Sala 14.12.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Proszę o ocenę załączonych zdjęć termowizyjnych. Zdjęcie przedstawia okno od strony zewnętrznej oraz wewnętrznej wraz z zamontowaną roletą zewnętrzną INTEGRO. Jakie wnioski na podstawie tych zdjęć możecie wysunąć? Czy zastosowanie takich rolet nie spowodowało powstanie zbyt dużych mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 15.12.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) sala jest dobrze patrząc z zewnątrz zawsze będzie przekłamanie bo jakby nie patrzeć ciepło idzie do góry i siedzi w puszcze podobnie wygląda np z wystającym poza ścianę dachem również tam gromadzi się ciepło. Patrząc od środka miejsce rolety jest cieplejsze niż nad nią to chyba też nie źle Edytowane 15 Grudnia 2012 przez sikorb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 17.12.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jedyny minus rolet w moim przypadku to taki, że prowadnice rolet mam przymocowane do ramy okiennej w taki sposób, że nie mogłem najść styro na ramę okienną :cry: Sprzedawca nie podsunął takiego rozwiązania a ja nie byłem w stanie wszystkiego przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 17.12.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 jedne rolety mają więcej miejsca inne mniej na dojechanie styropianem choć ostatnio mówiłem klientowi przy pomiarach parapetów że powinien min 2cm wjechać styropianem na prowadnice to powiedział że jego "fachowiec " od ocieplenia powiedział że nie trzeba. Powiedziałem mu swoje itd ale powiedział że nie po to brał kolor antracyt by go teraz zakrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 27.12.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 WitamJam mam pytanie laika. Zastałem dom w stanie surowym, bez wstawionych jeszcze okien, ale już zakupionych. Oczywiście ani otwory okienne, ani nadproża nie przywidywały montażu rolet. No, ale moja żonka koniecznie chce rolety mieć. I teraz zachodzi pytanko jakie mam pole manewru, tzn. jakie typy rolet/montażu wchodzą u mnie jeszcze w rachubę. Czego nie chciałbym to, żeby skrzynka wystawała poza lico elewacji. Mam ściany z Porothermu 25, planuję ociepleniem styropianem min. 15cm. I jeszcze jedno. Czy należałoby teraz scalić wstawianie okien z montażem tych rolet, czy okna swoją drogą, a rolety mogą być później.Będę wdzięczy za wszelkie sugestie i pozdrawiam!M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 27.12.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 jeśli masz już okna to odpadają ci rolety nadstawne które przy takim typie budowania byś mógł schować (chyba że nie masz tarasów)Pozostają ci rolety zewnętrzne z widoczną puszką lub do zabudowy RZ-do zabudowy RS-widocznaprzy RZ masz rewizje od spodu i puszka jest chowana w ociepleniu przy 15cm ocieplenia nie schowasz juz puszki 160mm chyba że nie ma jeszcze nadproży i można je cofnąć?rolety RS to rolety których się nie obudowuje ... dobrze dopasowane można ładnie w komponować całość budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 27.12.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witek 86 dziękuję, a tak na marginesie, masz chyba zegar nie przestawiony . A więc jeszcze raz, bo nie wiem, czy do końca się dobrze zrozumieliśmy: Nadproża (betonowane) już są (zlicowane ze ścianą) i otwory okienne również są (nie pamiętam na jak duże okna - coś ok. 140cmx150cm), natomiast nie ma jeszcze wstawionych okien, które są jednak zakupione. Czas ich montażu do ustalenia. Taras mam jeden i wyjście na niego jest z "okna" ok. 170cmx220cm. Czy wiec w tym przypadku jak to napisałeś rolety nadstawne (a jakie to są?- czy tu chodzi o te, których kasety są wbudowane w nadproże?) jednak odpadają?. Pisząc o ociepleniu 15cm mam na myśli sam styropian, ale gdy dodamy wszystkie dodatki (klej, siatka tynk, itd.) to może okazać się, że elewacja wyjdzie ok. 17-18cm. Czy to również za mało na rolety RZ, żeby nie wystawały? Poza tym podobają się żonie, kurde nie wiem jak to nazwać takie obramowania na około okien. Mają one kilka cm grubości, czyli reasumując całkowita grubość elewacji może dojść do. 22-23cm. No i jakie teraz mamy pole manewru? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 28.12.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 obramówki w okół okna można nazwać różnie ja na to mówię bonie ale ważne że wiemy o co chodzi jeśli dasz 15 cm styropianu dodasz obramówki no i plus klej ,siatka ,struktura powinieneś schować rolety RZ zawsze można pomyśleć nad daniem większego styropianu tam gdzie taras jeśli jest w jakiejś wnęce itp jeśli pozostałe okna mają ok 150cm wysokości to puszki 16,5 zazwyczaj będą RN -nadstawne to takie zintegrowane z oknem które montuje się za pomocą specjalnych adapterów. jeśli opcja boni(obramówek) wchodzi w grę to spokojnie można robić RZ p.s. co do godziny to szczęśliwi czasu nie liczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 28.12.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Dzięki Witku 86, że masz jeszcze siły tłumaczyć pewnie to samo po raz któryś . Powiedz mi jeszcze, czy dobrze rozumiem, że okna mogę teraz montować i nie trzeba tego w jakiś sposób korelować z roletami? Chodzi mi o to, czy nawet teraz jakaś ewentualna przygotówka pod rolety nie jest konieczna? Ps. Ja też czasu nie liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 28.12.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Weź tylko pod uwagę, że jak zlicujesz okna z zewnętrznym murem to potem pod puszkę rolety nie zmieścisz żadnego ocieplenia, gdyż nie masz cofniętych nadproży. Musisz wysunąć okna minimum 2 cm poza mur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 28.12.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Jasne, dzięki za uwagę, powiedz, a co najlepiej wsadzić w tę szparkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.12.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 wystarczy styrodur, on ma za zadanie zabezpieczyć nadproże przed przemarzaniem a tu 2 cm wystarcząRealny udział strat na nadprożach w bilansie cieplnym całego domu jest pomijalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 29.12.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Podziękować bardzo, jakby co to jeszcze zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 29.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Realny udział strat na nadprożach w bilansie cieplnym całego domu jest pomijalny No tak, ale dla "nieuchwytnego" zysku propagujecie absurdalnie drogi montaż w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.12.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 No tak, ale dla "nieuchwytnego" zysku propagujecie absurdalnie drogi montaż w warstwie ocieplenia.nigdy nie padły takie słowa - za każdym razem mówię iż należy dokonać dokładnego bilansu cieplnego wraz z uwzględnieniem medium które dany dom będzie ogrzewać - to od klientów wiem że w niektórych sytuacjach taki montaż ma ekonomiczny sens - oczywiście zależy co kto rozumie pod pojęciem "sens" - dla jednego 10 lat ma sens dla drugiego 15 a dla jeszcze innego nie ma to znaczenia gdyż nie chce mieć głębszego parapetu zewnętrznego od wewnętrznego gdyż zażyczył sobie 25 lub więcej ocieplenia Poza tym w ścianie 3W to zupełnie inna bajka - z czym chyba się zgodzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 31.12.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 zawsze mówię że należy wybierać z rozsądkiem:) najlepszego w nowym roku:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 06.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 to teraz kolej na mnie - następnego laika:) mam już ocieplenie (15 cm), ściany z porothermu. Razem z żoną zdecydowaliśmy się na rolety zewnętrze - z uwagi na wietrzną okolicę (wokół pola, mało innych zabudowań). Na jesień i zimą strasznie wieje. Najszersze okno ma 3 metry szerokości. Pozostałe około 1 metra. Z racji posiadania już elewacji rolety możemy zamontowac albo na istniejące już ocieplenie (nie wiem czy jest mocowane tylko do styropianu, czy przez styropian do ściany ? - proszę o pomo: ) ) - WARIANT 1, albo bezpośrednio do okien (WARIANT DRUGI). Teraz moje pytania:1. który wariant montażu jest lepszy? do okna czy do styropianu?2. czy w wariancie do styropianu rolety są faktycznie montowane do styropianu, czy przez styropian do ściany - jakieś specjalne kołki, kotwy?3. jaki typ rolet polecacie przy tym najwiekszym oknie? trzeba podzielic tą roletę na czesci składowe? - okno składa sie z 3 otwieralnych częsci. z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 07.01.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 to duże na pewno trzeba podzielić, jeśli jest opcja zamontowania do okna to lepsze rozwiązanie tylko trzeba pamiętać że puszki wejdą w światło okna i to już może być minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 07.01.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witku, szczerze myślałem, że polecisz jednak do nadproża. Jestem ciekaw dlaczego nie... Montaż do okna oczywiście jak napisałeś przesłoni część świata, a dodatkowo zaingeruje w samo okno, co chyba nie jest za bardzo korzystne. Nie wiem jak np. z ewentualną gwarancją na wypadek jakiś problemów o oknami ... Ja oczywiście temat okien dalej drążę i jestem po rozmowie ze szwagrem, które takowe ma od 3 lat i jest zadowolony. Tyle, że szwagier chciał rolety na etapie projektu, ale projektant krótko mówiąc zlał to i przyszło je montować dopiero przed ociepleniem, w zasadzie na takim samym etapie jak ja. I ma zamontowane do nadproża (z izolacją piankową), udało się je schować w ocieplenie 10cm, z ramkami na około okien. Jedyne co zawalił jak powiada to, że dał najtańsze silniczki bez zabezpieczeń na przeciążenia i dwa już wymieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 07.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 co innego jak już jest ocieplenie a co innego jak jeszcze nie ma.Jeśli masz okna ale etap ocieplenia przed tobą to oczywiście że rolet do nadproża (najlepiej jak ocieplone) a prowadnice do okna(tu nie ma mowy o braku gwarancji jak przykręcisz roletę) Jedne montujesz nabijając prowadnice na cypki przykręcone do ramy inne wkręcasz wkrętami również do ramy okna.Oczywiście jeśli nie chcesz można zamontować do muru tylko zabawa z obrabianiem większa. Co do silników to szukał bym firmy gdzie nie będzie problemu jak silnik padnie po miesiącu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts