni.

I jeśli np: pióro ma 37mm szerokości i 8mm grubości to prostym rachunkiem nie ma prawa się tam zmieścić.Chyba że jest na rynku coś o czym nie wiem.Proszę o odp.

Jesli mówili o 28 cm wolnej przestrzeni potrzebnej do zwinięcia rolety to pewnie mieli na myśli roletę jednoczęsciową.....ale kto się zdecyduje na taki montaż,gdy powierzchnia przekracza 10 m2,......są dostepne tzw. mini pancerze i przy zastosowaniu podziału nie będzie problemu ze zwinięciem rolety nawet do wysokości 3,5 metra

Przecież nawet jak podzielisz roletę na 2 cześć to tylko na szerokości, a nie długości pozostanie ciągle 3.5m do zwinięcia!

I jeśli np: pióro ma 37mm szerokości i 8mm grubości to prostym rachunkiem nie ma prawa się tam zmieścić..

ma prawo i zmieści się.........może przedstawię obrazowo ,a jeśli ktoś nie wierzy?...mozna to sobie rozrysować

przy 20,5 cm zmieści się nam 9 warstw nawoju rolety

1 warstwa=16 cm

2- 24cm

3- 32 cm

4- 36 cm

5- 40 cm

6- 48 cm

7- 52 cm

8- 56 cm

9- 64 cm

= 368 cm

zmieści się?????? przepraszam że tak łopatologicznie wytłumaczylem

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Narysowałem to o czym piszecie od początku (tylko zamiast poszerzenia u góry - betonowe nadproże L-19, a zamiast poszerzeń bocznych - wcięcie w murze (siporex).

Pytanie - jak najlepiej posadowić tą L-kę? Tak jak jest, czy coś poobracać...?

Zaznaczę, że taką skrzynkę (165) mam tylko nad drzwiami balkonowymi. Nad oknami jest 145mm i tam się mieści spokojnie 4cm styroduru bez cofania okna (a cofając nadproże).

http://img546.imageshack.us/img546/6008/bbbl.jpg

http://img695.imageshack.us/img695/9813/aaaosv.jpg

Edytowane przez swistak81

Ja tez mam jedno pytanie.Planuje przeszklenie 6m na 2,20 lub 2,30 wysokosci z podzialem na 4 czesci (4x1,5m) 2 boczne fixy, 2 srodkowe rozsuwane na boki i teraz myslalam o takiej rolecie 2 srodkowe okna rozsuwane na boki czyli 2x1,5 jedna roleta 3 metrowa i dwa fixy po rolecie 1,5 m czy bedzie to dobre rozwiazanie i czy wogole jest to do zrobienia?

Rozmnożę pytania ;)

Mój problem rozbija się o nietypowy w warunkach polskich budynek - szkielet drewniany. Jest tego 15 cm drewna wypełniane wełną plus z zewnątrz jakieś 5-10cm dodatkowej izolacji.

Jak według was powinny być montowane rolety żeby sobie nie zrobić na złość?

Z mojego punktu widzenia roleta lepiej wygląda wsadzone w otwór okienny, ale nie wiem na ile skrzynki są izolowane? ma to jakiekolwiek racjonalne uzasadnienie?

Rozwiązanie z montażem na ścianie mniej mi się podoba, bo skrzynka będzie wystawać z ocieplenia i straszyć. Jednak jeżeli jest silne uzasadnienie tego rozwiązania w bilansie energetycznym, to nie mam zamiaru robić na złość swojej kieszeni.

Czekam na wasze uwagi.

R.