rubin23 27.04.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Przemo ! narazie jestem na etapie fundamentów ale lubię planować odpowiednio wcześnie. np. mam już kupione okna.ale zbieram też informacje na temat rolet.ceny są różne np. za 1m.2 z montarzem liczą 270pln. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 27.04.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 A ja wlasnie kupilem rolety, ktore beda w murze nad oknem Sytuacje mozna taka zastosowac tylko wtedy, gdy na rolete pojdzie jeszcze ocieplenie. Ja buduje z silki i na rolecie pojdzie jeszcze 15cm styropianu, wiec bedzie ocieplone porzadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 15.10.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 czy ktoś z forumowiczów może polecic kogoś kto montuje takie rolety ewentualnie firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 21.10.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 nikt nie zakładał rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERGER 01.04.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Moi drodzy Jestem na etapie podejmowania decyzji jakie wybrać rolety naokienne w skrzynkach PCV czy montowane na budynku. Słyszałem, że te naokienne mają następujące wady: 1. Strata ciepła: są mostkiem termicznym, przez które ucieka dużo ciepła;2. Stabilność okna: przy montażu większych okien są one mniej stabilne, gdyż są montowane do ściany tylko z trzech stron;3. Estetyka: szyny po których przesuwa się roleta bardziej zasłaniają ramy okien niż przy roletach natynkowych.4. Dodatkowa robota: skrzynkę od strony wnętrza trzeba obudować płytami; Proszę o Wasze spostrzeżenia w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 02.04.2006 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 sa rózne systemy rolet, my wybralismy wariant łączony na dole budynku w skrzynkach RKS, na poddaszu w skrzynkach naddtynkowych bo tu nie dalo sie zamontować RKS-ów z przyczyn konstrukcyjnych. Skrzynka RKS ma w swojej budowie styropian wiec jest w miare ciepła. Od strony wnetrza jest tzw klapka rewizyjna, która standardowo wystepuje w kilku kolorach palety RAL, ale mozna pomalowac ja na kazdy kolor, poza tym widzialam tez te klapki oklejone tapeta współgrająca z wnetrzem - super to wyglądało. Co do mniejszej stabilnosci to oczywiscie zarzut moze byc sluszny, ale przy prawidłowo wykonanych nic takiego sie nie dzieje. No i dla mnie duzy walor estetyczny wszystko schowane pod elewacją, skrzynki nadtynkowe tez mozna schowac ale tylko wtedy kiedy ocieplenie jest szersze od jej samej - a to juz zalezy od wielkosci okna. Przy duzych oknach zawsze bedzie skrzynka naddtynkowa wystawac. Poza tym zeby nie zaslaniac czesci okna mozna skrzynke naddtynkowa zamontowac wyzej - ale wszystko to koszty bo wtedy sam pancerz bedzie wiekszy itd.Zycze udanego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 02.04.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Zależy co Tobie się bardziej będzie podobać.Schowane pod ociepleniem kasety typu SKS,czy też widoczne kasety na zewnątrz.Ja wybrałem wariant pierwszy.Sąsiad ma,użytkuje i wygląda to super.Drugi z kolei ma zewnętrzne...i też się dobrze sprawuja i wyglądają dobrze.Jedna rzecz. Kolorystyka kaset zewnętrznych nie jest nieograniczona,więc musisz dobrac jakoś kolor do dupereli w stylu podbitka,rynny,parapety zewnętrzne. Okno jest jednym wielkim mostkiem termicznym a taką roletę naokienną ocieplasz z zewnątrz styropianem w końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 05.11.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Czy podczas wznoszenia scian należy juz miec na uwadze rolety zewnętrzne??Jakie najlepiej rolety zamontowac bo po rozmowie z sasiadem stwierdził on ze mozna zastosowac jakąs skrzynke do rolet ona bedzie pełnic funkcje również nadproża ale koszt takich rolet ze skrzynkami zabudowanymi jest dużo wiekszy niz skrzynki montowane w pózniejszym okresie na gotowe sciany?Jakie wy macie rolety i czy warto w to inwestować? pozdrawiam beny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 05.11.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Musisz podnieść nadproża aby zmieściły sie skrzynki z roletami nadokiennymi, które możesz schowac pod tynki. My tego nie zrobiliśmy i w konsekwencji obnizyliśmy poziom parapetów abu zmieścić mimo wszystko te skrzynki a nie montować rolet namurowych. Taką montowaną na mur musieliśmy założyć nad oknem tarasowym. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.11.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 albo dąc skrzynki natynkowe i schowac je w ociepleniu zew.http://rezulak.pl/Inwestor128/system_integro.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.11.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 albo ... przed zalaniem nadprozy wsadzić styropian odpowiedniej grubości potem panowie ktorzy przyjadą montowac rolety go wydłubią (tak powiedziala Pani z firmy "x" która sprzedaje i montuje rolety rozsądnie - pod warunkiem ze nie oslabi to nadprozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 05.11.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 rezi przedstawił to bardzo fajnie tylko czy w miejscu szkrzynki nie bedzie mosta termicznego? chce dac ocieplenie 20 cm i elegancko by to zakryło skrzynke ale ten mostek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.11.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 daj przekładke termiczną ze styropianu pod skrzynkęja dałem 3cm i nie widzę skutków ubocznychprzy 20 cm styro mozesz zamaskować skrzynke i rewizje przemalowac w kolorze RAL, pamietaj tylko o dobrym siatkowaniu styro na kasecie.tak to wyszło na gotowo http://rezulak.pl/inne/roleta11.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 05.11.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 jakiej szerokości sa skrzynki przy wys. okna 150 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.11.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 jakiej szerokości sa skrzynki przy wys. okna 150 cm? o ile pamietam to powinny sie zmieścić w 155 x155 dlatego przy rolecie wys 220 - i skrzynce 175x175 nie dałem przekłądek termicznych pod skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAWRYŁO 20.02.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 A może ktos z Was ma rolety w "skrzynce nadproża" okna? Mam wrażenie, że takie rozwiązanie jest ociupinkę bardziej estetyczne. Ale może są jakieś wady? Właśnie muszę podjąć decyzję co do tych nadproży. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 20.02.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Z braku środków zrezygnowałem w fazie budowy z montażu okiennic, czy rolet antywłamaniowych. Teraza po 3 latach od zamieszkania widzę, że popełniłem bład. Przy ostatnich wichurach obawiałem się o szyby, by czasem nie zostały wybite czymś twardym z powiewem. Nie byłoby problemu, gdyby było takie zabezpieczenie. Ale czy teraz możliwy jest montaż czegoś takiego, gdy ściany z zwenątrz ocieplone są wełą mineralną ? Co o tym sądzicie ? Znacie jakieś rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 20.02.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Myślę, że rolety zewnętrzne da się zamontować, sąsiedzi tak zrobili, ale są to rolety ze "zwijaczem" natynkowym, niestety nie wiem jak u nich z ociepleniem. Czekaj na wypowiedzi fachowców, ale bądź dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 20.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 sa nastepuajce (mi znane rozwiazania)- szyby antywlamaniowe- na ocieplenie zalozyc rolety i juz (musisz przypilnowac ekipe aby to dobrze zamontowala to bedzie przeczz odleglosc od sciany !!! - zeby utrzymalo to zlodzeija bo jak spadnie podczas wspinania sie po roletach to odszkodowanie!!!)- montujesyz puszke z prowadnicami na okno (zaslaniasz puszka czesc okna!!!)- wycinasz styro od gory okna (miejsce na puszke) i montujesyz calosc do okna (puszka nad oknem).. minus to mostek termiczny przy puszcze.. ale to akurat dotyczy takze robionych rolet w trakcie budowy (pomiedzy roleta a puszka jest przerwa przez ktora wiatr 'zaglada' do puszki.. a puszla na scianie) Propomuje abys poszedl do jakiegos sprzedawcy rolet i dokldanie ogladnal jak zbudowana jest roleta, jak montowana (puszka jest 'nasadzana' na prowadnice - tylko ine sa przykrecone)Z zamocowaniem nie ma najmniejszego problemu.. jedyne to byc moze bedzie trzeba znieszczyc (a pozniej odbudowac) tynk+ ocieplenie kolo oknaO ile pamietam puszka przy dlugich roletach (okna balkonowe) odstaje na okolo 15cm.. wiesz ile masz ocieplenia (potencjalna zabudowa, strona wizualna)Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISZYN 20.02.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 A może ktos z Was ma rolety w "skrzynce nadproża" okna? Mam wrażenie, że takie rozwiązanie jest ociupinkę bardziej estetyczne. Ale może są jakieś wady? Właśnie muszę podjąć decyzję co do tych nadproży. Pomóżcie! masz na myśli RKS ? estetycznie OK termicznie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts