jareko 03.03.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 od puszki górnej do wyłącznika wystarczą ci trzy kablejednym idzie fazadrugim idzie po włączniku - ruch góratrzecim po włączniku - ruch dolw puszcze będziesz miał- dwa kable - faza i zero- trzy kable z puszki wylacznika- trzy kable z roletyno i oczywiście po jednym kablu ziemi czy jak to się tam teraz nazywa a najlepiej - w sytuacji gdy nie planuje sie rolet od razu zamontować później rolety z sterowaniem radiowym - masz wtedy tylko jedna puszkę do której podpinasz zasilanie rolety - w sumie dwa kable plus ta nieszczęsna ziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.03.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) cmsydney82 - no takie myślenie zmienia postać rzeczy ja ci coś powiem zapomnij o roletach - już to widzę jak po kilku latach od zamieszkania zaczniesz pruć elewację, montować rolety, naprawiać całą strukturę, pruć tynki, kłaść choćby kabel z rolety do puszki, tynkować, malować echhh.... a nie lepiej zamiast kafelków żyć przez kilka lat chodząc po linoleum ? mając rolety Jak już się kończy budowa to chce się po prostu mieszkać i cieszyć się chałupą i życiem a nie od razu myśleć o remoncie - policz sobie koszty - wybierasz najdroższą opcję z możliwych, nie wartą swej ceny Edytowane 3 Marca 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 03.03.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Dobra, chyba jednak zrezygnuje calkowicie. Co do elewacji zewnetrznej to nie jest problem wyciac styropian, zamontowac, obudowac i polozyc nowy tynk robiac np. te takie obwodki wokol okien. Nie ma problemu wtedy z kolorem. Ale zapomnialem o sznurku, przebicu w scianie i malowaniem.No to 7-10tys w kieszeni. Mam nadzieje, ze trzy szyby wystarcza bo chyba na nie sie zdecyduje. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.03.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 a chciałeś by roleta zmniejszyła ci wydatki na ogrzewanie? wybacz mój uśmiech ale jeśli tylko po to miałeś wydawać kasę to może zwróci się się za życia twych wnuków Nie zastanawiaj się - bierz szyby k=0,5-0,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 od puszki górnej do wyłącznika wystarczą ci trzy kable jednym idzie faza drugim idzie po włączniku - ruch góra trzecim po włączniku - ruch dol w puszcze będziesz miał - dwa kable - faza i zero - trzy kable z puszki wylacznika - trzy kable z rolety no i oczywiście po jednym kablu ziemi czy jak to się tam teraz nazywa 4 kable bym zalecił. Góra, dół, N i PE. Dziękuje dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 04.03.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 a chciałeś by roleta zmniejszyła ci wydatki na ogrzewanie? wybacz mój uśmiech ale jeśli tylko po to miałeś wydawać kasę to może zwróci się się za życia twych wnuków Nie zastanawiaj się - bierz szyby k=0,5-0,6Nie. Glownie mi chodzi o ochrone przed wiatrem jak i sloncem. Mieszkalem sporo czasu w pokoju z roleta zewnetrzna i spisywala sie znakomicie. A byl to klimat poludniowo europejski. Ale jednak cena rolet, ktora wynosi prawie tyle samo co okien odstrasza. I z drugiej strony Polska to nie ten sam klimat ale przyzwyczajenie zostalo. Prawdopodobnie zludne i kosztowne. Decyzja podjeta - rezygnuje z rolet. Jesli chodzi o oszczednosci to zrobilem arkusz, ktory liczy wszystko. Rolety cos tam daja ale inwestycja zwroci sie po ok. 116 latach. Trzy szyby to juz raczej pewne. Zwroca sie po ok. 15 latach (ogrzewanie drewnem). Mam rowniez pytanie odnosnie szyb ale to juz w innym temacie by nie zasmiecac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.03.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 wnioskujac z tego schematu (i podobnych) http://sterowanierolet.pl/sterowanie1_whitesmoke.jpg to mamy 5 żył z centralki do puszki z wlacznikiem/sterownikiem, a od puszki 4 żyły do rolety. Jeśli mam montować rolety, to ze sterowaniem. A jak ze sterowaniem to i centralnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.03.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) przy takim sterowniku miedzy RCS-ami masz 4 + ziemia - czyli 5. przy sterowaniu radiowym masz tylko zasilanie rolety - 2 przewody + ziemia sterowanie (radiowe) miejscowe - jak dobierzesz odpowiedni sterownik - masz bez przewodów gdyż zasilany jest na baterię (3 lata) i montowany na taśmę obustronnie klejącą w dowolnym miejscu. Możesz dowolnie konfigurować system sterowania i dowolnie go grupować jak i później zmieniać konfigurację - to podstawowa zaleta tego systemu. Np. w salonie możesz jednym przełącznikiem sterować wszystkie rolety w oknach - co w RCS wymaga innego skonfigurowania i rozbudowy. A co jak później okaże się że dwa okna chcesz ze sterowania wyłączyć? Prucie ścian? Tu zmieniasz tylko przyporządkowanie rolety do pilota itd itd Możliwości jest wiele i tylko trzeba wiedzieć choć mniej więcej czego się chce Jak już to się wie dopiero wtedy się dobiera system Edytowane 4 Marca 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebko73 05.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 WItamPytałem już o silniki (automatykę) do rolet Somfy ale wrócę jeszcze do tematu. Jestem już blisko wyboru okien/rolet, a więc niedługo z mojej strony popłynie może mniej pytań, a więcj odpowiedzi... ale póki co:Stoję przed wyborem silników do rolet: Somfy lub Nice. Firma dysponuje obiema markami, naciska jednak na Nice argumentując, że Somfy (wg nich) miało kilka wpadek ostatnio - silniki się psuły.Kilka postów wyżej pisaliście, że Somfy jest ok, a jak Waszym zdaniem wypada porównanie Somfy - Nice? Pytanie o obiektywne odczucia i chyba w dużej mierze kierowane do montażystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 wpadki zdarzają się każdemu ale... ale w ciągu wielu lat praktyki zdarzył mi się tylko JEDEN !!!! i to z winy, ewidentnej winy klienta - podał napięcie do ruchu w dol i gore jednocześnie paląc od razu silnikDalej uważam że Somfy i...... dopiero później cała reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebko73 13.03.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 wpadki zdarzają się każdemu ale... ale w ciągu wielu lat praktyki zdarzył mi się tylko JEDEN !!!! i to z winy, ewidentnej winy klienta - podał napięcie do ruchu w dol i gore jednocześnie paląc od razu silnik Dalej uważam że Somfy i...... dopiero później cała reszta No dobrze... niech Wam będzie wybrałem Somfy:D Poza tym silniki Somfy do bram garażowych mają ponoć akumulatorki i można w razie czego (w czasie braku zasilania) otworzyć i zamknąć nawet do 12 razy! A jak już silniki Somfy w roletach to już cała automatyka do bram garażowych, wjazdowych itp. z Somfy. Zamówienie na okna, rolety i bramy garażowe złożone. Teraz jeszcze ok. 6-7 tyg. i już będę mógł coś napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 15.03.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam. Bardzo prosze o porade czy wybrac okna od razu z roletami - czy osobno rolety na zewnatrz? Jakie rozwiazania stosowaliscie - jakie sa plusy i minusy. Dziekuje i pozdrawiam .Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.03.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 to już zalezy kto co lubi.kazde rozwiazanie ma jakies plusy i minusy.jak chcesz schowac rolety to z nadstawnymi bedzie prościejjak nie chcesz słyszeć silników to lepiej RZjak masz juz wybudowany domek to pewnie wiesz ze okna musisz pomniejszyc jesli miały by byc nadstawneduzo tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
placiu1 20.03.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Witam, planuje ocieplnie domu jednak nie wiem jak rozwiązać sprawę okien.Dom stary lata 80-te, okna wymienione na nowe , na oknach mam rolety zewnętrzne.Roleta częściowo nachodzi na okno. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 20.03.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 najlepszym rozwiazaniem jest zastosowanie rolet naokiennych od wewnatrz inaczej masz albo mega mostki albo skrzynki obudowane styro.....tak czy siak niemorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
placiu1 01.04.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Tak to wyglada w rzeczywistości , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 09.04.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Mam zaplanowane rolety z silnikami radiowymi Somfy Oximo RTS. Przejrzałem instrukcję do napędów Oximo RTS i napotkałem na taki zapis "PODCZAS PROGRAMOWANIA ZASILANY POWINIEN BYĆ WYŁĄCZNIE NAPĘD PROGRAMOWANY W DANYM MOMENCIE" - i tu pojawia się problem, bo ja mam wykonany jeden obwód elektryczny pod rolety, czyli jak wyłączę zasilanie to do wszystkich rolet. A puszki w których mają być podłączone rolety zamierzałem zatynkować na amen. Czy są jakieś standardowe sposoby rozwiązania tego problemu, żeby mieć puszki zatynkowane a móc zaprogramować pojedyncze rolety. Czy pozostaje mi tylko puścić osobny kabel do każdej rolety (rolet jest 9 sztuk) ? albo pogodzić się z tym, że puszek nie będę zatynkowywał ? (jeszcze nie mam tynków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 15.04.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Narysowałem to o czym mówi jareko (jeśli coś pokręciłem to proszę o uwagi). http://img31.imageshack.us/img31/9552/roletajednow.jpg Mała uwaga do PliP: myślę, że Twoje uwagi o "dodatkowych dochodach" w kontekście porad jareko były co najmniej niesmaczne. Jareko jest b. dobrym fachowcem w tematach "okiennych" i skoro poświęca swój czas żeby Ci pomóc to doceń to! Fajne rozwiązanie, podoba mi się bo i fajne i dobre i tańsze niż dobry montaż w warstwie ocieplenia a efekty cieplne podobne. Planuję ścianę dwuwarstwową z ociepleniem 20 cm, wejdą rolety pod styropian jeśli okno będzie zlicowane ze ścianą? i jakie proponujecie poszerzenia po bokach i od dołu? bo od góry to już w zależności od wielkości skrzynki więc można dać we wszystkich oknach od góry 20 cm powinno być dobrze czy źle rozumuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.04.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 w oknach wejdą, w balkonach mogą być kłopoty - większość skrzynek pod zabudowę dla wysokości ponad 2100 ma wymiary 205/205 w mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 15.04.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 ...........większość skrzynek pod zabudowę dla wysokości ponad 2100 ma wymiary 205/205 w mm To w zależności od zastosowanego profilu oraz rodzaju wieszaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts