Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na tyle na ile się da :)

Tak jak napisał Jani, przy montażu okien bez cofania nadproża trzeba wysunąć je poza lico ściany by pod skrzynkę dać ocieplenie - realnie nie wysunie się więcej jak 20-30 mm, czyli pod skrzynką będzie 20 mm styropianu - ale lepiej dać styrodur, jest cieplejszy. To tak naprawdę niezbędne minimum ocieplenia by nie było niepokojących zjawisk chłodnego nadproża

Ile cofniesz - tyle zyskasz :)

Oj chyba muszę na swoją stronę wrzucić kilka zdjęć własnie z takich montaży :)

Rolet nie mam, ale ostatnio przysłoniłem okna dachowe markizami zewnętrznymi - efekt w słoneczne dni wyjątkowo zadowalający tym bardziej, że założyłem też folie przeciwsłoneczne. Temperatura na wewnętrznej szybie przysłoniętego okna dachowego mierzona w południe to 26-27oC. Dodam, że przed instalacją markiz i folii ale po przysłonięciu okna roletami wewnętrznymi temperatura na oknie to 43oC. Ciekawe jakie mają temperatury użytkownicy rolet zewnętrznych.

Jestem na etapie wyboru okien, a co za tym idzie rolet.

Powiedzcie, jakie rozwiazanie bedzie lepsze, rowniez pod wzgledem ciepla, funkcjonalnosci tip.

Roleta nadstawna:

http://magma-invest.pl/files/1/UserFiles/image/rolety/nasadowa1.jpg

Roleta integro:

http://magma-invest.pl/files/1/UserFiles/image/rolety/integro.jpg

Okna beda mocowane na rowno z murem, porotherm 25cm Profi. Na to pojdzie jeszcze 20cm styropianiu. Zawsze myslalem ze nadstawna roleta bedzie najlepsza , bo zostanie przykryta z zewnatrz styropianem.

Teraz zaproponowano mi rolete Integro, jako lepsza, bo od wewnatrz domu cichsza i w ogole. Tylko zastanawiam sie nad ociepleniem ..roleta Integro nie jest juz przykrywana styropianem, bo jej glebokosc to mniej wiecej wlasnie te 20cm styropianiu i w nim mialaby byc schowana.

Montazysta okien zaproponowal, by zaraz za nia az do wnetrza domu. polozyc twardy styropian czy tez styrodur, i ocieplenie bedzie, ale juz za roleta w kierunku domu. Okno bedzie oparte..no wlasnie,..na styrodurze?

oto jakby to mialo wygladac:

http://www.e-polityka.pl/okno/integro_styr.jpg

czyli zaraz za roleta mialby zaczynac sie np. styrodur, dajac odpowiednie ocieplenie. Oznaczylem to miejsce na czerwono na zdjeciu.

Zastanawiam sie tylko czego bedzie trzymalo sie okno od gory? styroduru? jak zamontuja rolete? ..

prosze o jakies poradu co wybrac.

Dodam ze nadproza sa na rowno z murem, wiec nie ma mozliwosci ich cofania itp. rzeczy

Pozdrawiam,