antech 07.09.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Chyba zalezy od rodzaju rolety. Ostatnio jak robiłem SSO to dawałem 18cm na okno i 22 cm na drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 16.09.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 potrzebuje szybkiej informacji który system jest cieplejszy? Dodam ze ocieplam 20 cm styro. Mam możliwość zostawienia miejsca pod nadprożem bo jestem w trakcie murowania. Proszę o szybką poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinio 16.09.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam wszystkich i pozdrawiam.Proszę o pomoc i komentarz, czy dobrze rozumuję.Stawiam ściany z ytonga energo, nie planuję dodatkowego ocieplenia, więc nie ma czym maskować skrzynek rolet. Wcinanie się w nadproże systemowe też chyba nie wchodzi w grę. Natomiast chcę mieć rolety nie wychodzące poza płaszczyznę elewacji. Największa szerokość otworów okiennych wynosi 260 cm, dlatego wydaje mi się, że najlepiej będzie zdecydować się na rolety podtynkowe systemu Integro montowane z oknami z poszerzeniem - wyjdzie najbardziej stabilne i ciepłe. Trzeba tylko odpowiednio wyliczyć, o ile podnieść wysokość otworów okiennych i drzwiowych, żeby górne linie wyszły na jednym poziomie. Czy dobrze kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 17.09.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Najłatwiej jest podnieś o 20cm. Na okna i drzwi dajesz takiej samej wysokości poszerzenie, więc górą masz wszystko równo zlicowane niezależnie od wymiarów skrzynki. Napisz jeszcze jaką masz szerokość ściany, bo okna przy jednowarstwowej powinny być zamontowane w osi muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinio 17.09.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Szerokość bloczka ytong 36,5 cm. Wydaje mi się, że okna muszą być wpuszczone w mur na taką głębokość, żeby schowała się cała skrzynka rolety. Ale to chyba już zostawię ekipie montującej rolety z oknami.Żeby uniknąć cieniowania bloczka zastanawiam się nad podniesieniem nadproża o całą wysokość bloczka tj. 25 cm. Wtedy okna i drzwi wyjdą wyższe o kilka centymetrów od tych w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.09.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) to realnie zapomnij o chowaniu skrzynki - zrób normalną skrzynkę elewacyjną, dobierz jej kolor albo pod okno albo pod kolor elewacji. Nie chce mi się szukać innych zdjęć, estetycznie wkomponowanych skrzynek w elewację - ale uwierz mi na słowo - można to zrobić estetycznie Przy 36 cm oś okna powinna by 18 cm od lica ściany, odejmując polowe profila, wychodzi ci że lico okna powinno być 14-15 cm od zewnątrz. Nie masz szansy schować skrzynek - sorki http://jareko.pl/page6.php Edytowane 17 Września 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 18.09.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 potrzebuje szybkiej informacji który system jest cieplejszy? Dodam ze ocieplam 20 cm styro. Mam możliwość zostawienia miejsca pod nadprożem bo jestem w trakcie murowania. Proszę o szybką poradę Było już kilka razy, przy 20cm ociepleniu intergo jest idealne, ponieważ nie dość że nie ma problemu ze schowaniem skrzynek to skrzynka i prowadnice są zamontowane w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinio 18.09.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Przy 36 cm oś okna powinna by 18 cm od lica ściany Wyjaśnij proszę laikowi, dlaczego? Większość domów wznoszona jest przecież w systemie 24-25 cm ściana + 15-14 cm ocieplenie, razem wychodzi 39 cm grubości ściany, a rolety są całkowicie chowane. Ściana jednowarstwowa 36,5 cm jest cieńsza tylko o 2,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Skrzynka rolety do okien powyżej 180 ma już 205 mm oczywiście przy rolecie wyposażonej w wieszaki z blokada która polecam przy napędzie elektrycznym. I jak ja zmieścisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 19.09.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Właśnie wróciłem z placu budowy ( daleko...ponad 500 km ) domek budowany z Ytonga energo 36,5 cm,..... zmieściło się...i nie będą to rolety w systemie elewacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 ale kolega zastały wbudowane nadproża jakie sprzedajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinio 20.09.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Właśnie wróciłem z placu budowy ( daleko...ponad 500 km ) domek budowany z Ytonga energo 36,5 cm,..... zmieściło się...i nie będą to rolety w systemie elewacyjnym Jakieś szczegóły, podpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.09.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 nadproża systemowe do rolet typu RKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 21.09.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 nadproża systemowe do rolet typu RKS Jareko,dzięki za odpowiedź Jarku z pewnością wiesz, że tak jak rożne są typy okien, tak też różne są typy nadproży roletowych w systemie RKS .....jedne lepsze inne gorsze....aczkolwiek metoda działania podobna, gdyby było inaczej? zamiast hekkoplast sprzedawałbyś dob.....plast a odpowiadając na pytanie robinio....sprawa jest dziecinnie prosta, montujemy nadproże roletowe typu ZFE Ytong o szerokości 36,5 cm nad otworem okiennym i mamy rozwiązane dwie sprawy....nadproża i magazynu na roletę zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 21.09.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 jareko a co w przypadku budowy z solbetu? jak przygotowac otwor pod okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 a czym się różni Solbet od jakiegokolwiek innego materiału - oczywiście w kontekście montażu rolet ? NiczymNależy zachować się odpowiednio do zastosowanego rozwiązania, czy to dla rolet nadstawnych, czy zewnętrznych czy też RKS-ów potrzebujących odpowiedniego, prefabrykowanego nadproża - je można posadowić na każdym materiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 24.11.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 no cóż.... kolejny przykład czytania bez zrozumienia hi hi hi a obok mnie jasno napisane Sprzedaż produktów PPHU Jezierski - Markowe Okna i szeroko rozumiany montaż - na terenie całego kraju Jareko to i mnie można do grona tych czytających bez zrozumienia zaliczyć.... jeśli jesteś zainteresowany montażem okien na terenie województwa opolskiego to prześlę Ci wymiary wnęk do wyceny (przygotowane były pod be clever), ale zarówno Twoje argumenty jak i moje doświadczenia z roletami be clever potwierdzają Twoje spostrzeżenia, tylko nie wiedzieć dlaczego dopiero teraz na ten wątek się natknęłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati_23 19.12.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 dlatego warto o roletach myśleć zanim powstaną nadproża poszukam i wkleję zdjęcia wymurowanej chałupy pod moje dyktando - ale klient na etapie projektu już wiedział że będą rolety i tyle Jareko, jestem na etaie zmian w projekcie i szczerze mówiąc po przeczytniu tego forum nie do końca wiem jak ostatecznie powinien wyglądać montaż i nadproża żeby miało to sens. Mam porotherm 24+20 styro. Największe kwarty to 230cm wysokości i 250 cm szerokości (mam jedno okno 230 cm wysokości i 400 cm szerokości podzielone na 1/2 ). W związku z czym największa skrzynka to min.18x18cm dla pancerza PA-39 (max szerokość rolety to 2500mm i powierzchnia do 6,5m2). Czyli jakie powinno być wg Ciebie min. ocieplenie skrznki (z 3-ch stron) i jednocześnie żeby schować ją pod tynkiem. Skłaniałbym się do takiego rozwiązania (żeby prawidłowo zamontować okno max na skraju ściany) jak poniżej ale jak to technicznie rozwiązać (wym. ocieplenia + kształt i "wybranie" nadproża). Może inne Twoje propozycje dla mnie na tym etapie... Z góry dzięki. bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbam73 20.12.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Znaczy sie okna juz sa, elewacja tez. I tu problem. Bo teraz chcialem jakies zewnetrzne rolety - glownie do ochrony przed zimnem - a nie nie bylo nic robione ani projektowane wczesniej pod rolety. Tylko nie wiem czy juz nie po ptokach- co byscie polecali zeby dalo sie zamontowac do juz gotowych okien? (ok 16 zm styropianu w elewacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.12.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Skrzynki wogóle się nie ociepla ,chodzi tylko o to by schowała się w elewację a to z ociepleniem skrzynki jako takiej, by strat uniknąć, nie ma do rzeczyPod skrzynkę MUSI być dodany styropian/styrodur w grubości minimum 20 mm(dla styroduru) a im więcej tym lepiejDla wysokości ponad 180 pojawia się skrzynka 205 - zakładając że ktoś słucha i zamiast wieszaków z blachy, przy napędzie elektrycznym, zastosuje wieszaki z blokadą I na koniec - do wszystkichPonawiam prośbę by nie wysyłać mi PW na Forum a zwłaszcza popędzających mnie bym odpowiedział w jakimś tam wątku. Rzucacie temat na Forum i oprócz mnie są też inni by się wypowiedzieć, nie zeżarłem wszystkich rozmów by tylko na moje wypowiedzi czekać. Sorki ale lekko się wkurzyłem. Są Święta, jest nie tylko robota ale też życie normalne, jesteśmy tu z pasji i chęci i zrozumcie to proszę, jak Wy macie czas na życie rodzinne tak samo nam się on należyI kolejna sprawaNie pisać do mnie bym wskazał jaki profil wybrać bo i tak tego nie zrobię. Nie pisać też o rozwiązania problemów montażowych bo od tego jest Forum i spora rzesza doradców którzy też się wypowiadają i doradzają.Zdrowych i wesołych Świąt wszystkim życzę Edytowane 21 Grudnia 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts