jareko 25.04.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Wygląda dobrze Czy taki montaż można zastosować w przypadku wysunięcia okna o 2-3 cm poza lico ściany, czy może nie ma sensu tego wysynięcia stosować ? Biorąc pod uwagę fakt, że nie masz możliwości (chyba że podejdziesz do montażu rolet i dokładnego ich ocieplenia kompleksowo) wykonać węgarka, który realnie ociepli ci dodatkowo ościeżnicę, wysuwanie okna poza lico ściany mija się z celem przy takim montażu - realnie nic ci nie da a może doprowadzić do złego wykonania ocieplenia - był tu wątek o spieprzeniu takiego montażu i wyszło zimniej niż powinno Chcesz mieć idealnie i jak najmniejsze straty ciepła - zastosuj poszerzenia tak jak już ukazałem, okna zweż o 10 cm, po 5 cm na stronę i po bokach dodaj poszerzenia, roletę zwymiaruj do okna bez poszerzeń, później przy wykonywaniu elewacji ocieplenie zakryje ci uszczelnienie pianą i najdzie na to 5cm poszerzenie - będzie cieplutko i dobrze. Sądzę, że osiągniesz wspólczynnik liniowych strat ciepła styku okno-mur zbliżony do zera - tak jak przy montażu w warstwie ocieplenia - tylko, że poszerzenia kosztują Acha, jeszcze jedno, by to miejsce było jeszcze cieplejsze poszerzenia mogą być bez wzmocnienia - takie są cieplejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.04.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam Biorąc pod uwagę fakt, że nie masz możliwości (chyba że podejdziesz do montażu rolet i dokładnego ich ocieplenia kompleksowo) wykonać węgarka, który realnie ociepli ci dodatkowo ościeżnicę, zakładasz, że fotohobby nie będzie miał doświadczonej ekipy - hmmmm .... no ja znam z terenu Śląska parę, które sobie spokojnie poradzą z takim montażem i wykonają węgarek zakrywając prowadnicę rolety dodatkowo uzyskując, wg mnie, ładniejszy efekt wizualny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.04.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ciekawe co im da zakrycie nawet po całości aluminiowej prowadnicy ? No Michale, odpowiedz co im to poza zakryciem także rewizji i ewentualne późniejsze kłopoty z elewacja jakby coś się działo złego z roletąNie zakładam, że ekipa będzie do bani - pisze tylko, że nic nie uzyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam wg mnie docelowo wyglądać to będzie tak wg Ciebie tak oczywiście mowa o prowadnicach i twierdzisz, że poszerzenie boczne, które zabierze miejsce jest dobrym izolatorem ?? zmniejszasz tym samym powierzchnię najcieplejszego elementu na rzecz najzimniejszego, dodatkowo cofasz/licujesz okno choć wszystkie wykresy jakie widziałem pokazują, że wysunięcie o te 2 cm to spora różnica. Aby nie było problemów z rewizją daję sie na samej górze mniejsze nakładkę na prowadnicę, jeżeli to konieczne i już. i tyle w temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.04.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 mylisz się - nawet jak zakryj ą prowadnicę tak jak na pierwszym ukazanym przez Ciebie rysunku nic to realnie nie da. Prowadnica jest jednokomorowa, z aluminium, które będzie miała taką samą temperaturę jak powietrze i choćbyś nie wiem jak je zakrywał, będzie oddawało tą temperaturę wprost na miejsce styku okno - mur - nie stworzysz tą metodą węgarka ocieplającego ościeżnicę od zewnątrz Poszerzenie boczne zakryte od zewnątrz styropianem będzie wiele razy cieplejsze niż prowadnica tuż przy samym murze dlatego, między innymi takie rozwiązanie najczęściej stosowane jest u sąsiadów za zachodnią granicą - a oni teraz mają lekkiego fioła na punkcie ekologii i emisji CO2 Chyba nie moja idea jest niezrozumiała W wolnej chwili postaram się to rozrysować być zrozumiał o co mi chodzi - bo póki co chyba nie wiesz co mam na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.04.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam rozumiem, dla mnie nie musisz nic rysować ale ... szerokość ramy okiennej to teraz średnio 80 mm szerokość prowadnicy rolety 50 mm - i gdzie konieczność montowania prowadnicy przy murze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.04.2013 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 estetyka, klient chce widzieć mimo wszystko kawałek ościeżnicy a nie samą kanciastą prowadnice czy też od razu ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 26.04.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 choćbyś nie wiem ile dał styropianu na skrzynkę rolety nadstawnej nie będzie on miał realnie wpływu na ocieplenie skrzynki gdyż w jej środku będziesz miał temperaturę zewnętrzną Najcieplejsze rozwiązanie to roleta zewnętrzna ze skrzynką na poszerzeniach - jak choćby tu http://www.jareko.pl/rolety-zewnetrzne/problemy-montazowe-z-roletami/ widać idee takiego rozwiązania Czy masz może fotki z tego montażu od zewnątrz? Chciałbym zobaczyć jak głęboko w ścianie osadzone jest okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.04.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 co prawda inny budynek w innym miejscu ale idea identyczna - fotki masz tutaj - http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-10/I celem uzupełnienia bo galeria nie jest skończonaRoleta prowadnice ma kręcone do ościeżnicy, a na poszerzenia boczne nachodzi ocieplenia - to chyba tam widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 26.04.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Dzięki za wytłumaczenie. Jak rozumiem poszerzenia po bokach okien mają na celu zapobiegnięcie mostkowi temicznemu, który powstałby na łączeniu prowadnicy i ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.04.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 estetyka, klient chce widzieć mimo wszystko kawałek ościeżnicy a nie samą kanciastą prowadnice czy też od razu ścianę Rzecz gustu, oczywiście. Mnie z powyższych dwóch przykładów bardziej podoba się jednak ten ze schowaną prowadnicą - lubię przeszklenia o wąskich ościeżnicach i z małą ilością podziałów. Z bocznych poszerzeń jednak zrezygnuję, gdyż nie przygotowałem się na nie z otworami, natomiast na pewno wykorzystam poszerzenia przy montażu rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 02.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) Czy w przypadku montażu rolet jak na ilustracji można je montować np. 2 lata po montażu okien? Pytam, ponieważ samo ocieplenie to będzie u mnie etap właśnie z 2 lata po montażu okien. Okna planuję montować na przyszłą wiosnę. Oczywiście mogę i chętnie kupię rolety od razu, ale chyba nie ma sensu ich montować bez przykrywania ociepleniem i tynkiem i to na tak długo. Kupione rolety po prostu gdzieś tam zmagazynuję, albo dogadam się ze sprzedawcą, że po prostu je za jakiś czas kupię. Mam też pytanie o profilowane nadproża, również widać to na ilustracji. Pisaliście, że takowe istnieją, z tym lekkim więciem w którym umieszcza się kilka cm styropianu / styroduru. Gdzie to znaleźć? Czy raczej takie nadproża wykonuje się na budowie? Czy po prostu cofnąć zwykłe nadproże L19 o 2-3 cm by tam zmieścić XPS? Tak, wiem, najlepiej pewnie by było podwyższyć otwory i tam dać poszerzenia, ale to spowoduje (tak murarz utrzymuje), że będę musiał kupić niższe nadproża strunobetonowe, a to mi dodatkowo podroży sprawę. A w którymś momencie muszę powiedzieć stop dalszym inwestycjom Na poszerzenia po bokach już za późno bo ściany podciągnięte już za wysoko. Edytowane 2 Maja 2013 przez kater-acme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 03.05.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Wg mnie bez sensu jest kupować rolety od razu i czekać z ich montażem. Masz z tym same problemy: magazynowanie, utrata pewnego okresu gwarancji (czy są zamontowane czy leżą w magazynie okres gwarancji leci), ponadto nieużywane mechanizmy mają tendencję do "zapiekania się" i po roku leżenia w magazynie rolety mogą nie działać poprawnie. Kupuj dopiero przed montażem. Ten rodzaj rolet nie wymaga montażu od razu z oknami. Przed samym ocieplaniem zamontuj rolety.Co do nadproży to wykonuje się to banalnie: bierzesz dwie L-19 o szerokości stopki 9 cm i montujesz je złączone ze sobą co daje szerokość 18 cm, i na ścianie 24 cm tworzy 6 cm wsunięcie.Oczywiście lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie poszerzeń okiennych. Jeśli nie ma miejsca na podniesienie naproży L-19 to poprostu wykonaj nadproża monolityczne wylewane razem z więcami obwodowymi (tzn obniżony wieniec). Dodatkowo nad otworami trzeba wieniec dozbroić 2-ma prętami (kierownik lub projektant powie ci jakie pręty i gdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 03.05.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 WITAM.Czy istnieje ranking napędów do rolet. Jest jakaś klasyfikacja pod względem jakości wykonania, niezawodności? Jakie napędy są obecnie najlepsze a jakich mechanizmów unikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wopik 04.05.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Mam pomysł, żeby pomiędzy aluminiowe prowadnice rolet a ościeżnice włożyć pas z maty aerożelu lambda 0,014 [W/(m*K)]. Taki pas o szerokości 10 cm zakryłby również piankę i poprawił izolacyjność cieplną i wiatroszczelność połączenia okno - mur. Nie znam paroprzepuszczalności tego materiału.Czy ktoś to robił? Co sądzicie o takim montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 05.05.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.05.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Mam pomysł, żeby pomiędzy aluminiowe prowadnice rolet a ościeżnice włożyć pas z maty aerożelu lambda 0,014 [W/(m*K)]. Taki pas o szerokości 10 cm zakryłby również piankę i poprawił izolacyjność cieplną i wiatroszczelność połączenia okno - mur. Nie znam paroprzepuszczalności tego materiału.Czy ktoś to robił? Co sądzicie o takim montażu? A ja zrobiłbym zupełnie inaczej. Popatrz na rysunki i przebieg izoterm - zwłaszcza czerwonej Wyobraź sobie tylko, że na prowadnicy rolety nie ma ocieplenia i jest ona zamontowana nie na poszerzeniu tylko na ościeżnicy. Dlatego ukazane zostało ocieplenie tylko do granicy połączenia ościeżnicy z poszerzeniem. Dla mnie jest to rozwiązanie pewniejsze jeśli chodzi o sposób zamocowania rolety i cieplejsze od wszelakich wynalazków. Dodanie szerszego poszerzenia jeszcze bardziej polepsza termikę połączenia okno-mur - takie rozwiązanie zastosowałem w tym montażu http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-10/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 07.05.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ufff, ostatecznie podjąłem decyzję co i jak z roletami. Daję na dole na drzwi tarasowe PSK 260x230 i obok okno 150x150 - to strona zachodnia, więc roletki w sumie będą robić za ochronę przed zbytnim słoneczkiem w lecie, czyli jakieś 10-15 dni w roku hehe. Szanowna inwestorka sobie tak zażyczyła, no to ok. No i jeszcze rolety na górze, w 2 drzwiach balkonowych w pokojach dzieci. Te 4 otwory zostaną podwyżone o 20 cm i rolety zostaną zamontowane na poszerzeniach, wg propozycji którą spamuje (hehe) Jareko W tych 4 otworach będą nadproża strunobetonowe 12x12. Na pozostałych otworach okiennych zrobię kombinowane nadproża L19 9 cm + 12 cm, co da jakieś 3 cm miejsca na styropian, do które później, kiedyś tam może, w przypływie fantazji, można będzie pod ocieplenie wsadzić małe, krótkie roletki okienne. A jak stwierdzimy, że rolet jednak nie chcemy, nawet za kilka lat, to żalu nie będzie, bo inwestycja żadna. Przez kilka godzin w sumie nawet byliśmy zdecydowanie zupełnie zrezygnować z rolet, ale koniec końców żonex ponalegał na to by zostawić rolety po stronie tarasowej. Teściowe mają praktycznie taki sam układ stron świata i domu - no i fakt, u nich po południu w salonie ciężko wysiedzieć nawet w umiarkowanie słoneczny dzień. Nie chodzi o to, by oglądać TV nawet, ale po prosu wytrzymać. Na TV i tak czasu nie mamy hehe... W sumie szkoda, że całkowicie nie zrezygnowaliśmy jednak z rolet - lekko 8.000 zł by można zaoszczędzić, nie mówiąc już o cyrkach z nadprożami Facet z hurtowni jak zobaczył listę nadproży i wymiarów itd. to 3 x dzwonił, żeby się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcing1 07.05.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 witam, właśnie zastanawiamy sie nad montażem rolet (z silnikami el. INEL.), rolety wewn. zaciemniajace w 2 pokojach nie dokońca zdaja egzamin w lecie. Sytuacja wyglada tak: dom zamieszkany, okna/drzwi PCV 7szt, 10cm styropianu, nadproza betonowe jak na foto poniżej. Mozliwości montażu kaset: 1. w otworze okiennym i zasłoniecie od góry ok. 10/15cm światła oknach/drzwiach - chyba ta opcja wygra 2. na elewacji - odpada 3. wyciecie części styropianu i ocieplenie nadproża pod roletą - ile cm musiało by być styroduru, aby warto to zrobić? Cele jakie chcemy osiagnąć: 1. zmniejszyć nagrzewanie sie domu w lecie, w szczególności na poddaszu gdzie sa drzwi balkonowe pojedyńcze i podwójne 2. spanie do późna w ciemności 3. polepszenie parametrów cieplnych okien/drzwi w zimie którą opcje warto wybrac? Na co zwrócić uwagę/pytać podczas pomiaru/przygotowywania oferty i w trakcie montażu? Przeczytałem prawie cały wątek, ale jest on głównie o montażu rolet na duuuużo wczesniejszym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wopik 08.05.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Dziękuje jareko za zainteresowanie tematem i liczne profesjonalne wypowiedzi na tym forum. Poszerzenia, które proponujesz są możliwe do realizacji na etapie przed zakupem okien, a moje są zamontowane.Szukam możliwości poprawy izolacyjności ramy okna, na której leży zimna aluminiowa prowadnica. Nie da się zrobić węgarka styropianowego na ościeżnicy (potencjalna awaria rolet to prucie elewacji).Moim zdaniem taki pas lepszej izolacji ociepli boczne ościeżnice, dodatkowo uszczelni i poprawi izolację warstwy piany. Pracę rolet raczej niewiele wyciszy, ponieważ wkręty przeniosą drgania. Ciągle zastanawiam się nad rezygnacją z rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts