Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. przede wszystkim należy wybrać system, tzn. wewnętrzne w ścianie ( RKS, SKS ) czy zewnętrzne - naścienne. można też próbować zainstalować zewnętrzne w taki sposób aby przykryyć je np. ociepleniem.

2. uznanych producentów jest kilku, wykonawców baaaaardzo wielu.

istotny jest solidny montaż ( poziomowanie, pionowanie ) i cuś tam - nie znam się na tym, ale doświadczyłem źle zamontowanej jednej rolety :evil: Uznano reklamację i natychmiast wymieniono część lameli.

3. wybrać dodatki, zwijacze lub korby lub silniki, kolor, wielkość lameli szersze/węższe, lewobieżne lub prawobieżne, aluminiowe, drewniane, te drugie bardzo drogie, antywłamaniowe ( bankowe ) jeszcze droższe.

Cz.

No właśnie producentów cała masa. Wiem,że cena antywłamaniowych jest koszmarna, więc odpadaja. Ciekawe jakie są ceny innych a np nie bardzo podobają mi się rolety ze kasetą na zewnątrz, raczej myślę o tych chowanych w nadprożu lub podtynkowych.Jestem ciekaw czy kupując okna już wybierałeś rolety?Na jakiego producenta się zdecydowałeś? jak kosztowało cie np okno +roleta do niego i jaki miało okno wymiar.Pozdrawiam

No właśnie producentów cała masa. Wiem,że cena antywłamaniowych jest koszmarna, więc odpadaja. Ciekawe jakie są ceny innych a np nie bardzo podobają mi się rolety ze kasetą na zewnątrz, raczej myślę o tych chowanych w nadprożu lub podtynkowych.Jestem ciekaw czy kupując okna już wybierałeś rolety?Na jakiego producenta się zdecydowałeś? jak kosztowało cie np okno +roleta do niego i jaki miało okno wymiar.Pozdrawiam

okna kupowałem u innego producenta niż rolety, chociaż mogłem razem.

Ponieważ okna kupowałem drewniane z najwyższej półki ( ale to taki mały mój konik ), to za rolety też nieźle zaśpiewali. Stąd wybrałem innego dostawcę.

Rolety planowałem na etapie projektu domu.

U mnie są takie zewnętrzne w nadproża w kształcie odwróconego "L".

Nie wybrałem systemu w nadprożu ( RKS ), gdyż jest to potężny mostek termiczny, a buduję raczej "ciepły" dom.

natomiast moje kasety ( te zewnętrzne w nadprożu L ) schowają się pod tynkiem zewnętrznym. Wymaga to nieco przesunięcia okna w stronę pomieszczenia, ale niewiele ( przy ścianach 36 cm ).

Konstrukcja od początku, bardzo starannie przemyślana, co do centymetra. Rolety z silnikami i sterowaniem cenntralnym+punktowym. Nie wyobrażam sobie, codziennie latać i sznurkami/taśmami otwierać/zamykać rolety. Dodatkowa korzyść - symulacja obecności + oświetlenie w dzień dla kwiatów podczas naszej nieobecności.

Ceny - nie pamiętam ok. 200-220 zł za m2 rolety, + silniki ok. 700 zł + sterowniki punktowe ok. 160 zł + zegar centralny 350 zł. wszystko brutto z montażem.

Cz.

okna kupowałem u innego producenta niż rolety, chociaż mogłem razem.

Ponieważ okna kupowałem drewniane z najwyższej półki ( ale to taki mały mój konik ), to za rolety też nieźle zaśpiewali. Stąd wybrałem innego dostawcę.

Nie wybrałem systemu w nadprożu ( RKS ), gdyż jest to potężny mostek termiczny, a buduję raczej "ciepły" dom.

natomiast moje kasety ( te zewnętrzne w nadprożu L ) schowają się pod tynkiem zewnętrznym. Wymaga to nieco przesunięcia okna w stronę pomieszczenia, ale niewiele ( przy ścianach 36 cm ).

Konstrukcja od początku, bardzo starannie przemyślana, co do centymetra. Rolety z silnikami i sterowaniem cenntralnym+punktowym. Nie wyobrażam sobie, codziennie latać i sznurkami/taśmami otwierać/zamykać rolety. Dodatkowa korzyść - symulacja obecności + oświetlenie w dzień dla kwiatów podczas naszej nieobecności.

Ceny - nie pamiętam ok. 200-220 zł za m2 rolety, + silniki ok. 700 zł + sterowniki punktowe ok. 160 zł + zegar centralny 350 zł. wszystko brutto z montażem.

Cz.

Silniki, sterowniki punktowe... Te wartości podałeś za szukę, czy łącznie?

Witam i ja zastanawiam się nad sposobem ukrycia skrzynek do rolet w ścianie. W projekcie mam scianę 3W i na pewno nie chcę widocznych z zewnątrz ani zasłaniającyh okno kaset.

Czy ktoś ma doswiadczenia z nadprożami do rolet z leiera?

Obawiam sie mostków termicznych przy zastosowaniu rks-ów, a okna mam dosyć szerokie...

Cz.

Mam jeszcze kilka pytań:

1. czy jeżeli niezaplanowałbyś umiejscowienia rolet na etapie projektu, to później byłby problem z ich umiejscowieniem (rodzaj nadproży chyba można zmienić, bez wielkiej szkody dla konstrukcji...)?

2. 36 cm sciany - Tyle masz bez ocieplenia? Czy z ociepleniem? Jeżeli ja zaplanowałem Silkę 18 i 12 cm wełny, sądzisz, że mogę mieć na tym polu jakieś problemy? Próbowałem zgłębiać to w innym wątku, ale bez skutku, bo nikt nie miał tutaj doświadczenia.