Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, ale chyba typowe rozwiązanie które chciałby mieć każdy to możliwość sterowana każdą z rolet z osobna (to na pewno) i dodatkowo grupą rolet.

Ja mam prosto bo mam salon z 3 roletami do rpacy grupowej i indywidualnej oraz dodatkowo kuchnie i pokoik myślę że tylko sterowanie indywidualne.

Tak więc nie jest to zbyt skomplikowane bardziej nie będzie rozbudowywane.

Czy teraz można już coś zaproponować.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Instalacja elektryczna zasilania napędu rolet może być załączana jak żarówka - od lokalnego włącznika. Ta wersja może mieć również układ łączników schodowych, bistabilnych lub automatyki sterowanej z układu "gwiazdy" w tym również sterowanie czasowe. Praktyczniejsze jest sterowanie radiowe: przy silniku rolety znajduje się odbiornik a pilot steruje pojedynczymi roletami na częstotliwości odbiorników lub grupowo na tzw. kanale wspólnym. Ta wersja może też posiadać wersję programowania czasowego - tylko nadajnik będzie droższy. Każde z tych rozwiązań wymaga innego zasilania elektrycznego - fazy. W każdym przypadku do rolety musi dochodzić przewód ochronny i neutralny.

W zależności od wybranego sposobu sterowania i funkcji silników z czujnikiem przeszkody lub bez, wyłączników krańcowych możesz mieć różne sposobyotwierania rolet: zamknij-otwórz lub z możliwością zatrzymania w częściowym otwarciu. Szczegóły ustalisz z dostawcą / instalatorem, ale do rozmowy trzeba się przygotować i dobrze że tak chcesz zrobić. Ja ten błąd popełniłem.

Możesz wybrać ręczne sterowanie linką lub taśmą i tu nie potrzebujesz instalacji elektrycznej :).

Jeśli coś zagmatwałem proszę specjalistów o korektę.

Gdy wybierzesz sterowanie radiowe, można też stosować dodatkowe przełączniki klawiszowe, bezprzewodowe. To tak jakby pilot zamocowany na stałe do ściany, masz pewność, że nie zgubisz :) Posiada on własną baterie i nie potrzeba żadnych instalacji do niego.
i najważniejsze - by programować, przeprogramować lub cokolwiek zrobić z roletami konieczna jest możliwość zasilania tylko JEDNEJ rolety - czyli albo każda ma swój własny bezpiecznik, albo puszka do której jest dostęp

Panowie,

widzę że jest szansa, że dowiem się czegoś od ekspertów, mam pytania:

1. czy to prawda, że nie da się zamontować rolet antywłamaniowych na okna narożne?

2. jeżeli tak, czy istnieje dobry i estetyczny system, który będzie miał przynajmniej funkcję regulacji dopływu światła?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki

zacznijmy od tego,że ani na narożnych ani na zwykłych nie zamontujesz rolet antywłamaniowych bo.... bo takich za normalne pieniądze nie kupisz, a aluminiowe z antywlamaniowościa nie maja nic wspólnego

zależy jak narożne :)

Jeśli od wewnątrz masz kąt to spokojnie rolety zewnętrzne zamontujesz

Jeśli zaś kąt jest od zewnątrz to się nie uda - chyba że zastosujesz rolety nadstwane

Czy już kontaktowałaś/eś się z jakimkolwiek sprzedawcą ?

zacznijmy od tego,że ani na narożnych ani na zwykłych nie zamontujesz rolet antywłamaniowych bo.... bo takich za normalne pieniądze nie kupisz, a aluminiowe z antywlamaniowościa nie maja nic wspólnego

zależy jak narożne :)

Jeśli od wewnątrz masz kąt to spokojnie rolety zewnętrzne zamontujesz

Jeśli zaś kąt jest od zewnątrz to się nie uda - chyba że zastosujesz rolety nadstwane

Czy już kontaktowałaś/eś się z jakimkolwiek sprzedawcą ?

Jeszcze nie... fachowcy od okien, z którymi dotychczas miałam do czynienia, raczej wykluczali możliwość rolet :-(

Zdaję sobie sprawę, że "antywłamaniowość" takowych jest mocno dyskusyjna. Teraz zależałoby mi głównie na zaciemnianiu pomieszczeń - mam duże przeszklenia od południa, zresztą od wschodu i zachodu też niewiele mniejsze.

A wygląda to tak: teraz uwaga, czy uda mi się wstawić zdjęcia?

http://images46.fotosik.pl/1581/ee198a520a8ed734gen.jpg

takie rzeczy najlepiej planować wraz z oknami a najlepiej jeszcze zanim powstaną mury

można spokojnie wstawić ale konieczne będzie zamontowanie rolet na dystansie by można było pod skrzynkę dodać minimum 20 mm styroduru jako niezbędnego zabezpieczenia nadproża betonowego przed przemarzaniem.

Jest to realnie wykonalne i pośpiesz się zanim pojawią się tylko wewnętrzne bo trzeba zrobić elektrykę

W ostateczności można ją zrobić na zewnątrz, pod ociepleniem - ale już teraz nalezy nad tym myśleć

nie ma jednoznacznej odpowiedzi - Bami, pójdź do punktu, porozmawiaj, dowiedz się co mogą ci zaoferować, jak chcą rozwiązać zasilanie, montowanie

Uwierz w wiedzę innych, jeśli coś będzie nie tak, opisz problem jaki cie trapi

Poszukaj w internecie - jest od cholery różnych rozwiązań sterowania a to wymusza ilość kabli

I najważniejsze - musisz ieć wizję wykorzystania i sterowania rolet w swym domu - od tego zacznij

wizję już mam - automatyczne sterowanie z poziomu inteligentnego budynku - pozostaje mi "jedynie" poszukać producenta i wykonawcy - podpowiesz coś?

to chyba ktoś ci ten "inteligentny" dom kablować będzie tym samym zapomnij o problemie - zgłoś tylko i zapisz w umowie że centrala ma sterować także roletami :) a nie tylko czajnikiem ;) czy podlewaniem ogródka ;)

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z zewnetrznymi żaluzjami. Nie chodzi mi o rolety żaluzjowe, tylko o żaluzje z możliwością regulacji kąta nachylenia lamelek. Bardzo często są one nazywane żaluzje fasadowe.

Jestem ciekawy jakich firm macie i jak wam się to rozwiązanie sprawdza. A może ktoś z Was je instaluje na terenie woj. mazowieckiego?

Panowie i Panie,

Niestety nie mogę nic poradzić z żaluzjami,

Natomiast jeśli chodzi o omawiany temat rolet zewnętrznych to czytając te posty trudno je laikowi połączyć i zrozumieć, bo wiadomo jeśli temat wykonuje instalator to powinien ogarnąć sprawę od a do z i wtedy nie ma potrzeby pisania na forum. Ale jeśli ktoś pisze to widać sam kombinuje jak temat rozwiązać i wtedy najlepiej łopatologicznie albo obrazkowo.

No i właśnie chciałem mój pomysł zaprezentować, po przemyśleniach oczywiście.

Ja mam mało okien i mało rolet. W salonie 3 sztuki oraz do tego pokoik -1 jedna sztuka i kuchnia 1 sztuka. Pomyślałem sobie jak tym chce sterować - na pewno każdą z osobna bym chciał i na pewno grupą rolet ale tylko tą którą widać (ze względów bezpieczeństwa) czyli grupa salonowa. Do pozostałych muszę podejść żeby je widzieć więc wystarczy jeden osobny przycisk do każdej. No i teraz jak się to robi na pewno nie przewodem 3x1,5 bo roleta musi obracać sięraz w jedną a raz w drugą więc absolutne minimum to przewód 4 żyłowy, przekrój zależy od mocy silnika ale 1,5 mm jest wystarczający w zupełności, niektórzy montują mniejsze.

Skupmy się na salonie - 3 okna sterowanie indywidualne i grupowe: z uwagi na to że mam blisko od każdego z okien do przełącznika grupowego to puszczę każdy kabel od każdego okna 4x1,5 do puszki w której umieszczę przełącznik indywidualny do każdego okna oraz jeden przełącznik wspólny. W puszcze tej jest jeszcze przełącznik od światła w salonie i z niego będzie zasilanie.

W pozostałych pomiueszczeniach kuchnia i pokoik z okna bezpośrednio do przełączników 4x1,5 - te przełączniki w każdym z przypadków będą przy przełącznikach światła.

Dodatkowo do każdej puszki doprowadzę osobny przewód z centralki alarmowej Satela co umożliwi np. realizację funkcji samoczynnego zamykania po za zbrojeniu alarmu.

Jeśli chodzi o sterowanie zdalne to w każdym przypadku jest to możliwe wystarczy doprowadzić zasilanie przewodem 3x1,5 a odbiornik można wszędzie upchnąć.

Pzdr.

tylko zapominasz o jednym że większość silników do rolet ma tylko 3 przewody - faza, neutralny, uziemienie - czy jak to się nazywa

Po drugie - samo zasilanie silnika to nie takie proste - naprawdę możliwości rozwiązań jest tyle że najszybciej dowiesz się jak pójdziesz do tego który ci rolety dostarczy

Czasem zacznijcie wierzyć w fachowość tym, którzy was obsługują

Wierzę, ale to nie kwestia wiary,

Bo na tym etapie nie wiem kto mi je dostarczy...

Jeśli przewód ma tylko 3 kabelki to ciekawe jak się zmienia kierunek obrotów ????

A po drugie jak ma 3 kabelki to jak puszczę tylko 4 to chyba będzie git bo najwyżej jednego nie wykorzystam.

Proponuję tu zajrzeć tu sa przykładowe schematy z których korzystałem: http://sterowanierolet.pl/pliki2/sterowanie1.jpg

No i gotowe rozwiązania tyle że sterownik kosztuje koło 100 zł za sztukę , więc go wyeliminowałem :-)

skoro sterownik za 100 to już dla ciebie za dużo to daruj sobie wogole rolety

A swoją drogą zanim zaczniesz coś wymyślać poczytaj o silnikach do rolet, o tym jak działają i dlaczego do ich zasilania wystarczą trzy przewody, dla ułatwienia dodam, że na stałe podajesz neutralny (niebieski) i drugim sobie żonglujesz - góra - dół, może pojmiesz dlaczego tylko dwa przewody sterują roletą góra-dól

Raaaaaaany, ludzie, nie musicie sie na wszystkim znać, dajcie innym zarobić ;)