Sławas7 24.02.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 bwojtku...rzeczywiście jest tam wzmocnienie, ale zatopione nie w skrzynce tylko w izolacji a to duża różnica, natomiast zgadzam się, że jest to system u nas mało popularny ze względu na cenę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 24.02.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Tak offtopowo ale i na temat. Założyłem sobie na wakacjach rolety alu z wypełnieniem PU. Te najtańsze. Po zamknięciu rolet, temperatura na termometrze zaokiennym wzrasta o około 3'C. Tą prawidłowość zaobserwowałem przypadkiem, gdyż nie jestem jakimś strasznym maniakiem oszczędności cieplnych . Temperatura w czasie obserwacji od -1 do -15'C. Ciekaw jestem, jak się sprawa ma u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 24.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Z własnych obserwacji wiem, iż temperatura pomiędzy oknem i roletą jest o około 5 stopni wyższa od temperatury zewnętrznej. Jeżeli na zewnątrz jest temperatura -5 stopni to przy całkowicie opuszczonym pancerzu rolety termometr umieszczony pomiędzy oknem i roletą wskaże nam zero stopni.oczywiście jest to uzależnione od pancerza rolety..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 24.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ja mam te najtańsze na profilu PA 39. Okna drewniane z szybą 1,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 24.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 myślę że nie najtańsze.....o ile dobrze pamiętam to profil PA 39 jest wypełniony pianką a to oznacza dobra izolacyjność termiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 24.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Oczywiście, masz racje, zapomniałem napisać. W profilu jest pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 bwojtku...rzeczywiście jest tam wzmocnienie, ale zatopione nie w skrzynce tylko w izolacji a to duża różnica, natomiast zgadzam się, że jest to system u nas mało popularny ze względu na cenę.... Cała skrzynka zrobiona jest "z izolacji". Skrzynka jest wykonana ze styroduru (lub czegoś bardzo zbliżonego). Pewnie, że to nie to samo co ceramika ale za to jakie ciepłe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 25.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 trzeba zamówić i przetestować różnica 5 stopni ? aż sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOLA440 03.03.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam,Mam problem i proszę o radę.Mianowicie mamy przygotowane nadproże do montażu rolet nadstawnych,jednak firma montująca okna przestrzega nas przed tą techniką,gdyż twierdzi że powstają tam mostki termiczne na styku skrzynki rolety a ramy okna?Warstwa ocieplenia będzie miała 15cm.Jak myślicie czy ta firma ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 04.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 powiedzieć że roleta nadstawna jest "zimniejsza" od zewnętrznej to prawda ale i jedna jak i druga będzie miała swoje plusy i minusy przy 15cm ociepleniu będzie problem ze schowaniem puszek w warstwie ocieplenia masz otwory podwyższone o wysokość puszki to teraz nalezało by zamontować poszerzenia do okien do których przyszła by roleta a to już dodatkowy koszt no chyba że macie możliwość obniżyć nadproża wszystko w kwestii przemyślenia i rozważenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOLA440 05.03.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) powiedzieć że roleta nadstawna jest "zimniejsza" od zewnętrznej to prawda ale i jedna jak i druga będzie miała swoje plusy i minusy przy 15cm ociepleniu będzie problem ze schowaniem puszek w warstwie ocieplenia masz otwory podwyższone o wysokość puszki to teraz nalezało by zamontować poszerzenia do okien do których przyszła by roleta a to już dodatkowy koszt no chyba że macie możliwość obniżyć nadproża wszystko w kwestii przemyślenia i rozważenia Dziękuję za odpowiedż,a według Ciebie która ma więcej wad i jakich?. Nad obniżeniem nadproża też się zastanawiamy,ale musimy być pewni że ten sposób jest lepszy od drugiego,mówisz że mają plusy i minusy właśnie poznanie wad i zalet pomoże nam w podjęciu w miarę słusznej decyzji. Edytowane 5 Marca 2013 przez JOLA440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 moim zdaniem najcieplejszym i pozbawionym jakichkolwiek wad jest montaż Integro na poszerzeniach - jak na zdjęciachhttp://www.jareko.pl/rolety-zewnetrzne/problemy-montazowe-z-roletami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.03.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witam moim zdaniem najcieplejszym i pozbawionym jakichkolwiek wad jest montaż Integro na poszerzeniach - jak na zdjęciach http://www.jareko.pl/rolety-zewnetrzne/problemy-montazowe-z-roletami/ hmmmm już raz się chyba zgodziłem z tym twierdzeniem ale nie zaszkodzi zrobić tego jeszcze raz z pkt widzenia montażu całości na 100% to najlepsze rozwiązanie a jeżeli jest możliwość zastosowania poszerzenia węższego niż profil np o 2 cm i zamontowaniu pomiędzy nim a roletę 2 cm xps`u to już bajka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 05.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 moim zdaniem najcieplejszym i pozbawionym jakichkolwiek wad jest montaż Integro na poszerzeniach - jak na zdjęciach http://www.jareko.pl/rolety-zewnetrzne/problemy-montazowe-z-roletami/ trudno się nie zgodzić tylko te raty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 05.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dziękuję za odpowiedż,a według Ciebie która ma więcej wad i jakich?. Nad obniżeniem nadproża też się zastanawiamy,ale musimy być pewni że ten sposób jest lepszy od drugiego,mówisz że mają plusy i minusy właśnie poznanie wad i zalet pomoże nam w podjęciu w miarę słusznej decyzji. jeśli dodatkowy koszt poszerzeń nad okna do których zamontowana będzie puszka nie stanowi problemu to bym o nic więcej nie pytał i tak robił tylko że pozostaje problem ze styropianem ? jeśli dołożyć do 20cm to tez nie problem to jesteście w domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witam hmmmm już raz się chyba zgodziłem z tym twierdzeniem ale nie zaszkodzi zrobić tego jeszcze raz z pkt widzenia montażu całości na 100% to najlepsze rozwiązanie a jeżeli jest możliwość zastosowania poszerzenia węższego niż profil np o 2 cm i zamontowaniu pomiędzy nim a roletę 2 cm xps`u to już bajka :)PozdrawiamA nie wydaje CI się Michale, że ocieplenie od wewnątrz tworzy to miejsce najcieplejszym w domu ? Nic nie wieje - roleta odseparowana całkowicie od okna i wnętrza, ciepło - dla mnie rozwiązanie najlepsze I teraz kolejna sprawa - skupiamy się ciągle na nadprożu a boki? Metrów gdzie może być najwięcej strat jest o wiele więcej - zwłaszcza, że architekci proponują idiotyczne rozwiązania cofnięcia okna w mury by schować skrzynkę pod ocieplenie bez wskazania sposobu uniknięcia start liniowych w tym miejscu gdzie raptem 10-20 mm piany oddziela mur od środowiska zewnętrznego, mało tego, cofają okna do wnętrza - a klienci nawet zdający sobie z tego sprawę nie są skłonni wydać z tysiąc zł więcej na poszerzenia boczne 20-50 mm by zminimalizować te straty Pozwoliłem sobie zamieścić rysunek załączony do projektu jednego z klientów Jedno jednak trzeba przyznać - mimo iż twórca zapomniał że okno to nie tylko nadproże - po raz pierwszy spotkałem się z propozycją ocieplenia nadproża, która wyszła od architekta i jest uwzględniona w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Na poprzednim rysunku pokazałem jak blednie zaprojektowano położenie rolety i okna w otworze - cofnięcie całości o 20 mm bez zalecenia klientowi by okno było wyposażone jeszcze w poszerzenia po bokach i zamocowanie prowadnic na ościeżnicy by ocieplenie naszło na poszerzenia, tym samym ocieplając to miejsce Na tym rysunku okno w licu - najlepiej szerokość rolety mniejsza o 20 mm od szerokości okna, by można było najechać styropianem także na ościeżnicę i dodatkowo ocieplić to miejsce - niewiele ale zawsze Cała idee ciepłego montażu ukazałem na zdjęciach z Oleśnicy http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-10/ Tam powodem była właśnie sytuacja gdzie okno zostało cofnięte w mur w imię zmieszczenia skrzynki w ociepleniu - grubości ocieplenia nie można było zmienić (w sumie nie wiem dlaczego). Później ociepleniowcy najpierw uzupełnili pianę między prowadnicą a płytami a później dokleili dodatkowe 4 cm styropianu, zakrywające całkowicie poszerzenie i nachodzące lekko na prowadnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOLA440 05.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witek86,jareko.MMichal,Bardzo dziękuję za cenne rady,na pewno z nich skorzystam już wiemy że z nadstawnych rezygnujemy i tu pytanie do jareko,jak takie poszerzenie wychodzi cenowo odp.może być na priv.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.03.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ja mam problem techniczny z dzwiękiem chybaokna wysuniętę na konsolach rolety integrowarstwa ocieplenia to 25cm[dlatego skrzynki wtopione w ocieplenie]do ram bezposrednio dokręciłem prowadnice alu od roleti moim zdaniem w tamtych okolicacch przenosi się dzwięk.jeszcze nie mam polożonego tynku czy waszym zdaniem warto wyciąć styropian i wokół ocieplić wełną[polecam to przyszlym inwestorom]nie mam nadproży na wysokości tylko 28 cm wełny w suchej zabudowiejeszcze jedno- może najechać na ramę wełną a dopiero na nią kręcić prowadnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 na to pytanie nie odpowiem - różne systemy, różne cenyJa u siebie, na Schuco, stosuję od strony rolety profil bazowy 80 mm z zaje... wzmocnieniem i poszerzenie 120 mm bez - metr bieżący takiego kompletu wychodzi coś około 130 zł do zapłaty za kolor biały - inne kolory są zbędne chyba że od wewnatrz nie będziemy oklejać styropianem i poszerzenia będą widoczne - wtedy ileś tam trzeba doliczyć za jednostronny kolor ale... ale bazówka w kolorze nie występuje i trzebaby ją zastąpić poszerzeniem - wszystko to są indywidualne uzgodnienia i nie sposób podać konkretnych cenDla klientów którzy naprawdę chcą mieć ciepłą wnękę okienna metr poszerzenia bocznego 25 mm to koszt około 30 zł a 50mm => z 40 zetaCzy to dużo ? Nie wydaje mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts