Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam okno tarasowe o podobnych wymiarach i ten sam problem. Zrobiłam kilka wycen okien- wszystkie z roletami nadstawnymi. Na takie szerokie okno zaproponowano mi wszędzie 2 rolety- jedna na małe okno a druga na to podwójne. Tylko Oknoplast-Mikołajczyk Wrocław "zawiesił" się na tej rolecie i na jej montażu twierdząc, że takie duże okno z roletą powinno być specjalnie montowane i roleta jest trosze inna .Niestety nie umiem CI tego dokładnie wytłumaczyć ale możesz do nich zadzwonić i zwyczajne podpytać.

Miałem cichą nadzieję, że mi Jareko odpowie jak to zrobić :) ....
Jareko ma swoją stronę, na niej zdjęcia z różnych realizacji, Jareko nie może śledzić wszystkich wątków a i czasem niektóre mu "uciekają" stąd wystarczy wejść na stronę, oblookać, w razie wątpliwości Jareko ma także mail :) gdzie zapytać można, a inni, bardziej odważni hi hi po prostu sięgają po komórkę i dzwonią do jareko by w bezpośredniej rozmowie to i owo sobie wyjasnić

....Zrobiłam kilka wycen okien- wszystkie z roletami nadstawnymi. Na takie szerokie okno zaproponowano mi wszędzie 2 rolety- jedna na małe okno a druga na to podwójne. Tylko Oknoplast-Mikołajczyk Wrocław "zawiesił" się na tej rolecie i na jej montażu twierdząc, że takie duże okno z roletą powinno być specjalnie montowane i roleta jest trosze inna .....
Podział na 2/2 jest jak najbardziej trafny, także użytkowo, otwierasz tą od dwuskrzydłowego i nie zawsze musisz otwierać obie. A w roletę nadstawną do okna o takiej szerokości możesz się też nie martwić ;) całość będzie latać przy zamykaniu za każdym razem i żadne dodatkowe "konstrukcje" nie wzmocnią ci takiego zestawu okiennego. A co później? Pękające zgrzewy przy oknach PVC, niemożność zachowania szczelności bo cała góra lata jak żyd po pustym sklepie. Nie wierzysz? Poszukaj kogoś kto takie "wynalazki" ma zamontowane i zobacz jak to się zachowuje przy otwieraniu i zamykaniu skrzydeł. Nie jeden inwestor po takiej próbie zrozumiał to o czym mówię

No właśnei zdaje sobie z tego sprawe,ale jednak markizy odpadaja ... Ale wielkie dzięki za link.Ja poki co znalazłem coś takiego-i chyba bardziej obstawałbym własnie przy tego typu rolecie .

To jest okno dachowe firmy Fakro. Firma Fakro niedawno wprowadziła do oferty okna dachowe oparte o bezprzewodową technologie Z-wave. Można ją w prosty i szybki sposób skonfigurować z systemem Fibaro.

Witam i specjalistów, pytam, jak rozwiązać problem rolet w naszym budującym się domu.

Otóż, według gotowego projektu z123, nad wszystkimi oknami h0 jest bezpośrednio położony wieniec, miejscami posiadający podciągi (nad największym 3m oknem tarasowym). Pozostałe 2 okna normalnej wielkości mają przewidziane nadproża, a na nich dopiero wieniec. Czy w takim razie, gdybyśmy chcieli zdecydować się na montaż rolet, to mając nad oknem wieniec, czy istniałaby możliwość montażu rolet nadstawnych? Bo na pierwszy rzut oka, pozostaje tylko możliwość rolet skrzynkowych, a te, moim zdaniem psują nieco wygląd elewacji. Nadto, według rzutów poglądowych elewacji na stronie naszej pracowni, rolet nie przewidziano.

Pytam teraz, bo mam jeszcze możliwość podjęcia takiej decyzji, zanim nasi fachowcy zaczną murowanie ścian nośnych.

Pozdrawiam.

Wszystko najlepiej przedyskutowac potem z firmą, która będzie Wam robiła okna. My budujemy Z101 z tej samej pracowni i po rozmowach z dostawca okien zaproponowali zmniejszenie nieco samych okien (ok 20cm wysokości), aby zmieścić kasety z roletami podtynkowymi. Dzięki temu nie trzeba kombinowac z wymiarami otworów okiennych ani nie ma się skrzynek z roletami wiszących nad oknami. koniec końców okazało się że otwory okienne wyszły "ze sporym zapasem" i okna będa w pierwotnych wymiarach i kasetki też się zmieszczą..

Dzięki za podpowiedź, no jest to jakieś rozwiązanie. Jakoś trudno mi uwierzyć, by nasza super dokładna ekipa przygotowała większe otwory na okna, niż są przewidziane w projekcie, ale wszystko zdarzyć się może. W naszym zecie 123, poza 2 standardowymi małymi oknami, wszystkie pozostałe (4 okna) są wysokości 235 cm i też nie wiadomo jakby wyglądały mniejsze o 20cm, tj. 215 cm. Pożyjemy, zobaczymy.

Pozdrawiamy,

kasia i tomek

Halo halo! Czy ktoś może polecić producenta rolet, które można kupić w Krakowie?

Czy wybralibyście rolety na polskich profilach Aluprof czy na niemieckich profilach Alukon? Te drugie są droższe i zastanawiam się czy warto dopłacać bo różnica w cenie jest spora.

Hej.Który profil rolet wybraliście? i jak się sprawują?

• 4 weeks później...