Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

coś mi się nie wydaję :)

roleta 3480 szeroka ma być podzielona na dwie części po 174 aby pancerz był m3 i nie ma możliwości aby zastosować jeden silnik do obu pancerzy!

(oczywiście może jakieś obejścia ktoś robić itp )

muszą być dwa silniki ,chyba że mylisz to z tym że silniki będą chodziły na jednym włączniku?ale aby tak było należy zastosować przekaźniki DZU

Hmm...

No właśnie dlatego sie pytam, żeby weryfikować to co handlowiec mówi :)

3480 jako cały wykusz ma być podzielone na 2 rolety, 1115 i 2230, i obie maja być napędzane jednym silnikiem- tak mnie zapewnia sprzedawca

W rozpisce jest jako "zestaw tarasowy" 1-1 i 1-2, jedna ma wpisany napęd: mobilus mech. kr., druga - bez napędu-taras

Domyślam sie że bedzie też jeden włącznik ;-)

Przy 2800x2300 jest analogicznie, podzielone na 1844 i 921, zapisy o napedzie takie same...

Inne rolety, ręczne, maja wpisane "typ napędu- ręczny", więc zapis jest jasny ;-)

Może jakoś sie da ? Rolety oczywiście będa koło siebie i stykają się skrzynkami.

Przy czym jeśli to ma być rzeźba montażystów a nie rozwiązanie producenta to chyba podziekuję...

Tak przy okazji ;) zacząłem sie zastanawiać do dać pod skrzynkę rolety; okna będą wysuniete o 3 cm. Wszyscy z automatu mówią styrodur. Ale jezeli roleta jest mocowana poprzez prowadnice a nie do ściany to chyba mozna tam włożyć dowolny materiał ocieplający, np styropian fasadowy o lepszej lambdzie ?

Dobrze myślę, czy zapomniałem o jakims istotnym "drobiazgu" ;)?

Pozdrawiam

Jarek

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmm...

No właśnie dlatego sie pytam, żeby weryfikować to co handlowiec mówi :)

3480 jako cały wykusz ma być podzielone na 2 rolety, 1115 i 2230, i obie maja być napędzane jednym silnikiem- tak mnie zapewnia sprzedawca

W rozpisce jest jako "zestaw tarasowy" 1-1 i 1-2, jedna ma wpisany napęd: mobilus mech. kr., druga - bez napędu-taras

Domyślam sie że bedzie też jeden włącznik ;-)

Przy 2800x2300 jest analogicznie, podzielone na 1844 i 921, zapisy o napedzie takie same...

Inne rolety, ręczne, maja wpisane "typ napędu- ręczny", więc zapis jest jasny ;-)

Może jakoś sie da ? Rolety oczywiście będa koło siebie i stykają się skrzynkami.

Przy czym jeśli to ma być rzeźba montażystów a nie rozwiązanie producenta to chyba podziekuję...

Tak przy okazji ;) zacząłem sie zastanawiać do dać pod skrzynkę rolety; okna będą wysuniete o 3 cm. Wszyscy z automatu mówią styrodur. Ale jezeli roleta jest mocowana poprzez prowadnice a nie do ściany to chyba mozna tam włożyć dowolny materiał ocieplający, np styropian fasadowy o lepszej lambdzie ?

Dobrze myślę, czy zapomniałem o jakims istotnym "drobiazgu" ;)?

Pozdrawiam

Jarek

ok mówiliśmy o dwóch innych sprawach bo jeśli masz w jednej skrzynce podział na dwie części a wysokość jest taka sama to można tak zrobić !

co do ocieplenia pod skrzynką to im cieplej tym lepiej

pozdrawiam

Aluprof to firma, któr produkuje profile roletowe, skrzynie, prowadnice i wszystkie, niemal wszystkie, inne akcesoria niezbędnę do złożenia rolet, ale nie jest to zakład, który spezdaje wyrob gotowy. Generalnie jesli chodzi o rolety to moim zdaniem bardzo dobry wybór, profile solidne, ładnie lakierowane. ja akurat polecam.

fuszera.jpg

Sorry że nie do końca na temat ale nie wiem jak sie zakłada wątki a mam problem i muszę szybko podjąć decyzję.

Problem widać na zdjęciu. Nie jestem fachowcem ale nawet baba by zuważyła że dobrze nie jest.

To jest jedna z fuszerek mojego dewelopera - na zdjęciu widać drzwi balkonowe i roletę. Proszę o pomoc w diagnozie - jak to nazwać, między tynkiem a stolarką rolety jest szpara. Jest ona tylko na oknach w moim mieszkaniu - obszedłem inne mieszkania - nigdzie nie ma takiego problemu.

Aluprof to firma, któr produkuje profile roletowe, skrzynie, prowadnice i wszystkie, niemal wszystkie, inne akcesoria niezbędnę do złożenia rolet, ale nie jest to zakład, który spezdaje wyrob gotowy. Generalnie jesli chodzi o rolety to moim zdaniem bardzo dobry wybór, profile solidne, ładnie lakierowane. ja akurat polecam.

OK rozumiem. Dzięki.

[ATTACH=CONFIG]144026[/ATTACH]

Sorry że nie do końca na temat ale nie wiem jak sie zakłada wątki a mam problem i muszę szybko podjąć decyzję.

Problem widać na zdjęciu. Nie jestem fachowcem ale nawet baba by zuważyła że dobrze nie jest.

To jest jedna z fuszerek mojego dewelopera - na zdjęciu widać drzwi balkonowe i roletę. Proszę o pomoc w diagnozie - jak to nazwać, między tynkiem a stolarką rolety jest szpara. Jest ona tylko na oknach w moim mieszkaniu - obszedłem inne mieszkania - nigdzie nie ma takiego problemu.

wygląda to tak jak by listwa tynkowa (kapinos) odczepił się od puszki i widać lukę .

dobrze że puszka nie jest mocniej dociśnięta elewacją bo by rysowała pancerz

• 1 month później...

Mam zapytanie,

Interesuje się obecnie roletami zew. typu Integro, ścianę będę miał 2W i chciałbym cofnąć odpowiednio nadproże, aby w warstwie ocieplenia schowała mi się skrzynia od rolety. Obecnie nie jestem zdecydowany na firme rolet (może okna i rolety z Oknoplastu) a murarz musi wiedzieć jak ułożyć nadproże. Pomożecie?

Wiem tyle, że skrzynki sa rozmiaru prostokąta o wymiarach 137, 165, 180 i 205 dostosowane do powierzchni rolety, szerokości okna i wchodzi tu w grę jeszcze rozmiar pancerza. Dobrze to określiłem (najpierw jest szerokość potem wysokość okna):

rolety.jpg

Jeśli źle to podpowiedzcie :) Lub podeslijcie jakis link do strony gdzie są tabelki mówiące jak dobrac roletę.

Mam zapytanie,

Interesuje się obecnie roletami zew. typu Integro, ścianę będę miał 2W i chciałbym cofnąć odpowiednio nadproże, aby w warstwie ocieplenia schowała mi się skrzynia od rolety. Obecnie nie jestem zdecydowany na firme rolet (może okna i rolety z Oknoplastu) a murarz musi wiedzieć jak ułożyć nadproże. Pomożecie?

Wiem tyle, że skrzynki sa rozmiaru prostokąta o wymiarach 137, 165, 180 i 205 dostosowane do powierzchni rolety, szerokości okna i wchodzi tu w grę jeszcze rozmiar pancerza. Dobrze to określiłem (najpierw jest szerokość potem wysokość okna):

[ATTACH=CONFIG]151114[/ATTACH]

Jeśli źle to podpowiedzcie :) Lub podeslijcie jakis link do strony gdzie są tabelki mówiące jak dobrac roletę.

warto pomyśleć nad tym aby skrzynki były w tym samym rozmiarze!

jest dopłata ale nie duża a problem z identycznym wyglądem rozwiązany

warto pomyśleć nad tym aby skrzynki były w tym samym rozmiarze!

jest dopłata ale nie duża a problem z identycznym wyglądem rozwiązany

niestety, większość myśli po fakcie - Panie X, dlaczego klapy rewizyjne mam różnej głębokości ?

ale też żeby nie było, że my to wszystkie rozumy - od czasu pewnego klienta, któremu to jako pierwszemu to przeszkadzało - biję się w piersi - skrzynka była zawsze dobierana do rolety a nie elewacji - teraz niby też ale klient ma świadomość z czym to się je

Edytowane przez jareko

Witam

Oczywiście, że ma! Między innymi od szerokości zależy jaki rodzaj pancerza należy zastosować.

no tak ale czy w znaczący sposób rośnie wymiar- głębokość - puszki ? hmmm no jeżeli zastosujemy inny, większy, grubszy pancerz to jasna sprawa a przy jednakowej konstrukcji pancerza?

dla przykładu roleta szer 1800 x 1500 a roleta 1200 x 1500 - to będzie różnica w wymiarach puszki?

czy inaczej, wymiar szer 1800 x 1500 a roleta 1800 x 2300 - jak tutaj będzie wyglądać wymiar?

może to banał a sprawa oczywista ale informacji nigdy nie za wiele :)

Pozdrawiam

Witam

tak i jeszcze raz tak pełna zgoda.

chodzi mi o PODSTAWOWĄ ZASADĘ -

klient ma okno wysokie na 2200 to muszka musi mieć wymiar min ...

a jeżeli klient ma okno 1500 to muszka musi mieć wymiar min ....

wiadomo, że wszelkie dodatkowe sprawy jak gr. pancerza czy silnik będzie miało wpływ na wymiar puszki.

problem puszki, jej wielkości występuje zawsze jak się okazuje, że musi ona być większa niż ocieplenie, które zostało przewidziane i się zaczyna " a może mniejsze jakieś da radę" a może itd itp ...

dlatego pytam o te MINIMALNE wymiary do jakich można zejść, choć czy one są jakoś ujednolicone u wszystkich producentów?

Pozdrawiam

Nie było mnie dwa dni a tu tyle informacji :)

Więc tak jeśli chodzi o duże okna to właśnie chce jedną roletę w pancerzu p39 max p45 chyba. I teraz chodzi o to czy przy tej największej puszce wejdzie mi cała roleta wraz z silnikiem przy tej szerokości bo w wysokości napewno.

Jeśli chodzi o skrzynke rewizyjną to bez przesady może być innego wymiaru :)

Mam problem jeszcze z dwoma oknami w wykuszu które są wąskie a bardzo wysokie. Jaka musi być maksymalna szerokość aby zainstalować tam silnik? (W projekcie było 46x230 a ile najlepiej ma być? Wymyśliłem to tak że w warstwie ocieplenia które ma 15 cm schowamy puszkę tyle ile będzie potrzeba na szerokość troche w lewo troche w prawo)

1.png